banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 20:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2006, 23:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Da li je moguce da meni neko posalje broj svoje kreditne kartice (i ostale podatke koji idu sa njom), pa da ja u svojoj banci trazim da oni naplate tu karticu i prebace pare na moj racun?

Prodajem nesto covjeku iz Srbije, ali 50% prije slanja robe, 50% nakon sto dobije. Pa kontam, posto ga ne poznajem, da nadjem budem sigurniji da cu dobiti i drugih 50% novca :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Bilo koja vrsta kartice je vrlo privatna stvar i banka nece napraviti transfer ako identitet vlasnika kartice nije potvrdjen (uzmi karticu od clana porodice i idi u banku koja je izdala tu karticu pa probaj nesto podici... "nece da moze"). Isto tako ne mozes ti traziti da banka tereti neciju karticu odredjenim iznosom, bez obzira koliku kolicinu podataka imao (jer prilikom placanja tebi niko ne uzima pare, nego ih ti dajes - to znaci - vlasnik kartice je taj koji posredstvom banke daje novac prodavcu, a ne obratno). Treca stvar, ako se radi o debitnoj kartici, ona se ne moze teretiti ni za sta, nego se skidanje sredstava vrsi automatski onog momenta kada transakcija nastaje tj. kad nastaje obaveza placanja (npr. na kasi prilikom kupovine). Resenje bi se moglo naci otvaranjem paypal account-a, ali ne znam kako to ide (idi na http://www.paypal.com pa verovatno tamo pise).

Moze se napraviti i neki transfer novca, to se treba raspitati u banci (otvoriti devizni racun ako je uplata iz inostranstva - ne znam kako tretiraju SCG, videti kolika je provizija i troskovi obrade transfera).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 23:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Chova, ne moze paypal kod nas da radi, nije nam drzava na listi za registraciju kod paypal-a, jer banke kod nas nemaju bas takve mogucnosti kao sto je to na zapadu. Cak u razvijenijim zemljama od nas, tipa Ceska ili Madjarska, paypal se moze koristiti samo da se posalje novac, ali ne i da se primi :roll:

S druge strane kad sam ja jednom nesto kupovo od lika iz Amerike njegova masina (ili kako se vec zove uredjaj na kasi za naplatu kartica) nije mogla naplatiti moju kreditnu, pa je on zvao banku i oni su to odradili za njega... Sad, ja naravno nemam prodavnicu ili tu masinu da to tako mogu odraditi.
Nista, s obzirom da se slanje iz Srbije ne racuna kao slanje iz inostranstva (zbog specijalnih paralelnih veza) bar moze ici brze - preko tekuceg racuna, mada opet nemam osiguranje za onih drugih 50% kad covjek dobije robu od mene...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 00:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Imas na netu ebay i sl. servisa koji ti vrse zaboravih kako se zove uslugu tipa da tip posalje pare agenciji, ti posaljes robu tipu i onda ako tip nema zamjerki na robu agencija tebi salje pare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 00:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Imas na netu ebay i sl. servisa koji ti vrse zaboravih kako se zove uslugu tipa da tip posalje pare agenciji, ti posaljes robu tipu i onda ako tip nema zamjerki na robu agencija tebi salje pare.

Ebay ne naplacuje direktno niti salje direktno novac, to radi paypal - pa se izvrtismo u krug.
S druge strane - da, postojao je servis tipa bidpay.com, ali ne funkcionise vise. Mada i ti servisi traze da imas racun u americi (ili nekoj od extra razvijenih zemalja), a ako nisi iz Amerike onda salju "money order" postom. To da li se njihov "money order" moze unovciti ovde nije vrijedno rizika, a vjerovatno ni procenta koji bi mi uzeli za taj posao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 00:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Ja ne koristim moneybookers.com, pa ne znam da li primaju naše kartice... pogledaj isti im je princip kao i Pay pal.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 00:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Lear je napisao:
Ja ne koristim moneybookers.com, pa ne znam da li primaju naše kartice... pogledaj isti im je princip kao i Pay pal.

Imam tamo nalog, ali kao sto rekoh - lakse bi islo putem tekuceg racuna, jer bi moneybookers odradio isti posao kao i banka iz inostranstva + bi sebi uzeli procenat, a sve ide preko swifta bar kad smo mi u pitanju... Ovo naravno opet ne garantuje da cu dobiti drugih 50% para.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 14:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Draco_Malfoy je napisao:
Time trek je napisao:

Ebay ne naplacuje direktno niti salje direktno novac, to radi paypal - pa se izvrtismo u krug.
S druge strane - da, postojao je servis tipa bidpay.com, ali ne funkcionise vise. Mada i ti servisi traze da imas racun u americi (ili nekoj od extra razvijenih zemalja), a ako nisi iz Amerike onda salju "money order" postom. To da li se njihov "money order" moze unovciti ovde nije vrijedno rizika, a vjerovatno ni procenta koji bi mi uzeli za taj posao...

Apsolutno netacno, na ebay se koriste razni nacini placanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
Time trek je napisao:

Apsolutno netacno, na ebay se koriste razni nacini placanja.

Cova, da li si ti ikad ista kupovao preko ebay-a? Ja imam nekih 40ak transakcija i znam za sve metode koje se koriste; 60% je paypal (mi ne mozemo), ostalo su razne vrste money order-a, direktnog placanja kreditnom karticom, WU i sl. Ali fazon je u tome sto se na kraju bar za nas sve svodi na isto. Odnosno u mom konkretnom slucaju se svodi na isto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2006, 20:37 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Draco_Malfoy je napisao:
Ovo naravno opet ne garantuje da cu dobiti drugih 50% para.

Tebi treba nešto što se zove escrow servis, ali mislim da će ti lakše i jeftinije biti da odeš u Srbiju ili da se nađete na pola puta :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2006, 06:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
ma zajebi tu tehnologiju...
Pošalji to što imaš po vozaču autobusa, neka ti on naplati robu, pa daj čovjeku na kafu. Em brzo, em efikasno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]