banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2022, 12:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: EU - CO2 uvozne takse
PostPoslato: 16 Jun 2022, 12:54 
OnLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Postovi: 2327
Od 01.01.2023. EU uvodi uvozne takse za proizvode van Šengen zone za proizvode pri čijem se nastajanju/obradi oslobađa CO2, npr. cement, neki metali, đubriva, el.energija itd... Cilj tog je navodno zelenija tehnologija, eko bla bla bla

Evo ovde osnovni detalji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_Bo ... _Mechanism

I malo detaljnije:

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9621003339

U suštini proizvodi koji idu od nas će biti skuplji i manje konkurentni jer kasnimo uveliko sa tim eko standardima.Da li je neko od vas možda bolje upućen u to? Šta će konkretno biti potrebano, kakvi sertifikati, dozvole, takse da bi se izvozila roba od sledeće godine?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Jun 2022, 16:21 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 35753
https://www.instagram.com/p/CZkKvoSISBb ... MyMTA2M2Y=

E sad zamisli Postenog kako dijeli dzaba znanje


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Jun 2022, 17:30 
OnLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Postovi: 2327
Jesi obolio?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Jun 2022, 20:06 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30832
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
Članak 4.
Uvoz robe

Robu na carinsko područje Unije uvozi samo deklarant kojeg je u skladu s člankom 17. ovlastilo nadležno tijelo („ovlašteni deklarant”).


Citiraj:
Članak 6.
Deklaracija o CBAM-u

1.Svaki ovlašteni deklarant do 31. svibnja svake godine nadležnom tijelu podnosi deklaraciju („deklaracija o CBAM-u”) za kalendarsku godinu koja prethodi deklaraciji.

2.Deklaracija o CBAM-u treba sadržavati sljedeće:

(a)ukupnu količinu svake vrste robe uvezene tijekom kalendarske godine koja prethodi deklaraciji, izraženu u megavatsatima za električnu energiju i u tonama za drugu robu;

(b)ukupne ugrađene emisije, izražene u tonama emisija CO2e po megavatsatu električne energije ili za drugu robu u tonama emisija CO2e po toni svake vrste robe, izračunane u skladu s člankom 7.;

(c)ukupni broj certifikata o CBAM-u koji odgovara ukupnim ugrađenim emisijama koje treba predati nakon smanjenja zbog cijene ugljika plaćene u zemlji podrijetla u skladu s člankom 9. i potrebne prilagodbe kako bi se odražavao opseg besplatne dodjele emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama u skladu s člankom 31.

3.Ako su uvezena roba prerađeni proizvodi dobiveni postupkom unutarnje proizvodnje iz članka 256. Uredbe (EU) br. 952/2013, ovlašteni deklarant u deklaraciji o CBAM-u navodi ukupne emisije ugrađene u robu stavljenu u postupak unutarnje proizvodnje koja je navedena u Prilogu I. ovoj Uredbi, čak i ako prerađeni proizvod nije naveden u tom prilogu.

4.Ako su uvezena roba prerađeni proizvodi dobiveni postupkom vanjske proizvodnje iz članka 259. Uredbe (EU) br. 952/2013, ovlašteni deklarant u deklaraciji o CBAM-u navodi samo emisije iz proizvodne radnje koja je poduzeta izvan carinskog područja Unije, pod uvjetom da je prerađeni proizvod naveden u Prilogu I. ovoj Uredbi.

5.Ako je uvezena roba vraćena roba iz članka 203. Uredbe (EU) br. 952/2013, ovlašteni deklarant u deklaraciji o CBAM-u zasebno navodi „nulu” za ukupne ugrađene emisije koje odgovaraju toj robi.

6.Komisija je ovlaštena donositi provedbene akte o standardnom formatu te postupku podnošenja deklaracije o CBAM-u i postupcima predaje certifikata o CBAM-u kako su predviđeni stavkom 2. točkom (c). Ti se provedbeni akti donose u skladu s postupkom ispitivanja iz članka 29. stavka 2.


Citiraj:
Članak 7.
Izračun ugrađenih emisija

1.Emisije ugrađene u robu izračunavaju se u skladu s metodama utvrđenima u Prilogu III.

2.Emisije ugrađene u robu, osim električne energije, utvrđuju se na temelju stvarnih emisija u skladu s metodama utvrđenima u Prilogu III. točkama 2. i 3. Ako se stvarne emisije ne mogu na odgovarajući način utvrditi, ugrađene emisije utvrđuju se upućivanjem na zadane vrijednosti u skladu s metodama utvrđenima u Prilogu III. točki 4.1.

3.Emisije ugrađene u uvezenu električnu energiju utvrđuju se upućivanjem na zadane vrijednosti u skladu s metodom utvrđenom u Prilogu III. točki 4.2., osim ako ovlašteni deklarant odluči utvrditi ugrađene emisije na temelju stvarnih emisija u skladu s točkom 5. tog priloga.

4.Ovlašteni deklarant dužan je voditi evidenciju informacija potrebnih za izračun ugrađenih emisija u skladu sa zahtjevima utvrđenima u Prilogu IV. Ta evidencija mora biti dovoljno detaljna kako bi se verifikatorima akreditiranima u skladu s člankom 18. omogućilo da verificiraju ugrađene emisije u skladu s člankom 8. i Prilogom V. te kako bi se nadležnom tijelu omogućilo da preispita deklaraciju o CBAM-u u skladu s člankom 19. stavkom 1.

5.Ovlašteni deklarant dužan je voditi evidenciju informacija iz stavka 4., uključujući izvješće verifikatora, do kraja četvrte godine nakon godine u kojoj je deklaracija o CBAM-u podnesena ili je trebala biti podnesena.

6.Komisija je ovlaštena donositi provedbene akte o detaljnim pravilima povezanima s elementima metoda za izračun iz Priloga III., među ostalim za utvrđivanje granica sustava proizvodnih postupaka, faktora emisije, vrijednosti stvarnih emisija i zadanih vrijednosti za pojedino postrojenje i njihove primjene na pojedinačnu robu, te za utvrđivanje metoda za osiguravanje pouzdanosti podataka na temelju kojih se utvrđuju zadane vrijednosti, uključujući razinu detalja i provjeru podataka. Prema potrebi, tim se aktima predviđa da se zadane vrijednosti mogu prilagoditi određenim područjima, regijama ili zemljama kako bi se uzeli u obzir posebni objektivni čimbenici kao što su zemljopisni položaj, prirodni resursi, tržišni uvjeti, prevladavajući izvori energije ili industrijski procesi. Provedbeni akti temelje se na postojećem zakonodavstvu za verifikaciju emisija i podataka o djelatnostima za postrojenja obuhvaćena Direktivom 2003/87/EZ, posebno na Provedbenoj uredbi (EU) 2018/2067.

7.Provedbeni akti iz stavka 6. donose se u skladu s postupkom ispitivanja iz članka 29. stavka 2.


Citiraj:
Članak 9.
Cijena ugljika plaćena u zemlji podrijetla

1.Ovlašteni deklarant može u svojoj deklaraciji o CBAM-u zatražiti da se smanji broj certifikata o CBAM-u koje treba predati kako bi se u obzir uzela cijena ugljika plaćena u zemlji podrijetla za deklarirane ugrađene emisije.

2.Ovlašteni deklarant dužan je voditi evidenciju o dokumentaciji, koju potvrđuje neovisna osoba i koja je potrebna kako bi se dokazalo da se na deklarirane ugrađene emisije primjenjivala cijena ugljika u zemlji podrijetla robe te voditi evidenciju dokaza o stvarnim plaćanjima za tu cijenu ugljika na koju nije trebalo primijeniti rabat na izvoz ni bilo kakav drugi oblik naknade pri izvozu.

3.Ovlašteni deklarant dužan je voditi evidenciju iz stavka 2. do kraja četvrte godine nakon godine u kojoj je deklaracija o CBAM-u podnesena ili je trebala biti podnesena.

4.Komisija je ovlaštena donositi provedbene akte kojima se utvrđuje metodologija za izračun smanjenja broja certifikata o CBAM-u koje treba predati u skladu sa stavkom 1., u pogledu konverzije cijene ugljika plaćene u stranoj valuti u EUR prema prosječnom godišnjem deviznom tečaju te u pogledu kvalifikacija neovisne osobe koja potvrđuje informacije i elemente dokaza o plaćenoj cijeni ugljika i izostanku rabata na izvoz ili drugih oblika naknade pri izvozu koji se primjenjuju kako je navedeno u stavku 2. Ti se provedbeni akti donose u skladu s postupkom ispitivanja iz članka 29. stavka 2.


Citiraj:
Članak 10.
Registracija operatora i postrojenja u trećim zemljama

1.Na zahtjev operatora postrojenja koje se nalazi u trećoj zemlji Komisija registrira informacije o tom operatoru i njegovu postrojenju u središnju bazu podataka iz članka 14. stavka 4.

2.Zahtjev za registraciju iz stavka 1. mora sadržavati sljedeće informacije koje se nakon registracije uvrštavaju u bazu podataka:

(a)ime, adresu i podatke za kontakt operatora;

(b)lokaciju svakog postrojenja, uključujući punu adresu i koordinate izražene u obliku zemljopisne dužine i širine sa šest decimala;

(c)glavnu gospodarsku djelatnost postrojenja u trećoj zemlji.

3.Komisija obavješćuje operatora o registraciji u bazi podataka. Registracija vrijedi pet godina od datuma obavješćivanja operatora postrojenja o registraciji.

4.Operator bez odgode obavješćuje Komisiju o svim promjenama informacija iz stavka 2. koje nastanu nakon registracije, a Komisija ažurira relevantne informacije.

5.Operator iz stavka 1. dužan je:

(a)utvrditi ugrađene emisije izračunane u skladu s metodama utvrđenima u Prilogu III., prema vrsti robe proizvedene u postrojenju iz stavka 1.;

(b)osigurati da ugrađene emisije iz točke (a) verificira verifikator akreditiran na temelju članka 18. u skladu s načelima verifikacije utvrđenima u Prilogu V.;

(c)čuvati primjerak izvješća verifikatora i evidenciju informacija potrebnih za izračun emisija ugrađenih u robu kako je utvrđeno u Prilogu IV. tijekom razdoblja od četiri godine nakon obavljanja verifikacije.

6.Evidencija iz stavka 5. točke (c) mora biti dovoljno detaljna kako bi se omogućila verifikacija u skladu sa stavkom 5. točkom (b) i kako bi se svakom nadležnom tijelu u skladu s člankom 19. stavkom 1. omogućilo preispitivanje deklaracije o CBAM-u koju je podnio ovlašteni deklarant kojem su otkrivene relevantne informacije u skladu sa stavkom 8.

7.Operator može ovlaštenom deklarantu otkriti informacije o verifikaciji ugrađenih emisija iz stavka 5. Ovlašteni deklarant ima pravo koristiti se tim otkrivenim informacijama kako bi ispunio obvezu iz članka 8.

8.Operator može u bilo kojem trenutku zatražiti da ga se izbriše iz baze podataka.


Citiraj:
Članak 20.
Prodaja certifikata o CBAM-u

1.Nadležno tijelo svake države članice prodaje certifikate o CBAM-u deklarantima ovlaštenima u toj državi članici po cijeni izračunanoj u skladu s člankom 21.

2.Nadležno tijelo mora osigurati da se svakom certifikatu o CBAM-u pri izradi dodijeli jedinstvena identifikacijska oznaka jedinice i u nacionalnom registru registrirati jedinstveni identifikacijski broj jedinice, cijenu i datum prodaje certifikata u računu ovlaštenog deklaranta koji ga kupuje.

Članak 21.
Cijena certifikata o CBAM-u

1.Komisija izračunava cijenu certifikata o CBAM-u kao prosječnu cijenu zaključnih cijena emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama na zajedničkoj dražbovnoj platformi u skladu s postupcima utvrđenima u Uredbi Komisije (EU) br. 1031/2010 54 za svaki kalendarski tjedan.

Za kalendarske tjedne u kojima na zajedničkoj dražbovnoj platformi nema planiranih dražbi, cijena certifikata o CBAM-u jednaka je prosječnoj cijeni zaključnih cijena emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama u posljednjem tjednu u kojem su se na zajedničkoj dražbovnoj platformi održavale dražbe.

2.Tu prosječnu cijenu Komisija objavljuje na svojim internetskim stranicama prvog radnog dana sljedećeg kalendarskog tjedna, a ona se primjenjuje od sljedećeg radnog dana do prvog radnog dana sljedećeg kalendarskog tjedna.

3.Komisija je ovlaštena donositi provedbene akte kako bi dodatno definirala metodologiju za izračun prosječne cijene certifikata o CBAM-u i praktične mehanizme za objavu cijene. Ti se provedbeni akti donose u skladu s postupkom ispitivanja iz članka 29. stavka 2.

Članak 22.
Predaja certifikata o CBAM-u

1.Do 31. svibnja svake godine ovlašteni deklarant nadležnom tijelu predaje onoliko certifikata o CBAM-u koliko odgovara ugrađenim emisijama deklariranima u skladu s člankom 6. stavkom 2. točkom (c) i verificiranima u skladu s člankom 8. za kalendarsku godinu koja prethodi predaji.

2.Za potrebe stavka 1. ovlašteni deklarant osigurava da je potreban broj certifikata o CBAM-u dostupan na njegovu računu u nacionalnom registru. Nadalje, ovlašteni deklarant osigurava da broj certifikata o CBAM-u na njegovu računu u nacionalnom registru na kraju svakog tromjesečja odgovara najmanje 80 % ugrađenih emisija, utvrđenih upućivanjem na zadane vrijednosti u skladu s metodama utvrđenima u Prilogu III., u ukupnoj količini robe koju je uvezao od početka kalendarske godine.

3.Ako nadležno tijelo utvrdi da broj certifikata o CBAM-u na računu ovlaštenog deklaranta nije usklađen s obvezama iz druge rečenice stavka 2., to tijelo obavješćuje o prilagodbi i zahtijeva da ovlašteni deklarant u roku od mjesec dana preda dodatne certifikate o CBAM-u.

4.Primatelj obavijesti iz stavka 3. može podnijeti žalbu na obavijest. Primatelju obavijesti moraju se dostaviti informacije o postupku koji treba slijediti u slučaju žalbe.

Članak 23.
Ponovna kupnja certifikata o CBAM-u

1.Nadležno tijelo svake države članice, na zahtjev deklaranta ovlaštenog u toj državi članici, ponovno kupuje višak certifikata o CBAM-u preostao na računu deklaranta u nacionalnom registru nakon što su certifikati predani u skladu s člankom 22. Zahtjev za ponovnu kupnju podnosi se do 30. lipnja svake godine u kojoj su certifikati o CBAM-u predani.

2.Broj certifikata koji se mogu ponovno kupiti kako je navedeno u stavku 1. ograničen je na trećinu ukupnog broja certifikata o CBAM-u koje je ovlašteni deklarant kupio tijekom prethodne kalendarske godine.

3.Cijena ponovne kupnje za svaki certifikat o CBAM-u jest cijena koju je ovlašteni deklarant u trenutku kupnje platio za taj certifikat.

Članak 24.
Poništenje certifikata o CBAM-u

Do 30. lipnja svake godine nadležno tijelo svake države članice poništava sve certifikate o CBAM-u koji su kupljeni tijekom godine prije prethodne kalendarske godine i koji su ostali na računima koje u nacionalnom registru imaju deklaranti ovlašteni u toj državi članici.


Citiraj:
Poglavlje V.
Upravljanje robom na granici

Članak 25.
Postupci na granici pri uvozu robe

1.Carinska tijela ne smiju dopustiti uvoz robe osim ako je deklaranta ovlastilo nadležno tijelo najkasnije pri puštanju robe u slobodni promet.

2.Carinska tijela dužna su nadležnom tijelu države članice u kojoj je deklarant ovlašten redovito priopćavati informacije o robi deklariranoj za uvoz, uključujući EORI broj i broj CBAM računa deklaranta, osmeroznamenkastu oznaku KN robe, količinu, zemlju podrijetla, datum deklaracije i carinski postupak.

3.Carinska tijela provode provjere robe u skladu s člankom 46. Uredbe (EU) br. 952/2013, među ostalim osmeroznamenkaste oznake KN, količine i zemlje podrijetla uvezene robe. Komisija uvrštava rizike povezane s CBAM-om u zajedničke kriterije i standarde za rizike u skladu s člankom 50. Uredbe (EU) br. 952/2013.

4.Carinska tijela mogu u skladu s člankom 12. stavkom 1. Uredbe (EU) br. 952/2013 nadležnom tijelu države članice u kojoj je deklarant ovlašten priopćiti povjerljive informacije koje su carinska tijela dobila u tijeku obavljanja svojih dužnosti ili koje su pružene u povjerenju. Nadležna tijela država članica postupaju s tim informacijama i razmjenjuju ih u skladu s Uredbom Vijeća (EZ) br. 515/97.

5.Komisija je ovlaštena donositi provedbene akte kojima se utvrđuju informacije, raspored i sredstva priopćavanja informacija u skladu sa stavkom 2. Ti se provedbeni akti donose u skladu s postupkom ispitivanja iz članka 29. stavka 2.


https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 2021PC0564

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Jun 2022, 21:59 
OnLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Postovi: 2327
Fala


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Jun 2022, 00:52 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30832
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
Iako ostvarenje prihoda nije cilj CBAM-a, očekuje se da će se njegovom provedbom ostvariti dodatni prihodi, koji se za 2030. procjenjuju na više od 2,1 milijardi EUR.


Ja ne očekujem da će roba koja se uvozi u EU zbog ovoga značajno poskupiti, s obzirom koliko su oni projektovali svoje prihode od ove takse.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Jun 2022, 12:00 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 35753
Ja (laicki) vidim problem za pojedinacne / jednokratne male narudzbe.
A mnoge firme kod nas imaju gomilu takvih narudzbi/poslova.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Jun 2022, 18:15 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30832
Lokacija: Je Suis Ahmed
Možda zbog ovoga što se certifikati trebaju kupovati unaprijed a te male firme i ne znaju hoće li biti posla sa subjektima u EU? Ali i to stoji u ovom zakonu da se neiskorišćeni certifikati vraćaju nazad i firme dobijaju nazad svoj novac.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Jun 2022, 23:17 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 35753
To je mozda i najmanji problem.
Sa druge strane ne vidim kako ce ovo zazivjeti u praksi.
Mogucnost efikasne kontrole van teritorije EU je skoro nikakva.
A stvarni efekt na globalnu klimu nula bambija.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jun 2022, 00:05 
OnLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Postovi: 2327
Koja je poenta kad masa EU firmi ima postrojenja ovamo.i šta sad, sami će sebe jebati jer će odavde sve biti skuplje određeni %


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jun 2022, 00:09 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Postovi: 6868
Lokacija: Mejdan
The_new_Statesman je napisao:
Mogucnost efikasne kontrole van teritorije EU je skoro nikakva.
A stvarni efekt na globalnu klimu nula bambija.

Audit?

Pa dođu nenajavljeno. Ne da mi se proučavati u sitne sate onaj filozofov post gdje je kopirao šta sve treba.

Normalno da je efekat nula bambija, ali neko će se uplusati.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jun 2022, 00:11 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Postovi: 6868
Lokacija: Mejdan
jovic23 je napisao:
Koja je poenta kad masa EU firmi ima postrojenja ovamo.i šta sad, sami će sebe jebati jer će odavde sve biti skuplje određeni %

Možda će im opet biti jeftinije nego da vrate proizvodnju u EU ili da ovdje promjene način proizvodnje.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jun 2022, 01:37 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 30832
Lokacija: Je Suis Ahmed
Ja ne znam zašto nas nerazvijene pritišću. Svaka čast Njemačkoj što ulaže u zelene tehnologije, ali dok je ona spaljivala ugalj i nabijala BDP, ovde u Bosni su se jeli ovčiji brabonjci i živjelo u skladu sa prirodom.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jun 2022, 07:23 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 35753
Choban je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Mogucnost efikasne kontrole van teritorije EU je skoro nikakva.
A stvarni efekt na globalnu klimu nula bambija.

Audit?

Pa dođu nenajavljeno. Ne da mi se proučavati u sitne sate onaj filozofov post gdje je kopirao šta sve treba.

Normalno da je efekat nula bambija, ali neko će se uplusati.


Ko da dodje nenajavljeno i po cijem nalogu? :lol: Daj, pa to ni za dosadasnje kontrole/uslove ne funkcionise kako je zamisljeno da funkionise. Inace da funkcionise, pola ove odjece i bar pola tehnike ne bi imali.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs