Vec godinu i po dana koristim te usluge banaka kod kojih imam racune. Buduci da su to banke koje su poprilicno velike (UBS i CS) sistem je malo moderniji od te 'liste sa kodovima'. Tj od UBS banke imam nesto slicno kalkulatoru u koji ukucam 6cifren broj (koji pokupim sa sajta, jednom generisan, uvijek razlicit) koji mi onda izbaci 8znakovni niz koji koristim kao sifru za logovanje. Na taj nacin se svi podaci (za logovanje) salju samo jednom (iako se salju kroz HTTPS i imaju SSLv3, RC4-MD5, 128 enkripcije) tako da ne postoji mogucnost da neko 'usnifa' moje podatke i iskoristi ih za dodatno logovanje. Takodje, da bih mogao da ukucam sifru u taj 'kalkulator' moram da ukucam prethodno svoju identifikaciju koju pamtim (tj nigdje ne pishem). Mogucnost provale - svedena na minimum.
Mozda djeluje komplikovano ovako, medjutim ulogujem se za 10-20 sec i onda pichim.
Druga banka (Credit Suisse) koristi jednu plocicu koja svaki minut generishe razlicit 6cifren broj i koji se takodje moze upotrebiti samo jednom.
Oba sistema nemaju nikakve ActiveX, i inee kontrole, rade kako u IE tako i u Mozilla browseru ...
Prednosti ... ogromne.... Mozes uplatiti kad god hoces (salter otvoren noTstop

), imas uvid u trenutno stanje racuna, mozes u toku 24h suspendovati placanje, izmjeniti parametre, zatraziti da ti na kucnu adresu dostavljaju potrevde placanja, uplata isplata (ako ima jos njih koji vole papir), ne moras da cekas u redu.... U svakom slucaju manje papira.
U CH sistem placanja je malo drugacije organizovan tj svaku fakturu koju dobijes, dobijes je u obliku 'opste uplatnice' tako da ne moras da popunjavas nikakve dodatne formulare.
Prednosti ovih 'elektro' spravica nad papirnim spiskom sifara su u tome:
- sto ja uvijek ima na raspolaganju nove sifre, a ove na papiru se 'potroshe' pa moras traziti od banke da ti salju nove
- moras na papiru uvijek obiljeziti one koje si 'potroshio'
- ukucavanje 16-20 cifara lako dovodi do greske, lakse je ukucati 6cifren broj.
Ukoliko nekoga jos nesto interesuje, slobodno..