Metheny je napisao:
Hajde da se vratimo na temu i da pribilježim još 2 otvorena pitanja:
6. Šta bi sa gromoglasnom prošlogodišnjom podrškom institucija vlasti Open Source rješenjima i Linux zajednici, kada su se slikali u vrijeme DebConf 2012. u BL? Postoje i vrlo kvalitetna Open Source ERP rješenja, koja nisu možda na nivou SAP-a, ali koja su se mogla uzeti u razmatranje i koja bi zadovoljila našu administraciju u vrijeme kad nemamo previše para za razbacivanje... Podrazumijeva se da sve skupa ne bi bilo besplatno jer prilagođavanje i implementacija traju i koštaju (kao i SAP i bilo koji drugi ERP), ali možda smo mogli dobiti kvalitetan ERP i za (recimo) 1 milion umjesto 9,5 miliona KM, a ostatak potrošiti na poboljšanje informatike u školama (i materijalno i kadrovski), davanje podrške startup firmama u IT branši i slično?
Heh, ti zaboravio u kakvoj drzavi zivis?
Samo jos najzagrizeniji hardcore OpenSourceashi vjeruju u podrsku Linuxa i raznih OpenSource rjesenja od strane drzavnih institucija... Zasto!? Ponudicu par odgovora, pa izaberi jedan:
1. menadzeri/direktori/odgovorne osobe zaduzene za narudzbu/evaluaciju IT proizvoda ne mogu da se ugrade u nesto sta je "besplatno"... draze im je uzeti 10% od 10 miliona, nego 10% od necega sta je besplatno ili kosta recimo 1 milion KM kako si ti naveo...
2. starosjedioci u drzavnim institucijama jedva da su se onomad navikli na prelaz sa pisacih masina na kompjutere - samo sto su skontali kako se prckara po Windowsima, Excelu i td., morali bi odjednom da uce rad na Linuxu... njihov gnjev ne mozes ni da zamislis!

Ovdje u Becu je prije ihahaj godina odluceno da se uvede Linux sa OpenOffice paketom, da se koriste OpenSource rjesenja gdje god je moguce, ali fosilni birokrati su pokazali svoju snagu! Iako je za sve njih organizovano skolovanje i obucavanje na novom sistemu, zalili su se kako ne mogu efikasno raditi, kako mnogi programi ne funkcionisu na Linuxu i td., tako da se moralo vratiti nazad na Windows.
Vise o tome imate na Wikipediji (na njemackom:
http://de.wikipedia.org/wiki/Wienux ; na engleskom ukratko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wienux ).
3. IT - strucni ljudski resursi: ja svima kazem ovako - ako neka firma nema love da kupi neki komercijalan software, pomocu kojeg bi povecali svoju efikasnost i zaradu, kako onda od te firme ocekivati da ce imati lovu da plati kvalitetne IT strucnjake? Na prste JEDNE ruke mogu nabrojati OpenSource entuzijaste, koji ne rade zbog love, nego iz nekog svog cejfa. Nit su ozenjeni, nit imaju djece o kojima se moraju brinuti, nit bilo kakve vece obaveze - zive u hotelu "Mama" i pacifisticki cekaju da se desi smak svijeta i OpenSource konacno pobijedi komercijalni mainstream. I ja sam svojevremeno zivio u ovakvoj zabludi, a cak sam sa kolegama tamo negdje 1998.-1999. predvidjao smrt Windowsa i ustolicavao Linux (tada Slackware i debian, Ubuntua cini mi se nije ni bilo tada). Kad se udje u godine, osnuje porodica - ne mozes zivjeti od besplatnih stvari. Zato sam se ja odlucio preci na enterprise trziste, jer firma, koja ima love da plati skupe IBM servere, EMC i NetApp SAN storage, te stotine Oracle licenci (jedna licenca po procesoru kosta 35 000 EUR), jednostavno MORA!!! imati love da placa strucnjake, koji ce to odrzavati...
E sad, prije nego sto neko uleti sa kontrom "e taj i taj lik zivi odlicno od OpenSourca", moram reci - naravno da ima i takvih izuzetaka, ali se broje u promilima u odnosu na nonOpenSource strucnjake.
Samim tim, ako se neka drzavna institucija odluci za neko OpenSource rjesenje, pitanje je da li ce naci dovoljno strucno osoblje za to i koliko ce ih naci. Svaki dobar IT menadzer si postavlja to pitanje pri evaluaciji odredjenog IT proizvoda.
Nemojte me pogresno shvatiti - ja nisam protivnik OpenSourcea! Godinama sam koristio Linux, PHP, MySQL, Apache i ine OpenSource proizvode, ali nazalost nisam mogao lagodno zivjeti od njihovog koristenja. Nadam se da ce se to stanje promijeniti.
Jedan savjet svim OpenSourceashima - kad nudite svoje usluge, ponudite ih skupo!! I dodajte jos 10-15% za ugradbu pojedinih IT menadzera, pa cete vidjeti hoce li vas uzeti ili ne.
Metheny je napisao:
7. Pošto je ovo po cifri sigurno najznačajniji IT projekat u RS u ovoj godini (vjerovatno i u BiH, ispravite me ako griješim), a značajan je i po uloženom novcu i po planiranim dobicima nakon implementacije, volio bih da znam da li je prilikom izbora konkretne platforme sastavljena ekspertska komisija nezavisnih konsultanata ili eminentnih profesora sa fakulteta (ne mora sa naših, može i iz okruženja) koja bi dala svoje mišljenje? Iz iskustva znam da se, ako je cilj dobiti dobro rješenje, i za mnogo manje projekte, pa i one ispod 100.000 KM traži stručno vanjsko mišljenje o ispravnosti onoga što ponudi projektant ili ponuđač IS-a... Za neke mizerne pare u odnosu na vrijednost ovog projekta, recimo 20-30.000 KM mogli su (a pretpostavljam da nisu) dobiti mišljenje 3-4 vrhunska nezavisna stručnjaka/konsultanta o planiranim rješenjima.
Da, i mene bi zanimao proces oko kompletne evaluacije i odabira ovog rjesenja. Da li postoji negdje konkurs za odabir najboljeg ponudjaca?
PS: Ukoliko ovo cita neki IT menadzer, koji je pred evaluacijom kupnje i odabira nekog informacionog sistema, moze me slobodno kontaktirati - cijena: sitnica. 70 EUR/satu.