Pozdrav,
Postavljam ovu temu jer vec duze razmisljam o tome da dam otkaz na trenutnom poslu i nastavim raditi puno radno vreme kao freelancer. Naime, nisam upucen kakve sam poreze duzan placati drzavi i koliko ti porezi iznose, da bih to sto radim bilo potpuno legalno? Zustra rasprava na slicu temu se vodi i na ES forumu koja je rezultat clanaka koju su izasli skoro u blicu i na b92 o tome kako Srbija gubi silne svote novca jer se software izvezen iz Srbije ne oporezuje. Tamo je neko spomenuo (na ES forumu) da freelanceri, za razliku od radnika koji rade u lokalnim firmama, nemaju socijalno, penziono, kreditno su nestabilini, i sl. pa me zanima na koji nacin i to resiti, pogotovo ovo za kreditnu stabilnos ili kako se vec zove? Na koji nacin se uplacuje socijalno i penziono osiguranje i koja je procedura, posto ja stvano nemam pojma oko ovog? Neke druge osobe su spomenule da ne treba placati sve ovo jer drzava samo gleda kako ubrati sto vise novca a ne daje nista ili daje eventulno malo nazad, tj. ne ulaze se u IT sektor, na vlasti su lopovi, krade se i tako, ma znate vec

S cim se ja delimicno i slazem a i ne slazem. Pa na kraju da li placati sve ovo? Kakvi su rizici i kazne, tj. sta mene sprecava da taj novac koji bih dao drzavi ne stavim na neku stednju, investiram ili nesto tako?
To gore su neka moja pitanja za sada, a evo i nekog mog razmisljanja pa ako neko misli da gresim u necemu neka me prosvjetli ili posavjetuje

Naime ja vec tri godine radim za malu, moze se reci USA, firmu. Moj sef naplacuje sat mog vremena i do $100 a ja od sveg tog dobijem 5KM. Prijavljen sam na 200KM, godisnji skoro da nikada ne mogu dobiti jer uvjek ima posla, a na poslu sam i sekretarica i podrska i prodaja i sys admin i programer i project manager, samo jos nisam poceo prozore prati i ribati solje. Kada sefu kazem da hocu vecu platu on se samo nasmije i kaze da ce razmisliti o tome. Doduse radim 5 sati dnevno jer sam "student", a i necu da radim puno radno vreme koje je 9 a ne 8 sati, jos u maloj kancelariji u kojoj je ljeti 300 stepeni jer nemamo klime (u starim kancelarijama nismo imali grijanja).
Ja bih danas sutra (tacnije za dve godine) trebao diplomirati na etf-u, ako bog da, i sta onda? Mogu poceti raditi u Lanaku ili nekoj slicnoj firmi gdje je pocetna plata 800KM i posle 3-6 mjeseci naraste na 1200 odprilike. Ja da sam mislio raditi za 800KM ne bih upisivao faks nego bih isao negdje kopati kanale a kuci bih imao desetak ovaca i opet bih zaradjivao vise. Za one koji ce reci idi vani gdje su uslovi normalniji, ja cu reci ne zelim. Necu da idem vani, hocu da ostanem ove.
U zadnjih par mjeseci sam se uvjerio da sa solidnim poznavanjem PHP i nekoj CMS-a, tipa WP-a ili Joomla, uz pomoc solidnog dizajnera se moze bez problem zaraditi 2000KM mjesecno od freelancing-a, a nisam radio puno radno vrijeme. Poznavanjem vise tehnologija se moze zaraditi jos vise, evo ja sam na primjer odlucio da sledecih par mjeseci svog zivota investiram u izucavanje platformi za razvoj aplikacija za smart telefone, gdje projekti kostaju jos vise, stim je i mjesecna zarada veca.
Pa mi se cini da sam u ovome svemu jedino ja lud sto jos uvjek radim gdje radim i sta radim.
Hvala