banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 07:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2012, 11:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2008, 15:44
Pozdrav,

Postavljam ovu temu jer vec duze razmisljam o tome da dam otkaz na trenutnom poslu i nastavim raditi puno radno vreme kao freelancer. Naime, nisam upucen kakve sam poreze duzan placati drzavi i koliko ti porezi iznose, da bih to sto radim bilo potpuno legalno? Zustra rasprava na slicu temu se vodi i na ES forumu koja je rezultat clanaka koju su izasli skoro u blicu i na b92 o tome kako Srbija gubi silne svote novca jer se software izvezen iz Srbije ne oporezuje. Tamo je neko spomenuo (na ES forumu) da freelanceri, za razliku od radnika koji rade u lokalnim firmama, nemaju socijalno, penziono, kreditno su nestabilini, i sl. pa me zanima na koji nacin i to resiti, pogotovo ovo za kreditnu stabilnos ili kako se vec zove? Na koji nacin se uplacuje socijalno i penziono osiguranje i koja je procedura, posto ja stvano nemam pojma oko ovog? Neke druge osobe su spomenule da ne treba placati sve ovo jer drzava samo gleda kako ubrati sto vise novca a ne daje nista ili daje eventulno malo nazad, tj. ne ulaze se u IT sektor, na vlasti su lopovi, krade se i tako, ma znate vec :lol: S cim se ja delimicno i slazem a i ne slazem. Pa na kraju da li placati sve ovo? Kakvi su rizici i kazne, tj. sta mene sprecava da taj novac koji bih dao drzavi ne stavim na neku stednju, investiram ili nesto tako?

To gore su neka moja pitanja za sada, a evo i nekog mog razmisljanja pa ako neko misli da gresim u necemu neka me prosvjetli ili posavjetuje :)

Naime ja vec tri godine radim za malu, moze se reci USA, firmu. Moj sef naplacuje sat mog vremena i do $100 a ja od sveg tog dobijem 5KM. Prijavljen sam na 200KM, godisnji skoro da nikada ne mogu dobiti jer uvjek ima posla, a na poslu sam i sekretarica i podrska i prodaja i sys admin i programer i project manager, samo jos nisam poceo prozore prati i ribati solje. Kada sefu kazem da hocu vecu platu on se samo nasmije i kaze da ce razmisliti o tome. Doduse radim 5 sati dnevno jer sam "student", a i necu da radim puno radno vreme koje je 9 a ne 8 sati, jos u maloj kancelariji u kojoj je ljeti 300 stepeni jer nemamo klime (u starim kancelarijama nismo imali grijanja).

Ja bih danas sutra (tacnije za dve godine) trebao diplomirati na etf-u, ako bog da, i sta onda? Mogu poceti raditi u Lanaku ili nekoj slicnoj firmi gdje je pocetna plata 800KM i posle 3-6 mjeseci naraste na 1200 odprilike. Ja da sam mislio raditi za 800KM ne bih upisivao faks nego bih isao negdje kopati kanale a kuci bih imao desetak ovaca i opet bih zaradjivao vise. Za one koji ce reci idi vani gdje su uslovi normalniji, ja cu reci ne zelim. Necu da idem vani, hocu da ostanem ove.

U zadnjih par mjeseci sam se uvjerio da sa solidnim poznavanjem PHP i nekoj CMS-a, tipa WP-a ili Joomla, uz pomoc solidnog dizajnera se moze bez problem zaraditi 2000KM mjesecno od freelancing-a, a nisam radio puno radno vrijeme. Poznavanjem vise tehnologija se moze zaraditi jos vise, evo ja sam na primjer odlucio da sledecih par mjeseci svog zivota investiram u izucavanje platformi za razvoj aplikacija za smart telefone, gdje projekti kostaju jos vise, stim je i mjesecna zarada veca.

Pa mi se cini da sam u ovome svemu jedino ja lud sto jos uvjek radim gdje radim i sta radim.

Hvala

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 12:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2012, 11:33
Ne bih da ulazim u ove priče o porezu, tu uvijek dođe do svađe. Iako znam kakva je situacija, ljudi iskopaju neke lijeve članke i reference koje govore drugačije. Najbolje ti je da odeš do opštine ili poreske uprave pa se raspitaj. Moj jedini savjet ti je da ne odustaješ od posla, ma kakav da je on, dok god ne budeš imao nekoliko freelancing klijenata i dobar portfolio. Znači radi oba posla, pa se riješi jednog. Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Odlicna tema, trenutno u frci nekoj pa odgovorim popodne. A inace sad mi je u planu da jednog freelancera placam oko 1000KM mjesecno u zavisnosti od projekta i rada, radi od kuce kad hoce i koliko hoce. A kad vidim kako se kod nas izrabljuje...zalosno. Napisem vise kasnije, mada poznajem i tvog gazdu a djelimicno i tebe :) pa cu pokusati biti objektivan, ali sigurno imas pravo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]