banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 13:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2011, 10:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Treba prodavati i tu krš robu :wink: ,a naš narod nema baš para za aparate od 1000 USD.Svakome prema mogućnostima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 14:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Jest zato zbog te krš robe ništa i ne opstaje gdje se ona pojavi. Nekoliko tekstilnih manjih fabrika je propalo zbog istih, jer Kinez prodaje svoje gaće sa olovnom bojom za 1 marku, a domaći proizvođač kvalitetne na može dati ispod 3 marke. E sad ako hoćeš da se otruješ ti hajd pa prođi jeftinije, a to se odnosi i na fuš kozmetiku koju oni valjaju sve za 1 marku.
Razvodna za BMW kapa no name iz Kine 8 KM! Dvije sam promijenio u 3 mjeseca, a kad mi je pukao film otišao sam i naručio originalnu Beru za 45 KM koju vozim drugu godinu, ukratko nisam bogat da kupujem jeftine stvari.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 14:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
To ćemo tek gledati,ako budemo živi.Sve ima svoju cijenu.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 16:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
I Japan je nekada proizvodio jeftinu i nekvalitetnu robu... Nudiš tržištu ono što se može prodati.
Juče kod Kineza kupovali maske za telefone koje su prodavali po pola marke, pa ih naši prepodavali po 5-10 KM :) A sutra po sistemu "ključ u ruke" termoelektranu.

Kina ima dovoljno potencijala da hrani rast i razvoj pomoću unutrašnjih resursa. Ogromno tržiše. To su pokazali i tokom prethodne recesije. Koliko je samo skočila cijena energenata i sirovina, ali i dalje oni rastu skoro istim tempom.

Evo jedne loše vijesti za Kinu.

Citiraj:
Japanski naučnici saopštili su danas da su na dnu Pacifika pronađene velike količine rijetkih zemljinih minerala od ključne važnosti za proizvodnju elektronike visoke tehnologije te da se odmah mogu izvlačiti.

"U nalazištima je velika koncentracija rijetkih zemljinih minerala. Sa samo jednog kvadratnog kilometra moći ćemo da podmirimo petinu trenutne potrošnje na globalnom nivou", rekao je profesor Jasuhiro Kato sa Univerziteta za Geologiju u Tokiju.

Minerale je otkrio tim na čijem je čelu bio Kato i u kojem su bili i istraživači iz japanske Agencije za pomorsko-geološku nauku i tehnologiju.

Istraživači su minerale pronašli u morskom mulju na dubini od 3.500 do 6.000 metara ispod površine okeana na 78 lokacija.

Prema Katovim riječima, na jednoj trećini novootkrivenih lokacija pronađena je velika količina minerala i metala itrijuma.

Profesor Kato je naglasio da je nalazište u međunarodnim vodama koje se prostire istočno i zapadno od Havaja te istočno od Tahitija u Francuskoj Polineziji.

Prema njegovim pretpostavkama, na novootkrivenim nalazištima ima od 80 do 100 milijardi tona minerala, što je ogromna količina ukoliko se uzme u obzir da u globalnim rezervama ima oko 110 miliona tona koji su uglavnom otkriveni u Kini, Rusiji te drugim bivšim sovjetskim republikama i SAD.

Detalji o otkriću objavljeni su u internet izdanju britanskog žurnala "Prirodna geonauka", prenosi Blic.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 23:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2011, 21:09
Japanci su pukli posle fukusime.Mogu da nadju koliko oce minerala

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da me otvaram novu temu...

Citiraj:
Вашингтон– Сједињене Америчке Државе су изгубиле свој врхунски кредитни рејтинг ААА, само неколико сати након што је узнемирење инвеститора појачала дужничка криза у зони евра која је приморала Италију да убрза спровођење строгих мера штедње.

Поједини аналитичари упозоравају да би то прво снижење кредитног рејтинга САД још од 1917. године, када је уведено кредитно рангирање, могло изазвати нову глобалну економску кризу која би ескалирала у 2012. Међународна агенција за кредитне рејтинге „Стандард и пурс” је прексиноћ нанела највећој светској економији ударац без преседана када је снизила дугорочни кредитни рејтинг те земље за један степен, на АА плус, услед забринутости због владиног буџетског дефицита и растућег дужничког оптерећења. Тај потез ће вероватно довести до повећања трошкова позајмљивања америчке владе, компанија и потрошача, пренео је Ројтерс мишљење финансијских експерата.

Кредитна агенција је образложила да су њену одлуку делимично изазвала политичка неслагања у Вашингтону, указавши да је политика спречила САД да реши своје проблеме с дефицитом и дугом. Као знак забринутости светских лидера због клизања вредности акција које је однело са светског тржишта око 2,5 билиона долара током ове седмице, премијер Италије Силвио Берлускони је изјавио да ће се министри финансија Групације седам најразвијенијих земаља (Г7) састати „за неколико дана” како би утврдили заједнички план за акцију–преноси Танјуг.

Тај састанак, међутим, није потврдио ниједан други лидер те групације, која не укључује Кину, другу по величину економију на свету.

Страховање од ширења кризе у зони евра и могућег враћања САД у рецесију изазвало је ове седмице велико слабљење на финансијским тржиштима.

Мада би утицај снижења америчког кредитног рејтинга на финансијским тржиштима по њиховом отварању у понедељак могао бити скроман, с обзиром да се таква одлука очекивала, промена би могла да има велики дугорочни утицај на позицију САД у свету, статус долара и глобални финансијски систем, оцењују аналитичари. „Глобални систем се сада мора прилагодити многим импликацијама и неизвесностима које доноси некада незамислив амерички губитак врхунског рејтинга ААА”, изјавио је за Ројтерс кодиректор за инвестиције у компанији „Пасифик инвестмент менаџмент” Мохамед Ел-Еријан.

Администрација америчког председника Барака Обаме је жестоко критиковала Стандард и пурс због превеликог ослањања њених анализа и одлуке на жучну дебату о повећању лимита за амерички дуг. Влада у Вашингтону је исту агенцију оптужила и да је учинла грешку од два билиона долара у својој процени америчких финансија, што, како је указала, доводи у питање кредибилитет те агенције.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2011, 23:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Zar je moguce da se i to desilo..Sreca pa ce bar na trenutak prestati da unistavaju kreditni rejting i oporavak u Evropi. Inace te rejting agencije imaju dosta uticaja, i pitam se koliki uticaj ce imati na finansiranje SADa.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 00:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
S&P ratings (selected)

AAA: UK, France, Germany, Canada, Australia
AA+: USA, Belgium, New Zealand
AA-: Japan, China

Citiraj:
El-Erian also said that Americans will face “higher credit costs” over time. JPMorgan Chase & Co. estimated that a downgrade would raise the nation’s borrowing costs by $100 billion a year.

http://www.bloomberg.com/news/2011-08-0 ... tries.html

Tih 100 milijardi godišnje neće uticati na USA privredu, ali poljuljano povjerenje je znak za uzbunu.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Možda Kina mirnim putem uništava Ameriku, ko zna šta je tu u igri.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 23:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja mislim da je ovo početak problema...danas sam pročitao da je Kina predložila i uvođenje globalne valute koja će se koristiti kao rezerva umesto dolara, koji se danas najčešće koristi.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 23:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mene je malo zateklo kada sam čuo da je najveći kreditor Amerike, Kina. To nema smisla da Kinezi daju pare Americi, a imaju bijede kod sebe koliko hoćeš.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 23:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja mislim da je to takticki. Realno, mislim da Kina ima ogroman suficit u trgovini, od izvoza, kojim onda kupuju americki dug. Polako dolaze do te granice da SAD pocinje da zavisi od priliva novca, kao Nemacka posle WWII, i moze se lako desiti ono sto se desilo kad se taj priliv novca smanji. Najgore su ove panike na finansijskim trzistima, gde se dnevno okrecu milijarde, a dovoljna je obicna glasina da se sve poremeti.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2011, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gubitnik na ovoj krizi je Mital izgubio je blizu 4 000 000 000$, a dobitnik je Soroš koji je na 890 000 000$, zaradio 10 000 000 000$.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Najveći "gubitnik" je Karlos Slim. Oko 8 milijardi USD. A ta priča kako će Soroš da zbog pada kreditnog rejtinga i porasta kamate na obveznice američkog duga zaraditi od uloženih 850 miliona deset puta više... Pa gdje ima takvih lihvarskih kamata :)

Vjerovatno se radi o obveznicama na 100 ili 50 godina. Bilo je priča da će USA izdati obveznice i na taj period. A Soroš ima mislim preko 80 godina, tako da će sve to istati narodu :lol: A kada se uračuna inflacija za narednih 100 godina tih njegovih 10 megamilki sumnjam da će realno vrijediti deset puta više.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Milijarder Warren Buffett želi plaćati više poreza

"Naše vođe su zatražili da se 'zajednički žrtvujemo'. Ali, istovremeno, mene su poštedjeli. Provjerio sam sa svojim megabogatim prijateljima - oni su također ostali netaknuti", poručio je američki milijarder, predsjednik i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway, Warren Buffett.

On je u svom obraćanju javnosti rekao da "iako se siromašna i srednja klasa bori za SAD u Afganistanu, a većina Amerikanaca jedva sastavlja kraj s krajem, megabogati i dalje uživaju u sjajnim poreznim olakšicama".

"Neki od nas investitora koji obrćemo milijarde imamo 15-postotnu stopu poreza. Drugi vlasnici dionica koji posluju samo 10 minuta plaćaju isti porez kao i mi, dugoročni investitori", piše Buffet za New York Times.

Dodaje kako takvo blagostanje milijarderi uživaju zahvaljujući prijateljima na visokim mjestima, pa su zakonodavci primorani da štite bogate. Napominje kako je prošle godine platio skoro sedam miliona dolara poreza što zvuči kao puno novca. No, zapravo je time platio samo 17,4 posto od njegovog oporezivog dohotka, što je zapravo manji postotak nego što je platilo više od 20 ljudi u njegovoj firmi. Oni su plaćali u prosjeku 36 posto poreza.

"Dakle, ako zaradite novac zahvaljujući novcu, plaćate manje poreza, no kao radnik ćete biti znatno više oporezovani", ističe Buffett, dodajući kako je prošle godine oko 80 posto državnih prihoda ubrano iz poreza na dohodak i na plaće. Napominje i kako su stope za bogate 1980-ih i 1990-ih bile daleko veće.

Američki milijarder naglašava da veće porezne stope na kapitalnu dobit i dividende ne znače manje ulaganja, navodeći primjer prema kojem je između 1980. i 2000. otvoreno gotovo 40 miliona radnih mjesta, dok su niže porezne stope nakon toga dovele do daleko manje novih radnih mjesta.

"Dobro znam mnoge megabogate i velike ljude koji su vrlo pristojni i vole Ameriku, cijeneći mogućnosti koje im je dala. Mnogi od njih pomažu ljudima i većini zasigurno ne bi smetalo da plaćaju više poreza, posebno sad kad mnogi od naših sugrađana pate", navodi Buffett.

Dvanaest članova Kongresa uskoro će se baciti na ključni posao preraspodjele državnih finansija. Upućeni na to da smišljaju plan kojim bi smanjili 10-godišnji deficit od najmanje 1,5 biliona dolara.

"Bitno je, međutim, da postignu daleko više od toga. Amerikanci brzo gube vjeru u sposobnost Kongresa da se bavi fiskalnim problemima naše zemlje. Samo odgovarajuća akcija može promijeniti takav osjećaj", poručuje milijarder i dodaje:

"Čak i bogata Amerika ne može ispuniti neka obećanja. Ja bih ostavio iste stope za 99,7 posto poreznih obveznika i smanjio porez na plaće. To bi pomoglo siromašne i srednju klasu. No, za one koji zarađuju više od milion dolara - bilo je 236.883 takvih domaćinstava u 2009. - podigao bih stope, kao i na dividende i kapitalne dobitke. Za one koji zarađuju deset i više miliona dolara predložio bih i dodatne stope".

Buffett na kraju ističe da je Kongres dugo štitio velike bogataše, te da je vrijeme da sad oni podnesu žrtvu kad se zemlja našla u krizi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]