Eh ovako, interesuje me vase misljenje dragi studenti, kolege...
U zadnje vrijeme na nasem Uviverzitetu ovdje u Banjaluci je vrlo aktuelna Bolonjska deklaracija, u sklopu koje treba da se desi reforma visokog skolstva.
Nasi fakluteti nisu po svom nacinu rada priblizeni modernim evropskim tokovima!
Zanima me koliko ste obavjesteni o svemu tome, i kakv je vas stav!
Evo dacu par primjera koje bi reforma trebala da obuhvati.
-"kreditni sistem": za prelazak u naredni semestar ili godinu bice potrebno sakupiti odgovarajui broj bodova , a ne tzv "uslov" izrazen brojem polozenih ispita.
-svaki ispit ce biti izbodovan razlicitim brojem bodova, shodno sa tezinom predmeta.
-student ce nakon oslusanog semestra odmah postupiti polaganju predmeta iz tog semestra, tako da bi se na taj nacin izbjeglo gomilanje ispita i naknadno polaganje, te sprecila pojava velikog broja studenata koji obnavlljaju godine.
-maximalno trajanje fakulteta je 4 i 5 godina, a minimalno 3 godine.
vise skole traju 2 godine.
-autonomima fakulteta i univerziteta: fakulteti bi trebali biti van uticaja politike, nezavisni, tako da politicke partije i vlada ne bi mogle da imaju uticaj na biranje predstavnika visokih ustanova.
itd. itd.
Takodje, sve ove reforme su trebale da se dese do 2010. godine, medjutim najavljeno je da reforma treba da se provede do 2003. godine.
Takodje po sadasnjem statutu fakulteta student koji je upisan na studij, zavrsice studij po planu i programu koji je zapoceo, tako da vise godine ova reforma i nece zahvatiti, eventualno ako se odlucimo da prihvatimo ovi program(pravo slobodnog izora, koliko sam obavjestena).
Takodje, sto se tice broja rokova, to je dosta individualno od faxa do faxa, ali ja mogu da govorim o medicini.
Imamo 5 zvanicnih rokova u toku godine. Dosta ispita, pogotovo na mladjim godinama se sastoji iz testa, prakticnog i usmenog. Ako student ne polozi usmeni, nista mu s ene priznaje i ponovo polaze sve iz pocetka.
Ovakav sistem je vazio do prije mjesec dana, sada se i nama prakticni i test priznaju 6 mjeseci!!!!
Pisite o ovome, bas me interesuju misljenja o reformama i da li vi imate slicnih problema?