banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: SKOLOVANJE U AMERICI
PostPoslato: 19 Feb 2005, 01:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
KAKO ZAVRŠITI AMERIČKE ŠKOLE
Gledaj naprijed
računaj unazad
Monitor, Podgorica

Izazovi za učenike i za roditelje počinju sa srednjom školom koju uglavnom svako završava. Tu počinje i prva diferencijacija učenika. Za završetak srednje škole učenici moraju da "zarade" zadati broj bodova koje zovu "krediti", a svaki predmet nosi određeni broj "kredita". Najviše nose matematika i engleski jezik i u svakoj srednjoj školi je definisan minimum kredita iz predmeta koje učenik mora da obezbijedi. Sve predmete učenik, uz pomoć školskog savjetnika koji prati njegove rezultate, bira od godine do godine. Može se desiti da završi srednju školu a da nije imao ni jedan čas iz fizike, ili da je uzeo minimum iz matematike. Da bi dobio potreban skor koji mu omogućava da završi školu, odabrao je lakše predmete, kao na primjer kuvanje, fiskulturu i slično. Međutim, sve srednje škole osim privatnih, koje koštaju oko 30.000 dolara godišnje, ne nude istu lepezu predmeta.
Škole se sa preko 90 odsto finasiraju iz poreza na nekretnine građana konkretnog grada, tako da bogatije regije nude veći izbor i bolji kvalitet nastave. Iz tih razloga bogate javne škole angažuju profesore koji su završili prestižne fakultete i plaćaju ih i dva do tri puta više nego one siromašnije. No u "dobrim" gradovima ili djelovima grada su i nekretnine bitno skuplje, tako da nijesu svakom dostupne.
Po završetku srednje škole pred učenicima koji hoće da idu na fakultet stoji najvažniji izazov - polaganje ispita koji se zove SAT. SAT je ispit koji u istim terminima polažu svi učenici širom Amerike i organizovan je na saveznom nivou. Škola sa tim nema nikakve veze. Na testu učenici imaju samo dva predmeta: engleski i matematiku. Oba predmeta se posebno boduju i maksimalno mogu donijeti po 800 bodova. Naravno, učenik koji je tokom školovanja birao "lakše" predmete, na SAT-u ne može da ostvari nikakav značajan rezultat, kao ni onaj koji je došao iz manje kvalitetne srednje škole. Kako od tog skora prevashodno zavisi na koji se fakultet može učenik upisati, njegova "životna" sudbina je već u srednjoj školi u značajnoj mjeri predodređena.
Američki fakulteti bi mogli da se rangiraju u pet kategorija, pri čemu je svaki poznat po određenoj nauci iz koje pruža prestižnije znanje. Prva kategorija je takozvana "Ajvi" liga gdje su čuveni Harvard, Jejl, Kolumbija, Prinston itd. Onda dolaze fakulteti kao što je Njujorški univerzitet (NYU) ili Univerzitet Los Anđeles (UCLA). Treća i četvrta kategorija bi bila čitava lepeza koledža po Americi, a posljednju grupu čine neki regionalni koledži sa čijom diplomom teško da se može dobiti bolji posao od prodavca cipela ili automobila.
Prva liga fakulteta će teško primiti studenta koji ima manje od 1500 bodova na SAT i prosjek ocjena iz srednje škole manji od 3,8 od mogućih 4,0. Na SAT za 2004. godinu najbolji prosječan skor iz matematike imali su Azijati, pa onda bijelci, dok je iz engleskog bilo obrnuto. Za njom kaskaju svi ostali. Škole u Americi forsiraju multietičnost, multirasnost. Iz tih razloga hispanik sa SAT od 1400 i prosjekom od 3,2 će prije biti primljen na Harvard nego bijelac ili Azijat sa 1600, jer takvih ima više nego što škola hoće da primi. Ali, za definitavan prijem škola hoće da zna po čemu je to dijete specifično, koje to odlike ima da bi ga prihvatili. Tada se iz fascikli vade preporuke poslodavaca gdje su djeca radila tokom srednje škole: banzinske pumpe, samoposluge, restorani... Vadi se učešće u raznim sekcijama, sportskim takmičenjima i slično. Ni tu kraj muka.
Najkvalitetniji fakulteti najviše koštaju. Najbolji oko 40.000 dolara godišnje. Međutim, ako je dijete u svakom pogledu izvanredno, škola ga oslobađa plaćanja, djelimično ili u cjelosti. Tu izvanrednost treba pripremati od prvog razreda srednje škole. Roditelji koji imaju limitarane materijalne mogućnosti šalju djecu na najbolje fakultete koje mogu da dostignu, ali koji su spremni da im oproste stipendiju. Ili prikupe pare za prvu godinu, jer ako student pokaze izvanrede rezultate kasnije će mu stipendija biti oproštena.
Ni završeni fakultet u Americi ne daje tržišno primamljivu kvalifikaciju, osim ako se radi o medicinskom ili tehničkom zvanju. Prve dvije godine je produžena srednja škola gdje se uče i biologija i fizika, te se na taj način niveliše sva razlika između šarolikih srednjih škola Amerike. Tek iza dvije godine ide se lagano u usmjerenje.
Kada se završi fakultet slijedi odluka čime će čovjek da se bavi, šta u životu želi da bude i upisuju se adekvatne škole, kao što su recimo pravna ili ekonomska i koje traju tri godine. Amerikanci smatraju da djeca sa 17 ili 18 godina nijesu dovoljno zrela da donesu odluku šta u životu žele da budu. Djeca poslije završenog fakulteta obično počinju da rade i tek nakon stečenog iskustva, pa i prikupljenih para, donose odluke o odabiru profesije. Iz tih razloga u Americi sriječete advokate koji su na fakultetu studirali jezike, ili psihologiju, ili geografiju, a u poslovnoj školi diplomirane inženjere koji se pripremaju za biznis, bankarstvo i slično.
To su budući direktori, a oni sa samo završenim fakultetom-koledžom su njihovi činovnici. A za taj upis opet se prolazi skoro kroz sve kao i za upus na fakultet. Dakle, koji je fakultet završen, kakvim uspjehom, ima li se para. I, evo finala. Onaj ko je završio, recimo Harvardovu poslovnu školu i koju je plaćao 30.000 godišnje, počinje karijeru sa platom od recimo 15.000 dolara mjesečno, a onaj koji je to završio u nekoj trećerazrednoj školi, u istoj kompaniji ima 4.000 dolara mjesečno i ako imaju istu formalnu diplomu. Nema nikakve dileme: te dvije škole nijesu mogle da daju isto znanje. Štaviše, američko tržište počinje bivati sve probirljivije, pa recimo nije dovoljno završiti Harvardovu poslovnu školu, Prinstonovu pravnu ili medicinu na Jelu, već se pita u klasi kojeg profesora, što nameće dodatne kriterije za izbor studenata ali i u okviru iste škole vrši diferencijaciju među profesorima.
Onda: ima li dileme zbog čega Amerikanci dominiraju skoro u svim oblastima prirodnih i društvenih nauka?

Peđa POPOVIĆ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
I opet se neko nadje da kaze: 'Amerikanci su debilna nacija, svi su glupi...' Obicno to kaze neko, ko nema pojma o njihovom skolstvu i nacinu zivota, donosi zakljucke na osnovu TV i casopisa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 16:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Ovaj tekst je samo misljenje nekog ljevog Pedje Popovic i bazirano na njegovim licnim iskustvima i informacijama , isto kao i tvoje Dove koje je mozda slicno ili razlicto,nema nikakve veze sa definicijom Americkog naroda, koji se nemoze generalno definisati.

Samo kako mozes reci da postoje ljudi koji kazu da su amerikanci debili ili kakogod rece, i da ti ljudi samo donose te zakljucke na osnovu TV i casopisa, I ONDA se nadovezujes na ovaj odlomak koji je isto iz casopisa, i smjesnije nego obicno apludiras nekom komentu jedva povezanom sa NACIJOM amerike.. Uostalom nemozes izjaviti ovo na osnovu ovog detalja, tj samo jedne oblasti kao sto je obrazovanje, Americke skole mozda su priznate i efikasne ali ko ustvari pohadja te skole?Ja nemam prestavu o Americkom sistemu kao takvom, al imam dovoljno znanja o opstim oblastima te drzave i bazirano na njenoj istoriji donosim licni zakljucak.
Sve u svemu ne zanima me uopsteno, zanima me jedino drzava koje sam drzavljanin i koja iole ima inteligentno rasporedjen redosljed pravednosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 16:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ovo nije samo misljenje tog nekog levata Mr.X, to je bas tako (znam jer sam htjela da studiram u USA ali na graduate level, tako da sam sve provjerila i 'sve znam').
Citiraj:
Samo kako mozes reci da postoje ljudi koji kazu da su amerikanci debili ili kakogod rece, i da ti ljudi samo donose te zakljucke na osnovu TV i casopisa, I ONDA se nadovezujes na ovaj odlomak koji je isto iz casopisa, i smjesnije nego obicno apludiras nekom komentu jedva povezanom sa NACIJOM amerike..

Pa mogu jer sam pricala s takvim ljudima, ima ih koliko hoces. Ne znam sta te to toliko cudi. I moji zakljuci nisu iz pomenutog texta, gore sam ti rekla kako znam da je ovo tacno. Procedura za upis na Americki fax koja je opisana u tom textu je bas takva do svakog detalja. A zar oblast OBRAZOVANJA ne govori o gluposti ili pamecu jedne nacije??? Ne znam koju drugu onda da uzmem: prirodne resurse (mozda)??? :). Kako mislis ko pohadja te skole?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 19:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Zao mi je ali ne mogu nastaviti ovu konverzaciju sa tobom,
jer izvrces moje rjeci , to ja bas ne volim, sorry.
hajde da ostavimo ovaj topik na miru.OK.
KO podrzava tebe nek se potpise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2005, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
jer izvrces moje rjeci , to ja bas ne volim, sorry.

Kako samo dodje do ovog zakljucka da mi je znati??? Ma, nije ni vazno - ako nastavimo otici cemo u OT. I ne zna sta ima ko da me podrzava, sve sto sam rekla oko skolstva (kao i ovaj clanak) je istina. [/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2005, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

YUP

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 13:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
skolstvo im je propast sto se vidi iz njihovog znanja i zato nema u americi nekih dobrih inzinjera vec su to europljani ili azijati
da bi zavrsio skolu treba dosta lovaxa a ako nemas suti i trpi tako da ljudi koji nemaju rapaksa uglavnom rade posao koji im se ne svidja i gdje je u svemu tome ravnopravnost koji oni tako zdusno zagovaraju?
i kakav je relevantnost ima cinjenica da li si radio u restoranu, benz. pumpi ili prodavao sladolede kad to nema nikakve veze sa fakultetom

ja ipak smatramda su oni mentalno ogranicena nacija (cast izuzecima kojih ima daleko ispod 1%)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo ga, BSE se skolovao u USA pa nam sve to fino objasnio :). Nisi u pravu BSE, ne znam samo kako dodje do takvih zakljucaka. Jedino sto si tacno rakao je da ti treba dosta para da se skolujes. Ali i za to ima lijeka: ako si dobar student postoje mnoge stimpendije koje mogu da pokriju skoro sve skolstvo. Ako si prosjecan, onda ili radis pa palatis za sve ili uzmes kredit od banke pa vracas kad zavrsis. Uglavnom, ako hoces da ucis imas mogucnosti i sve zavisi od tebe.

Ja ne znam o kakvoj ravnopravnosti ti pricas? Mozda je ovo malo OT ali, u USA zaista vlada demokratija (njihova politika je pogresna, to svi znamo, i ne sire tu istu demokratiju po svijetu (ne zanam zasto)), ali u njihovim granicama - oni je zaista imaju. Nisam skontala sta si htio reci sa ovim primjerima ako neko radi u restoranu, pumpi...

Kako samo dodje do ovog 1% (i to jos nije ni 1%)? Ne znam sta da kazem na ovo, svaki komentar je suvisan :roll: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2005, 02:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Kao student na University of California, San Diego, smatram da moje rijechi imaju stvarnu tezhinu, pa evo malo i ja da se javim. Kao prvo, onaj chlanak u prvom post-u je OK sem par detalja. Podjele univerziteta u 5 grupa je jednostavno netachna. Ivy League univerziteti se vishe ne odvajaju od ostalih toliko koliko u proshlosti. Nije da oni padaju, nego se ostali dizhu sve vishe i vishe, tako da je smatrati Ivy League vrhom obrazovanja na neki nachin uvrjeda ostalim univerzitetima vrijedih pomena. Stanford, MIT, Cal Tech, UC Berkeley, UCLA, UCSD i MNOGI drugi. Takodje shto se tiche diploma i novca, i nisu toliko vezani. UCSD j 13. u Americi u oblasti inzhenjeringa, i meni bi teoretski plata bila jednaka kao nekom sam MIT-ja Cal Tech-a, ili Stanford-a. Toliko za sad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2005, 14:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Super sto se javio DeadOne, da nisam sama!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 08:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hehe, ja sam se samo javio da se nadje i perspektiva nekog ko to sve upravo prozivljava. Pozz. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 15:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To sam i mislila, a ne da se ovdje nagadja - ovako je ili onako je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 22:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
ne da se ovdje nagadja

Ko pita ne skita. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 18:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

DeadOne je napisao:
Kao student na University of California, San Diego, smatram da moje rijechi imaju stvarnu tezhinu, pa evo malo i ja da se javim. Kao prvo, onaj chlanak u prvom post-u je OK sem par detalja. Podjele univerziteta u 5 grupa je jednostavno netachna. Ivy League univerziteti se vishe ne odvajaju od ostalih toliko koliko u proshlosti. Nije da oni padaju, nego se ostali dizhu sve vishe i vishe, tako da je smatrati Ivy League vrhom obrazovanja na neki nachin uvrjeda ostalim univerzitetima vrijedih pomena. Stanford, MIT, Cal Tech, UC Berkeley, UCLA, UCSD i MNOGI drugi. Takodje shto se tiche diploma i novca, i nisu toliko vezani. UCSD j 13. u Americi u oblasti inzhenjeringa, i meni bi teoretski plata bila jednaka kao nekom sam MIT-ja Cal Tech-a, ili Stanford-a. Toliko za sad.

Cao
Ne znam o cemu ovdje pricas , jer ja se osjecam ni malo rasirenije informisan sa tvojim "tezinskim" rjecima, ti nama govoris o svom sopstvenom iskustvu, totalno ne povezanom o onome o cemu mi smo diskutovali, a to je zasto -kako Dove je rekla da, ljudi misle da je Americki narod glup?(sto je bila vise djetinjska izjava, i zato sam se javio da je upitam zasto iz sistema obrazovanja ona misli da je jedna nacija"pametna" takozvano) .O tvom tekstu sudim da je tipicno znanje jednog studenta o jednom fakultetu(isto tako mogao sam i ja napisati o mom obrazovanju al smatram da je moja licna stvar pa nisam)kakogod veoma je ljepo od tebe da nam pises skracenice i rjeci koje mi nemamo veze sa niti razumijemo o cemu zapravo govoris ali zao mi je sto moram reci da ne osvjetljuju moj mracni tunel jasnoce.
I jos na kraju te molim da nam das malo bolje objasnjenje o Amarickom sistemu ako vec znas o cemu pricas.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 18:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mr.X,

DeadOne je samo potvrdio ono sto pise u onom clanku gore, a cini mi se da je to bila tema ovoga posta. Ni ne mozes da budes nesto vise informisan, sve o Americkom skolstvu je receno u onom textu. A ne znam kako samo skonta da je decko htio da pise o svom licnom obrazovanju? Zar ti treba vise objasnjenja od onog texta gore, sve lijepo pise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 20:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ne on je samo potvrdio da je deadone :lol: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2005, 01:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mr.X je napisao:
Cao
Ne znam o cemu ovdje pricas , jer ja se osjecam ni malo rasirenije informisan sa tvojim "tezinskim" rjecima, ti nama govoris o svom sopstvenom iskustvu, totalno ne povezanom o onome o cemu mi smo diskutovali

To se zove primjer.

Mr. X je napisao:
kakogod veoma je ljepo od tebe da nam pises skracenice i rjeci koje mi nemamo veze sa niti razumijemo o cemu zapravo govoris ali zao mi je sto moram reci da ne osvjetljuju moj mracni tunel jasnoce.

Odes na http://www.google.com i ukucas one skracenice jednu po jednu, pa vidis sta spominjem ako vec ne znas. Djelujes kad vrlo obrazovana osob, tako da me cuda da ti ono nista ne znaci.

Mr. X je napisao:
I jos na kraju te molim da nam das malo bolje objasnjenje o Amarickom sistemu ako vec znas o cemu pricas.

Mozda kasnije. Sad sam gladan i odoh da nesto pojedem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2005, 01:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mr.X je napisao:
Ne on je samo potvrdio da je deadone :lol: .

Slabog li humora. Od nekog ko zivi u Britaniji bih ocekivao mnogo mnogo vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2005, 12:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Imajuci u vidu da si amerikanac nisam ni ocekivao da ga razumijes.
jer vjerovatno bi ti bilo smjesnije da sam rekao -kisa pada trava raste.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]