banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Maj 2025, 23:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Avg 2024, 00:22 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Okt 2022, 08:42
Pozdrav društvo, zanima me sta je potrebno kako bih postala asistent na fakultetu? Istrazivala sam i znam koji su to glavni uslovi za zaposlenje na toj poziciji (određeni prosjek..), ali zanima me da li postoji nesto dodatno na šta bih trebala da obratim pažnju?

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 03:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Zar ne bi bilo najbolje da to pitas direktno na fakultetu, na kojem zelis biti asistentica?

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 08:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2012, 10:48
OK, da budem iskren, ja sam probao bez koverte, radio oko 3 mjeseca bez para, i dao otkaz. Ne dam kovertu :)

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 08:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Na sta smo spali kad se informacije oko zaposlenja u obrazovnoj ustanovi poput fakulteta traze po forumu.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Zašto na šta smo spali?
Sasvim legitimno pitanje, pobogu forum je.

Na svakom faksu će reći isto, konkurs i prosjek.
Boduju se i radovi, ma koliko glupi bili i bespotrebni, ako imaš objavljnih naučnih radova, onda si u plusu. Mislim da su na Akademiji bodovali i dostignuća u struci (npr. predstave, izložbe...) što je po meni OK, jer je specifičan faks.

Sve zavisi od oblasti, ako je neka specifična oblast, gdje nema puno zainteresovanih, onda imaš šanse.

Ako je neka oblast gdje ima puno zainteresovanih za to mjesto i gdje nekoga guraju, onda ti treba i stranka i rođo i/ili koverta da bi prestigla tu osobu ili zauzela poziciju.
U suštini ako profesor ti ne ponudi mjesto ili ako nema otvorenog mjesta, teško ćeš upasti, čak i sa rođom/strankom/kovertom...

Ovo je bilo bar dok sam ja studirao, ne vjerujem da se nešto promijenilo.

I da, meni je totalno debilno da predavači i asistenti na nekim usko stručnim predmetima nemaju NIKAKVO radno iskustvo u toj struci, a imaš masu tih primjera.
Zamisli asistenta na tehničkim naukama koji priča o nekom proizvodnom procesu, a nikada nije vidio kako to izgleda u stvarnosti.
Samo kod nas ima.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 09:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2020, 15:58
Choban je napisao:
I da, meni je totalno debilno da predavači i asistenti na nekim usko stručnim predmetima nemaju NIKAKVO radno iskustvo u toj struci, a imaš masu tih primjera. Zamisli asistenta na tehničkim naukama koji priča o nekom proizvodnom procesu, a nikada nije vidio kako to izgleda u stvarnosti.
Samo kod nas ima.

Vidi imaš li kakve koristi od nekog ko je radio u tom proizvodnom procesu, a nezna da prenosi znanje?

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 09:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Teorija bez prakse je ništa... i obrnuto.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 09:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DStankovic je napisao:
Choban je napisao:
I da, meni je totalno debilno da predavači i asistenti na nekim usko stručnim predmetima nemaju NIKAKVO radno iskustvo u toj struci, a imaš masu tih primjera. Zamisli asistenta na tehničkim naukama koji priča o nekom proizvodnom procesu, a nikada nije vidio kako to izgleda u stvarnosti.
Samo kod nas ima.

Vidi imaš li kakve koristi od nekog ko je radio u tom proizvodnom procesu, a nezna da prenosi znanje?

Care, bukvalno imaš profesora koji ne znaju da prenose znanje, niti da motivišu studente da sami steknu bar minimum nekog znanja koje taj predmet nosi.

Jer ko zna kako su izabrani u zvanje (ok može se pretpostaviti).

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Asistent i profesor nisu tu da ti prenose znanje iz proizvodnje (što je poželjno) nego da te nauče i naviknu na akademsko-fakultetski način razmišljanja. A ako profesor i asistent ne znaju da motivišu i prenesu znanje, to je onda problem selekcije, a ne tog što nemaju prakse.

annauss je napisao:
Pozdrav društvo, zanima me sta je potrebno kako bih postala asistent na fakultetu? Istrazivala sam i znam koji su to glavni uslovi za zaposlenje na toj poziciji (određeni prosjek..), ali zanima me da li postoji nesto dodatno na šta bih trebala da obratim pažnju?

Što se tiče zaposlenja, u principu trebalo bi da se raspitaš najprije u studentskoj službi, jer šta god mi ovde sad ispisali, oni će ti na kraju reći tačno šta i kako treba. Iskustva sa rada na fakultetima nisu baš najsjajnija u zadnje vrijeme (bar iz mog iskustva - pare u koverti, neisplaćevinje, lažna obećanja i slično), ali opet bolje raditi nešto iz poziva i sa željom i voljom nego tavoriti po nekim firmama i biti isfrustriran i nezadovoljan.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ElPadrino je napisao:
Asistent i profesor nisu tu da ti prenose znanje iz proizvodnje (što je poželjno) nego da te nauče i naviknu na akademsko-fakultetski način razmišljanja. A ako profesor i asistent ne znaju da motivišu i prenesu znanje, to je onda problem selekcije, a ne tog što nemaju prakse.

Care, na nekim fakultetima bukvalno imaš predmete koji se tiču određene tehnologije ili procesa/tehnike proizvodnje.
Bukvalno se zovu predmeti "Tehnologija _____ "
Akademski način razmišljanja se podstiče drugim predmetima na takvim fakultetima.

I tu frazu da se "na fakultetu uči na akademski način razmišljanja" sam čuo najčešće od onih koji iamju papir, ali nikakva znanja, u narodu poznati pod nazivom - duduk.
I to ne jednom.

I da, ja sam duduk za gudačke instrumente i nema šanse da upišem violinu na akademiji, a nekmoli da završim istu.
Jer, nije svaki fakultet isti.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2024, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
annauss je napisao:

Pre tri godine sestra je konkurisala na mjesto asistenta kod profesora kod kojeg je imala ocjenu 10 i bila generalno student generacije, jedna od rijetki sa ocjenom 10 na tom predmetu+magistarski rad. Kad se pojavila na razgovoru bili su iznenađeni jer je konkurs već namješten za drugu osobu a njoj su rekli da je ona kapacitet za bolje pozicije :)

Neću navoditi koji je faktultet ali evo nalazi se u kampusu. Dakle samo veza i stranačka aktivnost, i ne vidim drugi način.

Što neko napisa, bolje prodavati sladoled na Jadranu ili konkurisati za kasirku u Tropiku, kažu plata blizu 1500 KM :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2024, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
"Možete biti najbolji student, stručnjak ali ako niste u sistemu sve to izgleda kao zabluda...."

Uglavnom izbori u zvanja su namješteni ili se dijele kao porodični plijen. Kada se pojavi kandidat vjerovatno najbolji komisija će se potruditi da bodove namakne svom ljubimcu.

Bodove stičete osim na prosjeku i naučnim radovima, što više naučnih radova to više bodova, boduje se članstvo u udruženjima od struke, boduju se priznanja i nagrade, takođe iskustvo iz djelokruga za koji se školovao.

Pa ako nekako i namaknete te bodove komisija će da vam nađe neku dlaku u jajetu tipa kandidat je završio hemiju na PMF, a drugi kandidat je završio hemiju na hemijskom fakultetu.

Barem tih odluka se može naći na internetu.

Kada su promocije diploma na tv možete čuti kako najbolji student govori ponuđena mi je pozicija asistenta, ili ostaću da radim kao asistent. Druže ti to ne možeš znati ukoliko konkurs nije namješten, a ti javno priznaješ da je namješten.

Čast poštenim izborima ali ja mislim to se može svjećom tražiti usred dana.

Treba da čekaš da se raspiše konkurs na fakultetu.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2024, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2012, 10:48
I tek onda ima problem...

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2024, 11:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Minimalni uslovi za izbor u zvanje su propisani Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske (član 82.). Za asistenta je to završen prvi ciklus studija (240 ECTS) i prosjek 8.0 i više. Za akademiju je to možda malo drugačije.

Procedura za izbor u zvanje asistenta traje približno 6 mjeseci. Prvo ide inicijativa da se raspiše konkurs, pa onda to senat odobri, pa rektor raspiše konkurs. Nakon raspisivanja konkursa, komisija bira kandidate, napiše izvještaj koji mora na sajtu Univerziteta (ovo vrijedi za UNIBL, za ostale nisam u potpunosti siguran) da stoji 15 dana. Zatim izvještaj komisije treba da usvoji NNV fakulteta, pa senat univerziteta. Zbog dugačke procedure obično se obavi razgovor sa kandidatom koji bi trebao da bude primljen na tu poziciju.

Vjerovatno je bitno da ostaviš dobar utisak na članove komisije tokom studija i da imaš dobar prosjek. Prosjek ne mora uvijek da igra ulogu, npr. na ETFu rijetko najbolji studenti ostaju kao asistenti (bolja karijera u privredi), pa stoga poziciju asistenta dobijaju oni studenti koji su imali dobar odnos sa profesorima, pa zbog toga im bude ponuđena pozicija.

Sve ostalo zavisi od fakulteta do fakulteta. Ja mogu da tvrdim da jedno pravilo važi na mom fakultetu, a neko drugi da na njegovom vrijedi drugo i da obojica budemo u pravu.

Poziciju asistenta treba prihvatiti samo ako sebe vidiš kao nekog ko hoće da se bavi "naukom" (koliko to kod nas uopšte izdvajanja za nauku dozvoljavaju) i ko usput može da radi sa studentima (teže je nego što izgleda).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]