banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 19:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2012, 15:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Prvi put cujem da je neko sa privatnih fakulteta pokusao nastaviti skolovanje u inostranstvu jer oni koji upisuju privatne fakultete ili vec rade pa im treba diploma da bez otvaranja knjige dobiju istu ili upisuju pomenute pa da fakultet vide samo na dodjeli diploma.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/neprizna ... /120710102

Objavljeno 10.07.2012. u 15:24 | Komentari: 52
Sve više studenata ima problem

Nepriznate diplome privatnih fakulteta iz BiH u Austriji

Collegium Bosniacum, udruženje studenata iz BiH u Austriji, ukazuje na sve veći broj studenata iz BiH koji u Austriji ne mogu nastaviti školovanje - jer su im diplome nevažeće.

Svoj boravak u Beču za vrijeme ljetnjeg raspusta, Amila K. zamišljala je kao turističku posjetu za koje će obaviti i sve formalnosti neophodne za upis magistarskog studija, kojeg je kanila pohađati na Bečkom univerzitetu, piše Deutsche Welle.

No za diplomiranu ekonomisticu, barem prema diplomi koju je donijela iz BiH, ljetni raspust pretvorio se u ljetnu moru.

"To je za mene bio nevjerovatan šok, nešto neopisivo, jer su mi rekli da ja ovdje ne mogu upisati master studij, jer oni moju diplomu ne priznaju. Ne samo, dakle, da se programi ne poklapaju, već da je diploma kao takva za njih nevažeća. Mislim, šta da kažem, bila sam bijesna, ogorčena, jednostavno nisam znala šta da radim", priča Amila.

Fakuktet koji je Amila završila kako kaže, "u jednom od tri najveća grada u BiH" je privatni i u imenu sadrži riječ "internacionalni", tako je studentica tim više bila iznenađena ocjenom svoje diplome od strane referenata na Bečkom univerzitetu.

"Kad sada smirenije o tome razmislim, najgore od svega je što su me na fakultetu držali u ubjeđenju da sa njihovom diplomom školovanje mogu nastaviti bilo gdje na svijetu, dok je oni očigledno nigdje na svijetu nisu verfikovali", konstatuje razočarano Amila K.

Savjetovalište ima pune ruke posla

Slučajeva poput njenog sve je više, a diplome iz BiH koje su puno obećavale a koje u Austriji ne važe, gotovo svakodnevno su tema u savjetovalištu udruženja Collegium Bosniacum, udruženju studenata iz BiH u Austriji. Članica uprave i jedna od savjetnica novopridošlih studenata iz BiH je i Sanja Muratović.

"Stvar je u principu jednostavna: ukoliko univerzitet ili fakultet u BiH nisu priznati u Evropi, student sa diplomom te ustanove u Austriji ne može npr. upisati magisterij, niti se, ukoliko je na bachelor studiju, može prebaciti na fakultet u ovoj zemlji. I sve je više studenata iz BiH koji u Beču žele magistrirati, ali sa velikim žaljenjem moraju konstatovati da im diploma ne vrijedi onoliko koliko su mislili da vrijedi. Smatramo da nije fer da se ljudima daje lažno obećanje kako sa diplomom nekog privatnog univerziteta školovanje mogu nastaviti bilo gdje na svijetu i smatramo da nije pošteno da se iskorištava njihov duh i njihova volja i želja da se školuju, jer ti univerziteti obično jako puno koštaju - i truda, i vremena, i najprije novca", kaže Sanja Muratović.

Funkciju savjetnice u studentskom udruženju Muratović obavlja od početka ove godine, no već duže je i savjetnica pri Austrijskoj uniji studenata, udruženju studenata na državnom nivou, gdje je zadužena za savjetovanje svih stranih studenata u Austriji. Za studente iz BiH, ali nerijetko i za one iz Srbije i Hrvatske, često je veliki šok kada shvate da su tri ili četiri godine školovanja u domovini proveli na pogrešnoj obrazovnoj ustanovi.

"To, naravno, izaziva mnogo ljutnje, a i nepovjerenja i prema nama. Studenti od silnog bijesa i nevjerovanja da nakon tri, četiri godine studiranja, završenog bachelor studija, nemaju uopšte pravo da upišu svoj magistarski, ljuti na sve, pa i na nas. Onda se obično obrate raznim institucijama, dok se ne vrate ponovo na isto, a to je, nažalost, ta činjenica da ti fakulteti koje su završili, jednostavno nisu priznati", objašnjava Muratović.

Oprez pri upisu na fakultet

Principijelno važi da se školovanje u Beču može nastaviti tek nakon upisa na fakultet u BiH; studenti koji u BiH upišu fakultet koji je priznat od strane austrijskih institucija, dodaje Muratović, školovanje u Austriji mogu nastaviti bez problema. U slučaju završenog bachelora upoređuju se plan i program na datom fakultetu iz BiH sa planom i programom fakulteta u Austriji - ponekad se dešava da nekoliko ispita ne postoje u BiH i da moraju naknadno biti položeni u Austriji. Što načelno nije problem.

"Problem je u samom priznavanju pojedinih institucija iz BiH, jer same diplome i sam rad tih ustanova, nisu validni. Pri tome se najčešće radi o diplomama pojedinih privatnih univerziteta u BiH”, kaže Muratović.

Priznati i nepriznati univerziteti

No o kojim ustanovama je konkretno riječ? Dr. Heinz Kasparovsky, predsjednik austrijskog odjeljenja evropskog Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, kaže da se austrijske institucije pri priznavanju ili odbijanju diploma iz BiH, drže liste koja se može naći na internet stranici bh. odjeljenja ove evropske organizacije. „Kada odete na stranicu www.enic-naric.net i od navedenih zemalja odeberete Bosnu i Hercegovinu, pod tačkom `Priznate više obrazovne institucije` (Recognized Higher Education Institutions) možete naći sve institucije koje i za nas važe kao priznate. Sve institucije sa te liste kod nas načelno imaju zeleno svijetlo. Naravno da se pri priznavanju upoređuju programi i da neki ispiti možda dodatno moraju biti položeni, ali načelno diplome tih institucija za nas važe kao priznate“, objašnjava Kasparovsky. Sa druge strane, dodaje on, studenti institucija koje nisu na toj listi, mogu biti sigurni da neće moći nastaviti školovanje u Austriji ili u Njemačkoj.

Lista o kojoj govori Dr. Kasparovsky može se naći ovdje.

U austrijskom Centru za priznavanje dokumenata višeg obrazovanja dodatno se služe i listom koju su izradili njemačko i austrijsko Ministarstvo obrazovanja (www.anabin.de), mada se ova lista, kažu u Centru, često aktualizira i moguće je da su neke institucije čije diplome bile nevažeće (sa naznakom H-) svoje diplome u međuvremenu verifikovale. U Centru Enic/Naric kažu da je u svakom slučaju dobro stupiti u kontakt sa saradnicima Centra (u Njemačkoj ili Austriji), jer se tako direktno može doći do informacija, kako o samoj diplomi, tako i o usporedbi programa sa ustanovom na kojoj se u Austriji ili Njemačkoj planira nastaviti školovanje. Načelno, međutim i ovdje vrijedi, kaže Kastovsky, da su diplome institucija sa naznakom H+ priznate, a one sa neznakon H- nepriznate.

Studentima su potrebne tačne informacije

Ovom listom služe se pri savjetovanjima studenata i u udruženju Collegium Bosniacum, a sve te informacije, kaže Sanja Muratović, mogu se dobiti i na internet stranici samog udruženja. „Ljudi se, kada upisuju fakultete u BiH, prvenstveno trebaju informisati. Oni moraju prikupiti informacije i trebaju im se dati tačne informacije o njihovim budućim diplomama, da jednostavno znaju na čemu su“, kaže Muratović.

No nije li upravo obaveza obrazovnih ustanova da svoje studente informišu o tome koliko vrijede njihove buduće diplome i šta o tome kažu oni koji te informacije nisu na vrijeme dobili? „Kako da vam kažem“, objašnjava Amila K. „kada idete na fakultet koji se zove internacionalni, onda polazite od toga da je i diploma internacionalna. Ali ja sam očigledno nasjela na lijepe slike i slatka obećanja. A ja sam uzalud potrošila i vrijeme i novac.“ Amila K. je prvenstveno bila spremna navesti i ime fakulteta na kojem je studirala – u muđuvremenu je mišljenja da je bolje „ne zamjeriti se dalje sa osobljem dotičnog fakulteta i sa diplomom kakva jeste pokušati dobiti posao u BiH.“

Članovi udruženja Collegum Bosniacum u međuvremenu su o problemima sa kojima se suočavaju studenti iz BiH u Austriji pismeno izvjestili i nadležna ministarstva u BiH i nadaju se da će taj dopis biti shvaćen kao konstruktivna kritika i kao poziv na saradnju. Do tada, oni će nastaviti sa informisanjem studenata i stajaće im na usluzi – kako studentima iz BiH u Austriji, tako, ukoliko je to potrebno, i studentima u samoj BiH.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
E tako i treba. Ozbiljna drzava drzi do sebe.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 15:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Колико ја видим, на овој страници што се наводи, из Бања Луке су признати сви приватни факултети!
http://cip.gov.ba/index.php?option=com_ ... 76&lang=en

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 15:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Ovdje imas spisak. Oni koji imaju H+ su priznati. A oni koji imaju H- , a to u BiH imaju svi privatni fakulteti, su nepriznati.

http://www.anabin.de/scripts/SelectLand ... ypView.asp

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Je li se ovo odnosi samo na Nemacku ili na kompletnu EU. Medicinski ima H+

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ima i ekononski H+ ...toliko o tome da su privatni bolji i tezi(vise se nauci) od drzavnih,sto neki od forumasa pokusavaju dokazati na drugim temama

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 16:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
http://cip.gov.ba/index.php?option=com_ ... 76&lang=en

No ovom linku su fakulteti koji su priznati u BiH, tj od nasih institucija, pa je ovde naveden i kurta i murta

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I šta kaže, Amila je pročitala naziv internacionalni u reklami i pomislila je da je to to. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

korisnik je napisao:
Ovdje imas spisak. Oni koji imaju H+ su priznati. A oni koji imaju H- , a to u BiH imaju svi privatni fakulteti, su nepriznati.

I ne samo to, nego se mora provjeriti je li studijski program sertifikovan, dotle ide njemačka pedantnost.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2012, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
korisnik je napisao:

Какав је ово сајт, као да се ради о Грузинима а не о Германима :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2012, 21:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
sajt izgleda nije odavno update-ovan jer je kolega dobio pozitivan odgovor iz Austrije o nastavku skolovanja (Master studije)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2013, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Драге колегице и колеге,
После бројних упућених питања око тзв. "стогодишњег уговора" Аустро-Угарске и земаља
бишве Југославије мало смо истраживали и дошли до изненађујућих чињеница. Из
амбасаде Аустрије у БиХ је стигао одговор да је уговор истекао и да није продужаван, а
из Министарства образовања Аустрије је речено да такав уговор не постији и немају
никаве информације о постојању таквог документа. Једино што постоји јесте аустријски
Закон о одређивању школарина по којем наши студенти не плаћају школарину на
Универзитету у Аустрији само ако дотични аустијски универзитет има склопљен уговор о
партнерству са нашим Универзитетом. Наш Универзитет има потписан уговор о сарадњи
са Универзитетом «Карл Франц» у Грацу, али ово је Универзитет друштвених наука.
Ваш ССТФ

Zakleo bih se da sam na TV cuo kako je stogodisnji ugovor sa Austrougarskom obnovljen.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2013, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Ugovor je istekao 2005 i trenutno nasi studenti placaju semestralnu skolarinu od 780eur. Vise infos ima cini mi se na temi studiranje u inostranstvu

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2013, 23:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ta skolarina se placala u tom iznosu i za vrijeme trajanja tog "ugovora" koji ustvari ni ne postoji. tj ako postoji, ne igra ama bas nikakvu ulogu pri upisu fakulteta i odredjivanju visine skolarine.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iskreno nemam ni najmanju predstavu sta si hteo da kazes s prijasnjim postom. Ugovor je istekao 2005. Ugovor kao ugovor ne postoji vec je Bih nekada bila deo Austrije pa kao neka vrsta kolonije drzavljani su imali benificije kad je skolovanje u pitanju. Te "benificije" su istekle 2005. 2003 sam ja u Austriju dosao, tek od 2005 poceo sam placati skolarinu i to odprilike 380eur (eur gore dole) dok provereno znam da su ostali placali (recimo Njemci). S vremenom je raslo. Od ove godine tj. od proslog semestra skolarina za BiH drzavljane je skocila na 780 i jos nesto eura posto nas karakterisu kao ne EU drzavljane i zato ta cjena.EU placaju i dalje 380 dok je za Austrijance gratis. Skolarina nema nikakve veze s upisom fakulteta a visina nasim drzavljanima je svima ista. Svi placaju istu sumu. Od skolarine su oslobodjeni jedino studenti na postdiplomskim studijima ali pod uslovom da su osnovne studije zavrsili u Austriji (moj slucaj konkretno).

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 00:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Te 2005. godine, kad su se povecale skolarine, povecale su se svima, a ne samo nama, zato sto je taj famozni kao ugovor ili sta vec istekao. Postojale su 3 ili 4 grupe, podjeljene prema drzavama, tj nacionalnostima, ko je koliko trebao da plati semestar. Dakle, nigdje se nikakav ugovor nije spominjao. Mozda ti je sad jasnije.

Jel te ikad ikao u Studienabteilungu pitao za nekakav ugovor izmedju BiH i Austrije, bivsi ili sadasnji? Mene niko nikad, ni tamo, ni u ambasadi. Tu pricu sa tim famoznim ugovorom je neko, iz nekog razloga spinovao, a nista ni sa cim.

Cak i da je taj ugovor imao bilo kakve veze, mi kao studenti nismo imali ama nijedno pravo koje nisu imali studenti iz Mongolije, Lesota, Gruzije. Cak mislim da su neki od njih placali manje od nas, dok nam nisu svima smanjili. Pricam konkretno iz iskustva, sa pojedincima ovih nacionalnosti sam se relativno intenzivno druzio na faksu.

Druze Ratko, nadam se da ti je sad jasnije.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam kada si ti otisao gore ali 2002,2003 i 2004 neke druge nacijonalnosti su placale skolarine. Za nas BiH drzavljane tek su uvedene 2005. Sjecam se dobro kada smo se negde 2004 zezali na racun njemaca kako oni placaju a mi ne moramo. Sto se tice visine skolarina trenutnih to sam vec napisao. Postoje 3 grupe i uvek je tako i bilo, barem u zadnji 10god. Gratis za Austrijance, EU drzavljane 380 te sve ostale 740. samo sto je BiH do sada bila u 2 grupi, sad su nas prebacili u 3. zasto? Dobro pitanje. To su cjene skolovanja u AT. Da li je neki "ugovor" ikada postojao pitanje je ali je nepoborna cinjenica da BiH drzavljani su imali benificije do 2005 kad su prestale. Za postojanje ugovora mi je receno u organizaciji EXIt koja mi je bila kao neki posrednik u odlasku u AT jos 2001 kao i svi nasi studenti koji su me nagovarali da dodjem gore. Da li je sad taj famozni ugovor neka urbana legenda to ostaje tek da se dokaze.
Mozda je najbolje da se posalje mail ministarstvu prosvete pa da oni kazu sta znaju o tome.

Zasto bi te iko ikada u studiumabteilungu pitao za ugovor kad oni u sistemu imaju da sam ja BiH drzavljanin i na osnovu toga znaju koji zahlungsschein da mi posalju.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 12:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
nacijonalnosti
u zadnji 10god
nepoborna cinjenica

nemoj se ljutiti,ali bolje bi se iskolovao ovdje nego u austriji :lol: :lol:

ja nikad ne trazim te pravopisne greske,i sam se na forumu zajabevam,pocinjem recenice malim slovom,imena i nazive isto,ali ovdje nije pravopis u pitanju...doduse,vjerovatno ovo "nepoborna cinjenica" i postoji,ali ja nikad nisam cuo za to 8)

inace,sam si kriv sto te prozivam,ko te tjerao da pises protiv borca neki dan..takvi odmah dodju na moju crnu listu! :wink:

Poslednji put menjao Schlager dana 07 Apr 2013, 12:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 12:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
nisam lektor,ali cisto sumnjam da naciJonalnost ima i u jednom pismu 8)

nase skolstvo je bolje od austrijskog! :D

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2013, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U kom pogledu je nase skolstvo bolje od austriskog?
Tvoji postovi konkretno se odnose na moju gramatiku srpskog jezika koje sam ja dobrovoljno odlucio da zaboravim a moje mesanje dijalekta je posledica seljakanja za vreme rata ali to na stranu.
Skolovanje per se u AT i BiH su nebo i zemlja. Nas sistem skolovanja je toliko zastario da je apsurdno o njemu pricati. Stvari koje sam ja radio na prakticnoj nastavi u AT studenti ovde ni u teoriji nisu ucili. Sad sam u situaciji da kao tek svrsen student trebam ljude koji imaju preko 20god radnog iskustva u BiH uciti nekim stvarima za koje oni nikada culi nisu zato sto nam sistem skolovanja nije reformisan. Studij arhitekture, gradjevine, medicine itd su 20god ispred naseg. Sistemi, metodika koja se primenuje tamo je jedan drugi svet. Mi jos zivimo u 90ima sto se tice skolstva i ako se pod hitno ne uradi reforma univerzitetskog sistema ova drzava nema svetlu buducnost

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]