banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 21:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Maj 2012, 12:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jun 2010, 18:18
БАЊАЛУКА - Број матураната и студената прве године факултета у РС је изједначен, што ствара утисак да сви матуранти четвртог степена уписују високе школе.

Стручњаци то сматрају парадоксом, који је уназад неколико година био незамислив, а свему је допринио огроман број високошколских установа - јавних и приватних у којима сви виде прилику да се домогну факултетске дипломе.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школској 2010/2011. Години четврти разред завршио је 9. 181 средњошколац, а прву годину факултета у академској 2011/2012. Години похађа 9. 217 студената.

Оваква појава забиљежена је и годину раније, када је матурирало 10. 039 средњошколаца, док је те јесени у РС било 10. 845 бруцоша.

За Стеву Пашалића, демографа, овај тренд показује да се дешава "нешто супротно нормалном развоју неке појаве", а ријеч је, како је казао, о парадоксу који је раније био незамислив.

Према његовим ријечима, уназад три или четири године око 60 одсто матураната четворогодишњих школа настављало је школовање. У бројкама то је било између 6. 000 и 7. 000. Међутим, када се погледа статистика, јавне и приватне високошколске установе годишње упишу око 12. 000 студената. Ако су наши "ресурси" око 9. 000 матураната годишње и ако се сви уписују на факултете, што је немогуће, поставља се питање одакле у РС 3. 000 бруцоша више него свршених средњошколаца.

"Закључујемо да је ријеч углавном о генерацијама које нису раније настављале школовање, а сада су у енормном броју високошколских установа видјели прилику да на вјероватно лагоднији начин дођу до дипломе. Многи који нису ни сањали да ће завршити факултет, у овим приликама виде своју шансу. Практично тако имамо и 50 - годишњаке који су сада студенти", казао је Пашалић и додао да на број студената у РС не утичу они који из других држава долазе код нас на факултете, јер је њихова цифра минорна.

За Стевана Милића, предсједника Синдиката образовања, науке и културе РС, поменути подаци "заслужују мјесто у рубрици 'без коментара'".

"Подаци, такође, показују да у овој области влада анархија и да нико не поставља питање, чак ни на највишем нивоу, шта нам се ово дешава с образовањем. Ако смо пали на такве гране да потцјењујемо факултете тиме што их сви уписују, онда треба предложити да високо образовање постане обавезно", казао је Милић.

Он је казао да је ресорном министарству предложено да се уведе систем провјере "улаза" на факултет, као и провјере знања по завршетку факултета.

"То засад нико не прихвата и изгледа да морамо признати да некоме анархија одговара. Никада није био овакав развој технике, технологије и информационих система, а да је незнање најгоре од када постоји ове државе и овог народа", сматра Милић и упозорава да се тиме прећутно пристало на пропаст образовања.

(www.nezavisne.com/Фронтал)

izvor:http://www.frontal.ba/cyrl/?page=76&kat=140&vijest=60520

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Што се мене тиче, у данашње вријеме, диплома факултета је само доказ о завршеном школовању а не о стеченом знању, што је прилично жалосно. Још жалосније је што код нас и даље сви прво питају за диплому а за знање мање-више. Зато нам и јесте како нам је. Иначе, што се тиче студирања у 50-тим, није то проблем само по себи, у Шведској може да се добије студентски кредит до 60. ако се не варам. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 12:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
diploma je samo ulaznica ništa više...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

С тим што кад њоме уђеш у државну службу, слабе су ти шансе да изађеш, макар немао појма. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 16:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Maj 2012, 17:46
Što bi rek'o moj pajdo: "Danas svaka fukara ima fakultet."
I da,znam šta sada slijedi. I da,ni ja ni on nemamo fax. Mi smo džabalebaroši,klošari i tak to...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
sinip je napisao:
С тим што кад њоме уђеш у државну службу, слабе су ти шансе да изађеш, макар немао појма. :)

У државну службу најчешће улазе без дипломе, а кад буду излазили биће магистри, доктори...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 16:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
E blago nama sa tolikim stručnjacima.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Зато мајстора нема.
Јауче један познаник овдје да наше фирме не могу да нађу довољно мајстора за рад у Русији, првенствено у Сочију.
Столар, то је код Срба већ сада нека изумрла животиња. Ал зато менаџера мали милион. Јест да велика већина од њих нема појма ни шта је то конто, а камо ли нешто озбиљније, ал битно је да пише менаџер!!!
Жалосно!

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

+1

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Maj 2012, 17:46
Sinny je napisao:
Зато мајстора нема.
Јауче један познаник овдје да наше фирме не могу да нађу довољно мајстора за рад у Русији, првенствено у Сочију.
Столар, то је код Срба већ сада нека изумрла животиња. Ал зато менаџера мали милион. Јест да велика већина од њих нема појма ни шта је то конто, а камо ли нешто озбиљније, ал битно је да пише менаџер!!!
Жалосно!

Naklon. Bravo.
Inače ne znaju tablicu množenja,ovi menadžeri.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Не знам чему толико ишчуђавање?
Као - свако од нас жели посао од 12 сати дневно, за 500 КМ, пријављен на минималац, са сталном бригом хоће ли сутра изгубити и ту цркавицу?
Наравно да сви лете да добију те папириће и да покушају да се углаве у администрацију гдје су заштићени као бијели медвједи. Нема ту ништа чудно.
Кад будемо овде имали ИКЕУ и кад столар буде имао плату од 1300 КМ, сигурно запослење и све што имају ћате у државној служби данас, сви ће трчати да заврше школицу за столара. А неколицина занесењака да ће да "штудијера науке", да има стварно знање и звање.
Дотле - станимо сви у ред да купимо лутријски листић са написом "диплома"... можда баш нас западне бинго... или барем петерац. :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Прије или касније ће велика већина тих "менаџера" да схвати да ту диплому не може да једе, а да не може да заради довоњно да једе ни од оног "знања" што су га "стекли" на тим факултетима. Онда ће да настане игранка...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Evil_Dead je napisao:
Не знам чему толико ишчуђавање?
Као - свако од нас жели посао од 12 сати дневно, за 500 КМ, пријављен на минималац, са сталном бригом хоће ли сутра изгубити и ту цркавицу?
Наравно да сви лете да добију те папириће и да покушају да се углаве у администрацију гдје су заштићени као бијели медвједи. Нема ту ништа чудно.
Кад будемо овде имали ИКЕУ и кад столар буде имао плату од 1300 КМ, сигурно запослење и све што имају ћате у државној служби данас, сви ће трчати да заврше школицу за столара. А неколицина занесењака да ће да "штудијера науке", да има стварно знање и звање.
Дотле - станимо сви у ред да купимо лутријски листић са написом "диплома"... можда баш нас западне бинго... или барем петерац. :lol:

U pravu si, svi očekuju promjene, a svi bi istovremeno da su u državnoj administraciji.

Inače, IKEA (ali i VOLVO, Saab, Ericsson, S&M..) su firme gdje su plate jako, jako dobre u odnosu na rad, počev od radionice gdje se pravi pa do onih gore šefova. Radi se dosta, ali su plate čak i za švedske uslove fantastične.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svi bi da budu direktori ili barem nesto slicno, zanima me samo ko ce da nam radi...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Што је најгрђе од свега, већина их је у фазону оних социјалистичких директора, гдје не радиш нушта, али скоро па ништа, а плата стиже сама. А у међувремену се економија малчице измјенила...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni licno to ne smeta, oni ce se morati otrijezniti prije ili kasnije, sto prije bolje za njih. Ovim tempom doci cemo do situacije da radnik na gradjevini ima diplomu "fakulteta".

Svi bjeze od posla kao djavo od krsta a kukumacu na sve strane kako je tesko...

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Paaa svi misle stekne diplomu dobije posao, pametuje i šefuje 8 sati (efektivno 3) plata 3000 KM, vikend slobodan...
Pitaj Šveda koji radi kao inžinjer u razvojnom sektoru Volva koliko i kako radi....plata bogovska al se radi udarnički. Ovdje kod nas ti je parola: idi na fakultet da ne bi radio, jest aha...netje da može.
A čovjek kuka ne može naći dobrog mehaničara za reparaciju turbina na autu, nema nikao a davao platu odličnu + obrok, jednostavno - nema ljudi da znaju raditi.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Danny ^_^ je napisao:
Inače, IKEA (ali i VOLVO, Saab, Ericsson, S&M..) su firme gdje su plate jako, jako dobre u odnosu na rad, počev od radionice gdje se pravi pa do onih gore šefova. Radi se dosta, ali su plate čak i za švedske uslove fantastične.

У томе је поента!
Кад будемо имали приватни сектор који нуди боље услове запошљавања од државе, тада ће и престати гужве по факултетима.

shakal je napisao:
Ovim tempom doci cemo do situacije da radnik na gradjevini ima diplomu "fakulteta".

Видио сам оглас за радника у киоску од ког је тражено "одлично познавање њемачког и енглеског језика". :lol:

nepokoreni je napisao:
A čovjek kuka ne može naći dobrog mehaničara za reparaciju turbina na autu, nema nikao a davao platu odličnu + obrok, jednostavno - nema ljudi da znaju raditi.

Шведска има индустрију - Шведска има и раднике који знају радити, факултете и институте на којима могу учити и фирме у којима се могу запослити.
Шта ми имамо? :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jest njima dobar standard, al' je hladno. :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 17:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Prijatelju, NEĆE niko da uči zanat pogotovo ako se mora isprljati. Moj rođak ima garažu, automehaničar je dnevno ima minimalno 3 do 5 auta u dvorištu neka uzme po 15 KM od svakog računaj...a čovjek je majstor zanata i ima posla. Al radije bi većina bila knjiški štakor za 600 KM nego da ima 2000 KM od svog zanata.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]