banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jul 2010, 21:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2009, 21:11
Zadnjih dana se cesto govori o ukidanju diplomskih ispita na BL univerzitetu. Da li neko zna nesto vise o tome? Kakve su sanse da do toga dodje i treba li to uvesti?

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2010, 07:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ja mislim da treba ukinuti ne samo diplomske već i redovne ispite.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Diplomski se ukidaju za nove generacije studenata, znaci generacija 2010/11.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 11:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Najbolje da im ukinu i sve, i samo sačekaju 3-4 godine i daju im diplomu

Ukidanjem maturskih radova u srednjim školama dolazimo do situacije da veliki broj studenata ne zna napisati ni seminarski rad

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 12:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ionako ih ne pišu :D Ja sam uradila bar tri maturska rada, jer je klincima mrsko da sjedu i otkucaju. Roditelji plaćaju.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
To je bilo ukinuto pa je uvedeno. Ukinu, pa uvedu, pa opet ukinu. Svakih desetak godina u prosjeku ukidaju i uvode maturske radove.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:57 
ne samo da ne bih ukinula diplomski, nego bi im i za svaku godinu faxa na kraju uvela polaganje jednog diplomskog iz predmeta sa te godine, kao uslov za upis u sledecu..

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
majlili je napisao:
ne samo da ne bih ukinula diplomski, nego bi im i za svaku godinu faxa na kraju uvela polaganje jednog diplomskog iz predmeta sa te godine, kao uslov za upis u sledecu..

Lako je govoriti onima sto su zavrsili fax sta bi sad trebalo uvesti, a kad su oni zavrsavali htjeli su da bude sto lakse. Iskreno, mislim da ti diplomski za svaku godinu faxa nebi nista doprinijeli da covjek bude nesto bolje obrazovan nego bez toga. Samo bi stvorili dodatnu muku i pometnju koje je ionako previse.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Postoji tu problem. Diplomski rad bi trebalo da je nešto ozbiljno, kruna studiranja, nešto što se dugo sprema i što zahtjeva određena istraživanja i ispitivanja, npr. laboratorijska ispitivanja ako su prirodne nauke u pitanju. A gdje to kod nas uraditi kada ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje vježbi a kamoli šta drugo?

I na šta se onda svodi diplomski rad: uzmeš literaturu i prepišeš i to predstaviš u 15 minuta vremena. Bezze. Neko bi rekao da se tako nauči barem sistematika pisanja naučnih radova, ako ništa drugo. Međutim, kada pogledam neke od radova, blagi užas i strahota. Nagomilan isti tekst preuzet iz različitih knjiga. Ili prepravljen nečiji seminarski ili čak diplomski koji je bio prije par godina samo god drugog profesora, što se redovno dešava. I to je onda diplomski? Aha, baš. Što je najgore, ne znam nikog, ali baš nikog, ko je diplomirao ocjenom manjom od 9, a svakakve radove sam vidjela. Ne kažem, bude tu i finih i lijepo urađenih radova, ali su u manjini nažalost.

Bilo bi divno kada bi stvarno bilo uslova da se diplomski radi onako kako treba, ali ne postoji. To je problem.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 09:39 
jellyfish je napisao:
majlili je napisao:

Lako je govoriti onima sto su zavrsili fax sta bi sad trebalo uvesti, a kad su oni zavrsavali htjeli su da bude sto lakse. Iskreno, mislim da ti diplomski za svaku godinu faxa nebi nista doprinijeli da covjek bude nesto bolje obrazovan nego bez toga. Samo bi stvorili dodatnu muku i pometnju koje je ionako previse.

ma nije moj komentar bio ozbiljan, vise sarkastican na svu situaciju koja se desava.. generalno, samo opterecuju ljude diplomskim jer ionako samo isprepisuju iz raznih knjizurina, i nista tim diplomskim ne postizu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]