banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jun 2009, 20:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 16 Jun 2009, 20:17
Heeej ljudi.....
Treba mi par informacija....
Planiram upisati elektrotehniku...
Pa me interesuje, da li se odmah moram opredijeliti za smjer? Da li ce ove godine biti prijemni, posto je bilo neke price da nece? Da li i ove godine postoje one olaksice, novcane, koje su bile i prosle godine, ako su bile? Da li postoji neki informator, posto sam se pripremala na svoju ruku, i obnavljala one oblasti koje su bile proslih 5-6 godina?

Mooooooooliiiiiiiiiiiiiiiiiim vaaaaassss, neka mi neko odgovori...... :(

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 21:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2009, 18:03
Ja sam cuo da ima pomoc u vidu da su knjige besplatne i dobija se ja mislim 70KM.
Tako je i na masinstvu PMF itd.
Sto se tice smera ja bih ti preporucio energetiku jer ima malo onih koji su zavrsili taj smer a ima puno slobodnih radinih mesta za dip.ing. elektroenergetike.
To je sve sto znam .

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 16:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 16 Jun 2009, 20:17
Hvala :) A da li je neko mozda bio na pripremama ove sedmice? Kakvi su zadaci?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 16:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Maj 2010, 16:35
LJUDI POMAGAJTE..........zavrsavam ekonomsku skolu i nisam odlucna sta da upisem...zanima me da li iko sa ekon.skolom je upisao nesto drugo kao arhitektura ili farmacija i da li moze da prati studije i bude dobar student?????????

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 18:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Pozdrav!

Ja predlazem da dobro razmislis o onome sta elis da radis u zivotu. Neka to bude nesto sto volis i sto te ispunjava. Ako su ova dva zanimanja ta koja ces odabrati, nemoj da gledas samo kako je fakultet tezak i naporan. Imaj viziju svoje buducnosti, posmatraj svoj zivot nakon zavrsetka studija, zamisli sebe na radnom mjestu.
Na zapadu postoji nesto sto se zove "job shadowing". Radi se o tome da buduci studenti odlaze na radno mjesto profesionalaca koji se bave pozivom za koji su brucosi zainteresovani. tako i tebi predlazem, da odes u arhitektonski studio i u apoteku i da provedes tamo makar jedan dan posmatrajuci kako se odvija posao i da li je to ono sto stvarno zelis. Vjerujem da ce te pustiti da prisustvujes ako ih fino zamolis i objasnis situaciju. Ako imas nekog poznatog, jos bolje.
Nemoj se voditi mogucom zaradom ako neces biti srecna radeci posao koji ne volis.

Srecno!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 19:15 
Voajer
Voajer

Ja se mogu vidjeti u tome i svidja mi se puno...al me zanima da li je iko zavrsio neku bilo koju skolu a upisao nesto sasvim drugo....konkretno moj slucaj....posto dosta je gradiva propustemo za npr.farmaceuski fakultet...zanima me da li se moze stici gradivo i biti napredan student?????
i da li ima neko takvo iskustvo???????

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 19:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Na fakultetu se uce stvari od nule na prvoj godini, tako da ako se stvarno potrudis na prvoj godini mozes stici nauciti sve sto su oni naucili u srednjim skolama, nemas puno brige oko toga.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Evo ja lično znam djevojku koja je nakon ekonomske upisala arhitekturu, i ne vidim zašto bi to bio problem. :) Blaga prednost onih koji su završili građevinsku se vidi na samom početku, ali sve zavisi od tebe i od toga koliko ćeš se truditi i učiti. Potpuno se slažem sa Last December, slijedi svoje snove (koliko god to možda zvučalo istrošeno, ili nekome čak glupavo :) ) i sve će ti biti lakše. I sretno! ;)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Ako upises nesto sto te ne interesuje, to ce ici jako tesko. Ja sam se zeznuo.
Nemoj da ti srednja skola i prijemni budu presudni faktor!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 21:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Ne znam za ostale fakultete, ali iz mog iskustva - nemoj arhitektonsko-gradjevinski! Propast od fakulteta!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 22:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

giometar je napisao:
Ne znam za ostale fakultete, ali iz mog iskustva - nemoj arhitektonsko-gradjevinski! Propast od fakulteta!

Argumentuj!

Uostalom, ja sam joj preporucio da gleda malo dalje od trenutnih uslova na fakultetu, ipak se skoluje za buducnost.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 23:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Pocevsi sa skromnim prostorom od jedva 5-6 ucionica (na dvije lokacije), preko krajnje neredovnosti profesora, preko njihovog upitnog kvaliteta, preko njihovog odnosa prema studentma. Uopste, neozbiljno djeluje.
Ne da mi se pisati dalje, najbolje da djevojka dodje i sama se uvjeri kod ostalih.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 00:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
mogi je napisao:
LJUDI POMAGAJTE..........zavrsavam ekonomsku skolu i nisam odlucna sta da upisem...zanima me da li iko sa ekon.skolom je upisao nesto drugo kao arhitektura ili farmacija i da li moze da prati studije i bude dobar student?????????

Sa mnom na faks ide djevojka koja je zavrsila ekonomsku skolu, a upisala je medicinu... U pocetku joj je bilo bas tesko da se uklopi, prvi put je u zivotu cula za vecinu termina za razliku od nas iz medicinske ili gimnazije. Sad se vec naviknula i lakse joj je... Naravno uci vise od mene, ali je i uspjela je da polozi dosta kolokvija i ispite.
Sta god da odlucis, samo moras malo vise da se potrudis i ne bi trebalo da bude problema... :) sretno u svakom slucaju

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 12:39 
Voajer
Voajer

hvala svima na odgovorima...nadam se da su bili iskreni......valjda ce proc i taj prijemni dobro :)
samo jos nesto da li neko ima ili zna gdje da nabavit knjige za prijemni na arhitekturu ili farmaciju...????????

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 13:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
:cat: skripte za farmaciju mozes kupiti u skriptarnici na Medicinskom fakultetu, na prijemnom je hemiija i matematika... ako mislis upisivati farmaciju moj savjet ti je da pocnes odmah vjezbati matematiku, ako ti ne ide bas dobro, jer znam ljude koji su isli na instrukcije par mjeseci i nisu uspjeli upisati... i obavezno idi na pripremnu nastavu...
Za arhitekturu ce ti neko drugi odgovoriti, to je van mog domena :)

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
mogi je napisao:

zavrsio sam elektro srednju a upisao eko. fax. Sve ide redovno i bez problema s tim sto sam pauzirao jednu godinu zbog posla. Od ovih strucnih predmeta jedino mi je racunovodstvo izgledalo strasno dok nisam izdvojio mjesec dana i polozio..srednja i fax ti nemaju prevelike slicnost, mozda neki predmeti mada dosta zavisi i od odabira fakulteta, arhi uzmi ako mozes crtati 24h i spavati manje od 3-4h dnevno pred rokove...sa farmacijom ces imati siguran posao kad zavrsis ali ces se isto tako napatiti...ako ti hemija nije strana i ako mozes grijati stolicu po citav dan sa jednom knjigom, onda uzmi farmaciju...ali posto su to 2 sasvim odvojena svijeta vidi sta te vise privlaci.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 11:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Mar 2010, 22:13
Sto se tice uslova i studija na farmaciji i arhitekturi, to ne znam. Ali ti mogu reci da srednja skola bas i nije neki faktor za odabir faxa. Kao prvo sa 14 godina kad krenes u srednju ne znas bas cim bi se bavila, vecina ih ne zna ni sa 18, tako da to ne igra ulogu. Sa druge strane, ti ako si zavrsila ekonomsku skolu, a upises farmaciju ili arhitekturu, ti znas da nemas pojma o tim stvarima, i fino ces zagrijati stolicu i krenuti da ucis. Po meni je onaj ko je zavrsio neku strucnu skolu i nastavio taj fax u vecoj opasnosti, jer se u dobrom djelu uljuljkaju da znaju, pa na kraju popadaju ko kruske. Evo ti primjer, recimo ekonomisti sa pravnog smjera na pravu kontaju da su sve to vec radili, i jesu ali to nije dovoljno ni za 6 :lol: :lol: :lol: , dok imas njih dosta sa medicinskom skolom na pravu koji znaju da nemaju pojma i saviju grbacu, pa kroz godinu dana srede prvu ili bar dadnu uslov. A sto se tice ucenja na fax-u, uz dobar rad sve mozes zavrsiti, tak da je tu bzvz raspravljati, nista nije napravljeno da se ne moze savladati, nesto teze nesto lakse, ali opet ostvarivo....
Ako imas malo straha, to ti moze koristiti da shvatis ozbiljno fax, ali ne daj da te obuzme, tad si donja 8) 8) 8) 8) 8)

DOMITIUS ULPIAN

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mogi je napisao:
hvala svima na odgovorima...nadam se da su bili iskreni......valjda ce proc i taj prijemni dobro :)
samo jos nesto da li neko ima ili zna gdje da nabavit knjige za prijemni na arhitekturu ili farmaciju...????????

Predlazem ti da ne ides na arhitekturu i farmaciju i elektro ako iz matematike nemas bar 4. Ako ti slabije ide matematika mislim da ce biti tesko. Ako ti je matematika jaca strana onda nemas problema u vezi ovih fakulteta. Ako nije, onda izaberi nesto gdje nema matematike.
Ako ti trebaju knjige za prijemni, imam testove za prijemni za medicinski fakultet iz hemije i biologije, ne znam je li isti i za farmaciju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 19:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2010, 16:18
.

Poslednji put menjao CrazyChild dana 27 Jun 2010, 15:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
CrazyChild je napisao:
gdje mogu da nabavimm skripte.

u OBI-u, gdje bi drugo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]