banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 21:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2010, 11:35 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 24 Jan 2010, 10:32
Pozdrav svim forumasima,

Svi koji su studirali ili studiraju na Univerzitetu u Banjoj Luci znaju za nekad slavne poduhvate racunarskog centra, koji je vodio Republiku Srpsku u eru Interneta. To su bila vremena kada je Telekom Republike Srpske koristio resurse ovog centra. Danas u zemljama u okruzenju Univerzitetski racunarski centri su nosioci razvoja naucno-istrazivackog rada na polju IT-a (npr. RCUB Beograd, SRCE Zagreb,..). Kada samo pogledamo web site URC-a odmah je jasno gdje se on danas nalazi. http://www.unibl.org/urc/

Ne znam koliko su ljudi upoznati o URC-u ali to je danas postao obican servis za racunare. Upravo je doslo do smjene vlasti tako da su ljudi koji su nekoliko godina pokusali da promijene situaciju odustali potpuno usljed nerazumijevanja aktuelnog rukovodstva Univerziteta. Vjerovatno se o tome malo zna pa evo samo nekoliko stvari koje su trebale biti uradjene: automatizovati rad sluzbi Univerziteta i integrisati sve module u jedinstven IS Univerziteta, omoguciti studentima ucenje na daljinu, elektronske dokumente, zaposliti veci broj IT inzenjera koji bi ucestvovali u daljem razvoju servisa Univerziteta a samim tim i Republike Srpske, ...

Kao sto svi znamo jedini strucni ljudi iz oblasti IT-a na Univerzitetu u Banjoj Luci se nalaze na ETF-u. Cast nekim izuzecima sa ostalih fakulteta ali takvih je vrlo malo. Medjutim, danas URC-om manipulisu ljudi koji se uopste ne razumiju u vecinu oblasti iz IT-a. URC na ovaj nacin potpuno tone i pitanje je dana kad ce iz naucno-istrazivacke institucije preci u obican majstorski servis za racunare.

Otvaranje ove teme je pokusaj da se vidi kako je URC dozivljen od strane njegovih korisnika a to su studenti i nastavno osoblje Univerziteta, sta treba popraviti, koji su daljni ciljevi i kako ih ostvariti.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Tu ima nekoliko problema

- plate nisu dovoljne da bi se kvalitetan kadar zadržao tamo i trenutno zaposleni ljudi tamo ne mogu sami iznijeti sve poslove koji se stavljaju pred njih
- ne postoji neki definisani plan i cilj kome se teži ("pravimo informacioni sistem" je širok pojam i to se ne može raditi bez budžeta, kadra, i stručnih timova)
- i ono malo ljudi koji tamo rade nemaju odvezane ruke ili bilo kakvu slobodu da nešto urade sami i tako naprave pomak...

Što se tiče stručnog kadra na ETF-u bojim se da ni tu ne cvjetaju ruže. Ono malo asistenata koji drže taj fakultet koliko toliko na nogama zaslužuju spomenik veći od ETF-a.
Tu prvenstveno mislim na Mihajla Savića, Ognjena Čalića, Vladimira Risojevića, Zorana Đurića, Dijane i još par ljudi i da nije ovih ljudi ja vam garantujem svojim bubregom da niko ne bi znao red bilo kojeg progr. koda da napiše nakon svih položenih ispita... Spomenuti ljudi su vezani za IT smjer a vjerujem da nema puno više ljudi i na ostalim smjerovima... Što se tiče profesora, oni su odavno izgubili kompas i ne vidim ih uopšte kao pokretače nekih pozitivnih promjena...

Inače kod nas i ne treba očekivati neka čuda u bilo čemu. Ljudi odgovorni za rad neke institucije moraju da budu veliki "bezobraznici" i da se na sve načine izbore za svoje budžete... Tek onda se može nešto raditi...

Najbolji primjer je bolnica u Trapistima sa klimatizovanim sobama u kome imate TV, čiste krevete sa jedne strane i hirurgije u centru grada gdje ima više žohara nego bolesnika, gdje se služi buđava hrana, prljava i poderana posteljina... Ljudima koji su vodili Trapiste je stalo do te ustanove... Ljudima koji su vodili hirurgiju nije stalo do bilo čega osim njihovog džepa.-..

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 19:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Sve to ce preuzeti ETF-ov racunarski centar, sto se tice Univerziteta u Banjaluci. Vec sad ima projekte koji ne zaostaju za pomenutim racunarskim centrima susjednih zemalja. Sto se URC-a tice, neko dobro primjeti, sveli su se na servis racunara. Zato sto ne zele i ne rade. Sve ostalo je suplja. Niko im nista ne brani.

Mnogi ce dobiti (jednaku) priliku da ucestvuje u projektima i da rade. Nema povlastenih. Sve sto je pobrojano, a URC je trebao da radi, ima vec Univerzitet u Istocnom Sarajevu. To sto bi URC, banjalucki, zelio da bude glavni u bilo cemu i bilo kome... pa boze moje, ima jedna pametna: u stvarnosti je realnost potpuno drugacija.

A od nekih grdnih para nece biti nista. Sve krece od entuzijazma pojedinaca, koji zapocinju nesto, a onda to bude prepoznato i finansirano. Ljudi pored iskustva steknu i ugled, pa onda tek dobiju nesto. Nekome je draze da pise softver za prodaju autodijelova kod nekog kokosara za koju marku vise, a neko radi za manje para na ozbiljnim projektima. Pa sad... kome ce biti bolje, vidjece se. Uglavnom, sve od rada pocinje, i zavrsava, a ne suplje. Rezultati i ozbiljnost, pa onda tek se nesto moze traziti, od bilo koga.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 19:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Znam da jos placaju istu cijenu (od par hiljada KM) za sada prilicno sporu konekciju u odnosu na ono sto je dostupno u gradu, a postoje puno bolja rjesenja za 100KM mjesecno, ali neko ne da da se tu ista promijeni, vec se placa i dalje basnoslovna cifra nekome za nesto sto je prevazidjeno.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 21:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2009, 17:21
Pa koliki link imaju oni?

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 21:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
URC ima link od 4 mbps, ako se dobro sjećam.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 22:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2009, 17:21
hah a u Srbiji i Hrvatskoj idu 100mbps najnormalnije...Vani idu i na gbps :).
Sada ce adsl biti brzi od njih haha.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Eh, načekasmo se mi. Sva priča je ostala na toj mreži, a šta je sa ostalim servisima, digitalna biblioteka svakog fakulteta, gdje bi student mogao da pretražuje po literaturi.

E-predavanja, gdje bi se student uz šifru mogao konektovati i pratiti predavanja.

Razočaran sam. :(

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
Znam da su trebali napraviti taj sistem prije 4+ godina, ali tog sistema nema jos. Jedino moje isksutvo (mozda) sa njima je pokusaj online polaganja ispita sto je jedan profesor organizovao jedan test preko tog cms-a, ali naravno kako to kod nas bude, cms je bio pun bugova, tako da su ljudi koji jedva znaju upaliti komp znali iskoristiti te bugove.

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 19:20
Ovo je stranica Racunskog centra Univerziteta Beograd:
http://www.rcub.bg.ac.rs/
i njihove Akademske mreze:
http://www.amres.ac.rs/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

i Zagreb:
http://www.srce.hr/
a u Hrvatskoj postoji i ovo:
http://www.carnet.hr/

Gdje smo mi (zaboga)?!! O cemu misli vlast ove drzave?!

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 19:20
filozof sa vrbasa je napisao:
Eh, načekasmo se mi. Sva priča je ostala na toj mreži, a šta je sa ostalim servisima, digitalna biblioteka svakog fakulteta, gdje bi student mogao da pretražuje po literaturi.

E-predavanja, gdje bi se student uz šifru mogao konektovati i pratiti predavanja.

Razočaran sam. :(

Da, digitalna biblioteka sa mogucnoscu pristupa svjetskim bazama podataka je univerzitetski standard koji se podrazumijeva,osim kod nas... Nase Ministarstvo nauke ocigledno ne interesuje da obrazuje buduce strucnjake u skladu sa evropskim (a kamoli svjetskim) nivoem znanja... zato cemo ostajati 100 godina iza svijeta.. dok god se nesto ne promijeni...ako ne bude kasno i ako se nas univerzitet do tada ne sroza do dna...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Meni je ovaj informacioni projekat odlican

http://www.isvu.hr/javno/hr/index.shtml

sta vi mislite?

Kod nas neki fakulteti jos uvijek nemaju svoj webpage, a oni koji imaju, to je boze sacuvaj :)
Buduci brucosi se slomise dok dodju do potrebnih informacija. Mislim da je ovako nesto primarno napraviti, pa tek onda razmisljati o nekim sistemima, e-biblioteka i e-ucenja.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Odlična baza, koja će se morati nadograđivati drugim servisima.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 09:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 24 Jan 2010, 10:32
Konačno je Univerzitet izdvojio nesto sredstava i dozvolio Računarskom centru da pusti u funkciju gigabitni link koji je dosao u zgradu Rektorata. Link je obezbijedio SARNET koji je zadužen za spajanje Univerziteta u akademsku mrežu Evrope http://www.geant.net
Za sada je puštena u rad samo zgrada Rektorata i Akademije umjetnosti koja se nalazi u istoj zgradi.

U narednom periodu se očekuje da URC obezbijedi lokalno spajanje optikom svih lokacija unutar novog kampusa (bivša kasarna), spajanje starog kampusa Univerziteta na akademsku mrežu od strane SARNET-a, kao i pristupne tačke za bežičnu konekciju u okviru oba kampusa (na tome nešto rade i druge organizacije poput Studentskog parlamenta pa se može očekivati ubrzo realizacija).

Nadam se da se ovo može nazvati napretkom, doduše sve ide sporo i ima puno administrativnih problema da se bilo šta osposobi. Za nadati se da će poslije realizacije optičke fizičke mreže Univerziteta samo rukovodstvo shvatiti veliku važnost ovog projekta i početi aktivno raditi na tome da pomogne URC-u da dobije sredstva i zaposli veći broj inženjera koji bi izgradili i održavali informacione servise toliko neophodne svima na Univerzitetu.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 09:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Konacno nesto novo da se desi.
Ma sta ce URCu veci broj inzinjera, i ovi sto sada rade samo bezze sjede i chatuju jedni s drugima. Sramota da fakulteti poput masinstva na kom su smjesteni, i ostalih, da ne nabrajam, nemaju skoro pa nikakvu web stranicu, a toliko ljudi radi u URCu. Zar se ne moze barem to uvezati i napraviti kako treba.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
kuvar je napisao:
Konačno je Univerzitet izdvojio nesto sredstava i dozvolio Računarskom centru da pusti u funkciju gigabitni link koji je dosao u zgradu Rektorata. Link je obezbijedio SARNET koji je zadužen za spajanje Univerziteta u akademsku mrežu Evrope http://www.geant.net
Za sada je puštena u rad samo zgrada Rektorata i Akademije umjetnosti koja se nalazi u istoj zgradi.

U narednom periodu se očekuje da URC obezbijedi lokalno spajanje optikom svih lokacija unutar novog kampusa (bivša kasarna), spajanje starog kampusa Univerziteta na akademsku mrežu od strane SARNET-a, kao i pristupne tačke za bežičnu konekciju u okviru oba kampusa (na tome nešto rade i druge organizacije poput Studentskog parlamenta pa se može očekivati ubrzo realizacija).

Nadam se da se ovo može nazvati napretkom, doduše sve ide sporo i ima puno administrativnih problema da se bilo šta osposobi. Za nadati se da će poslije realizacije optičke fizičke mreže Univerziteta samo rukovodstvo shvatiti veliku važnost ovog projekta i početi aktivno raditi na tome da pomogne URC-u da dobije sredstva i zaposli veći broj inženjera koji bi izgradili i održavali informacione servise toliko neophodne svima na Univerzitetu.

Колико ја знам, веза са GEANT-ом je у функцији већ 3 године уназад, када је ЕТФ из Бањалуке добио прикључак преко ЕТФ-а из Београда. Ја не видим ништа позитивно у томе што је било потребно толико времена да се обезбједи оптички линк између двије универзитетске локације у граду, које су удаљене неких 2-3km. То је жалосно. Без критичне количине позитивне енергије и ентузијазма која треба да се појави прије свега на ЕТФ-у, мислим да неће бити ни педља напретка у информатизацији Универзитета. А свакоме ко на ЕТФ-у проведе и најмање вријеме је јасно да од те енергије нема ни трага. Нема ту неког правог разлога за било какав оптимизам ...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka

Je.... 3 godine je trebalo za projekat okretanja prekidača u položaj "On". Ko god da je kočio taj posao, očigledno je opasna zvijerka...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 02:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Pa dobro, cujem rade URCasi ponesto. Evo cuo sam da su u prostorijama rektorata neki dan bili dosli da blokiraju pristup facebook-u :)

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka

Bez uvrede ali youtube i facebook bi bile prve stvari koje bi i ja blokirao u takvim ustanovama.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onaj "Sljivicev" dio racunskog centra na masinstvu, zvanicnog naziva "Catia centar" smo (prije nego sto ga je Sljivic zakljucao) prozvali Facebook centar. Ko sta radi - bolonjci vise na FB tamo. 10000 puta u toku casa udju pitati mogu li na internet, iako na vratima pise raspored nastave i kad je zauzet/slobodan racunski.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]