banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Doktorski studij
PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=115845

Citam ova tekst i pitam se cija li ce djeca moci upisati doktorate. Cuj mora se redovno pohadjati, pa kako da radim i zaradim? I cuj razlika predmeta za mastere, strasno, a bolonjci moraju jos 2 godine guliti i to postdiplomski studij.

Vrh

Tema posta: Re: Doktorski studij
PostPoslato: 18 Okt 2009, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
lukap je napisao:
http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=115845

Citam ova tekst i pitam se cija li ce djeca moci upisati doktorate. Cuj mora se redovno pohadjati, pa kako da radim i zaradim? I cuj razlika predmeta za mastere, strasno, a bolonjci moraju jos 2 godine guliti i to postdiplomski studij.

Ja gledam na svom fakultetu. Bolonjcima je znatno smanjeno gradivo, npr Parni kotlovi su inace bili 2 semestra, njima je 1, turbomasine takodje, motori sus takodje, mjerna tehnika... nemaju fluide 2, nemaju matematike 3, nemaju... Ja po starom programu to sve imam. A oni pojedine od gore nabrojanih ispita imaju na masteru (plus jos neke nove). Sto teoretski znaci da kada obojica dodjemo do mastera imacemo manje-vise isti broj ects bodova. Tj isti broj ispita
i mislim da je to posteno.
gore navedeni post se naravno odnosi samo na poredjenje master-diplomirani i ne uzima u obzir cijene svega toga :) , hvala

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 16:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2009, 23:26
Mislim da to za doktorske studije da se mora redovno pohadjati da je jedna velika glupost koju su mogli da naprave. Pa stvarno kako onaj narod koji misli da ide na te studije da plati to sve. Jedino ako su mislili da ce predavanja biti jednom ili dva puta mjesecno onda ce biti izvodivo.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 17:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
Van Helsing je napisao:
Mislim da to za doktorske studije da se mora redovno pohadjati da je jedna velika glupost koju su mogli da naprave. Pa stvarno kako onaj narod koji misli da ide na te studije da plati to sve. Jedino ako su mislili da ce predavanja biti jednom ili dva puta mjesecno onda ce biti izvodivo.

Zato sto ce samo tatina djeca moci upisivati doktorate jer ne rade nigdje a imaju pare. Sto se za ovo niko ne buni od studentskih organizacija????

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 05:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 13:31
Mislim da je ovakva organizacija doktorskih studija dobra. Ispiti ne traju sve tri godine već tri semestra, a ostatak je posvećen naučno-istraživačkom radu. Tako oni koji imaju zvanje mastera sa tim položenim ispitima otprilike po broju ispita sustižu one koji imaju zvanje magistra po starom sistemu. A u samom članku se navodi da će magistri koji su zvanje stekli ranije, imati olakšice pri upisu doktorskih studija jer neće morati polagati sve ispite. Na kraju se približno svi izjednačavaju i u tom smislu je sistem fer.

Ono što je još bitnije jeste naučno-istraživački rad. Zamislite samo broj onih koji su u posljednjih 15-tak godina stekli zvanje doktora nauka samo pišući (prepisujući) doktorske teze, ili ko zna na kakve još načine, bez i najmanjeg doprinosa nauci. Time je zvanje doktora nauka devalvirano, jer po meni doktor nauka mora dati svoj doprinos nauci. Ako se na istraživačkom radu bude insisitiralo u ovom novom sistemu – u potpunosti podržavam. I nadam se da će biti uključena obaveza objavljivanja radova u eminentnim stručnim časopisima i/ili učestvovanje na konferencijama.

Koliko znam na zapadu doktoranti se u potpunosti posvećuju istraživačkom radu. Nisu doktorske studije nešto što se završava onako, usput. Naravno, ako se radi o dobrim studentima fakulteti obezbjeđuju stipendije, pa i zaposlenje na fakultetu. Mada, u tim godinama dok su na doktorskim studijima, njihov rad na fakultetu se sastoji od istraživanja koje će kasnije biti uključeno u doktorsku tezu. Na taj način se stvarno i može doprinijeti nauci.

Što se tiče cijene, to je već druga priča. Za naše prilike je visoka, i neće biti mnogo onih koji će moći da plate. I vjerovatno nije konačna, jer sam prilično siguran da će prijava i odbrana doktorske teze posebno da se plaćaju. Sa druge strane, to je cijena nekog Golfa IV ili Passata kojih na našim ulicama ima puno, a ja lično bih se odrekao auta u korist doktorskih studija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]