banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 02:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Okt 2009, 18:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2009, 12:36
Pozz...
Zanimaju me informacije oko upisa na sjer geografija na prirodno-mat. fakultetu....ako se nevaram
Sta se polaze za prijemni? Sta se proucava? Kakve su sanse zaposlenja???...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 19:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ја кад сам уписивао на пријемном је била Географија и Српски језик, не знам шта је сад.

Од предмета на првој години Метеорологија, Климатологија, Геологија, Антропогеографија, Педологија, Биогеографија, Астрономија... У другој Геоморфологија, Хидрологија, Демогеографија, Етнологија, Економска Географија... У трећој регионална Географија, национална Географија, Географија насеља, Саобраћајна Географија... укратко све везано за ову нашу планету... У другој, трећој и четвртој имаш изборне предмете.

Заопослење, видјећемо кад завршим. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 20:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Ја кад сам уписивао на пријемном је била Географија и Српски језик, не знам шта је сад.

Од предмета на првој години Метеорологија, Климатологија, Геологија, Антропогеографија, Педологија, Биогеографија, Астрономија... У другој Геоморфологија, Хидрологија, Демогеографија, Етнологија, Економска Географија... У трећој регионална Географија, национална Географија, Географија насеља, Саобраћајна Географија... укратко све везано за ову нашу планету... У другој, трећој и четвртој имаш изборне предмете.

Заопослење, видјећемо кад завршим. :D

A ti si zavrsio geografiju ???
Odg. Pls.... POZzzz

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Нисам још. 8) Трећа година.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 22:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ok...A moze li se raditi ista osim nastavnika (prof.) geografije???...mada sam mislio raditi kao nastavnik profesor.
A da ima li matematike u ovom smjeru ???

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 22:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Математике врло мало, прије су били различити смјерови. Кад сам ја уписивао општи и наставни смјер. Не знам сад каква је ситуација. Било је туризам, демограф... и сл смјерова, што значи да није само да будеш професор.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 14:30 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Jun 2010, 14:26
Ja imam zelju da upisem Geografiju na PMF-u i to za profesora, zavrsila sam turisticku skolu, ali moram da radim pa imam problem sto ne znam da li ce ove godine biti vanredno taj smjer , ako znate odgovorite. Hvala

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 22:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 24 Jul 2010, 21:37
Iz prve ruke vam mogu reći da nipošto ne upisujete geografiju ili demografiju. Navešću vam par razloga,a vi vidite...
Kao prvo, provjerite samo koliko geografa ima na birou. Kad sam zadnji put gledala na zavodu samo u BL je bilo oko 80. Da vam ne kažem koliko dugo nije izašao konkurs za geografa, a za demografa vam je još gora situacija.
Po meni razlog zbog kojeg PMF i dalje upisuje studente na ove smjerove je taj da im krpa rupu u budžetu, jer kad pogledate koji to smjerovi još postoje na PMF, priznaćete da ni jedan nema baš puno zainteresovanih, ukratko geografija postoji da bi popunili bdžet.
Ja sam se vodila sa mišlju da upišem što volim, a danas vidim da je to bila jedna velika pogreška.
Inače sam diplomirani geograf- demograf i već 2-3 godine beuspješno tražim posao.

A smjer geogr.-demografija vam je posebna priča. Gotovo niko od mojih kolega ne radi ili ne radi u struci, ( oko 100 diplomiranih,u struci ne radi vise od 5-6) ali nije ni bitno raditi u struci, bitno je raditi uopšte. Koji je tu problem? Problem je što u našem sistemu zapošljavanja ne postoji sistematizacija radnog mjesta,(samim tim nemate gdje konkurisati) osim za par iznimki u državnim institucijama. Ne znam da li ćete me shvatiti ali to otprilike funkcioniše da ako "ja" imam dobru vezu da neka opština ili institucija napravi sistematizaciju da bi se "ja " zaposlila. Vjerujte mi to je Sizifov posao. Dakle, nema konkursa, nemate gdje konkurisati. Godinu i po nije izašao konkus za demografa.
Nama su profesori rekli da ce trebati demografa u raznim institucijama ZZRS, Zavod za statistiku itd.,itd, pa ništa.
Ono što vam ja mogu savjetovati je da pri upisu na faks dobro istražite šta možete dobiti sa tim faksom.Da se nebiste kajali.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]