banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 21:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sa privatnog dodiploskog na državni postdiplomski?
Da, treba ja sam student državnog fakulteta 28%  28%  [ 11 ]
Da, treba ja sam student privatnog fakulteta 13%  13%  [ 5 ]
Ne treba ja sam student državnog fakulteta 45%  45%  [ 18 ]
Ne treba ja sam student privatnog fakulteta 5%  5%  [ 2 ]
Ne znam 10%  10%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 40
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Avg 2009, 00:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da slušao sam i ja to na Dnevniku, kažu to svaki univerzitet za sebe određuje upisnu politiku na postdiplomski studij. Ali ostala mi je riječ u glavi kada direktor BLC kaže da se radi o svojevrsnoj diskriminaciji. Pa me zanima šta kaže praksa, kakvo je stanje u Srbiji i Hrvatskoj? Da li je na djelu diskriminacija?

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 01:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Freddy je napisao:
Pa dokle vise privatnici ?!?! Kako vas samo nije sramota?!?!
Veceras gledah prilog kako se "gospoda" sa privatnih fakulteta buni sto ne mogu (ne daju im)
na postdiplomske studije na drzavnim fakultetima i pozivaju se na diskriminaciju!! Eej, zemljo, otvori se!
Neki baja,neki vlasnik nekog koledza u Banja Luci (nisam ni znao da postoji) nesto "zvace" kako je to nepravedno
i diskriminacija i kako treba podici na visi stepen obrazovanje iz drugog i treceg stepena studija.Pa 'ebote
doslo mi da placem.Kome oni pricaju o kvalitetu? Svi dobijaju ocene samo ako pokazu uplatnicu,tacnije nudi im se 8,
a ako hoce vecu ocenu, onda moraju odgovoriti na neko pitanje.(Ovo mi drug licno kaze,oni tako rade,cak se i ponose)

"Gospoda" bukvalno "proseta" kroz 3 - 4 godine studija,pokupi dobre ocene,dobije stipendiju i na kraju hoce da budu magistri i doktori,a znanje
jedna velika 0.Ma kakva nula,ne znaju ni azbuku!!!! :mad:
A ima obraza da me u trecoj godini studija,onako bledo pogleda i pita: "E, izvini a sta je trziste?"

Sve bi ja te privatne dekane uza zid i raatatatatatatatat!! :fist: :fist:

Sam cu sebe citirati iz teme gde vec postovah,da se ne ponavljam.
Ovo je dno dna.Samo ne znam dokle ce vise ici ovaj bezobrazluk,sa privatnicima.
Sve dobiju "na guzove" (izvinjavam se na izrazu) i opet na kraju ce uzeti nekom radno mesto,jer
ce nasi glupi poslodavci pre da poveruju njihovom proseku od 9,5 nego mom 7,5 a znanje ko ebe,koji ce nam.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 01:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Tvoj post me je i potakao, da napravim anketu, da vidimo šta narod ima da kaže.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 08:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ne znam, po meni, diploma je diploma nebitno gdje je stecena. sad drzavno vs privatno, kakoo god ima protekcije i balahanja na privatnim, ima i na drzavnim.
prije dvije godine, jedan tatin sin je cak se usudio da dodje na promociju diplome pravnog fakulteta, sto je izazvalo burne ovacije, napustanje dvorane i negodovanje studenata, jer se doticni student nikad nije pojavio niti na jednom ispitu, nikad se nije pojavio niti na jednom predavanju, a poznat je jer je lokalna faca i manje vise ga svi znaju. i jer je tatin sin, a tata mu je isto tako uvazena krema u gradu.
ono sto nema na drzavnom univerzitetu, ima na privatnom tako da se tu kod nas i ne preklapaju.

misli da ti danas to dodje na isto... a sto se znanja tice. na svakom faxu ce ga dobiti oni sto im je stalo da ga zavrse, a nemaju u pozadini uragan koji im duva u ledja.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 08:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
Meni nije jasno zasto se oni interesuju za nastavak studiranja na drzavnom fakultetu kad su drzavni fakulteti:
u rasulu,
zastarjeli,
ne prate nove trendove,
nisu u skladu s Bolonjom,
nisu tehnicki opremljeni,
imaju zastarjele biblioteke,
ne nude prakticnu nastavu,
nemaju "renomirane" profesore,
profesori na drzavnom ne daju svoje brojeve mobilnih telefona za ... :downtown: (konsultacije :lol:)
itd..... a na privatnim fakultetima sve super. Dakle, vrhunac najodvratnijeg licemjerstva.

jel` tako automotive :roll:

Mada, ono sto mi je jos manje jasno je to, da su toliko glupi pa da vjeruju da su sposobni nesto napraviti na drzavnom postdiplomskom :lol:

Freddy je napisao:
Sve bi ja te privatne dekane uza zid i raatatatatatatatat!! :fist: :fist:

Napravio bi ja dovoljno dugacak zid i za te "nezasite" studente :snipersmile:

cicak je napisao:
ono sto nema na drzavnom univerzitetu, ima na privatnom tako da se tu kod nas i ne preklapaju.

Kod nas u BL imas u svakom naselju privatni ekonomski, a u svakom drugom naselju privatni pravni fakultet.

Jos da dodam da bi bilo jako jako jako interesantno pokusati dobiti podatak:
Da li je neko od par hiljada pravnika sa privatnih fakulteta polozio pravosudni ispit?
Ne bi da prejudiciram, ali ... :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 08:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
scorsese je napisao:
Meni nije jasno zasto se oni interesuju za nastavak studiranja na drzavnom fakultetu kad su drzavni fakulteti:
u rasulu,
zastarjeli,
ne prate nove trendove,

ni meni nije jasno, jer za desetak godina privatni fakulteti ce biti cjenjeniji od drzavnih

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 13:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
Ja sa tim nemam problem. Mene sto se tice neka upisuju postdiplomske ili doktorske studije odmah nakon zavrsene srednje skole. Diploma nije mjerilo znanja. Isto kao sto sam imao kolega na drzavnom faksu koji na 4. godini studiranja nisu imali elementarna znanja iz prve godine, tako isto sam upoznao i studenata sa privatnih fakulteta koji su me ostavili bez teksta sa svojim poznavanjem odredjene materije. Sve je to individualno. Moze se u drzavni faks zavrsiti i sa procitanih 5 knjiga (drugar se hvali da je zavrsio "prestiznu" ekonomiju u BL sa 5 procitanih knjiga) a ostalo su ili prepisivanja ili stele. Diplomski rad je inace prepisao. I on ima diplomu drzavnog fakulteta. Uopste, znanje je devalvirano na svim fakultetima i mene da se pita, ja bi sve diplome ponistio, i samo bi konkretno poznavanje materije iz trazene oblasti imalo presudnu vaznost u poslu. Sve ostalo je postalo besmisleno. I kao sto je Tolstoj rekao "znanje je orudje a ne cilj" (ovdje se pod znanje moze napisati i diploma).

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Možda bi bilo dobro da se uvedu prijemni ispiti za postdiplomske studije, pa neka idu i jedni i drugi, prema zaslugama. :)

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
automotive je napisao:
scorsese je napisao:
u rasulu,
zastarjeli,
ne prate nove trendove,

ni meni nije jasno, jer za desetak godina privatni fakulteti ce biti cjenjeniji od drzavnih

Cemu ovolika prica kada je realnost mnogo jednostavnija?
Realnost je da se na privatnim fakultetima skoro nista ne mora uciti. Treba se samo pojavljivati i placati skolarinu, i eto diplome.
Svi koji upisuju privatne fakultete to rade zato sto ce dobit diplomu bez truda i znanja. Sve ostalo su sarene laze.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 19:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
lukap je napisao:
Ja sa tim nemam problem. Mene sto se tice neka upisuju postdiplomske ili doktorske studije odmah nakon zavrsene srednje skole. Diploma nije mjerilo znanja. Isto kao sto sam imao kolega na drzavnom faksu koji na 4. godini studiranja nisu imali elementarna znanja iz prve godine, tako isto sam upoznao i studenata sa privatnih fakulteta koji su me ostavili bez teksta sa svojim poznavanjem odredjene materije. Sve je to individualno.
malo ljudi s tim ima problema dok ne završi državni fax pa počne tražiti posao... e tad nastaju problemi u vezi sa tim.

lukap je napisao:
Moze se u drzavni faks zavrsiti i sa procitanih 5 knjiga (drugar se hvali da je zavrsio "prestiznu" ekonomiju u BL sa 5 procitanih knjiga) a ostalo su ili prepisivanja ili stele.
a ja imam druga koji se hvali da je popio lutru vodke na eks.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 20:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
maximus je napisao:
malo ljudi s tim ima problema dok ne završi državni fax pa počne tražiti posao... e tad nastaju problemi u vezi sa tim.

Sto imas problema sa tim?
Ja koliko sam upoznat poslodavac trazi znanje ... diploma onak ... zbog prijave, mada i to pada u vodu kad su vecinom svi prijavljeni na minimalac tj oko 320 KM.... mozda zbog licenci, manje vise zbog potpisa. ali ipak mislim da je najvaznije VIP tj Veze I Poznanstva ;)

Zakljucak: onaj "ko zna znanje" bice placen po zasluzi imao diplomu privatnog ili drzavnog faxa ... ko ne zna leti mnogo brze nego sto mislite ... e sad jedino ako ima jaku stelu tako da i ako sjebe nesto, bolid je i sl :) ima ko da ga pokrije ...

Aj mante se coravog posla... smarate vise majke mi :)

PS.
unam za slucaj lika na medicini ... "ucio, spremio", polozio u par dana Anatomiju, Fiziologiju, pa onda poslije toga Mirobiologiju i jos jedan "laksi" predmet :) "laksi" prvenstveno u kilazi :)

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zaboravljas poslove u drzavnim institucijama gdje se vecina obrazovanih ljudi zaposljava. Tamo to nece ici bas kao sto si opisao. A tu ce se kao da gledam uvaliti ovi nesposobni i neobrazovani likovi. Koja ce to katastrofa biti za drzavu u cijim institucijama budu radili ti likovi...

Privatni fakulteti su veliko zlo i nepravda i to se mora pod hitno rjesavati.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 23:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Besparica je napisao:

Oni su ogromno ZLO koje ce tek da se pokaze u pravom svetlu kada nam nepismeni budu
ucili decu i lecili u buducnosti,a o ostalim privrednim granam necu ni da pricam.
Samo kako resiti,kako nekome dokazati da nije isti ekonimista sa privatnog i drzavnog,ili
pravnik,informaticar...
Cini mi se da smo apsolutno nemocni i da je jedini lek vreme koje ce na videlo izbaciti g***a!

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 03:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Privatni su, zapravo, ogledalo drzavnih fakulteta. Potpisujem ono sto je Freddy napisao za privatne, ali isto to mislim za drzavne.Jedina razlika je sto kod nas jos uvijek postoji iluzija da na drzavnom moras "zagrijati stolicu" i namuciti se da bi dobio diplomu.
E vise nije tako, bolonja je nivelisala sve i potpuno razorila mogucnost ozbiljnog studiranja. Zasto bi se mucio kad mozes da budes redovno na casu, pokupis pitanja, uradis testove i to je to...sve se svodi na nekakva bodovanja , potpuni apsurd je da se jednako boduje prisutnost i znanje koje pokazujes na ispitima.
I na kraju ce se zaista desiti da ce drzavni propasti, sav profesorski kadar ce preci na privatne a "studirace" samo oni koji imaju para.
Kada tako posmatrate stvarno je diskriminacija ne dozvoliti im postdiplomske na drzavnim.
Uostalom, uvijek su postojale samo dvije vrste studenata, oni koji studiraju da bi dosli do diplome, i oni koji studiraju da bi dosli do znanja...samo je pitanje gdje ce ovi drugi u buduce studirati :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 06:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

BoogiE je napisao:
maximus je napisao:

Sto imas problema sa tim?
Ja koliko sam upoznat poslodavac trazi znanje ... diploma onak ... zbog prijave (...)
:D
da, ali u teroriji... sve to fino zvuči ali malo je takvih poslodvaca u stvarnosti kod nas... u većini slučajeva ljudi ne mogu ni doći u tu situaciju da pokažu to svoje znanje... to je problem.

Besparica je napisao:
Zaboravljas poslove u drzavnim institucijama gdje se vecina obrazovanih ljudi zaposljava. Tamo to nece ici bas kao sto si opisao. A tu ce se kao da gledam uvaliti ovi nesposobni i neobrazovani likovi. Koja ce to katastrofa biti za drzavu u cijim institucijama budu radili ti likovi...
potpis!

ovo sam htio dodati ali čovjek me je preduhitrio.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 11:22 
Početnik
Početnik

[/quote]malo ljudi s tim ima problema dok ne završi državni fax pa počne tražiti posao... e tad nastaju problemi u vezi sa tim.

Ja sam zavrsio javni fakultet i ne bojim se konkurencije na taj nacin. Nemam stelu niti sam je imao na faksu. Pokusavam biti racionalan i razuman koliko je to danas moguce. Biti iskljuciv po bilo kojem pitanju nije dobro. Mnogi koji su zavrsili javni fakultet su svjesni da nemaju dovoljno znanja, i odatle proizilazi ta iskljucivost. Velicina i snaga jednog studenta sa javnog fakulteta se moze ogledati samo u davanju podrske kolegama sa privatnih fakulteta. Na taj nacin se moze pokazati razlicitost o kojoj svi pisemo. Na zalost, kod nas se razlicitost pokazuje diskvalifikacijom i derogiranjem studenata sa privatnih fakulteta. Biti veci od "njih" je sustina. To sto smo zavrsili javni fakultet nam ne daje tu velicinu.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 13:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
Besparica je napisao:

ne stigoh ranije da odgovorim :)

Sto se tice državnih institucija, opet info iz prve ruke ;) ljude sa privatnih fakulteta skidaju sa spiska ... iako imaju vise bodova od ljudi sa državnih fakulteta (necu da ulazim u to koliko ko zna/ne zna)... ali onda dolazimo do pitanja sto to? Država odobrila rad privatluka, i onda kad se završi taj privatluk uzmi diplomu i obriši dupe sa njom, podloži roštilj i sl :) ....

I opet da ponovim :) privatni uz posao i nekako ... ali odmah poslije srednje na privatni nikako ...

mislim smarate se bezveze :)

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 13:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

BoogiE je napisao:

Sto se tice državnih institucija, opet info iz prve ruke ;) ljude sa privatnih fakulteta skidaju sa spiska ... iako imaju vise bodova od ljudi sa državnih fakulteta (necu da ulazim u to koliko ko zna/ne zna)... ali onda dolazimo do pitanja sto to? Država odobrila rad privatluka, i onda kad se završi taj privatluk uzmi diplomu i obriši dupe sa njom, podloži roštilj i sl :) ....

I opet da ponovim :) privatni uz posao i nekako ... ali odmah poslije srednje na privatni nikako ...

smaram se, to je tačno... ali ne mogu da gledam kako neko iznosi neistine koje se indirektno tiču i mene.

trenutno radim u jednoj državnoj instituciji i imam nekoliko radnih kolega sa privatnih fakulteta tako da ta tvoja informacija iz prve ruke nije tačna!

ali dobro, vjerovatno je ta informacija od onog istog tvog druga sto je završio ekonomiju u BL sa 5 pročitanih knjiga tako da nije ni veliko iznenađenje ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 13:59 
Početnik
Početnik

maximus je napisao:
BoogiE je napisao:

smaram se, to je tačno... ali ne mogu da gledam kako neko iznosi neistine koje se indirektno tiču i mene.

trenutno radim u jednoj državnoj instituciji i imam nekoliko radnih kolega sa privatnih fakulteta tako da ta tvoja informacija iz prve ruke nije tačna!

ali dobro, vjerovatno je ta informacija od onog istog tvog druga sto je završio ekonomiju u BL sa 5 pročitanih knjiga tako da nije ni veliko iznenađenje ;)

Eto, ne citaju se ni postovi kako treba, a kamo li knjige. Ovo oko 5 knjiga sam ja napisao, a ne BoogiE! O ovakvim povrsnostima ja pisem i govorim stalno...

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2009, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BoogiE je napisao:

Eto srece da se to tako radi ali cisto sumljam. Tako im i treba kada hoce da dobiju zvanje visoko obrazovanog kadra na prevaru.

Slazem se da je greska sto je drzava odobrila rad fakulteta koji ovako rade, to se nikada nije smjelo dogoditi. Ako bude ikakve pravde vecina ce se tih fakulteta zatvoriti a koji ostanu bice primorani da rade kako treba, a ove diplome ce se ponistiti. Sto se tice likova koji bi izvisili za pare kojima su placali skolarinu, to si i zasluzili.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]