filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
GUNJA - Od 81 učenika koji su završili osmi razred Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji, njih 30-ak srednjoškolsko obrazovanje nastavit će u Brčko Distriktu. Ravnatelj gunjanske škole Stipica Mišura ističe da je trećina učenika koji odlaze u brčanske škole već uobičajen prosjek.
- Od tri odjeljenja završenih osmaša, ukupno se jedan razred odlučio za nastavak školovanja u susjednoj državi
Citiraj:
Ravnatelj gunjanske škole Stipica Mišura napominje da su dosadašnja iskustva vrlo pozitivna i da se u praksi pokazalo kako učenici koji su naobrazbu stekli u Brčkom nisu imali nikakvih problema prilikom nostrifikacije svjedodžbi i upisa na hrvatske fakultete. No, postoje i obrnuti primjeri. Tako se u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji školuje i nekoliko učenika iz Brčkog, koje roditelji svakodnevno dovode u Gunju jer žele da se njihova djeca školuju u Hrvatskoj.
U Brčkom se učenici mogu školovati za neka zanimanja koja ne mogu steći u Županji ili Vinkovcima, primjerice informatički tehničar
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=4&ID_VIJESTI=110269Šta bi Njofra da je živ rekao na ovo?
I ja sam se obarzovao u multietničkom obrazovnom sistemu Brčko Distrikta BiH i ovo nije ništa novo, učenici iz Gunje su bili prihvaćeni bez ikakvih predrasuda. Oni su bili korektni i mi smo bili korektni i nikavih tenzija nije bilo između Srba, Bošnjaka,
Hrvata i
Hrvata.
Bilo je Hrvata koja su svoju djecu školovala u HR i kojima nije bilo teško da ih voze, iako su imali školu preko puta, ali ni sa njima nije bilo problema, jer se ne vidiš skoro čitav dan.
ne vidim zasto bi ovdje bilo nesto cudno?
djeca iz Sovica kod Gruda idu u Imotski u skolu, jer im je blize nego u Grude. masa sudenata u Mostar dolazi iz Splita na studij u Mostaru. dosta hrvata iz Mostara studira na Univerzitetu, dosta muslimana na Sveucilistu. srba ima isto i na jednom i na drugom, ovisi sta ko hoce da studira. normalno je da djeca iz mostara idu na studij u Split, Banjaluku, Zrenjanin...
masa profesora dolazi iz hrvatske i srbije da predaje na mostarskim fakultetima, nasi idu tamo, dolaze nam profesori iz Novog Sada, Beograda, Beca, Granade, Ninberga... ja sam pola nastave odslusao na engleskom jeziku, a ostalo na sva tri nasa...
bogu hvala i slava, bar tu nema granica.