banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 17:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jun 2009, 12:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
Zdravo svima

Diplomirao sam na zurnalistici (8 semestara) i planirao sam upisati postdiplomki studij. Tolika je zbrka da sada stvarno ne znam sta da upisem, Master ili Magistarski studij. Po vasem iskustvu, sta je to prednost Master studija, koji bi u mom slucaju trajao jednu godinu, u odnosu na klasicne magistarske studije u trajanju od 2 godine?

Mislim, u totalnoj sam dilemi...

Hvala

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Master - dobijes naziv magistra struke - 5 godina
Magisterij - dobijes naziv magistra nauke - 6 godina (ako ovo nisu ukinuli)

ja sam bio upisao magisterij, po starom, odslusao jedan semestar, ali nisam mogao financijski da ga izguram - BTW 10k.

cini mi se da je bila tema na ovo, sad bih ja isao na ovaj master, mislim da mi treba nes sitno predmeta da polozim i dobijem zvanje Mr. znam da kod vas to ima u BL, pa eto, ako neko ima neku info, neka mi javi...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 12:52 
Početnik
Početnik

cicak je napisao:
Master - dobijes naziv magistra struke - 5 godina
Magisterij - dobijes naziv magistra nauke - 6 godina (ako ovo nisu ukinuli)

ja sam bio upisao magisterij, po starom, odslusao jedan semestar, ali nisam mogao financijski da ga izguram - BTW 10k.

cini mi se da je bila tema na ovo, sad bih ja isao na ovaj master, mislim da mi treba nes sitno predmeta da polozim i dobijem zvanje Mr. znam da kod vas to ima u BL, pa eto, ako neko ima neku info, neka mi javi...

Ok, a kako se vrednuje sada to? Da li je u istorm "rangu" jedno i drugo tj, da li je stepen obrazovanja isti? Hvala

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nije.
Mr.sc.
i Mr.
razlika u tituli, u broju predmeta, na ovom drugom ima mislim 8 ispita po godini, to je 16 ispita + stručni rad. bar je kod nas bilo tako.

na ovom masteru, sad nemam pojma sta bi mi trebalo jos da nakacim ono Mr prije imena. milsim isto nesto ispita, ali ne kao na ovom Magisarskom...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 13:12 
Početnik
Početnik

cicak je napisao:
nije.
Mr.sc.
i Mr.
razlika u tituli, u broju predmeta, na ovom drugom ima mislim 8 ispita po godini, to je 16 ispita + stručni rad. bar je kod nas bilo tako.

na ovom masteru, sad nemam pojma sta bi mi trebalo jos da nakacim ono Mr prije imena. milsim isto nesto ispita, ali ne kao na ovom Magisarskom...

Sto ce reci, bolje je klasicni Magistarski nego Master?!

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
upravo, sto ce reci da je master (bechelor npr) malo iznad diplomiranog mas. inzenjera ("kao")...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ovdje ni nema više magistarskog, tako da mislim da ti je bolje da ideš linijom manjeg otpora i upišeš master... I tako će sad svi gledat samo po novom kako si završio, tako da ne gubiš vrijeme bezveze...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 15:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Maj 2009, 17:31
EiLeen je napisao:
Ovdje ni nema više magistarskog, tako da mislim da ti je bolje da ideš linijom manjeg otpora i upišeš master... I tako će sad svi gledat samo po novom kako si završio, tako da ne gubiš vrijeme bezveze...

Ako ste citali bajku "kraljevo novo odijelo" onda znate i sta stoji iza ove cijele price... :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

imate li ikakvu info o ovome?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ne znam za ostale fakultete, ali na masinstvu to nije "nesto malo ispita" vec negdje oko 3 semestra. Odnosi se na zvanje master

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 06:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Nivoi visokog obrazovanja

Član 6.
(1) U smislu ovog zakona, visoko obrazovanje jeste obrazovanje nakon srednje škole koje vodi do
međunarodno priznatog stepena visokog obrazovanja.
(2) Visoko obrazovanje organizira se u tri ciklusa:
a) prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija (the degree of Bachelor) ili
ekvivalenta, stečenog nakon najmanje tri ili najviše četiri godine studija nakon sticanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi, koji se vrednuje sa najmanje 180, odnosno do 240 bodova, evropski kreditni transferni sistem
(EUROPEAN CREDIT TRANSFER SYSTEM), (u daljem tekstu: ECTS);
b) drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon završenog dodiplomskog
studija, i traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60, odnosno 120 ECTS bodova, i to na način da u zbiru sa prvim ciklusom predstavlja 300 ECTS bodova; i
v) treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, i traje tri godine, a koji se vrednuje sa 180
ECTS bodova.
2
(3) Iz odredaba stava 2. ovog člana izuzet je studij medicine u prvom ciklusu koji se vrednuje do 360 ECTS
bodova.
(4) Jedan semestar studija nosi 30 ECTS bodova u svakom ciklusu. Zvanja koja se stiču u visokom obrazovanju

Član 7.

(1) Završetkom stepena prvog ciklusa stiče se pravo na određenu akademsku titulu, odnosno stručno zvanje u određenoj oblasti.
(2) Završetkom stepena drugog ciklusa stiče se akademska titula i zvanje magistar ili ekvivalenta za određenu
oblast.
(3) Završetkom stepena trećeg ciklusa stiče se akademska titula i naučno zvanje doktor nauka za određenu
oblast.
(4) U međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku koju je stekao student iz stava 1. ovog člana je
nosilac diplome prvog univerzitetskog stepena (bachelor), naziv koji je stekao student iz stava 2. ovog člana je nosilac diplome drugog univerzitetskog stepena (master), a naziv koji je student stekao iz stava 3. ovog člana je nosilac diplome trećeg univerzitetskog stepena (Ph.D), odnosno odgovarajući naziv na jeziku na koji se diploma prevodi.
(5) Lista zvanja iz odgovarajućih oblasti i skraćenice stručnih, akademskih i naučnih naziva utvrđuju se
Pravilnikom o korištenju akademskih titula, sticanju naučnih i stručnih zvanja.
(6) Pravilnik iz stava 5. ovog člana donosi Vlada Republike Srpske (u daljem tekstu: Vlada).
(7) Izuzev zvanja koja se dodjeljuju u vidu počasnih doktorata nauka (honoris causa), ne mogu se dodjeljivati
zvanja koja nisu predviđena ovim zakonom i Pravilnikom o korištenju akademskih titula, sticanju naučnih i
stručnih zvanja.

Član 159.
Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju da važe Zakon o Univerzitetu
(''Službeni glasnik RS'' br.12/93, 14/94, 99/04 i 92/05) i Zakon o višim školama
(''Službeni glasnik RS'', broj 13/94).

Broj: 01-1065/06

Vazno se orijentisati na broj bodova, time se definise zvanje.

btw procitajte http://en.wikipedia.org/wiki/Master%27s_degree

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 07:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ii sad bi ja trebao da idem na fax da mi izracunaju koliko bodova imam.
ako sam završio srednju školu IV stepen to znači da imam zarađenih 240 bodova.
ako je po njihovom 3-godišnji studij (ja imam i diplomu bachelora) i nakon toga još 4-godinu, a to su 2 semestra, i to je onda 60 bodova. po ovome ne trebam ništa već imam zvanje Mr. a nemam.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne,

moja greska, nisam naznacio da je ovo izvod iz zakona o visokom obrazovanju.

jednostavnije

3 godine osnovnog studija (180 ECTS) + 1 godina postdiplomskog (60 ECTS) = nista (240 ECTS) tj. i dalje dodiplomski studij

3 godine osnovnog studija (180 ECTS) + 2 godine postdiplomskog (120 ECTS) = magistar (300 ECTS)

4 godine osnovnog studija (240 ECTS) + 1 godina postdiplomskog (60 ECTS) = magistar (300 ECTS)

onaj link sto sam postavio jasno objasnjavaju problem master vs magistar tj. da je to isto s**nje. :D

btw nasi fakulteti imaju posebnu racunicu koja je nebulozna tj.

4 godine osnovnog studija (240 ECTS) + 2 godine postdiplomskog (120 ECTS) = magistar (360 ECTS)

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 08:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Ej, tako me smaraju ti bodovi.. katastrofa.. ne zelim da ih skupljam.

Posto sam zavrsila fax mimo Bolonje, i BTW presrecna sam zbog toga, upisala sam i po starom programu Postdiplomske studije, tj. Magistarski. (na faxu su mi rekli sa moram po starom, jer sam tako i zavrsila, tj. oni jos uvijek nemaju Master :lol: :lol: :lol: )
Ma kod nas se ne zna ko kosi, ko vodu nosi... Nebitno..

Uglavnom, imam samo 4 predmeta u 4 semestra + magistarski rad.

Ali, naplatili su sve sto se moglo naplatiti>
1000,00 KM po semmestru - 4000,00 KM
30,00 Km po ispitu - 120,00 KM
50 KM po ovjeri semestra - 200,00 KM
Biranje teme za odbranu magistarskog rada - 800,00 KM
Odbrana magistarskog rada - 1200,00 KM
Usluge mentora za magistarski - 800,00 KM

Znaci, jednostavnom matematikom 7120,00 KM osnovnih troskova, bez propratnih... tako da...

A nisam zadovoljna nivoom znanja koji pruzaju... Ne bi drugacije bilo ni da je master u pitanju, jer rekose mi, bice sve isto, samo ce sve sabiti u jednu godinu umjesto u dvije :lol: :lol: :lol: .

Presmijesno, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 09:38 
Početnik
Početnik

Da, ali da li se po strucnoj spremi kod nas isto rangira zvanje master i magistar? Mislim da danas mastere smatraju nesto malo vise od dipl a malo manje od magistar?! Zar ne?

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 09:49 
Početnik
Početnik

Utopija je napisao:
Nivoi visokog obrazovanja

Član 6.
(1) U smislu ovog zakona, visoko obrazovanje jeste obrazovanje nakon srednje škole koje vodi do
međunarodno priznatog stepena visokog obrazovanja.
(2) Visoko obrazovanje organizira se u tri ciklusa:
a) prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija (the degree of Bachelor) ili
ekvivalenta, stečenog nakon najmanje tri ili najviše četiri godine studija nakon sticanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi, koji se vrednuje sa najmanje 180, odnosno do 240 bodova, evropski kreditni transferni sistem
(EUROPEAN CREDIT TRANSFER SYSTEM), (u daljem tekstu: ECTS);
b) drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon završenog dodiplomskog
studija, i traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60, odnosno 120 ECTS bodova, i to na način da u zbiru sa prvim ciklusom predstavlja 300 ECTS bodova; i
v) treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, i traje tri godine, a koji se vrednuje sa 180
ECTS bodova.
2
(3) Iz odredaba stava 2. ovog člana izuzet je studij medicine u prvom ciklusu koji se vrednuje do 360 ECTS
bodova.
(4) Jedan semestar studija nosi 30 ECTS bodova u svakom ciklusu. Zvanja koja se stiču u visokom obrazovanju

Član 7.

(1) Završetkom stepena prvog ciklusa stiče se pravo na određenu akademsku titulu, odnosno stručno zvanje u određenoj oblasti.
(2) Završetkom stepena drugog ciklusa stiče se akademska titula i zvanje magistar ili ekvivalenta za određenu
oblast.
(3) Završetkom stepena trećeg ciklusa stiče se akademska titula i naučno zvanje doktor nauka za određenu
oblast.
(4) U međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku koju je stekao student iz stava 1. ovog člana je
nosilac diplome prvog univerzitetskog stepena (bachelor), naziv koji je stekao student iz stava 2. ovog člana je nosilac diplome drugog univerzitetskog stepena (master), a naziv koji je student stekao iz stava 3. ovog člana je nosilac diplome trećeg univerzitetskog stepena (Ph.D), odnosno odgovarajući naziv na jeziku na koji se diploma prevodi.
(5) Lista zvanja iz odgovarajućih oblasti i skraćenice stručnih, akademskih i naučnih naziva utvrđuju se
Pravilnikom o korištenju akademskih titula, sticanju naučnih i stručnih zvanja.
(6) Pravilnik iz stava 5. ovog člana donosi Vlada Republike Srpske (u daljem tekstu: Vlada).
(7) Izuzev zvanja koja se dodjeljuju u vidu počasnih doktorata nauka (honoris causa), ne mogu se dodjeljivati
zvanja koja nisu predviđena ovim zakonom i Pravilnikom o korištenju akademskih titula, sticanju naučnih i
stručnih zvanja.

Član 159.
Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju da važe Zakon o Univerzitetu
(''Službeni glasnik RS'' br.12/93, 14/94, 99/04 i 92/05) i Zakon o višim školama
(''Službeni glasnik RS'', broj 13/94).

Broj: 01-1065/06

Vazno se orijentisati na broj bodova, time se definise zvanje.

Ko li taj zakon samo tako pametan napisa... ma ponos i dika nase glupske! Pročitajte, kao sto rekoh, "kraljevo novo odijelo" i biće vam potpuno jasno sve u vezi bodova, a i razlika izmedju mastera i magistra. :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

to jos nije razgraniceno niti postoji dopuna novog zakona o visokom obrazovanju, tako da vazi onaj iz 2006. koji je isto dopunjeni zakon u kome jasno stoji drugi ciklus vodi do akademskog zvanja ili ekvivalenta sto se izjednacava na osnovu zbirna bodova. svaki semestar nosi po 30 ECTS. e sad oni hoce da to razgranice sto bi bila besmislica.

btw http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_declaration ili http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/documents/MDC/BOLOGNA_DECLARATION1.pdf

2. "Adoption of a system essentially based on two main cycles, undergraduate and graduate. Access to the second cycle shall require successful completion of first cycle studies, lasting a minimum of three years. The degree awarded after the first cycle shall also be relevant to the European labour market as an appropriate level of qualification. The second cycle should lead to the master and/or doctorate degree as in many European countries."

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 10:26 
Početnik
Početnik

Utopija je napisao:
to jos nije razgraniceno niti postoji dopuna novog zakona o visokom obrazovanju, tako da vazi onaj iz 2006. koji je isto dopunjeni zakon u kome jasno stoji drugi ciklus vodi do akademskog zvanja ili ekvivalenta sto se izjednacava na osnovu zbirna bodova. svaki semestar nosi po 30 ECTS. e sad oni hoce da to razgranice sto bi bila besmislica.

btw http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_declaration ili http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/documents/MDC/BOLOGNA_DECLARATION1.pdf

U Švedskoj osnovni studij traje 3 godine i nakon toga je godina za magistarski (dakle, 180 + 60, http://www.uu.se/en/node189)! A profesori, predavaci na Univerzitetu im čak ni nemaju doktorate (mozes mislit, profesori bez doktorata :-? ). A, opet Švedjani imaju čuveni Univerzitet u Upsali (osnovan 1477, taman u vrijeme kad je Bosna pala pdo Tursku vlast) , pa onda Volvo, Sab, Erikson, Ikeu, itd, itd, itd. Pa kako to, mi imamo svu silu dugačkih studija, doktorata i elaborata...silu profesora (naravno, isljucivo doktora nauka) i titula na univerzitetima, a opet nigdje znanja, mrak na sve strane... Nikako mi to nije jasno.... :confused2:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Miki98 je napisao:
EiLeen je napisao:

Ako ste citali bajku "kraljevo novo odijelo" onda znate i sta stoji iza ove cijele price... :lol:

Zašto? Pa ja studiram u Bologni... Zašto lupaš k'o Maksim po diviziji?
Miki98 je napisao:
Utopija je napisao:

U Švedskoj osnovni studij traje 3 godine i nakon toga je godina za magistarski (dakle, 180 + 60, http://www.uu.se/en/node189)! A profesori, predavaci na Univerzitetu im čak ni nemaju doktorate (mozes mislit, profesori bez doktorata :-? ). A, opet Švedjani imaju čuveni Univerzitet u Upsali (osnovan 1477, taman u vrijeme kad je Bosna pala pdo Tursku vlast) , pa onda Volvo, Sab, Erikson, Ikeu, itd, itd, itd. Pa kako to, mi imamo svu silu dugačkih studija, doktorata i elaborata...silu profesora (naravno, isljucivo doktora nauka) i titula na univerzitetima, a opet nigdje znanja, mrak na sve strane... Nikako mi to nije jasno.... :confused2:

Ovdje 180+120, odnosno 3+2. Ne postoji 3+1, znači da Šveđani ne idu po ovom sistemu po kojem ja idem... I da, moj univerzitet postoji od 1088. Ne vidim tu nikakvo carevo novo odijelo...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pod Svedska

http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_pr ... 2Fentities

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]