banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2009, 10:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Mar 2009, 10:45
PREDSTAVLjEN PAKET MJERA ZA POBOLjŠANjE STANjA U VISOKOM OBRAZOVANjU

Predstavnici Studentskog parlamenta su na pres konferenciji koja je održana 03.03.2009. godine u Međunarodnom pres centru „Tanjug“ predstavili dokument pod nazivom „Paket mjera za poboljšanje stanja u visokom obrazovanju“.

Dokument su predstavili Milan Grubor, predsjednik i Bojan Grebenar, generalni sekretar Studentskog parlamenta i njegov osnovni cilj jeste poboljšanje trenutnog stanja u kojem se nalazi visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, ali prije svega i stanje na samom Univerzitetu u Banjoj Luci, kao najsnažnijoj visokoobrazovnoj instituciji u RS. Mjere koje su predviđene dokumentom odnose se na osam oblasti i to:

1. Korupcija,
2. Nastavni proces,
3. Naučni rad,
4. Osiguranje kvaliteta,
5. Strategija razvoja obrazovanja,
6. Studentsko organizovanje,
7. Studentski standard i
8. Finansiranje

Želja Studentskog parlamenta je da se za ovaj dokument zainteresuje čitava akademska, ali i šira društvena zajednica. Takođe, pozivamo kolege studente, profesore i ostale zainteresovane da svoje komentare i sugestije pošalju na e-mail adresu

info@studentskiparlamentbl.com
studentskiparlamentbl@gmail.com

kompletan dokument:

MJERE ZA POBOLjŠANjE STANjA U VISOKOM OBRAZOVANjU

U ovom dokumentu taksativno su navedene i djelimično objašnjene mjere koje predstavnici studenata okupljeni u Studetnskom parlamentu smatraju prioritetnim. Mjere ni u kom slučaju nisu konačne, već treba da posluže kao polazna osnova u daljim razgovorima i eventualnom definisanju plana aktivnosti od strane Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih organizacionih jedinica, Ministarstva prosvjete i kulture, te drugih nadležnih institucija. Većina mjera je vezana za Univerzitet u Banjoj Luci, ali je značajan broj primjenjiv i na oblast visokog obrazovanja uopšte.

Mjere su sledeće:

1. Korupcija

* realizacija projekta „AntiKor“ – provođenje dvomjesečne kampanje sa ciljem informisanja studenata o tome šta je korupcija, kako je prepoznati i kome je prijaviti;
* memorandum o borbi protiv korupcije – memoradnum bi trebalo da se potpiše između Univerziteta u Banjoj Luci, Ministarstva prosvjete i kulture i Studentskog parlamenta. Memorandumom će se definisati zajednička saradnja i konkretni koraci u borbi protiv korupcije. Memorandumom će se predvidjeti osnivanje Komisije za borbu protiv korupcije.

2. Nastavni proces

* veći broj profesora na katedrama – povećanje broja profesora na svim fakultetima je neophodno kako bi se zadovoljile potrebe kvalitetnog odvijanja nastavnog procesa;
* predavanja profesora na univerzitetima van našeg govornog područja – cilj ove mjere je da se stimuliše odlazak naših profesora na univerzitete van granica našeg govornog područja, da se profesori afirmišu u sredinama razvijenog visokog obrazovanja, ali i da pozitivne primjere iz prakse prenesu na naš Univerzitet. Takođe, još značajniji je dolazak profesora sa evropskih univerziteta i njihova predavanja našim studentima.
* jasno definisanje ispitnih pitanja i literature iz koje se uči od strane svake katedre;
* više praktične nastave – neophodno je definisanje programa za obavljanje praktične nastave za svaki studijski program;
* povećati fundus biblioteka na Univerzitetu – studenti se često susreću sa problemom nedostatka literature. Ovo pitanje se može rješavati u kontinuitetu;
* trajno rješavanje pitanja prostornih kapaciteta;
* rješavanje pitanja opremljenosti fakulteta;
* video predavanja;
* e-learning;
* elektronska biblioteka;
* dodjela ID broja svakom studentu i formiranje elektronske baze podataka – svaki student bi imao svoj idnetifikacijski broj na osnovu kojeg bi imao pristup svim podacima o svom studiju i rezultatima, dok bi Univerzitet imao priliku da prati napredovanje studenata i vrši različite analize;
* informatizacija Univerziteta – izgradnja strukture na svim fakultetima i međusobno povezivanje u jedinstven sistem, prijavljivanje ispita preko interneta, raspored predavanja i sl;
* e-katedre;

3. Naučni rad

* učešće studenata u naučno-istraživačkom radu na matičnim fakultetima – jasno osmišljeni programi sa definisanim ciljevima i podsticajima za studente;
* pomoć studentima prilikom odlaska na međunarodne stručne skupove, naučne kongrese i slično – prvenstveno pomoć u vidu dodjele finansijskih sredstava;
* objavljivanje zbornika studentskih naučnih radova i organizacija naučno-stručnih skupova;

4. Osiguranje kvaliteta

* osnivanje Komiteta za osiguranje kvaliteta Univerziteta – uloga ovog tijela je od izuzetnog značaja za osiguranje kvaliteta i dostizanje standarda na visokoškolskoj ustanovi;
* provođenje interne i eksterne evaluacije – izrada anketa za studente i profesore sa ciljem dobijanja podataka o konkretnim pitanjima, kao i provođenje eksternih evaluacija radi sticanja potpune slike o postignutim rezultatima;
* primjena standarda i janih evropskih kriterijuma prilikom ocjenjivanja.

5. Strategija razvoja obrazovanja

* donošenje Startegije razvoja visokog obrazovanja – donošenje strategije je od presudnog značaja za dalji razvoj visokog obrazovanja u RS;
* donošenje Strategije razvoja Univerziteta u Banjoj Luci – strategija bi trebala otkloniti sve nedoumice oko daljeg razvoja Univerziteta.
* pravila prilikom izbora dekana i rektora – prijedlog je da se rektor i prorektori, te dekan i prodekani kandiduju kao tim, te da se prilikom predsatvljanja kandidata predstavi jasan plan rada i razvoja;

6. Studentsko organizovanje

* uređenje oblasti studentskog organizovanja na Univerzitetu – donošenje akata kojim će se definisati način studentskog organizovanja na Univerzitetu i organizacionim jedinicama;
* uslovi za rad – neophodno je da se obezbjede svi uslovi za nesmetan rad studentskih tijela naročito u pogledu prosotrija i tehničke opremljenosti;
* sredstva - jasno definisana sredstva u finansijskim planovima Univerziteta i organizacionih jedinica;

7. Studentski standard

* stipendije – sredstva koja dodjeljuje Vlada RS za stipendiranje studenata treba da se doznače javnim visokoškolskim ustanovama;
* kultura
* sport – osnivanje univerzitetske sportske lige
* krediti – jedna linija kredita studentima za nabavku opreme, prvenstveno računara;
* bezbjednost studenata – izrada studije o bezbjednosti studenata na Univerzitetu;
* zapošljavanje – razvoj Univerzitetskog preduzetničkog centra.

8. Finansiranje

* Vlada Republike Srpske – potrebno je značajnije povećati izdvajanja republičkog budžeta za visoko obrazovanje;
* pretpristupni fondovi Evropske unije – mogućnost finansiranja mngih razvojnih projekata. Neophodna je obuka za izradu projekata i dobijanje nepovratnih sredstava.

Ove mjere će u narednom periodu biti podložne izmjenama i dopunama. Studentski parlament će na osnovu komentara studenata, profesora i drugih zainteresovanih lica izvršiti određene korekcije, dok će se u međuvremenu provoditi aktivnosti oko realizacije određenog broja mjera.

Studentski parlament će radi implementacije predloženih mjera i poboljšanja stanja u visokom obrazovanju svoje aktivnosti usmjeriti prema: studentima, profesorima, nenastavnom osoblju, resornim ministarstvima, te drugim institucijama i organizacijama. Na ovaj način će se pokušati obezbjediti šira društvena podrška u nastojanjima za temeljnim promjenama na putu u kvalitetan sistem visokog obrazovanja.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Želim vam puno sreće u daljem radu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Ma veze. Graditelji svojih buducih politickih karijera ... mnogo price, jos vise svadje sa SOBLom (a ne mirisete ni jedni) ... Iskreno, ide mi na zivce vas kvaziaktivizam.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
NiZ je napisao:
Ma veze. Graditelji svojih buducih politickih karijera ... mnogo price, jos vise svadje sa SOBLom (a ne mirisete ni jedni) ... Iskreno, ide mi na zivce vas kvaziaktivizam.

Potpisujem!

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
PAKET MJERA ZA POBOLjŠANjE STANjA U VISOKOM OBRAZOVANjU stao na jednu stranicu a4 formata.
U redu je... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2009, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Sjeli vječiti studenti i napisali jednu stranicu A4 formata.. Treba li kakva donacija da to štampamo i guramo po fakultetima ?

Pih...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 09:16 
Voajer
Voajer

Paket mjera je radjen na osnovu informacija sa vise fakulteta i kroz konsultacije sa studentima. Svrha ovog paketa mjera je, kao sto je navedeno i u samom dokumentu, da se pokrene rasprava u akademskoj zajednici i da se neke mjere poboljsaju, a neke nove dodaju. Mjere koje su ''stale na stranicu A4 formata'' su dovoljne da podstaknu na razmisljanje sve one koji zele da se ukljuce i da iznesu svoje misljenje. Onima koji kritikuju samo radi kritike bilo bi malo i 100 stranica teksta.
Inace, nisam primjetio u skorije vrijeme jos neki paket mjera ili dokument koji se odnosi na poboljsanje stanja u visokom obrazovanju (makar na strani formata A4). Jeste li vi?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Onda su tebe bili kidnapovali vanzemaljci.

Ali oni koji su bili na protestima u zadnjih par godina i koji su tražili od Vlada da nešto učini za visoko obrazovanje dobili su samo pendrek po leđima.

Zato mene zanima kako će vama poći za rukom, jer niste prvi koji su pokrenuli ovakvu inicijativu.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Heh, vrlo zanimljivo. Znači konsultacije su vršene sa studentima, a ne i sa profesorima koji upravo i obavljaju posao :lol:
Dalje, da bi se donosile nekakve "mjere za poboljšanje stanja u visokom obrazovanju", prvo treba da se definiše šta je do đavola "stanje u visokom obrazovanju", pa onda zašto to stanje ne valja, pa tek onda da se donose nekakve mjere. A i kad se donose mjere, teško da su studenti za to kompetentni i kvalifikovani.
Ali eto, ako suspendujemo nevjericu za trenutak i prihvatimo postojanje ovog dokumenta - nešto ne primjećujem da se bavite npr. kodeksom ponašanja studenata. Dakle da se upozori na generalno nekulturno ponašanje velikog broja studenata tokom nastave i na prepisivanje tokom ispita, za što sam siguran da znate da se u naprednijim zemljama (na koje se pozivate) strogo kažnjavaju.
Na ovo pozivanje "evropskih kriterijuma prilikom ocjenjivanja" mogu samo grohotom da se nasmijem. Kad bi se primijenili takvi kriterijumi (bar na mjestima gdje ja radim, a sigurno je isto i na drugim), otprilike 95% studenata bi poslije prve godine završilo u Gradskoj čistoći.
Btw, koliko vam je vremena trebalo da ovo sastavite? Zar ne bi bilo bolje da ste to vrijeme potrošili učeći nešto? :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 18:21 
Voajer
Voajer

filozof sa vrbasa je napisao:
Onda su tebe bili kidnapovali vanzemaljci.

Ali oni koji su bili na protestima u zadnjih par godina i koji su tražili od Vlada da nešto učini za visoko obrazovanje dobili su samo pendrek po leđima.

Zato mene zanima kako će vama poći za rukom, jer niste prvi koji su pokrenuli ovakvu inicijativu.

Svakako da mi nismo prvi, ali da li to znaci da treba da odustanemo zato sto to ranije nije uspjelo? Licno smatram da ranije nije bilo sistematicnog pristupa rjesavanju problema, niti bilo kakve trajne i istrajne politike studentskih organizacija, lidera i sl.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 18:23 
Voajer
Voajer

Harvester je napisao:
Ali eto, ako suspendujemo nevjericu za trenutak i prihvatimo postojanje ovog dokumenta - nešto ne primjećujem da se bavite npr. kodeksom ponašanja studenata. Dakle da se upozori na generalno nekulturno ponašanje velikog broja studenata tokom nastave i na prepisivanje tokom ispita, za što sam siguran da znate da se u naprednijim zemljama (na koje se pozivate) strogo kažnjavaju.
Na ovo pozivanje "evropskih kriterijuma prilikom ocjenjivanja" mogu samo grohotom da se nasmijem. Kad bi se primijenili takvi kriterijumi (bar na mjestima gdje ja radim, a sigurno je isto i na drugim), otprilike 95% studenata bi poslije prve godine završilo u Gradskoj čistoći.
Btw, koliko vam je vremena trebalo da ovo sastavite? Zar ne bi bilo bolje da ste to vrijeme potrošili učeći nešto? :lol:

Zasto svaka inicijativa, ma od koga dolazila, mora da se doceka ''na noz''? Razgovarali smo sa studentima na fakultetima i dobili smo neke prijedloge, ideje i sl. Namjera nije (a ni mogucnost) da se ponudi gotov dokument, jer na tome moraju da rade profesori, studenti, Univerzitet, Ministarstvo...zaista svi. Vec sam ranije rekao da je zelja da se zapocne prica na ovu temu, da nesto pocne da se desava i da se pokusa napraviti neki pomak.
Smatras da treba utvrditi sta je ili koje je ''stanje na univerzitetu'' - i ljudi u Studentskom parlamentu su razmisljali tako. Zato je uradjen i ''elaborat'' o stanju u visokom obrazovanju, ali i to je studentski pogled na stanje stvari. Neophodno je da struka da pravu i preciznu sliku stanja u obrazovanju i da, naravno, ponudi rjesenja. Mi sami za to nismo sposobni i zato moramo druge (Vlada, Ministarstvo i sl.) natjerati da se pokrenu.
Sto se tice kodeksa ponasanja studenata i ''evropskih kriterijuma prilikom ocjenjivanja'' - prijedlozi su dobrodosli i upravo je iz tog razloga ova informacija postavljena na forum.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 19:50 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Mar 2009, 19:03
Znam ja nas jebo ja nas.
Ljudi daju neki prijedlog a onda svaka susa krene da serenda kako nista ne valja i ne moze.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Zasto svaka inicijativa, ma od koga dolazila, mora da se doceka ''na noz''?

Zato što je ovo forum i tu je uvijek zabavno potkačiti nekoga :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2009, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
jimmy_09 je napisao:
Zasto svaka inicijativa, ma od koga dolazila, mora da se doceka ''na noz'

jer svaka krece od papira i rijetko kada se makne od toga. :evil3:
a i gornji razlog je isto dobar :)

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 05:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zasto svaka inicijativa, ma od koga dolazila, mora da se doceka ''na noz''?
Nije tacno. Mislim da je u najmanju ruku nekulturno iznositi ovakve tvrdnje poslije tri posta ukupno na ovom forumu.
Zatim, Banjaluka je mali grad a na ovom forumu vecina ljudi su studenti ili bivsi studenti (posebno na podforumu obrazovanje) tako da smo upoznati sa "radom" (da je gramaticki pravilno, stavio bih trinaest navodnika) Studentskog Parlamenta i supljom pricom koju prodaju. Cinjenica da neke ljude i poznajem u RL, kao i to da sam u omladinskom NVO sektoru devet godina (tri pasivno, sest aktivno) valjda pokazuje da ne lupam napamet.
U krajnjoj liniji, gdje vam je akcioni plan? Projektovani budzet, odgovorna lica/timovi, projektovano vrijeme realizacije? Ovo vise lici na napamet sklepan spisak zelja, na koji je utroseno vrijeme potrebno za dvije kafe, nego na nesto iole osmisljeno i potkovano podacima i nekakvim iole ozbiljnim istrazivanjem (kladim se da nemate pojma uopste kako e-katedra funkcionise).
Ako samo zelite da postignete ovo sto pise, zasto niste postavili "dokument" ovdje prije presice, pa da damo par prijedloga? Mozda zato sto ni vi niste glupi kao sto izgledate, pa da stvarno mislite da ovaj komad toalet papira ima neku vrijednost i da je on ista vise nego prilika za promociju likova i djela osoba X i X ...
Citiraj:
Znam ja nas jebo ja nas.
Ljudi daju neki prijedlog a onda svaka susa krene da serenda kako nista ne valja i ne moze.
Zabij se.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 08:50 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Mar 2009, 19:03
Sto se tice zabijanja, zabicu se, ali razmisli i ti malo o svojoj prici, posto je i sma zabijena. Ta prica sa presicom i projektnim izrazima je isto tako suplja kao i sve ostalo. Budi iskren pa reci koliko se akcionih planova realizuje a koliko se svede na jos jedan toaletni papir samo namjenjen izvozu. Vidim da si iz NVO sektora pa ces vrlo dobro znati o cemu pricam.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li ce aktivacioni plan (osnovni dio projekta) biti odobren i realizovan ili ne zavisi od puno stvari. Ali spisak nasumicno nabacanih zelja i termina koje ste vi gore predocili, nece nikad osim ako nemate guzonju politicara da to "progura" jer ima neku politicku konotaciju i nosi mu potencijalne bodove pred izbore. A ni to nece biti realizacija nego "usvajanje dokumenta kao necega vrlo bitnog" sto ce da zavrsi u istoj tako bitnoj donjoj ladici, ako ne odmah u korpi za smece, gdje iskreno i pripada. Ovo gore, sto stoji u prvom postu, moze sastaviti klinac od petnaest godina i sramota je za ljude koji teze da predstavljaju studente najbrojnijeg i najcjenjenijeg univerziteta u RS. Sta jos nije jasno???

P.S. O zabijanju: Za svaku akciju postoji i reakcija. Reakcija je istog intenziteta ali suprotnog smera.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Lično ja SP ne priznajem kao reprezentativnu studentsku orgnizaciju. Pa sve što dolazi od njih lično za mene nema značaj, ali sam znatiželjan da vidim šta to konkurencija radi. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 22:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
"Studentski parlament predstavio paket mjera"
Kako to moćno zvuči!
Wow
:lol:

Ma dajte. Koliko studenata podržava vaš rad? Koliko sutdenata je glasalo na "izborima"?
Koliko njih uopšte zna da "parlament" uopšte postoji?

Jedna stvar mi je čudna!!!
Kako je moguće da fakulteti koji imaju npr. 500 studenata imaju jednak jednak broj predstavnika u "studentskom pralamentu" kao i npr. fakulteti koji imaju 4-5 puta više studenata?

NiZ je napisao:
Ovo gore, sto stoji u prvom postu, moze sastaviti klinac od petnaest godina i sramota je za ljude koji teze da predstavljaju studente najbrojnijeg i najcjenjenijeg univerziteta u RS.

Slažem se.

jimmy_09 je napisao:
Paket mjera je radjen na osnovu informacija sa vise fakulteta i kroz konsultacije sa studentima.

Sa više fakulteta?
Znači, nije na cijelom univerzitetu nego na nekoliko fakulteta? Možda čak i na jednom (ili nijednom :wink: )
Sa koliko studenata ste zaista razgovarali prije ovog "paketa"? Da li postoje upitnici, ankete, listovi sa predlozima...?
Sa koliko profesora, asistenata i bivših studenata (tj. onih koji su diplomirali) ste razgovarali prije donošenja ovih "mjera"?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 03:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja sam u 2 navrata pokušao organizovati studente ETF-a za izradu praktičnih projekata čime bi studenti (i ja sa njima) "podbočili" teoriju praksom. Međutim sve je imalo odjeka kao prodaja kupaćih gaća u sred decembra...

Tada sam vidio da "paketi mjera", "odluke savjeta" i ostali bezvrijedni papiri nemaju nikakvog smisla... Još kad sam vidio plakate "političara" po fakultetu došlo mi da plačem...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]