Schwabo je napisao:
Poenta je da te roditelji i drzava nece citav zivot izdrzavati samo zato sto negdje pise da si student. U Austriji je to malo rigidnije, jer su mogucnosti za uspjeh vece, kod nas malo manje rigidno, ali i dalje opravdano.
i ne izdrzavaju me roditelji....postdiplomac sam i svake nedelje putujem zbog nastave....i na to mi ide mnogo novca...karte, skolarina, smjestaj, istrazivanja, literatura....sve to iz svog dzepa, koji ima dno....u toj prici mi svakako znaci da mogu da ostvarim popust na kartu (po sadasnjim cijenama, godisnja razlika je deset povratnih karata (oko 500km) izmedju cijene one sa popustom i one bez njega)...
i ne trazim da me drzava izdrzava (to nisam ni trazio od nje), vec da na osnovu toga sto sam student mogu da ostvarim neki popust...uostalom, zasto je bitno da li su u pitanju osnovne ili postdiplomske studije?indeks je indeks....student je student, bio on na osnovnim ili na postdiplomskim studijama...
sto se postdiplomskih studija tice, da bi ih upisao, moras da zavrsis fakultet (sto se kod nas rijetko desava ispod 25-e, sem ako ne studiras privatni fakultet, pa legalno kupis diplomu), pa da nadjes posao (sto opet traje par godina), pa da tek onda skrpis novac da upises nesto ako imas afiniteta.....tad vec imas oko 30 godina...i ne vidim zasto ne bi i tada mogao da ostvaris popust na kartu?
sto se prevoznika tice....da li je bolje prodati manje karata bez popusta ili vise sa popustom? nisam nigdje nasao da drzava subvencionira prevoz studenata, odnosno te popuste...to je cisto politika firme, da bi privukli putnike...
kao sto rekoh, austrija i mi ne mozemo da se poredimo..pa je bespredmetno potezati to poredjenje...