banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 23:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Apr 2008, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kada sam čuo da ćemo u sklopu fondova za satbilizaciju i pridruživanje dobiti samo 3 000 000 KM za visoko obrazovanje pukao sam od smijeha.
Pa šta te pare znače na ovoliko univerziteta koji posotje u BiH, više entiteti izdvajaju nego što ćemo dobiti sredstava za unapređenje visokog obrazovanja.

Može li mi neko ovo pojasniti?

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2008, 17:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Pa ne treba EU da finansira BH obrazovanje nego entiteti, sve sto se dobije je vise nego dobro.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2008, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Хтио сам да покренем тему на неком од подфорума везану за процес придруживања након потписивања ССП. Јер, стварно је смијешно да цијелој БиХ из приступних фондова иде само 400 милиона евра. Ако узмемо у обзир да ће се приходи од царина преполовити одмах након потписивања, и да ће царина за већину производа бити постепено укинута на крају, стварно не знам какве ми користи имамо од свега тога?! Ово мало производње које имамо ће још више пропасти у налету "квалитетних" ЕУ производа. Стварно бих волио да ми неко објасни нашу формалну корист од поступка придруживања?!

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 01:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa da !

Bez par milijardi KM mi nemamo šta razgovarati.

Kakvi su to onda siromašni fondovi i kakva je to bijeda zavlada EU. Samo banjalučkom univerzitetu je potreban špric od nekoliko milona KM da dosegne evropski standard.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 09:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Okt 2007, 13:12
medi je napisao:
Хтио сам да покренем тему на неком од подфорума везану за процес придруживања након потписивања ССП. Јер, стварно је смијешно да цијелој БиХ из приступних фондова иде само 400 милиона евра. Ако узмемо у обзир да ће се приходи од царина преполовити одмах након потписивања, и да ће царина за већину производа бити постепено укинута на крају, стварно не знам какве ми користи имамо од свега тога?! Ово мало производње које имамо ће још више пропасти у налету "квалитетних" ЕУ производа. Стварно бих волио да ми неко објасни нашу формалну корист од поступка придруживања?!

jebi ga baki...
konkurencija... ako se uzme da ce i za izlazne proizvode da se ukine carina, eto ti ga na... krampaj, 'rbaci, radi... pa ko moze bolje, brze, jeftinije, tomu kajmak...

mene samo interesuje vizni rezim...
ostalo, isto i u EU i bez nje...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Што се тиче визног режима, тај процес нема никакве везе са поступком придруживања ЕУ. Приступање бијелој шенгенској листи има потпуно друге услове који се тичу реадмисије, рада граничне службе, протјеривања странаца и слично. Тако да никакве користи од ССП у том погледу нема. У грубо речено, ССП унапријеђује проток робе и капитала, а Шенген проток људи.

Што се тиче конкуренције, па јасно је да наши произвођачи немају шансе пред онима из ЕУ ...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 09:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Okt 2007, 13:12
medi je napisao:
Што се тиче конкуренције, па јасно је да наши произвођачи немају шансе пред онима из ЕУ ...

... sta bih ja sad...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Naravno, najbolje je ne probati....nema šanse i gotovo, gasi... propašće i gotovo.
Kakavo gnjecavo mišljenje. Halfe, niko te ne pita hoće li ili neće propasti... još je
njima i bolje ako propadne... Valja se potruditi. Nije samo jeftinoća konkurentna.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Kvalitetan proizvod ce uvijek imati svoje trziste i svoju cijenu... Ako radis planski, redovno kontrolises troskove i radis na njihovom suzbijanju, nema te konkurencije koja te moze pomesti...

Sto se tice donacija za visoko obrazovanje... A zasto se dio tih para ne bi otkinuo za privatne fakultete ? Vlada im je izdala dozvole za radi i imaju puno pravo da ucestvuju u raspodjeli....

p.s. ovo je samo jedna konstatacija a ne izjava ljubavi prema priv. fakultetima...

Osim toga, 3 mil KM ne moze ama bas nista da popravi ali zato svi imamo ruke i noge i krajnje je vrijeme da zasucemo rukave...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 23:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Mislim da se privatni fakulteti ni na koji nacin ne finansiraju iz budzeta, pa bi bilo malo besmisleno da ucestvuju u raspodjeli donacija drzavi.

Btw, ovo nisu cak ni pretpristupni fondovi EU, tako da je iluzorno ocekivati neku ozbiljnu cifru. Potpise li BiH SSP 26.maja, onda bi to moglo da bitno promjeni situaciju.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 07:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@MuskoBre:
И говоримо о претприступним фондовима који ће нам бити на располагању након потиписивања и ратификације ССП. То су средства која су нам на располагању до "придруженог" чланства, до којег нећемо доћи за неколико година сигурно, па ти сад размишљај шта БиХ има од 400 милиона евра у тих неколико година. Ништа!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 23:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Anketa

Među studentima Pravnog fakulteta u Banja Luci, Euroinfo centar u Banja Luci je proveo anketu ispitujući njihov stav prema EU i pristupu BH u članstvo.

Anketa je provedena 22.01.2008.godine među studentima životne dobi od 19 do 25 godina. 63,4% od ukupnog broja ispitanika smatra da BH treba pristupiti EU, a 52,6% smatra da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju događaj koji vodi ka njegovom potpisivanju i daljnjim ozbiljnijim aktivnostima na BH putu ka integraciji u EU.

Blago se nama! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]