banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: SOBL se raspada?
PostPoslato: 02 Feb 2008, 15:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Okt 2007, 13:12
kako sam cuo, neki dan je i ETF istupio iz SOBL-a... znam da je i SOFF ispao... da li neko zna sta se tacno desava, jer mi ova prica "iznevjerila obecanja data studentima" ne pije vode, nekako pesimisticki osjecam da tu ima mnogo ispod tepiha...
i kakva je to prica o KOST-u? ko ga pokrece, ko ga podrzava, sta?

vjerovatno je vec pisano na forumu o toj temi, ali mi se ne da pretrazivati, pa izvinite ako se ponavljam...

Vrh

Tema posta: Re: SOBL se raspada?
PostPoslato: 02 Feb 2008, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Na ovom forumu ima 5 tema , koje se zovu SOBL se raspada! Ne bi bilo loše da se malo progugla prije postavljanja teme! A što se tiče istupanja, to više nema uticaja, jer SOBL ne čine više studentski savezi već sami studenti doborvoljno!

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 17:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 23:57
БАЊАЛУКА, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Студентима Универзитета у Бањалуци није познато ко чини Студентско представничко тијело бањалучког Универзитета, јер нити су учествовали у његовом конституисању, нити су имали могућност да се кандидују и бирају своје представнике, наводи се у саопштењу Студентске организације Универзитета у Бањалуци /СОБЛ/.

СОБЛ је затражио од Просвјетне инспекције Републике Српске /РС/ да преиспита поштивање Закона о високом образовању и Статута Универзитета у вези са правима студената да бирају и буду бирани у Студентско представничко тијело и друге органе Универзитета.

"Приликом јучерашњег конституисања Студентског представничког тијела учествовали су представници удружења грађана са неколико организационих јединица Универзитета, а не свих, који нису изабрани у складу са процедуром предвиђеном Законом, те ово тијело нема ни легалитет ни легитимитет да представља студенате", истиче се у саопштењу.

СОБЛ тврди да је Студентско представничко тијело формирано јуче на основу неовлаштених активности студента продекана Медицинског факултета Милана Грубора, који се позивао на ректора Универзитета у Бањалуци и убјеђивао поједине представнике студената на састанцима о којима није упозната јавност да приступе такозваном Студентском парламенту, без процедуре предвиђене Законом о високом образовању.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 22:20 
Početnik
Početnik

filozof sa vrbasa je napisao:
Na ovom forumu ima 5 tema , koje se zovu SOBL se raspada! Ne bi bilo loše da se malo progugla prije postavljanja teme!

ja sam stavio upitnik (?) na kraju, ne uzvicnik (!)... ;)

salim se, ali na temi SOBL sam mogao cuti jedino licni prepucavanje "filozof vs the rest of the forum crew", i nesto malo o rangiranju fakulteta i jos malo prepucavanja... 5 stranica nicega.. pa zato sad pitam konkretno, ako neko nesto zna...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 01:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Izgleda da niko ništa ne zna! :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 10:29 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Feb 2008, 10:22
Nemogu a da ne primjetim , o kakvim se glupostima pise na ovom forumu.
Mislim da treba raspolagati cinjenicama.
SOBL je organizacija studenata Univerziteta u Banjoj Luci, a njene predstavnike biraju studenti.
Ona se ne moze raspasti zbog zelje Rektora, jer pitanje predstavljanja studenata nije stvar o kojoj treba da odlucuje Rektor vec sami studenti.
Dalje, postoje bitne cinjenice, koje se ne mogu pobiti i koje su bitne za szudente. SOBL je jedna od 2 clanice Studentske unije RS i tako ce ostati dog god postoji, jer ne postoji zakonska mogucnost da se SOBL ugasi. Studentska unija je clan ESU (Evropske asocijacije studenata), sto je vrlo znacajno za studente u RS, a za clanstvo u ESU neke nove organizacije treba da prodje mnogo godina.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 11:30 
Početnik
Početnik

Citiraj:
SOBL je jedna od 2 clanice Studentske unije RS i tako ce ostati dog god postoji, jer ne postoji zakonska mogucnost da se SOBL ugasi

molim te, ne budi naivan... od kad zakoni odredjuju stvarnost?
mislim, ako vecina studentskih organizacija istupi iz SOBL-a, a ostali najave istupanje, nema tog zakona koji ce mene da ubijedi da je ta organizacija stabilna i legitimna... nesto se desava, i to je ocito, ja samo zelim da saznam sta, ne interesujume necije samo-obmane i zavaravanja...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 11:59 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Feb 2008, 10:22
Pitaj ljude u SOBL-u, ja sam im se obracao na mail, preko http://www.sobl.rs.sr
Pitao sam ih sta se desava i dobio odgovor.
Mislim da organizaciju cine ljudi, a ne predsjednici sa pecatima fakultetskih organizacija. Kada je bila organizacia protesta, nisu radili ti sto lupaju pecete na Saopstenja da istupaju vec studenti koji su yeljeli.
SOBL ce imati po novom Satutu legalne i legitimne organe i moze da radi mnogo bolje, nego do sada.
Mislim da tim sto istupaju, bez pravih argumenata, je samo licni interes, jer im je neko nesto obecao kako bi razjedinio studente.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

otpor, baš tako! SOBL je to šta je! Ali u budućnosti se može desiti da Studentski savezi osnuju svoj neki SOBL sa nekoliko hiljada potpisa i šta onda?

Ali ono u čemu se svi moramo složiti da niko nema pravo da nekog tjera na nešto što neće! Vrijeme malih bogova je iza nas! 8)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
zakon o visokom obrazovanju je jasan jedini predstavnik studenata koje univerzitet/rektorat poznaje je studentsko predstavnicko tijelo. ono samo sebi svojim aktom moze dati ime kakvo zeli.
univerzitetske organizacije sobl i ssuis su odlucile da zadrze prepoznatljiva imena iako je bilo rijeci o promjeni naziva u studentski parlament univerziteta u bl/is.
stvar koja se mora ispostovati je da se svi studenti imaju pravo kandidovati za to studentsko predstavnicko tijelo i da svi studenti imaju pravo glasa za clanove tog tijela. u ovom slucaju skupstina soblA je izabrana na NEPOSREDNIM izborima jer tako nalaze zakon. i sad ta skupstina bira clanove senata iz reda studenata i clana upravnog odbora univerziteta iz reda studenata.
u bl ce uskoro biti izbori za rektora pa mislim da to ima uticaja, jer neko zeli "poslusne studente" u senatu i glasove koje nece ni morati da lobira.

KOST je tijelo koje nastaje spajanjem organizacija koje su istupile legalno iz soblA medicina i poljoprivreda i ostalih koje su kao istupile, ali naravno da su prije toga one glasale da ne cine vise sobl kao zajednicu organizacija fakultetskih organizacija vec da se formira jedna organizacija na nivou univerziteta koju cine svi studenti a da bi se ovo promjenilo potrebna je 2/3 vecina jer se mijenja statut tako da je velika vecina bila za to. sad su kao promjenili misljenje i istupaju iz necega sto ne cine. dakle to je suplja.

SOBL svi mogu pljuvati jer je ispunio sve zakonom predvidjene uslove za formiranje studentskog predstavnickog tijela, a KOST to nije, a sasvim je besmisleno da sad KOST pravi iste izbore kao SOBL, ustvari oni to i nece nego hoce posredno da biraju clanove predstavnickog tijela sto nije u skladu sa zakonom.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 10:25 
Početnik
Početnik

to se trazi... najzad nesto suvislo...
ali, sta ako vecina organizacija istupi iz SOBL-a, i pridruzi se toj KOST-ci (!?), ko ce onda imati legitimitet? meni je jasno zakon i to, ali vecina je vecina...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 10:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 23:57
to su pojedinci, a ne studenti.
Kakva crna vecina?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

legitimitet ima SOBL. to kako radi i koliko ljudi ih podrzava u to necu da ulazim. ispunili su uslove predvidjene zakonom, mozda su to trebali odraditi pocetkom decembra ali to je druga stvar.
taj skup organizacija koje su istupile i "istupile" iz soblA ako je toliko jak kao sto prica treba je se fino organizovati i kandidovati svoje ljude za skupstinu soblA i oni bi prosli ako su toliko jaki kao sto pricaju. kao bojkotovali su izbore? ma kakvo je to rjesenje?
po meni je solidan broj studenata glsao na tim izborima.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2008, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I tako nastade parlamentaran život studenata! Dvije stranke SOBL i KOST! Pa nek se bore za naše glasove, kao SDS i SNSD! :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 22:20 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 16 Feb 2008, 21:56
Koliko ja znam KOST je nastao ugovorom o saradnji saveza koji su istupili iz SOBL-a.
Sobl nikako nij eni legitiman i legalan predstavnik studenata. Zasto-
1- statut sobla krsi zakon o visokom oobrazovanju- clan 103. zakona- statut ili drugi osnovni dokument visokoskolske ustanove predvidja uspostavu Studentskog predstavnickog tijela.
NIKAKO STATUT SOBL-a- clan 1 njegovog statuta- SOBL je studentsko predstavnicko tijelo,
2- statut sobla krsi statut univerziteta- clan 127. pravo da budu birani imaju za studentsko predstavnicko tijelo imaju svi studenti univeryiteta upisani na godinu studija u skolskoj godini kada se bira stud pred tijelo. statut sobla- predvidja samo clanove sobl-a clan 13 statuta SOBLa- obaveze clanova su da placaju clanarinu... ynaci da bi se ja kandidovao moram da platim clanarinu
3-statut sobla krsi akademske slobode- SOBL je registrovan po zakonu o udruzenjima i fondacijama- kao udruzenje gradjana- u tom zakonu clan 14 stoji- clan udruzenja moze biti svako fizicko ili pravno lice koje dobrovoljno pristupi udruzenju, Dok statut sobl-a kaze da se clanom sobla postaje upisom na univerzitet.- zakonom je propisano dobrovoljno clanstvo a ne clanstvo po automatizmu.
E zato se raspadaju.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

obrenovic je napisao:
Koliko ja znam KOST je nastao ugovorom o saradnji saveza koji su istupili iz SOBL-a.
Sobl nikako nij eni legitiman i legalan predstavnik studenata. Zasto-
1- statut sobla krsi zakon o visokom oobrazovanju- clan 103. zakona- statut ili drugi osnovni dokument visokoskolske ustanove predvidja uspostavu Studentskog predstavnickog tijela.
NIKAKO STATUT SOBL-a- clan 1 njegovog statuta- SOBL je studentsko predstavnicko tijelo,
2- statut sobla krsi statut univerziteta- clan 127. pravo da budu birani imaju za studentsko predstavnicko tijelo imaju svi studenti univeryiteta upisani na godinu studija u skolskoj godini kada se bira stud pred tijelo. statut sobla- predvidja samo clanove sobl-a clan 13 statuta SOBLa- obaveze clanova su da placaju clanarinu... ynaci da bi se ja kandidovao moram da platim clanarinu
3-statut sobla krsi akademske slobode- SOBL je registrovan po zakonu o udruzenjima i fondacijama- kao udruzenje gradjana- u tom zakonu clan 14 stoji- clan udruzenja moze biti svako fizicko ili pravno lice koje dobrovoljno pristupi udruzenju, Dok statut sobl-a kaze da se clanom sobla postaje upisom na univerzitet.- zakonom je propisano dobrovoljno clanstvo a ne clanstvo po automatizmu.
E zato se raspadaju.

pa nazovi ministarstvo prosvjete i kulture i pitaj za tu stavku da univerzitet formira studentsko predstavnicko tijelo i lijepo ce ti reci da je to prva stvar koja ce ici u iducim izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju ad se mijenja jer je nevjerovatno da univerzitet osniva neku studentsku organizaciju koja ce predstavljati studente i to kao drugo pravno lice. nema logike i u ministarstvu kazu da je graska sa tim stavom u tom clanu.

nemam statut ali ne vjerujem da ima da pise da se placa clanarina, pogotovo da se mora platiti neka clanarina kako bi se moglo kandidovati (moguce je da je postojao obrazac za prijavu koji se placao kao na univerzitetu u i.sarajevu 2km, za to ne znam da li je bilo).
ostalo necu zasad komentarisati jer nemam kod sebe izmjene zakona od prosle godine da vidim sta tacno stoji.

kako god uporedis sobl je legitimniji od kost organizacije.
ponavljam, zasto se ljudi iz kost nisu organizovali i kandidovali svoje ljude za skupstinu soblA i ako imaju podrsku koju spominju ladno bi oduvali (skoro) sve i "preuzeli" sobl i nastavili kontinuitet upravljanja univerzitetskom organizacijom?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 03:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

SOBL se ne može raspasti, jer njega čine studenti Univerziteta u Banjaluci!

Pročitajte pažljivo ovih par članova!

Члан 10

Чланови СОБЛ-а су студенти Универзитета у Бањој Луци.

Члан 11

Чланом СОБЛ-а може се постати само уписом студента на Универзитет Бањој Луци.

Члан 12

Права чланова СОБЛ су:
- да учествује у раду СОБЛ
- да бира и буде биран у органе СОБЛ
- да буде информисан о раду СОБЛ
- да добровољно по свом нахођењу може иступити из чланства.

Члан 13

Обавезе чланова СОБЛ су:
- да дјелује у складу са програмским циљевима СОБЛ,
- да се придржава Статута и свих осталих аката СОБЛ,
- да чува свој углед и углед СОБЛ
- да плаћа чланарину.

Члан 14

Чланство у СОБЛ престаје добровољним иступањем, искључењем од стране Скупштине СОБЛ, те губитком статуса студента.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]