banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 13:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2009, 19:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Pozdrav narode,kao sto i naslov teme kaze interesuje me kakvo je stanje u ovoj oblasti kod nas u RS,
tacnije, u obrazovanju kadra za neko erp resenje?Imaju li kakvi kursevi?
Da li se npr. moze negde pohadjati kurs iz Microsoft-ovog Navision-a ili pak nekog drugog erp-a,nebitno samo da se pocne?
Teorijska znanja se lako sticu i na fakultetu, a i gomila knjiga je na 'netu tako da je to manji problem.
Ali praksea zahebava,kako se ubaciti negde i steci kakvo iskustvo?
Ako neko ima odgovore na neka od ovih pitanja zaista bih mu bio zahvalan da ih podeli. :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
e pa vidis, sve ove stvarcice sto kostaju tipa ERP, SAP, ORACLE, ECM itd, debelo naplacuju edukaciju koju daju iskljucivo svojim partnerima i imaju svoje ljude koji rade edukaciju. svaka firma koja se misli ozbiljno baviti velikim sisitemima mora prvo poslati svoje ljude na edukaciju, da bi uopste mogli postati partneri, ili eventulano trebaju da prodaju ili implementiraju neko rjesenje iz tih oblasti. tako da ako mislis da se bavis velikim sistemima treba da pocnes da radis u nekoj firmi koja ima u planu da se bavi time, ili se vec bavi, te da te posalju na nekih od kurseva koji se obicno daju negdje u inostranstvu (a to je skuuupoooo). tu dobijes nesto literature, ali kad se uhvatis u kostac sa stvarnim sistemom, onda tek pocinje igranka.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 12:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma znam ja da je sertifikacija iz ovih oblasti skupa,taman i da imam novac ne bi
imalo smisla ici na polaganje kad nemam iskustva.Teorija mi ide dobro (koliko se vec iz teorije moze nauciti)
ali bez prakse nista.
Zato sam postavio pitanje kakvo je stanje kod nas,po tom pitanju i da li se nase firme odlucuju na takav korak kao
uvodjenja jednog erp-a?Naravno jeste on skup ali onaj ko misli da ozbiljno vodi firmu treba da razmisli o tome i da to
prihvati kao potrebu koja se naravno kasnije lepo isplati.
Potraga za ovim kadrom je velika i zato sam mislio da li neka firma moze da omoguci volontiranje i obuku na jednom
erp-u,pa ako se pokazes kao dobar posao je zagarantovan.Naravno ne moze svako odjednom poceti sa
obukom bez nekih predznanja kako iz IT tako i iz ekonomije i poslovnih procesa.
E onda na red dolazi sertifikacija i dalje unapredjivanje,kad se utvrdi da je osoba vredna tih novaca koji bi se u nju ulozili.

Samo nesto sam jaako skeptican po pitanju nasih direktora i njihovog odnosa prema IS. :cry:
Kod nas jos uvek vlada ona stara arhitektura klijent - server,pa i to nikako ne ide(naravno cast izuzecima)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Freddy je napisao:
Ma znam ja da je sertifikacija iz ovih oblasti skupa,taman i da imam novac ne bi
imalo smisla ici na polaganje kad nemam iskustva.Teorija mi ide dobro (koliko se vec iz teorije moze nauciti)
ali bez prakse nista.

vidi, jedno su ispiti, koji su prilicito i bazrani na teoriji, ali znaju se postaviti i pitanja iz prakse, tako da ti u biti tebas imati sistem u glavi. pitanje ti moze biti tipa da ti postave situaciju (objasne sta i kako), pa ti onda trebas da znas rjesenje. i to ti daju npr 4 tacna odgovora, a samo je jedan najtacniji jer ga iskljucivo veze neka sitnica koju su napomenuli.

Freddy je napisao:
Zato sam postavio pitanje kakvo je stanje kod nas,po tom pitanju i da li se nase firme odlucuju na takav korak kao uvodjenja jednog erp-a? Naravno jeste on skup ali onaj ko misli da ozbiljno vodi firmu treba da razmisli o tome i da to prihvati kao potrebu koja se naravno kasnije lepo isplati.

sve ej to super, i svak inovacija u IT je svakako super i dobrodosla. sad koliko koja firma ima para i zelje da se ubaci u sve to... malo si izabrao pogresan momenat. kriza je svugdje pa i u IT.
Freddy je napisao:
Potraga za ovim kadrom je velika i zato sam mislio da li neka firma moze da omoguci volontiranje i obuku na jednom erp-u,pa ako se pokazes kao dobar posao je zagarantovan. Naravno ne moze svako odjednom poceti sa
obukom bez nekih predznanja kako iz IT tako i iz ekonomije i poslovnih procesa.
E onda na red dolazi sertifikacija i dalje unapredjivanje,kad se utvrdi da je osoba vredna tih novaca koji bi se u nju ulozili.

to ti otprilike tako i hoda.

Freddy je napisao:
Samo nesto sam jaako skeptican po pitanju nasih direktora i njihovog odnosa prema IS. :cry:
Kod nas jos uvek vlada ona stara arhitektura klijent - server,pa i to nikako ne ide(naravno cast izuzecima)

ti si jako ambiciozan. pozdravljam. i treba tako.
ostalo ne bih komentirao. suvisan je bilo kakav komentar.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 22:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
sve ej to super, i svak inovacija u IT je svakako super i dobrodosla. sad koliko koja firma ima para i zelje da se ubaci u sve to... malo si izabrao pogresan momenat. kriza je svugdje pa i u IT.

Da u pravu si,inovacije jesu dobrodosle samo sto kod nas zele te inovacije skoro besplatno a da na njima zarade.Mislim da je na zalost
neka ozbiljnija IT pismenost nasih rukovodilaca (opet kazem ne svih) na jako niskom nivou i mislim da sve sto dolazi sa te strane
oni gledaju sa skepticizmom.
Naravno novac je primaran i naravno da je averzija prema riziku izrazena,ali po nekada se mora i njemu malo izloziti za mozda
"neko bolje sutra".
Kako god cicak,hvala na diskusiji,mozda ce u nekoj blizoj buducnosti biti bolje u ovom segmentu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:wink:
samo ti uci, bude se jednom isplatilo sve to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]