banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 03:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Okt 2007, 20:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Otprilike u ovdasnjem drustvu vlada "opstepoznato" misljenje da je ova drzava prezasicena sa raznim univerzitetima i da postoji hiperprodukcija kadrova (sto je malo cudno uzevsi u obzir da znacajan procenat ljudi nema zavrsenu ni osnovnu skolu). Otprilike sam i ja tako mislio. Jedna stvar me natjerala na razmisljanje.

U zadnje vrijeme malo sam se zainteresovao da nastavim fakultetsko obrazovanje, i istrazio usput malo svjetske trendove u ovoj oblasti. I ne lezi vraze, dodjoh do zakljucak da broj univerziteta u BiH je manji ili podjednak u odnosu na drzave sa priblizno istim brojm stanovnika.
Evo, ko ne vjeruje, neka se uvjeri:
http://www.eua.be/index.php?id=72

Ocigledno je da visoko obrazovanje postaje nesto obicno u svim razvijenim zemljama, i sve vise dostupno kao sto je bilo srednjskolsko prije nekih 50-ak godina. Standard u neku ruku. Znaci nije to nesto sto smo mi izmislili. Trend da manja mijesta dobijaju fakultete, pa cak i univerzitete je jasno uocljiv.

Postavlja se onda logicno pitanje: da li je uzrok relativne nepriznatosti ovdasnjih diploma nepostojanje pravog trzista rada, a ne osnivanje novih fakulteta (a ciju bi sudbinu to trziste isto tako trebalo odrediti)? Kao covjek koji bez formalne fakultetske diplome zaradjuje prilicne novce u IT struci (mnogo vece nego vecina diplomaca ovdasnjih visokoskolskih obrazovnih gromada), i koji je radi i za strance, mogao bi reci da je tako...

Sta vi mislite o ovoj problematici?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Мислим да ће под хитно морати увести титулу већу од доктора наука...
Како је кренуло, за 10 година у Бања Луци ће бити срамота
ако ниси магистрирао... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Damaskin je napisao:
Мислим да ће под хитно морати увести титулу већу од доктора наука...
Како је кренуло, за 10 година у Бања Луци ће бити срамота
ако ниси магистрирао... :D

daj Boze da nam to bude trend i "fancy"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 00:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Mislim da je obrazovanje devalviralo i da nam nedostaje kvalitet i planiranje.

Mladi ljudi odlucuju da se skoluju dalje (fakultet, postdipl. studije) jer je obrazovanje jeftino i nemaju veliku alternativu (da pronadju OK posao), te se skoluju nadajuci se boljem (sto je logicno).

Privatne skole su skupe (preskupe, u odnosu na ono sta nude) i (uglavnom) elitisticke (znam da ce me mnogo ljudi prozvati zbog ovoga), ali je dobro da postoje, zbog konkurencije drzavnim fakultetima (iako kvalitet predavanja i validnost diploma su jedna druga, mnogo sira tema). Problem ce nastati zbog hiperprodukcije kadrova u nekim oblastima i neplanskog razvoja obrazovanja kod nas. npr, u narednih nekoliko godina nastace pretjerano velik broj menadzera, ekonomista i sl. obrazovnog kadra gdje ce se desiti da mnogi ostanu kratkih rukava kada je posao u pitanju i desice se snizavanje cijene rada u tome segmentu (a uticace i na druge). Neplanski pristup obrazovanju, kakav ima nasa Vlada (vladajuci organi, uopste) dovodi do toga da ulazemo u pojedine oblasti obrazovanja, upisuju se studenti i preko predvidjene kvote, te se desava da imamo drasticno povecanje kvantiteta (broja studenata) bez imalo povecanja broja kadrova koji obucavaju te iste niti njihovog usavrsavanja (sto se odrazava na kvalitet).

Problem koji se vec pojavio jeste da nasa zemlja ima sve manje strucnih ljudi, sve uzi krug oblasti u kojima su oni specijalizirali i rastucu hiperprodukciju kadrova u oblastima u kojima trziste rada postaje prezasiceno. Maloprije sam pricao sa prijateljem o tom problemu da za svako slozenije testiranje ili sl. radnju (u mnogim oblastima) mora da se saradjuje sa stranim firmama (koje, naravno, za to naplacuju velik novac).

To su samo neki od problema..

Da rezimiram, kada drzava ne radi planski i ne anticipira potrebe trzista rada u buducnosti (a ni u sadasnjosti), onda to samo po sebi nize probleme jedan na drugi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 12:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
problem je sto drzava uopste ne prati trziste rada, samim tim ne poznaje koji je kadar potreban, vec se iz godine u godinu nista ne mijenja pa se tako "osposobljava" jedan te isti kadar
takodje je problem nastavnog kadra od kojih neki uopste nisu imali dodira as materijom koju predaju, sto odmah povlaci pitanje priznavanja diplome
naravno u sve to se previse umijesala politika, tako da ne ocekujem skoro rijesenje tog problema

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 12:48 
Pripravnik
Pripravnik

Sve je ok sto zborite. Meni se kao problem cini to sto se problem uopste ne imenuje. Trenutno je akutelna prica u stilu: poukidacemo ove fakultete, poukidacemo one... sto je totalna glupost. Podsjeca me na onu da kada udjemu u EU, sve ce bit lijepo, prozori od cokolade, vrata od marmelade i sl.

Mislim, ok... eto, neka se sve to poukida, ako ce biti bolje. Meni je manje vise svejedno. Ali, prateci one trendove, i spisak univerziteta, dodjoh do zakljucka da upravo nerazvijene zemlje imaju mali broj obrazovnih ustanova (Albanija jedina ima samo jedan univerzitet). Znaci, da se s time ne bi postiglo nista, osim sto bi mali broj zavrseni studenata, zbog tezih uslova studiranja lakse nasao posao na malom i siromasnom trzistu koga i dalje ne bi bilo. Znaci, siromastvo bi se produbljivalo, ljudi bi bili sve manje obrazovani, itd. itd. Imate otprilike sliku.

Pitanje drugo je: kako napraviti funkcionalno trziste rada? Odgovor se namece sam po sebi: suzbiti stranacku protekciju, nepotizam i korupciju. Sve ostalo ce doci samo po sebi. Medjutim, to koliko vidim niko od studenata i dezurnih im predstavnika/zastupnika i ne pokusava (hm, zasto pitanje je sad?), nego se prepiru kao dva vrapca u prasini o tome ko je manje los. Dokle ovako, sta mislite?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Zasto nece da suzbiju navedeno, zato sto je plivanje niz dlaku mnogo lakse.

Btw pitanje kako neko ko zavrsi faks u februaru, moze upisati postdiplomski u martu. :lol: :lol:

Mr + 2 jezika postaje minimala. Samo sto niko ne trazi mr tezu na pregled i ne procaska na ta dva jezika. hehe

Fuserenje kao i u svemu u ovoj drzavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik

Da... zanimljivo je to da se u normalnim drzavama podrazumijeva intervju za posao, i jos cesto citav niz testova. Preporuka bivseg poslodavca se cijeni vise od bio kakve diplome (ovdje govorime o nekavom obrazovanju u rangu naseg fakultetica i pripadajuceg mu radno mjesta, naravno da je za odredjene poslove apsolutno potrebno vrhunsko obrazovanje; ali ti poslovi i na zapadu cine relativno mali dio trzista rada).

Postoji li nacin da se ovome stane u kraj, ili nam preostaje da samo sami sebe sazaljevamo, ispijajuci kafe i zaleci sudbinu gorku? Kao rijesnje se cini tranformacija drzavnog u privatni kapital, gdje se nepotrebna i nekvalifikovana radna snaga apsolutno ne bi tolerisala. No, i to ide prilicno sporo i naopako. Sta drugo preostaje za prosjecnog studenta? Opciju emigracije i napustanja zemlje necemo uzeti u obzir. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2007, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
ziggy je napisao:
Otprilike u ovdasnjem drustvu vlada "opstepoznato" misljenje da je ova drzava prezasicena sa raznim univerzitetima i da postoji hiperprodukcija kadrova (sto je malo cudno uzevsi u obzir da znacajan procenat ljudi nema zavrsenu ni osnovnu skolu). Otprilike sam i ja tako mislio. Jedna stvar me natjerala na razmisljanje.

U zadnje vrijeme malo sam se zainteresovao da nastavim fakultetsko obrazovanje, i istrazio usput malo svjetske trendove u ovoj oblasti. I ne lezi vraze, dodjoh do zakljucak da broj univerziteta u BiH je manji ili podjednak u odnosu na drzave sa priblizno istim brojm stanovnika.
Evo, ko ne vjeruje, neka se uvjeri:
http://www.eua.be/index.php?id=72

Ocigledno je da visoko obrazovanje postaje nesto obicno u svim razvijenim zemljama, i sve vise dostupno kao sto je bilo srednjskolsko prije nekih 50-ak godina. Standard u neku ruku. Znaci nije to nesto sto smo mi izmislili. Trend da manja mijesta dobijaju fakultete, pa cak i univerzitete je jasno uocljiv.

Postavlja se onda logicno pitanje: da li je uzrok relativne nepriznatosti ovdasnjih diploma nepostojanje pravog trzista rada, a ne osnivanje novih fakulteta (a ciju bi sudbinu to trziste isto tako trebalo odrediti)? Kao covjek koji bez formalne fakultetske diplome zaradjuje prilicne novce u IT struci (mnogo vece nego vecina diplomaca ovdasnjih visokoskolskih obrazovnih gromada), i koji je radi i za strance, mogao bi reci da je tako...

Sta vi mislite o ovoj problematici?

bratislava je skoro pa duplo veci grad od Banjaluke, a MISLIM da nema toliki broj privatnih fakuletea kao sto ima banjaluka. Prije par mjeseci se u vladi slovacke rasrpavaljalo o nekom privatnom fakultetu u Kosicama (grad velicine Banjaluke) i odlucili su da im ne daju licencu sve dok nemaju svoje vlastite prostorije i 75 redovnog kadra :)
a kakvo je stanje kod nas , znamo svi... ovdje je privatni fakultet priznat i elitni na neki nacin ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
ziggy je napisao:
Da... zanimljivo je to da se u normalnim drzavama podrazumijeva intervju za posao, i jos cesto citav niz testova. Preporuka bivseg poslodavca se cijeni vise od bio kakve diplome (ovdje govorime o nekavom obrazovanju u rangu naseg fakultetica i pripadajuceg mu radno mjesta, naravno da je za odredjene poslove apsolutno potrebno vrhunsko obrazovanje; ali ti poslovi i na zapadu cine relativno mali dio trzista rada).

Prije mjesec dana su zvali moju drugaricu jer je stavila oglas na netu da je završila prevode španskog i francuskog (inače je Španjojka, al sad živi u Italiji) i otišla je na razgovor i primljena je. Al su naravno provjerili njeno znanje. I super mi je što su oni nju kontaktirali i pitali bi li radila za njih.
Što se tiče privatnih faxova ovdje, ja lično ne znam nijedan... Možda ima, al ja stvarno ne znam. Svi koje poznajem su na državnom kojih ima izbor ihahaj. Grad ima oko 500 000 stanovnika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]