banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: 2 oblika studiranja
PostPoslato: 14 Jun 2007, 17:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
gledajuci plan programa nekih fakulteta koji su reformisali svoje visoko obrazovanje da imaju u "ponudi" akademske i strukovne studije
s obzirom da su mi akademske poznate, moze li mi neko objasniti kakve su to strukovne studije?
kakva je generalna razlika?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 16:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Po nekim stvarima sto sam vidio u Bg,u skladu sa njihovim tumacenjima bolonjske deklaracije,strukovne studije su trogodisnji(college) tip obrazovanja i diploma glasi strukovni ekonomista,pravnik itd.Valjda bi trebalo biti to......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Кад смо већ код те Болоњске декларације и година студирања, мислим да је права жалост што је број година студија на техничким факултетима смањен са пет на четири године. Уписао сам се на факултет кад се почео примјењивати нови план од 4 године и стварно нема шансе да се за 4 године толико тога из плана и програма простудира и научи, једноставно се нема времена за оно што се подразумијева под студирањем одређеног градива. Тотално непродуктивно рјешење ...
Исто тако, ово са постдипломским од само једне године је такође фарса. Положиш још 6 испита од којих су 4 изборна и постајеш мастер! Битно је само то да смо покупили рјешење са запада, као да је једино и исправно.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 19:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
kod nas se rijesenja primjenjuju automatski - bez ikakvog prilagodjavanja nasim uslovima i tradiciji studiranja. da vidis kakva panika zavlada medju nasim profesorima i u rektoratu kad treba nesto mijenjati - ja ne znam uopste ko je njima dao doktorate - vjerovatno jedni drugima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Imaju još dva.. četvorogodišnje i desetogodišnje 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
medi je napisao:
Кад смо већ код те Болоњске декларације и година студирања, мислим да је права жалост што је број година студија на техничким факултетима смањен са пет на четири године. Уписао сам се на факултет кад се почео примјењивати нови план од 4 године и стварно нема шансе да се за 4 године толико тога из плана и програма простудира и научи, једноставно се нема времена за оно што се подразумијева под студирањем одређеног градива. Тотално непродуктивно рјешење ...

Tacno, pogotovo kada uzmes u obzir da su dvosemestranlni predmeti pretvoreni u jednosmestralne a obimnost gradiva isto,....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 08:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
medi je napisao:

Ne brini, ni na petogodisnjim studijama situacija nije bila mnogo bolja. Ovako barem imas vece sanse da brze zavrsis i smugnes na pravo ucenje - posao. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 14:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
provjerio sam na BGD fakultetu i izgleda mi dosta lakse
tip studiranja je 3+2 i za akademske i za strukovne studije
razlika je u tome sto se na kraju strukovnih studija dobija diploma, u mom slucaju, Bachelor of Engineering umjesto Bachelor of Science koja se stice akademskim studijama
nedostatak strukovnih studija je sto se poslije njih mogu nastaviti samo specijalisticke studije nakon kojih se dobija diploma inzenjera specijalista strukovnih studija i nakon toga napretka dalje nema

raspored mi se cini daleko rasterecenijim, kao i nacin polaganja
prisustvo predavanjima i vjezbama, predaja elaborata i grafickih radova, i kolokviji najcesce cine 70% ocjene, nakon cega se izlazi samo na usmeni ispit

u sustini razlike nema, 5 godina se studira ali na laksi nacin

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]