banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Maj 2007, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Na zalost warlock umesto da prebaci temu ovamo, izbrisao je u potpunosti. Krenula je u ok smjeru pa da vidim ima li jos komentara.I malo sam preimenovao naziv

Citiraj:
Koliko se sjecam Sondri je zadnje rekao da je polozio 2 ispita iz statistike i jedina razlika izmedju njega i onih sto su prepisivali jeste sto ce se on sjecati jos 15-20 dana i to je to.A nikad mu nece vise trebati. Zatim se neki lik izvlacio na prepisivanje u srednjoj skoli, dok su ga drugi kritikovali, neko je prepisivao na istoriji etc...

Eh ovako, sto se tice statistike, nedavno sam polozio statistiku, i za razliku od stvarno mnogih (jer je profesor dozvolio da se formule donesu, ali vecina je ispisala citavu knjigu na 2 stranice da bi odradili teoretski dio) ja sam pa mogu reci ucio, posebno zadnja 3 dana gde sam bukvalno spavao sa statistikom i stvarno sam ponosan sto sam polozio ALI imao sam 15 od 25 bodova, jer i ako sam ucio dobio sam mnogo tezu grupu u kojoj sam pogresio 1 zadatak i 1 teoretski, medjutim da sam bio druga grupa(F) imao bi 25 bodova, jer je njih ov test bio 3x laksi od naseg sto me jako nervira jer znaci da i na statistici veliku ulogu igra sreca ,upravo zbog ne izbalansiranih zadataka. Ovo se desilo i na pravu, kada sam dobio poslednju grupu gde je profesor pobacao pitanja koja nemaju veza sa onim sto smo ucili jer nije mogao naci pitanja da se razlikuju od onih sto je vec zadao. Upravo zbog ovih gluposti da sam imao bilo kakvo sredstvo, prepisivao bih na pravu, ali na zalost nisam nista poneo jer sam smatrao da sam naucio ali izgleda ne dovoljno pa sam okinuo na tom prvom kolokviju gde su sotali sto su prepisivali imali preko 20bodova, a ja sam morao cekati integralno da bi imao isto kao oni. Nego to sto si rekao da ti medijana,modus,varijansa itd.. nece trebati nikada, ne bih se slozio , pogotovo ne ako ces raditi u nekoj statistickoj firmi, istina je da ces sve to raditi preko software-a ali nemas nista od tih podataka ako ne znas sta predstavljaju i kako se dobijaju. A to da ces zaboraviti, to je istina, mozda ne za 15-20 dana ali sigurno malo kasnije. Medjutim kasnije kada se bude trebalo podsjetiti toga, ako si ucio, nece biti nikakav problem da sve preletis za 2-3 dana, a ako nisi, imas citav semestar.

Nesto slicno sa informatikom na ef-u. Isao sam elektro skolu, racunarski smjer, ali ovaj prvi dio nema veze informatikom sto ce trebati ekonomistima, odnosno kibernetika,cnra kutija, povratna sprega etc... i neko je rekao da bi i to ucio(dio sto mu nece nikada trebati) jer posle toga ono sto ga zanima duplo bolje pamti(prvi put cujem nesto tako) dok je drugi rekao da bi radije ucio nesto sto mu treba, ovo mi bolje zvuci pa je i kod mene bio isti slucaj. Prosao sam informatiku.

Dalje matematika, na ef-u. Svi znaju da onaj teoretski dio sto trebas znati kao profesor da bi dobio 6, ti nikada nece trebati osim ako ne planiras biti profesor mat...

Da rezimiram, zbog ovakvih propusta, podrzavam prepisivanje, radije cu prepisivati na predmetima sto mi kao ekonomisti nece nikad pomoci nego ici na fakultet 10godina. A sto se tice predmeta kao sto su ekonomika,menadzment,statsstika,makro,finansije etc.... Na takvim predmetima potpuno ne podrzavam i pored ovih gore propusta, ali barem ja tako smatram, recimo iz ekonomike preduzeca sam uzeo seminarski samo da bi se bolje upoznao sa tematikom ekonomije, jer sam bio elektro skola pa ide malo teze.

Isto tako neko je rekao da u srednjoj skoli treba prepisivati na predmetima kao sto je biologija. Mozda je tacno, mozda ne. Ja sam imao u 3 ili 4 razredu predmet ekonomika, i nisam ucio, medjutim bilo je nekih problema pa sam citavu knjigu uspio da naucim za 4-5 dana, jer me ta tematika zanimala pa sam zahvaljujuci njoj dospio ovde. Pa ko zna, mozda se nakon elektro skole odlucis upisati med faks gde ce ti biologija trebati ,a da ne pricamo o istoriji i pravu ....

Sta hocu da kazem, ucite djeco ucite :)

Nego mene interesuje kakva je situacija na drugim fakultetima, prvenstveno pravu i elektro ali i privatnim.

P.S. sto se tice medicine :lol: ko bi prepisivao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 13:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Ma da, ja sam podržavao srednjoškolsko prepisivanje, te prepisivanje "biologije"! Upisao sam elektro školu sa namjerom da se time i bavim te da završim faks koji je vezan za ovu struku; znači etf ili neki privatni! Baš zbog ovog razloga meni ne pada na pamet da se ubijam oko predmeta koji mi nisu bitni, time ne mislim da ih ne učim uopšte već koliko mi je dovolno da izvučem dobru ocjenu, pa i ako ponekad treba prepisati; zašto da ne! ali nikako ne podržavam plaćanje ispita/predmeta ili prepisivanje preko bubica gdje zapravo ništa ne naučiš već dozvoljavaš da ovisiš o drugima! Činjenica je da ti tek naučiš raditi određen posao tek kad se zaposliš, ali to ne znači da na faksu ne treba zagrijati stolicu, ipak moraš imati neko predznanje! uostalom zašto upisivati fakultet/školu ako se nemaš namjeru razvijati i napraviti nešto od svog života!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 05:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Koliko sam čuo na BGD univerzittetu , to će se kažnjavati vrlo strogo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 06:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Nigde kao u Kini! Osam godina robije bez suđenja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Ma da ali pored kaznjavanja,na BU ce da budu ispit snimani kamerom,usmeni(to sam citala u novinama ali jos se ne prica na faxu o tome...kao i za detektore bubica)ne znam za ostale fakultetee ali na mom je vecina ispita usmena.

Sto se tice prepisivanja u sr.skolama samo naprijed ...ima dosta toga nepotrebnog...ali fax...druga prica...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 10:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 23:49
moje misljenje o potrebnim ili nepotrebnim predmetima,preobimnom gradivu itd.:
to je istina,ali ko tacno zna sta ga ceka kad zavrsi fakultet...
i kad bi bilo tako ogoljena materija svaka susa bi zavrsavala fakultet,ovako se vrsi neka selekcija,a fakultet je samo temelj za dalje ucenje.
pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ја сам апсолутно против било каквог начина полагања испита које се не ослања само на сопствено знање!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
agreed!

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
ja sam odustala od toga :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2007, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ipanema_ je napisao:

je l' zato sto te uhvate uvijek? :) kao mene...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2007, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
A glupo je prepisivat bitne predmete, odnosno ključne za tvoje buduće zanimanje... Al nažalost, uvijek ima glupih predmeta koji se uče napamet i poslije ničemu ne služe i brzo ispire iz pamćenja... Bar na mom odsjeku.... Tako da ja prepisujem... Rijetko kad me uhvate.... A i većinom prije tog spremam predmet, pa prepišem samo ono što nisam uradila.... :glasses2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Pero_Bombas je napisao:
Ipanema_ je napisao:

je l' zato sto te uhvate uvijek? :) kao mene...

pa ne bas, ali tacno je da nikad nisam znala da prepisujem :lol: unervozim se previse :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ja sam tako trapav da sve sto imam po dzepovima obavezno zavrsi po podu... Pa onda pola vremena provedem vracajuci to nazad. Ili me profesori skontaju pa odmah potezu standardne fazone da ce me oshishati ukoliko ne prestanem... :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2007, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Frenki je napisao:

Da rezimiram, zbog ovakvih propusta, podrzavam prepisivanje, radije cu prepisivati na predmetima sto mi kao ekonomisti nece nikad pomoci nego ici na fakultet 10godina. A sto se tice predmeta kao sto su ekonomika,menadzment,statsstika,makro,finansije etc.... Na takvim predmetima potpuno ne podrzavam i pored ovih gore propusta, ali barem ja tako smatram, recimo iz ekonomike preduzeca sam uzeo seminarski samo da bi se bolje upoznao sa tematikom ekonomije, jer sam bio elektro skola pa ide malo teze.

A kako ti znaš, sad iz ovog ugla, da ti neki od predmeta neće trebati kao ekonomisti?
Na osnovu kojeg kriterijuma ti donosiš zaključak šta je vrijedno učenja, a šta nije?

Mislim, ipak, da sad, pogotovo na ekonomiji, su ,, nepotrebni " predmeti svedeni na minimum, a da ih je neko ostavio tu sa razlogom.

Neću da kažem da su svi predmeti korisni tebi kao budućem ekonomisti, ali ima nekih predmeta koji su tu da ti ne bi ostao zatucani ekonomista već čovjek sa opštom kulturom.
Cilj škole nije samo da te osposobi da radiš neki posao, nego da od tebe napravi, koliko je moguće kompletnu, zdravu ličnost. Nadam se da me razumiješ.

Evo ja sam na ETF-u (kao :D ).
Jasno mi je da matematika koju Ćelić na prvoj godini predaje mi neće trebati kao inženjeru energetike, al što ta matematika, a to je i on rekao, razvija vijuge, nemaš pojma... Tjera te da razmišljaš, da koristiš svoj potencijal, prosto učiš koristiti svoj mozak.
E to je to.

A i loša sam u prepisivanju :D :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@prasica:
Хоћеш да кажеш да ти детерминанте, матрице, системи једначина, полиноми, вектори и векторски простори, пресликавања (функције), комбинаторика и остале ствари из линеарне алгебре неће требати на енергетици?! Нисам на енергетици, али чисто сумњам да ти тамо неће требати! У ствари, увјерен сам да ћеш се и тамо стално сусретати са тим стварима. Стварно не знам како мислиш да провириш нпр. у математичку анализу ако не знаш полиноме или нпр. у вјероватноћу ако не знаш комбинаторику ... Свака ствар из те линеарне алгебре је фундаментална за разумијевање математике и уопште неких ствари у животу јер из тога се све даље изводи. Не постији формалан рачун који се не дотиче линеарне алгебре. Чак, жалосно је што се из линеарне алгебре не учи више. Нпр. избачена је Булова алгебра на чијим принципима се заснива рад комплетне дигиталне технологије, укључујући и рад рачунара; телекомуникација да не помињем.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neće joj trebati ako bude inspektor... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

medi je napisao:
@prasica:
Хоћеш да кажеш да ти детерминанте, матрице, системи једначина, полиноми, вектори и векторски простори, пресликавања (функције), комбинаторика и остале ствари из линеарне алгебре неће требати на енергетици?! Нисам на енергетици, али чисто сумњам да ти тамо неће требати! У ствари, увјерен сам да ћеш се и тамо стално сусретати са тим стварима. Стварно не знам како мислиш да провириш нпр. у математичку анализу ако не знаш полиноме или нпр. у вјероватноћу ако не знаш комбинаторику ... Свака ствар из те линеарне алгебре је фундаментална за разумијевање математике и уопште неких ствари у животу јер из тога се све даље изводи. Не постији формалан рачун који се не дотиче линеарне алгебре. Чак, жалосно је што се из линеарне алгебре не учи више. Нпр. избачена је Булова алгебра на чијим принципима се заснива рад комплетне дигиталне технологије, укључујући и рад рачунара; телекомуникација да не помињем.

E Medi :D
Ako si Medi znamo se i to vrlo dobro. :D

Nisi me razumio. Pročitaj malo bolje moj post.
Imam dva inženjera energetike u kući koji su zaboravili sve što su učili iz matematike, jer im danas bukvalno, al bukvalno trebaju samo osnovne matematičke operacije.
Zato sam rekla da mi neće trebati kao inženjeru energetike, a ne studentu.
I potpisujem što si rekao za linearnu. Zato se i izučava u prvom semestru.

Ah Eileen, da Bog čuo :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hhahaha, i ja imam jednog zato sam i rekla.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2007, 07:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
prasica je napisao:
Jasno mi je da matematika koju Ćelić na prvoj godini predaje mi neće trebati kao inženjeru energetike

Ajoj daj nemoj se molim te provaljivati. Studirati na ETF-u i reci da ti matematika nije potrebna?
Zasto je studiras? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2007, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Ne čitaš [-X :roll: :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po