simplicity je napisao:
malo listati dnevnu stampu , ima mnogo konkursa za posao..a ako pak niste u mogucnosti kupiti sve dnevne listove, onda mozete na sajtu agencijaspektar.com dobiti dnevnu listu oglasa za posao. Vidim da mnogi od tih oglasa stoje danima i ponavljaju se stalno.
I druga stavr,, dobro razmisliti sta nudite kao radnik koji trazi zaposlenje(obrazovanje, spremnost na rad, strani jezik itd. itd.).
Dobar posao u smislu dobre pozicije i dobre plate, tesko da IKO moze dobiti odmah..koliko god da je kvalitetan ... a pogotovo ako je bez radnog iskustva.
uh, to zaposljavanje..
cinjenica je da moze bez veze i stele.
fabrike za 10-15000 radnika ne treba da ocekujemo u narednih 15 godina.
Citiraj:
Без ентузијазма у стицању знања потребног за неки посао, џаба факултетска диплома, јер такав у суштини и даље остаје неквалификовани радник ...
da, bez entuzijazma da se ulozi nesto vishe sebe osim ono malo (da, mal je, koliko jos ucenja predstoji) obaveznog kod obrazovanja rezultovace znacajnom prednoscu u odnosu na kolege, vecom konkurentnoscu pri zaposljavanju i, uopste, boljim razumjevanjem posla kojim se neko bavi ili namjerava baviti.
pravo da kazem, pricao sam sa prijateljom kako je bilo studirati prije dvadesetak godina... sad ne mogu da pojmim informisanje o nekoj temi bez neta. npr. blogovi su super stvar za pohvatati dosta stvari koje bash i nemaju u udzbenicima. licno pratim ekonomski orjentisane blogove, i skontao sam da dosta ljudi pishe o svojim iskustvima i kako stvari fukncionisu u praksi. znaci, dok sam jos na faksu imam blagi sneak-peak u neku firmu i njeno fukncionisanje.
konstantno u prichi sa nezaposlenim ljudima zagovaram dozivotno ucenje. ma i sa onima koji imaju posao. zato sto sutra mogu da ostanu bez njega pa dodju u situaciju da se pitaju dokle su odmakli zahtjevi poslodavaca, a gdje su oni stali. a poslodavci pri prijemu u radni odnos postavljaju i postavljace sve vise zahtjeve pred radnika kojeg zele da zaposle. hint: pogledajte otvorena radna mjesta za google, ili lokalni primjer kada je MS u BGu okupljao tim. to cesto i spomenem ljudima sa kojima pricham o zaposljavanju. jesu, to su velike firme i mogu da biraju najbolje, ali mislim da projektuju trendove koje ce pratiti i ostatak industrije u dogledno vrijeme.
Imal negde u ovom gradu posla normalnogsam naslov.. ima. iako je situacija losha i sve upucuje da nece biti bolje, ipak ima. svaki dan vidim nove oglase za posao. e, pitanje je kakav zelis i koje si zanimanje.
kao sto simplicity kaze, postoji gomila oglasa za posao koji se konstantno ponavljaju u dnevnim novinama.
postoji vishe mogucih razloga.
jedan je da nema radnika tog profila. zaista, kada se radi o nekim zanimanjima, zaista nema dovoljno radnika.
drugi razlog je sto postoje radnici koji zele da rade. da, to je apsolutno tacno. tesko je skontati koji su razlozi tome, iako su ljudi dosta nefleksibilni. to raste sa brojem godna. (ma veze sa medijevom prichom o soc. realizmu i zagarantovanom radnom mjestu, kako je nekada bilo.)
treci razlog je sto su u pitanju provjereno loshi poslodavci. firme gdje su ljudi neplaceni, ponizavani na poslu, ili cak zlostavljani, brzo dodju na losh glas. BL je "omanja varos" gdje info kruze jako brzo. prncip "necu da radim kada me nece platiti" ovje je ipak opravdan. iako dosta njih nije svjesno, takvi poslodavci ce uskoro ili da promijene nacin razmisljanja ili da zatvaraju radnju.
Zasto se obrazovati sto vishe..formalno obrazovanje koje steknemo u SS ili faksu nije dovoljno. i to vecina ljudi potvrdjuje.
obrazovati se treba da se ne dovedes u situaciju da te levati bilo ko, da ne moramo pristati na mizerne uslove rada, da ne moras trpiti ponizavanje, malu platu, neplacen prekovremeni,... da mozes izabrati nesto bolje.
opste je misljenje da posla nema. i nema ga puno. ali ono za ono malo sto ima treba se boriti. ali ne treba se boriti po fazonu:
Kod:
- hocu posao.
- hoces posao? plata je xxx [=mizerno mala].
onda kontanje "ako ne uzmem ja, uzece neko drugi"
e, zbog toga vrijedi uciti, da kazes 'ne, hvala'.
BSE je napisao:
sto se tice ostanka ovdje, raspravljali smo vec na jednom podforumu, nema smisla iz milion razloga
poshtujem! ako mislis da ovdje nije dovoljno, da mozes vishe.. pali!
Citiraj:
У потпуности се слажем да се овдје не може стећи квалитетно знање. Из тог разлога, ја се трудим да се самообразујем што више могу ... факултет ме практично само усмјерава. Послије сваког положеног испита тачно знам шта тек требам да научим ...
djelimicno tacno. faks ne pruza kvalitetno znanje. ustvari, ne pruza konkurentno znanje, ali zato pruza osnovu na koju se dalje nadogradjuje 'samoobrazovanjem'.
za studente.. mozete se besplatno testirati tako sto krenete sa razgledavanjem oglasa za posao iz vashe struke. odmah cete skontati sta vam nedostaje od znanja.
a
praksa...
eh, tu postoji ono cuveno, loshe primjenjeno i nichemu korisno (ovako kako je postavljen model)... volontiranje/pripravnicki.
isto tako, dobro ce doci ucesce na raznim lokalnim i internacionalnim seminarima, radionicama, okruglim stolovima, ljetnim kampovima.. sve to moze uci u CV.
IAESTE
http://www.mladi.info
eto, valjda ce neko i procitati ovo.. :)