points je napisao:
Kakvo je vase misljenje o ovim obrazovnim institucijama? Da li zaista mislite da su oni losiji ili mozda bolji od drzavnih fakulteta, po kojem osnovu? Da li su laksi kao sto se prica? Kakva je mogucnost zaposlenja po zavrsetku ovakvog fakulteta? Posebno neka se jave oni koji vec jesu na nekom od privatnih fakulteta. Pozdrav

Kakvo je misljenje???
Pa dobro i pohvalno, ali ne za sve, vec samo za pojedine (BLC-jer tu mi je student neko jako blizak;) a i dosta sam u toku) ...
Prvo to je ustanova koja obrazuje kadar menadzera i radnika u javnim upravama, fakultet koji traju 3 godine+mogucnost dalje edukacije...
Budimo realni, to je nesto sto jeste hit, aktuelno u svijetu, ali nije ni neka preeteska filozofija, da bi bilo tako nemoguce za poloziti. Mislim da svako poredjenje sa ekonomijom, nije relevantno, jer ekonomija je mnogo sira oblast od menadzmenta (bar po mom misljenju).
Ne vidim svrhu da menadzer mora da poznaje duboku matematiku, statistiku, formule i proracune (koji su uglavnom i najtezi predmeti na ekonomiju-tj. drzavnim fakluletima tog profila). Menadzer treba dobro da poznaje organizaciju rada, resurse, ekonomike preduzeca, strategije razvoja, komunikaciju,pridobiti musteriju, klijenta, pacijenta, osvojiti povjerenje,voditi prezentacije, znati dobro jezike, informaticki biti pismen, i nadasve talentovan i sposoban za vodjenje biznisa.
A sve ostala uvodna prica, tipa "istorijskog razvoja ili recimo, nekad se radilo ovako, a danas se vishe ne radi"- (koje kazu tek na kraju lekcije) ... mi je nepotrebna prica, jer ko hoce detaljnije, neka ide na teze studije, tipa ekonomije, prava, koje su sveobuhvatnije.
Menadzment je praktican studij, vjestina, operativan rad. Kratko, jasno i efikasno. Moj studij je recimo 3x siurno tezi od takvog, ako ne i vishe

, ali ja ne potcjenjujem taj kadar, zasto bih, ja ucim za jedno oni za drugo, meni moje niko ne mzoe uzeti.
Ne vidim zasto bi se neko ko zavrsava ekonomiju, uci matematike, statstike i sl. bio kivan na one koji uce manje i polazu brze, jer je kriterij nizi. ??
Pa logicno da je nizi, jer njima iz tog predmeta ne treba takav obim znanja,kakav treba dipl. ecc i dipl.pravniku.
Mada i na drzavnim fakultetima bez ozbira ne profesiju, ima mnogo bespotrebnih stvari i sve to trazi dooobro filtriranje i uskladjivanje sa savremenim tokovima.
Uporedite takve obrazovne institucije vani sa ovim ,pa cete vidjeti, da ni vani nista nije niti teze niti nemoguce za zavrsiti u roku, od nashih.
Ko radi , uci, vrijedan,polaze ispite,testove, odradjuje radove, seminare, prezentacije, jasno da moze da polozi i da ima jedan sasvim pristupacan odnos sa svojim profesorom /asistentom.
Ja to vidim kao normalno, mada je druga stavr sto ti isti profesori su manje placeni na drzavnom, i sto drzavni ima mnogo vishe studenata , pa onda ti isti prof, "nemaju nekad vremena za njih, kao na privatnom".
Mislim da to ne treba tako biti i da prof drzavnog univerziteta treba da imam minimum 2000-3000 KM platu . ALi za to nisu krivi privatni fakulteti , njihovi predstavnici i profesori, vec drzava i sveopste stanje.
Budzet drzave(dio za visoko obrazovanje) se dijeli na 2 univerziteta, mnogoo fakulteta, mnogo je rashoda, rupa koje je nemoguce zacepiti, zato su plate takve kakve jesu-to je opet neka druga problematika...
A privatni fakulteti su , po semi organizacije, tipicna privatna firma, mozda je poredjenje malo previshe rogobatno, ali sustina je ta. Imaju svoj budzet, svoj racun, svoje ulaze i izlaze. Zato dobro funkcionisu i zato mogu da prisute razne stavri i studentima i profesorima, kao i kvalitetan i adekvatan nastavni proces (govorim o ozbiljnim priv. ustanovama , kao ovaj gore

).
Kakva je mogucnost zaposlenja poslije. Pa solidna. Mnogo ljudi vec radi u toku studija a i mnogo je konkursa gdje se traze menadzeri administracije, prodaje itd. Otvorite konkurse pa cete vidjeti da je masa oglasa na temu IT ili menadzment.
Istina izlazi kadra dosta , ali isprofilisace se sve to. Neko zavrsi to pa shvati da nije za to, neko se zaposli na ovom ili onom mjestu, neko ode u privatnike, itd...uglavnom, mislim da na nashoj berzi poslova ima mjesta za ovakve kadrove.
Meni se mnogo svidja na privatnim , mogucnost da sam biras i da sam se kanalishes u zeljenom pravcu, ostanes na 3 godine(beachlor), ili da ides na specijalisticke studije, ili na 5 godina (do master degree), ili na postiplomske, svidja mi se horizontalna pokretljivost medju odsjecima, to je sirina, koja stimulise i ne stavra kocnice. Logicno za sve treba sredstava (ali nadjite mi zemlju i sistem za koji ne treba).
Istina je da ima dosta kojekavih priv. institucija koje treba ukinuti i zatvoriti, no i to ce biti uskoro,revizije, novi zakon o obrazovanju ima strozije propozicije, uvodjenje licenci, sistema kvaliteta i slicno...sve je to nesto sto masa njih nece moci da zadovolji.
Danas sutra-ja bi svoje dijete usmjerila-logicno prvo u svoju struku

ne zato sto sam uskih pogleda, vec lakse mu je da u danasnje vrijeme ide utabanim stazama, ali ne bih prezala da to bude i privatni studij (koji ima u okruzenju i itekako je dobrno organizovan, istina skuup), jer doosta sam ja zivaca ostavila na mnogo katedri, bez nekog posebnog razloga.
Ne bih zalila za zivcima, da su bili u svrhu znanja i vjestine, ali u svrhu necijih zutih minuta i nadobudnih ponasnja, nije vrijedno...
Dakle, kad se napravi cistka, vidjecete nece biti te podjele privatni/drzavni, jer imate kvalitete i propozicije, a ko ima kakve platezne mogucnosti, ici ce na ovaj ili onaj. Kao svagdje u svijetu.
Dakle, treba biti strpljiv, da se neke stvari prociste i jasno definisu kao jedine kvalitetene i ozbiljne.
A vjerujem da ce biti pitanje sta sa kadrom koji izadje u medjuvremenu i dobije diplomu kojekavih faluteta i odjeljenja po Orasju, Lukavici, Ustipraci i slicnim "mjestima"...kompleksno pitanje i opt nova problematika.
Jer svi ti ljudi su potpisali ugovore sa tim institucijama-i iste mogu da tuze ako odredjeni fakulteti ne zadovolje kvalitete i njihove diplome budu osporene...no nisu ljudi koji su zavrsili krivi sustinski, mada jesu u neku ruku jer su svojim novcem pospjeshivali rad takvih nevrijendih institucija...
Ah, mnogo je tih uglova posmatranja, mnogo treba rada na kristalizaciji tih problema, kompleksna problematika..kojom ce da se bave 'pametniji'
Eto odoh u sirinu, mada na ovu temu imam dosta toga uvijek da kazem, pa stavljanje tacke sve prolongiram