banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 04:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Okt 2006, 00:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
... nadajmo se da će i kod nas.
Vijest

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 09:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Hoce, to je novina koji donosi novi zakon o visokom obrazovanju.
Samo po zavrsetku osnovnih studija postaje se master,
tj. magistar struke, a to nije isto kao magistar nauka( za koje je neophodna postdiplomski studij) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 12:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Jul 2006, 21:13
oću i ja da budem magistar! :iconbiggrin: ili masterka... gospodarica :glasses1: :iconbiggrin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 09:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ma neće. :)

Kako su neke više škole odnedavno počele da izbacuju diplomce, red bi bio da i mi koji smo odgulili tri-četiri semestra više dobijemo nešto. No to bi bio opšti cirkus, ne očekujem da će se univerzitet upuštati u to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Ma neće. :)

Kako su neke više škole odnedavno počele da izbacuju diplomce, red bi bio da i mi koji smo odgulili tri-četiri semestra više dobijemo nešto. No to bi bio opšti cirkus, ne očekujem da će se univerzitet upuštati u to.

nema hoce nece, moraju, jer je to novi Zakon o obrazovanju.
Jedino postoji situacija da svi oni koji su ranije upisali po starom programu tj. po starom zakonu, zavrsavaju po istom, ali imaju pravo (ako zele) da se u toku studija prebace na novi program studija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2006, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Da, cuo sam i ja za to... Samo mi nije jasno da li sad ja sto sam ove godine upisao fax spadam u to ili pak moram da se prebacujem na taj drugi sistem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 08:51 
Veteran
Veteran

Citiraj:
nema hoce nece, moraju, jer je to novi Zakon o obrazovanju

Eto, u starom zakonu je pisalo da fakultet nema prava naplaćivati sve one formulare studentima nakon što ovi plate školarinu. Pa je pisalo da pismeni ispit važi, ne znam, dva mjeseca.

U zakonu piše svašta, ali neko mora i da ga sprovede.

Možda i budemo magistri, ne znam. Samo ne vjerujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Citiraj:

Ovo već spada u idealizam :) Vidi se da se zakon ne provodi po tome što je na svakom fakultetu drugačija situacija po pitanjima koja bi trebala biti uređena zakonom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Citiraj:

Eto, u starom zakonu je pisalo da fakultet nema prava naplaćivati sve one formulare studentima nakon što ovi plate školarinu. Pa je pisalo da pismeni ispit važi, ne znam, dva mjeseca.

U zakonu piše svašta, ali neko mora i da ga sprovede.

Možda i budemo magistri, ne znam. Samo ne vjerujem.

ama ljudi, poredite stvari tehnicke prirode koji su regulisani fakultetskim aktima sa pitanjima koja su propisana krovnim zakonom i josh uvijek nisu ukovrijezena jer se moraju uskladiti sa zemljama u okruzenju koja su to prosla, tj. sa univerzitetima u zapadnim zemljama. Samo tako mozemo ocekivati da nam diplome budu priznate, kada po zavrsetku fakulteta dobijemo isto zvanje i stepen strucnosti kao neko, ko je zavrsio u Njemackoj ili Francuskoj.

Bolonjski proces uplivava, ali to je mukotrpan rad na prilagodjavanju nastavnih planova i programa, dugo vremena se 'veslalo' po jednim sistemima a sad se sve mijenja. Zato treba strpljenja.
Druga stvar, taj isti Zakon propisuje i raznorazne revizije, tako da se ne morate sikirati hoce li biti ili nece. One visokoskolsle ustanove koje ne budu radile po Zakonu, ne budu ispunjavale uslove, nece raditi.
Isto vazi i za privatne fakultete i univerzitete.

A da se vratim na temu po pitanju master-a.
Dakle, kao sto sam vec ranije pominjala, Bolonja nije kraci nacin studiranja vec DUZI. studije od 4 godine, sada ce trajati 5 godina, i po zavretku istih se dobija zvanje MASTER(magistar) prava,ekonomije, elektrotehnike, arhitekture i slicno.
Napominjem to nije istoo kao i magistar pravnih nauka, ekonomski, eletrotehnickih is l....jer se u ovom drugom slucaju radi o postdiplomskim ,akademskim studijama.

I josh nesto, svi koji su zavrsili odavno fax, ili ce ga zavrsiti do potpunog provodjenja ove odluke Zakona, dobijaju STARI naziv zvanja, struke, ali mogu da konkurisu i obavljaju poslove kao i 'masteri', i nece biti retroaktivno izmjene dodijeljenih zvanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2006, 13:40 
Veteran
Veteran

Eh, pa neću sad ja tebe da ubjeđujem u nešto kad ionako samo nagađam šta će da bude. Nije mi namjera da ti kontriram, sasvim sam ravnodušan prema svemu tome.

Shvatam razliku između magistra struke i magistra nauke.

Hoću da kažem sledeće: mogu da nas proglase i akademicima umjetnosti, to ne mijenja da smo učili to što smo učili, (zasterjelo i neprimjenjivo gradivo u mom slučaju) niti nas stavlja u ravnopravnu poziciju sa diplomcima u EU.

Nikako mi nije jasno zašto se neke reforme pokušavaju primijeniti odmah na sve godine fakulteta. Kao da obrazovanje nije nešto što se razvija u nekom kontinuitetu, već nešto što je stvar dnevnih proglasa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2006, 23:12 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ovo je ukratko extra dobra stvar 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2006, 00:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
ama ljudi, poredite stvari tehnicke prirode koji su regulisani fakultetskim aktima sa pitanjima koja su propisana krovnim zakonom i josh uvijek nisu ukovrijezena jer se moraju uskladiti sa zemljama u okruzenju koja su to prosla, tj. sa univerzitetima u zapadnim zemljama. Samo tako mozemo ocekivati da nam diplome budu priznate, kada po zavrsetku fakulteta dobijemo isto zvanje i stepen strucnosti kao neko, ko je zavrsio u Njemackoj ili Francuskoj.

Ne poredimo, znamo šta se uređuje statutom fakulteta, šta zakonom. Takođe sam upoznata sa bolonjskim načinom studiranja od 5 godina, poznam nekoliko takvih 'mastera'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2006, 13:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Hvala ti puno na ovom objašnjenju. Ako ti nije problem da odgovoriš na sljedeća veoma korisna pitanja, ukazat ću ti veliku zahvalnost:

simplicity je napisao:
… koji su regulisani fakultetskim aktima ..

Neko kaže da je ovo regulisano Službenim glasnikom RS, a kako prodekan za nastavu ne pokazuje interesovanje da mi pomogne, pitao bih te kako ja mogu doći do tog zakona/akta/službenog glasnika, pa da se informišem najdetaljnije oko ovoga? Potrebno mi je jer za koji dan ću diplomirati na ETF-u i iskoristio bih sve povlastice koje iz toga proizilaze.

Poslednji put menjao daamir dana 25 Okt 2006, 20:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2006, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Dakle, kao sto sam vec ranije pominjala, Bolonja nije kraci nacin studiranja vec DUZI. studije od 4 godine, sada ce trajati 5 godina, i po zavretku istih se dobija zvanje MASTER(magistar) prava,ekonomije, elektrotehnike, arhitekture i slicno.

Pravo u Austriji (gdje vjerujem ta Bolonja vlada) traje 4 godine ...(koliko znam i ekonomija).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2006, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daamir je napisao:
Neko kaže da je ovo regulisano Službenim glasnikom RS, a kako prodekan za nastavu ne pokazuje interesovanje da mi pomogne, pitao bih te kako ja mogu doći do tog zakona/akta/službenog glasnika, pa da se informišem najdetaljnije oko ovoga? Potrebno mi je jer za koji dan ću diplomirati na ETF-u i iskoristio bih sve povlastice koje iz toga proizilaze.

Prvo cestitke za dipl! :wink:
A sto se tice tvog fakuleta, ne znam zaista, Statut fakulteta treba da je javni dokument i ako ne mozes da dobijes u pravnoj sluzbi fakulteta informaciju o tome, onda najbolje da se informises u savezu studenata na ETF-u ili kako se vec zove na tvom faksu studentsko udruzenje.
Takav dokument treba da se moze dobiti...ka i svaka druga vrsta informacija , pogotovo od pravne sluzbe.

Sto se tice Zakona o visokom obrazovanju, evo linka, pa koga zanima:
http://www.vladars.net/lt/zakoni/visoko_obraz.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 01:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
E bas me zanima koja bi to razlika bila izmedju mastera i obicnog diplomca, kad je kod nas sve ostalo isto! A ako bude neka razlika to moze biti samo u plati 100 do 200 KM sto po meni i nije neka razlika! HAUG :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 21:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
simplicity je napisao:
http://www.vladars.net/lt/zakoni/visoko_obraz.html

Super, ovaj zakon sam proucio i saznao za neke stvari oko kojih nisam imao nikakvog pojma. Najvazniji clanovi koji govore o ovoj temi su

clan 6,
clan 7 i
clan 146

Ukratko kome je mrsko citati spomenut cu da odgovor na pitanje da li diplomci po starom programu mogu postati masteri stoji u STATUTU VISOKOSKOLSKE USTANOVE, ili u prevodu u statutu fakulteta, sto opet sa druge strane zavisi od konkretnog fakulteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
E bas me zanima koja bi to razlika bila izmedju mastera i obicnog diplomca, kad je kod nas sve ostalo isto! A ako bude neka razlika to moze biti samo u plati 100 do 200 KM sto po meni i nije neka razlika! HAUG :D

Pa ja se ne bih bunila da imam 200 KM veću platu, nije ni ta činjenica za zanemariti :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Helena je napisao:
Pravo u Austriji (gdje vjerujem ta Bolonja vlada) traje 4 godine ...(koliko znam i ekonomija).

zar ne bi trebalo da je tako i u ostalim dijelovima Jevrope? 3 godine diploma, 4 godine magistar?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 02:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kazu da prosjecni inzinjer u SAD kosta oko 100 000 americkih dolara, tu se podrazumjeva sve sto se na njega u toku skolovanja potrosilo!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]