banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Sep 2006, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
interesuje me da li je neko cuo od vas da samo postoji jedan ispitni rok (samo septembarski) na fakultetima, i da samo rezultati sa tog ispitnog roka ulaze u uslov? za filozofski sam provjerio i tachno je, arhitektura danas potvrdjeno takodje da samo septembarski rok ce biti odrzan...
zasto cute studentske udruge???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
A kako missis samo septembarski?
Hoćeš da kažeš da nema oktobarskog ili da nema ni jednog drugog sem septembarskog?

Mada koliko znam po Bolonji, trebalo bi da postoji samo taj jedan rok!
Nemoj 100% da mi veruješ pošto nisam sigurna!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2006, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bice odrzan i oktobarski rok ali polozeni ispiti iz tog roka nece uci u one potrebne za uslov, kako sam shvatio taj oktobarski rok je za cishcenje godine...
kakva bolonja pa mi ni zakon nemamo ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 20:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
nisu normalni ako to na arhitekturi uvedu, jer ljudi radove predaju za vrijeme junskog roka, a na 4. godini i za vrijeme septembarskog...
evo tek 1. put ovdje cujem za to.. jel' to neka svjeza informacija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da, dobili su dopis u studentsku sluzbu provjereno prva ruka i za arhitekturu i za filozofski :D elem zato sam okacio temu ovdje javno da ljudi makar koliko toliko saznaju svi ocekuju i oktobarski rok a njega tesko da ce biti... da veceras sam cuo da je savez studenata poslao zahtjev da se odobri starijim godinama prenos 3 ispita, mislim koji je njima qrac zar nismo svi pred bogom isti ??? zasto se sve to na mala vrata radi, zasto nisu u junu rekli da ce biti samo jedan ispitni rok i da ce se moci prenositi samo 2 ispita???- mislim da je neko potkupljen unutar studentskog saveza ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 06:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja mislim da je to predizborni trik, prvo nema, pa ce onda odjednom hajde moze i taj oktobarski, i onda ce odredjen procenat studenata pomisliti da su oni u ministarstvu sveci, pa ce onda otici do glasacke "kutije" i dalje znate pricu. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Nema teorije. Nama nisu izašli rokovi za predmete iz talijanskog, a bez njih ne možemo dati uslov.... A ako izbace jedan, izbaciće i drugi itd. Biće oktobarski rok 100% jer oni ovo nemaju pravo da rade u septembru, samo tako, bez najave... A ako su studenti tolike ovce i ne pobune se na ovo, onda stvarno niko ne treba ni studirati.... :roll: :roll: :roll: I da. Još jedan predmet smo imali samo jednom u julu, pa ima samo jedan sad u septembru. Mora biti bar jednom u oktobru jer nismo roboti da dajemo 5 ispita mjesečno... :evil:
Utopija je napisao:
a mislim da je to predizborni trik, prvo nema, pa ce onda odjednom hajde moze i taj oktobarski, i onda ce odredjen procenat studenata pomisliti da su oni u ministarstvu sveci, pa ce onda otici do glasacke "kutije" i dalje znate pricu.

Ovo bi moglo bit tačno... Ima logike, i to je baš prelogično za naše podneblje... :D :lol: *ebali ih izbori... :roll: :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ja nisam siguran, ali cini mi se da sam na fakultetu (masinskom) vidio na oglasnoj tabli da je rok za upis sledece godine 10.10. A to znaci da ce oktobarskih rokova mozda i biti, ali neces imati "nista" od njih jer si prije par dana morao dati uslov za sledecu godinu. Bar mislim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 20:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sreca moja pa sam dala uslov u junu :D

svake godine u septembru krenu sa nekim novim semama za uslov.. uvijek je frka oko toga hoce li biti 2 ili 3 za prenos, peta godina uslovna ili bezuslovna.. ali ovo da se ukida oktobarski je najnovija muckalica.. mislim da ce ljudi da poshize

i na kraju UVIJEK bude: 3 za prenos, 5. bezuslovna.. svake godine isto dizanje zivaca bez potrebe... ljudi nemojte se nervirati, bice to sve super :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
zakon nalaze minimalno 5 ispitnih rokova godisnje(jan-feb , april, jun, sept i okt), ne vidim uopste cemu pitanje da nece biti sept ili okt rok?!

Upis naredne sk. godine uvijek bude poslije polovine oktobra, no dobro je poznato da se upisuju i do decembra.

Novina je da je usvojen Zakon o visokom obrazovanju, to bi mozda moglo uticati da dozvoljeni prenos bude 2 ispita, no s ozbirom da su izbori, frisko donijet zakon, pitanje je od kada ce se poceti primjenjivati u cjelosti, jer josh uvijek nisu donesena mnogobrojna podzakonska akta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2006, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nadam se da je tako. Ne mogu sad odjednom odrediti da su 2 za prenos... Što onda nisu u junu rekli il čak na početku godine...? Al ne.... Zajebavaju do zadnjeg... Crkli da bog da.....Slika
@ba0bab:
Dala si uslov u junu?!??!?!?! Jes ti luda?! I to na arhitekturi!! Luda si... :D :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2006, 08:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ovo svake godine postaje sve ozbiljnije.

Na ETF-u su prvo htjeli smanjiti broj ispitnih rokova sa 8 na 5. Tad smo se sastajali sa dekanom i prodekanom i nakon par sastanaka je to rijeseno. (njih dvojica, a nas 50-ak :) )

Iduce godine su probali povecati skolarine, i ne dati prenos vise od dva ispita. Tada su se vec morali organizovati razliciti fakulteti pa smo isli sjediti na onoj raskrsnici ispred zgrade vlade i blokirati promet. (licno mislim da bi Savanovic inace bio dozivotni ministar prosvjete jer drugacije ne bi bio smijenjen)

Znam da je na ETF-u promijenjen plan i program zbog cega se na trecoj godini nakupilo neuobicajeno mnogo studenata. Stvar je u tome sto ce biti dovoljno studenata da upise zavrsnu (cetvrtu) godinu sto ranije nije bio slucaj. To je ranije bio razlog da se dozvoli upis sa tri nepolozena ispita i bezuslovan upis pete godine. (ovo je zadnja godina kada ce se upisivati deveti semestar na ETF-u)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2006, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ja i dalje ne mogu da vjerujem, s obzirom na haos koji je bio na AGF-u u aprilu, maju... umjesto da uvedu dodatne rokove i predavanja kojih nije bilo, oni ukidaju regularni

blejalo je napisao:
da veceras sam cuo da je savez studenata poslao zahtjev da se odobri starijim godinama prenos 3 ispita, mislim koji je njima qrac zar nismo svi pred bogom isti ???

pretpostavljam da to rade da ne bi puno studenata, koji studiraju po starom planu&programu, obnavljalo god., jer bi onda oni morali da polazu neku razliku predmeta da bi stigli ove sto idu po tzv Bolonji.. a ako bi bas puno ljudi obnavljalo, morala bi se posebno odrzavati nastava za ove sto idu po starom, a asistentima bi to bio problem

@Lisa - ma nisam luda, obnovila sam 3., malo vise 'hodala', pa zato TEK u junu uslov

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2006, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Joj, ja kontala da si dala po redu uslov u junu.... :o
:D :D

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2006, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Na Pravu neki profesori traže regulisan status u oktobru, to je počelo još prošle godine. Tako da ko ne da uslov u junu i septembru, što je skoro nemoguće, ponavlja godinu. Julski rok skoro ne postoji, jer ne postoje rokovi za sve ispite već to zavisi od volje profesora pa neki daju rok oko 5-og jula. Kad se na to doda da možemo izaći na samo jedan termin u mjesecu...uslov je nemoguće dati.

blejalo je napisao:
zasto cute studentske udruge???

Zato što gledaju samo svoj interes, i brinu se za ličnu promociju dok ne dobiju eventualno neku stipendiju, ili da ih profesori lakše puste na ispitima samo da im ne prave probleme. Kad oni koji su u tim savezima studenata to ostvare, prestane priča o studentskim pravima i rokovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2006, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svake godine se govori da će biti 2 za prenos i opet na kraju budu 3.... Nek ne budu glupi... A studenti su ovce ako se ne pobune.... :roll: :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2006, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
tema je bila ispitni rokovi, a ne uslov za sledecu godinu :D
brkate babe i zabe :D

Septembarski i oktobarski rok, ne vjerujem da mogu zabraniti, bar zakon to ne propisuje, kao ni Bolonja.
Ali da uslov za upis u narednu god bude, prenos 2, pa to je moguce!
Svake godine rezovi su ostriji, ima i nema smisla. Prenos 3 je medvedja usluga, sledecu godinu cec obnoviti vrlo vjerovatno, a to nikome nije u cilju. Zato je aprcijalno polaganje, po reformi , zapravo izlaz da se to premosti.
A da bi omogucili sprovodjenje reforme, parcijalno polaganje, neposredniji rad sa studentima i slicno, neophodan je selektovan izbor studenata, sa urednim uslovima, a ne sa masom kojoj "ne mozes prici ni sa jedne strane"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2006, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
Prenos 3 je medvedja usluga, sledecu godinu cec obnoviti vrlo vjerovatno, a to nikome nije u cilju. Zato je aprcijalno polaganje, po reformi , zapravo izlaz da se to premosti.

Nije medvjeđa usluga. Ja sam prošle godine trebala dati 8 za uslov i nema šanse da bih stigla da je bilo 9.... Tako i sad nema šanse da stignem dati ispit viška, a ako budu 3, upisaću 3. kao čovjek... Ja sve to riješim u martu i onda sam slobodna da rješavam i jednosemestralne... A i to za oktobarski rok... Meni se nije puno dalo učiti u junu/julu jer sam se tek vratila s puta, dala 2 ispita i počela odmor :D I sad da oni ukinu oktobarski rok... Ajmo raspoređivati tuđe vrijeme, boli nas k*ta za studente...
Bolonja i parcijalno ne ide zajedno.... Ne znam ko je prosuo tu priču. Bila sam na 3-4 njihova faxa od kojih su 2 tehnički i nema nikakvog parcijalnog polaganja.... Prijavljuju se ispiti čitavi s tim što ima nekih drugih razlika. Na 3. se može polagati predmet s 1. i poslije 3. se diplomira, a onda se bira specijalizacija.... Imaju manje predmeta. Nema uslova, a daju stipendije na prosjek ili broj položenih ispita, npr. da se ne plaća školovanje ili bar jedan semestar.
A ovo sve gore napisano nema nikakve veze sa našim faxevima... Želim oktobarski rok za sve predmete! :D :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 08:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Prenos 3 je medvedja usluga, sledecu godinu cec obnoviti vrlo vjerovatno, a to nikome nije u cilju.

Pa nije bas. Recimo, na ETF-u su gotovo svi ispiti pismeni+usmeni. Jedan ispit se polaze prakticno dvije sedmice. (dok se pregledaju pismeni, pa zakaze usmeni) Hocu reci da je tempo polaganja relativno spor, i da je moguce dati uslov za upis samo ako se nikad ne padne.

Istina da ce neko sa tri prenesena ispiti obnoviti sledecu godinu ali sta je alternativa? Ta tri ispita ce biti polozena za godinu dana, i onda ce student besposlen da sjedi oko pola godine dok ne mogne polagati ispiti sa iduce godine. Ovako ce obnoviti godinu ali ce poloziti dva-tri ispita sa iduce godine i tako imati bolje sanse da dogodine upise sledecu godinu. Dakle, ide brze nego da obnavlja godinu sa tri nepolozena ispita.

Druga je stvar sta bi bilo da se strogo postavi odmah na pocetku godine: samo dva prenosa i nece biti ilegalnih rokova. To bi mozda uticalo na to da studenti ne izlaze bezveze na neke ispite.
Nervira me kad neko u septembru krene odredjivati kako ce ici upis u sledecu godinu. To je kao neko retroaktivno utvrdjivanje pravila, ne moze ni biti dozvoljeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Naš sistem studiranja sa prenošenjem ispita je loša praksa, tako se samo zavaravamo i gubimo vrijeme. Neki moji prijatelji koji studiraju u inostranstvu ne mogu prenijeti ni jedan ispit, ali niko ne ponavlja godinu, uslov daju u julu, jer polažu ispite parcijalno tokom cijele godine. Bilo da se prenose 2 ili 3 ispita, mora se ponoviti najmanje jedna godina, plus što se zadnja oduži na dvije godine, dok se očisti prethodna i ispolažu svi ispiti.

blue je napisao:
Nervira me kad neko u septembru krene odredjivati kako ce ici upis u sledecu godinu. To je kao neko retroaktivno utvrdjivanje pravila, ne moze ni biti dozvoljeno.

Da je bar u septembru, nekad bude iza 20-og oktobra. To nema nigdje u svijetu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]