banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 21:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jul 2006, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Koliko vam je mjesecno potrebno za sve troskove (Austrija) , skolarina, stan, hrana..., i da li cijene zavise od grada do grada (cijena zivota)

nisam upoznat nimalo s tim, pa molim vas da objasnite, znam da ima mnogo vas iz dijaspore, sto detaljnije.

moze i malo pojasnjenje sta je potrebno da bi se upalo tamo na fax (ekonomija konkretno), upisati se ovde, pa se tamo prebacivati?

svi odgovori su dobro dosli :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 03:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
idi na "dijasporu"pa ce ti baustelci odgovoriti a sto se tice papirologije mislim da jos uvijek "exit" radi u vojvode momcila-haniste,a trebas negdje upisati fax pa sa brdom papira slati potvrdu tamo negdje na fax,moj brat je upisao ekonomiju u bl pa je sad u becu znam da je bila gnjavaza prilicna ali nije nista neizvodiljivo,u svakom slucaju sretno!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
mjesecni troskovi? individualno, zavisi gde zivis, gde se hranis....

ajd prvo sto se faxa tice. skolarina ti i tu zavisi od toga sta studiras.recimo , na glavnom univerzitetu, medicinskom univerzitetu, i "ekonomskom univerzitetu" placas po semestru oko 380e, dok je tehnicki univerzitet MALO skuplji i tu po semestru moras izdvojiti tacno 742,08e.

ekonomiju mozes upisati i na glavnom i na ekonomskom univerzitetu. koja je razlika, morace ti objasniti neko ko vec studira tamo. znam da je sto se tice priznavanje ispita mnogo jednostavnije i jeftinije ako si na "glavnom univerzitetu", ali je ekonomski univerzitete mnogo cenjeniji.
sto se tice prijemnog, za sada je samo uveden na medicinskom univ., i moraju ga polagati apsolutno svi, bez obzira da li su ga ili ne polozili u zemlji iz koje dolaze. na ostalim univezitetima se jos uvek prolazi sa potvrdom da si vec upisan na fakultet u zemlji iz koje dolazis.

sto se tice papira:
svedocanstva i diplomu iz srednje skole, potvrda da si upisao fakultet i da imas sva prava da kao redovan student upises narednu skolsku godinu(ta potvrda je jako bitna). sve to prevedes na nemacki kod notara i posaljes sa ovim primercima na srpskom. naravno treba ti jos i aplikacija koju mozes skinuti na netu ili uzeti u wus-u u bl. Prostorije WUSa se nalaze u zgradi Metala na Bulevaru.mislim da je to sve, valjda nisam nesto zaboravila...
e sada, obzirom da je prosle godine bila velika frka na medicini zbog velikog priliva studenata iz nemacke, bilo je neke price da ce na svim univerzitetima i fakultetima uvesti ogranicen broj mesta. na medicini to vec funkcionise, a za ostale ne znam.

e sada...troskovi... :lol: :lol: :lol:
ako planiras da zivis u domu, cene su od 130e-250e mesecno, s tim da ti je u tu cenu sve uracunato. osim hrane naravno. menze su prilicno skupe i kada stavis sve na papir, za lovu koja ti je potrebna mesecno u menzi, mozes mnogo kvalitetnije da se hranis sam ako znas da kuhas :D .ali to ti oduzima i vreme....

sto se tice stanova...racunaj da svako trazi 3 mesecne kirije unapred kao kauciju.minimalno. tu lovu dobijas nazad kada izlazis iz stana, ali samo ako stan ostavljas u onakvom stanju u kojem je bio kada si i usao u njega. po meni , ako imas dobre cimere, mnogo vise se isplati stan.

velika prednost je sto se tice udzbenika, imas hrpu biblioteka, tako da sve mozes tamo iznajmiti i tamo uciti. ako sta i moras kupiti to su neke skriptice, ali to je sitno.
ako je jos sta zanima, slobodno pitaj. :D
pozz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
ajd postavicu temu na dijasporti, bice vise odgovora, nadam se

@ Stigmata
hvala mnogo :)