slazem se da je nizak standard, da je jako tesko iskolovati buduceg viskokoskolskog strucnjaka. Mnogo sve to kosta, pocevsi od ishrane, stanovanja, knjiga, oblacenja, dzeparca +skolarina....
Standar je nizak i ovo sve je samo jedna od manifestacija...
No, morate znati da nasi fakulteti primaju solidan broj studenata koje finansira Budzet RS. Svi koji su odlicni ucenici iz srednje skole, uz to dobar prijemni i bice na budzetu. A svi oni koji imaju losiji uspjeh, mogu da upadnu na samofinasiranje.
Takodje, postoji opcija, recimo moj primjer, iako sam imala odlican uspjeh u srednjoj skoli, zbog velikog broja kandidata na rang listi sam primljena na samofinasiranje i platila sma prvu godinu. No potrudis se ocistis prvu godinu u roku, ili recimo vec u julu

i zakonski, se u drugoj godini prebacujes na budzet! I tu si sve do kraja skolovanja.
To je jedna od opcija.
Druga stavar, skolovanje na mom faxu je 700 KM, godisnje, sto s emoze dati u 2 rate. A kada se uporedi cijena samofinansiranja u ovim fakultitima okruzenju, dobije se cifra sigurno 3 puta veca.
Recimo moj fakultet je dosta skup i masu stvari mi dopunsko placamo ,sami , skupljamo novac da bi obezbjedili materijal za rad. A recimo fakulteti gdje je skolarina skuplja u okruzenju obezbjedjuju taj isti materijal besplatno, a student ne mora o tome da vodi brigu, vec sve to plati kroz skolarinu.
Druga stvar, na fakultete se upisuje masa ljudi da bi samo imali index, da bi se prebacili negdje drugdje, da bi iskoristili status studenta, a time zauzimaju mjesto nekome ko bi bio mozda cak i na budzetu, ili samofinansirajuci koji je daleko vredniji ali nije mogaod a se upise jer su beteri zauzeli mjesta.
Mislim da je to nacin da se to malo iskontrolise, jer dok ne krene po dzepu, tesko da se moze uvesti red!
SVagdje je tako, koliko para toliko muzike! A da bi iole poboljsali uslove i kvalitet neophodna su sredstva. Nigdje obrazovanje nije za Dz!!