banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 23:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jun 2006, 15:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
novi biser naseg novog rektora, trazi povecanje skolareine
i zato hajmo hajde svi u napad :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 15:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Daj napisi malo detalja! Sta, koliko, ko? Skolovanje nigdje nije dzaba, niti univerzitet treba da bude socijalna ustanova. Nesto mora da se plati, pitanje je samo ko i koliko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
sto da ne? :) kada ovi privatnu fakulteti deru po dzepu i narod i dalje to upisuje :)
a sto ne bi drzavni ?

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 00:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ja ne znam šta bi rekao...pa ne mogu ni svi studirati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 13:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jan 2006, 17:32
sta reci nego...potpuni idiotluk...
no, to nekako prestaje da cudi od nove postavke vlasti. moramo da se bunimo, inace ce potpuno upropastiti fakultete...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 13:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja opet apelujem na začetnika ove teme da nam ponudi malo više informacija. Da vidimo koliko to plaćaju naši studenti, da li svi jednako plaćaju, da vidimo kako je to u okruženju... itd. Nije to baš tako jednostavno. Ponavljam, univerzitet nije socijalna ustanova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
fakultet tacno nije socijalna ustanova, ali ima dosta pametnih mladih ljudi koji bi rado upisali neki fax ali nemaju para, jer su cijene nabudzene...Znaci upisati fax. moze samo onaj ko ima para...Slazem se ja da se mora platiti i ne treba da bude to dzabaka i to im niko i ne trazi ali moraju makar biti neki povoljni uslovi za to placanje kako bi to mogli upisati i neki drugi koji imaju znanje i mogu to zavrsiti...Znam dosta njih koi upisu fax. samo da bi se pricalo da tamo idu, a znam i tih koji bi rado upisali i siguran sam u njih da bi zavrsili u roku ali nemaju pare za to....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na budžetu-40 KM izađe jedna rata... Samofinansiranje-450 KM
u dvije rate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...da....nisam rekao: AGF-Građevinski Odsjek

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 18:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ok, hazoous, to je već nešto konkretno. Je l' to po semestru ili čitava godina košta toliko? Koliko košta soba u studentskom domu? Ja nisam student, pa nemam uvid kako izgleda studentski budžet. Ali hajde, evo pokušaću da pretpostavim:

Smještaj: 150 KM X 12 X 4 = 7200 KM
Ishrana: 100 KM X 12 X 4 = 4800 KM
Knjige: 200 KM X 4 = 800 KM
Školarina: 450 KM X 4 = 1800 KM
Ostali troškovi: 25 KM X 12 X 4 = 1200 KM

Ukupno: 15800 KM ili 3950 KM godišnje.

Ispravite me, gdje sam pogriješio. Možda je smještaj jeftiniji. Da li je 100 KM za ishranu dovoljno mjesečno? Ako neko živi kod roditelja u Banjoj Luci, onda najveću stavku (smještaj) treba odbiti od konačne cijene studiranja plus još ishranu koju ne plaća dodatno, pa ga na kraju četvorogodišnje školovanje košta cirka 4000 KM ili 1000 KM godišnje. Kod Razvojne banke može zatražiti studentski kredit na 1000 KM gdje rata mjesečno izađe 90 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Ti ces se hraniti bio na faksu ili ne bio, tako da se to ne racuna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 20:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Ti ces se hraniti bio na faksu ili ne bio, tako da se to ne racuna.

Djelimicno tacno. Zasto djelimicno? U principu nije velika razlika izmedju budzeta za ishranu npr. cetvoroclane i troclane porodice, pogotovo ako dijete napusti dom i ode da studira u drugi grad. Prodje sigurno neko vrijeme dok ukucani pocnu da smanjuju obroke. Znaci, ako npr. cetvoroclana porodica potrosi 450 KM mjesecno na ishranu, onda ce troclana potrositi 400 KM. Ti, s druge strane, odlazis u novi grad i sigurno ti treba za ishranu vise od 50 KM koliko se smanje njihovi izdaci sa ishranu. Jednostavno, sinergija. Po clanu se potrosi manje, ako se sprema hrana za vise ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Какве везе имају трошкови исхране и смјештаја са школарином?! ... мислим, са становишта критеријума према којима би се отприлике требала одређивати висина школарине.
Реално, мислим да би школарину требало повисити. Неко рече да има паметних људи који немају пара за факултет ... па ако су паметни сигуран сам да им неће бити проблем да упадну на буџет. Знање се плаћа ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 22:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

medi je napisao:
Какве везе имају трошкови исхране и смјештаја са школарином?! ... мислим, са становишта критеријума према којима би се отприлике требала одређивати висина школарине.
Реално, мислим да би школарину требало повисити. Неко рече да има паметних људи који немају пара за факултет ... па ако су паметни сигуран сам да им неће бити проблем да упадну на буџет. Знање се плаћа ...

Imaju, imaju... jedna porodica iz Doboja, koja namjerava da pošalje dijete da studira recimo u Banju Luku, mora da vodi računa o svim troškovima, jer u njihovom slučaju školarina je samo jedan dio cijene ukupnog školovanja. Stavi se u položaj jedne takve radničke porodice, uzmi prosječna primanja u RS, saberi to sve, pa ćeš vidjeti računicu. Mislim da jednoj prosječnoj porodici, nije uopšte jeftino poslati dijete da studira van matične opštine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 07:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa moze se stan deliti i sa nekoliko drugih studenata.
Sto se tice placanje skolarine, kao sto rece medi, ko zeli taj ce i upasti na budzet.
Meni je i dalje van pameti da vecina fakulteta toliko prima studenata po godini, drzava samo stvara neradnike. (zna se na koga se odnosi)
Ne postoji nikakva konsultacija sa Zavodom za zaposljavanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 07:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kao sto rekoh, nisam student, pojma nemam koliko kosta studentska soba, a o visini stanarina mogu samo da nagadjam. A mislim da bi bilo interesantno izracunati koliko kostaju 4 - 5 godina studiranja na razlicitim fakultetima za razlicite kategorije. Naravno da onaj ko je iz Banjaluke i studira u Banjaluci, uglavnom ne placa stan. Medjutim, na mom faksu je bilo mnogo studenata iz drugih dijelova Republike Srpske i izdvajali su znacajan dio novca za stanarinu. Mozda je iznos od 16,000 KM za 4 godine studiranja pretjeran, mozda ne. Ocekujem od studenata da naprave racunicu ili o tome ne razmisljaju posto su ionako na roditeljskom budzetu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Utopija je napisao:
Meni je i dalje van pameti da vecina fakulteta toliko prima studenata po godini, drzava samo stvara neradnike. (zna se na koga se odnosi). Ne postoji nikakva konsultacija sa Zavodom za zaposljavanje.

Слажем се, готово сви факултети примају нереално висок број студената. Данас студент може постати ко год хоће, "без по' муке". Постоји хрпа пасивних и незаинтересованих студената, управо из тих разлога. Поставља се питање какви су они то студенти и зашто су уписали факултет?! Да се шетају по факултетским ходницима, читаоницама и кафићима; зато што је студирање "у тренду" или шта?! И док год се за упис на факултет не треба изборити и заслужити га то ће постојати овакви студенти који факултет нимало не цијене.
Интересантно је, што су овакви студенти увијек најгласнији кад треба протестовати, штрајковати и борити се за нека студентска права а кад треба учити онда их нигдје нема ...

Кад смо код цијене школарине. Људи, живимо у капитализму, све није доступно свима нити смо сви равноправни. Ја не видим смисао у томе да се цијена школарине прилагођава томе да и најсиромашнији родитељи могу да пошаљу своје дијете на факултет?! Средњошколцима на западу је пуно теже него нама. Они узму "gap year" након средње школе и цијелу годину раде најпрљавије послове да би успјели уписати факултет, али бар цијене факултет и доживљавају га као привилегију па сходно томе и марљиво уче. А ко не би након такве муке?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 17:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Lear, student koji nije iz BL ne boravi tokom citave godine u BL. Slobodan je u Julu, Avgustu i Septembru, te, bar u Januaru (a mozda i Februaru ako ne izlazi na ispite).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 17:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mnogi zadrzavaju stanove i tokom tog perioda, a mnog ostaju u BL spremajuci ispite, a mnogi ostanu jednostavno jer u Banjaluci upoznaju novo drustvo, novi zivot, pa im se ne ide nazad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
slazem se da je nizak standard, da je jako tesko iskolovati buduceg viskokoskolskog strucnjaka. Mnogo sve to kosta, pocevsi od ishrane, stanovanja, knjiga, oblacenja, dzeparca +skolarina....
Standar je nizak i ovo sve je samo jedna od manifestacija...

No, morate znati da nasi fakulteti primaju solidan broj studenata koje finansira Budzet RS. Svi koji su odlicni ucenici iz srednje skole, uz to dobar prijemni i bice na budzetu. A svi oni koji imaju losiji uspjeh, mogu da upadnu na samofinasiranje.
Takodje, postoji opcija, recimo moj primjer, iako sam imala odlican uspjeh u srednjoj skoli, zbog velikog broja kandidata na rang listi sam primljena na samofinasiranje i platila sma prvu godinu. No potrudis se ocistis prvu godinu u roku, ili recimo vec u julu :wink: i zakonski, se u drugoj godini prebacujes na budzet! I tu si sve do kraja skolovanja.
To je jedna od opcija.

Druga stavar, skolovanje na mom faxu je 700 KM, godisnje, sto s emoze dati u 2 rate. A kada se uporedi cijena samofinansiranja u ovim fakultitima okruzenju, dobije se cifra sigurno 3 puta veca.
Recimo moj fakultet je dosta skup i masu stvari mi dopunsko placamo ,sami , skupljamo novac da bi obezbjedili materijal za rad. A recimo fakulteti gdje je skolarina skuplja u okruzenju obezbjedjuju taj isti materijal besplatno, a student ne mora o tome da vodi brigu, vec sve to plati kroz skolarinu.

Druga stvar, na fakultete se upisuje masa ljudi da bi samo imali index, da bi se prebacili negdje drugdje, da bi iskoristili status studenta, a time zauzimaju mjesto nekome ko bi bio mozda cak i na budzetu, ili samofinansirajuci koji je daleko vredniji ali nije mogaod a se upise jer su beteri zauzeli mjesta.
Mislim da je to nacin da se to malo iskontrolise, jer dok ne krene po dzepu, tesko da se moze uvesti red!

SVagdje je tako, koliko para toliko muzike! A da bi iole poboljsali uslove i kvalitet neophodna su sredstva. Nigdje obrazovanje nije za Dz!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]