banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Apr 2006, 09:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Da li su u školama u BiH ravnomjerno u upotrebi oba pisma (7 dana jedno, 7 dana drugo)?
Ako nisu da li se ćirilica uči u školama u FBiH?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 15:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
to je bilo nekad u bivšoj jugi, sad upotrebljava šta ko hoće. meni lično ćirilica više leži. a u federaciji ne znam kako je, ali čisto sumnjam da uče ćirilicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 17:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
Ma šta ce im oba pisma? Treba djeci po jedno pismo, ili po pola jednog čak, i vjernoauka recimo, da vježbaju vjerovanje bez preispitivanja i pogovora... a ne ona odvratna, teška retorika, koja tjera na razmišljanje, i ta silna pisma, i huškati djecu na mir, na znanje&učenje... bezveze, je'l da, djeco?

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 23:58 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ма ... ево ја волим ћирилицу - једноставно, писмо је апсолутно ЉЕПШЕ од латиничног, али опет джаба када се не придржавам тога толико колико причам ... ево принуђен сам да пишем матурски на латиници :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 08:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
haha :) e meni je dosadila cirilica :) a posto cesto pisem na engleskom onda ...

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 10:34 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2006, 21:27
Oba pisam treba da se podjednako uči. Meni je nezamislivo da neko recimo ne zna ćirilicu. Kao pre kad sam imao pismeni iz Srpskog, jedan pišeš ćirilicom jedan latinicom i kud koji mili moji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja se sjecam za vrijeme rata su nas u osnovnoj ucili da pisemo cirilicu i to ekavicu i da govorimo ekavski...lol...sramota..al rat cini cuda...malo je ovo offtopic ali necu vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 23:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
I nasu osnovnoj su ucili ekavicu pod izgovorom da je tako lakse i da smo mi to trazili:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2006, 23:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
mislim da treba ucit latinicu, ne zbog 'bosnjackog', 'hrvatskog' i drugih kvazi jezika, vec zbog engleskog.citav svijet pise latinicu..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 07:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Cirilica i latinica su na papiru dva ravnopravna pisma u BiH. Medjutim, praksa je nesto drugo. Tako u FBiH gotovo rijetko koriste cirilicu, dok u RS latinica ipak vise zastupljenja, mozda zbog uticaja engleskog i ostalih jezika. Mislim da sam takodje negdje procitao da je u Distriktu Brcko, cini mi se, bilo problema kada su radnici koji odrzavaju horizontalnu signalizaciju na putevima, pokusali da postupe u skladu sa Statutom Distrikta, te u jednom hrvatskom ili bosnjackom selu na putu ispred skole ispisu skola/школа. Mjestani su se pobunili zbog ćirilice. Isto tako vidimo da su novi saobraćajni znaci u RS na oba pisma, dok to takođe nije slučaj u FBiH. Na BHT1 niti jedan film nije titlovan ili preveden na ćirilicu, iako i vi i ja kojima je to maternje pismo takođe plaćamo pretplatu. Čak ni internet prezentacija nema ćiriličnu verziju, što je sramota za kadrove iz RS što sjede u PBS-u.

Što se tiče ekavice te njenog nametanja u školi. To je bila izuzetno glupa odluka, kao mnoga u nizu tadašnjeg rukovodstva RS-a. Međutim, kako vidim (a imao sam prilike da razgovaram sa nekim studentima žurnalistike u Sarajevu) i tamo su odustali od Vukovog "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano". Drugim riječima, "kroatizirali" su sve, pa i vlastiti jezik. Da li je danas slučaj, ne znam jer ne pratim federalnu štampu (oni pisanu).

Da sumiram gdje se danas nalazi ćirilica u BiH... kada bi na fudbalskoj utakmici BiH u Sarajevu ili Zenici, neko se pojavio sa velikim natpisom БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БАЊА ЛУКА, gotovo sam siguran da bi to bilo shvaćeno kao provokacija, transparent bi bio pocijepan. Ironija, paradoks... nebitno, ali je to tako.

Poslednji put menjao Lear dana 19 Maj 2006, 08:50, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 08:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

manite se politickih voda pls :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 08:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Uvijek sam se smijao ljudima koji su se svojski trudili da zaborave ko su i šta su. Čitam ovdje gluposti kako neko kaže "ja pišem latinicu zbog engleskog" ili možda "latinica je svjetsko pismo, zato neću da pišem ćirilicu". Ti ili nikada nisu živjeli na zapadu ili su ograničeni pa ne vide bogatsvo koje imamo što smo u mogućnosti da oba pisma koristimo ravnopravno. Mnogo puta sam se našao u situciji da učim ćirilicu Amerikanca, Italijana, Švajcarca i Nijemca. Strani jezici su jako bitni, pored maternjeg pričam još 3 strana jezika, ali maternji jezik i maternje pismo je nešto što se ne smije potisnuti i zaboraviti. Ako sami sebe više cijenimo i drugi će nas više cijeniti. Neki to u svojim ranim dvadesetim ne mogu da shvate, malo pod uticajem američke pop kulture, malo pod drugim uticajima, ali vremenom shvate :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kako god, meni licno cirilica je dosadila i ne mogu je ocima gledati. mozda zbog proslog rata ili ne znam ni ja zasto, ali izuzetno cesto koristim latinicu. moj izbor, moja stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 14:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
boris_wz je napisao:
mislim da treba ucit latinicu, ne zbog 'bosnjackog', 'hrvatskog' i drugih kvazi jezika, vec zbog engleskog.citav svijet pise latinicu..

да ли ти је пало можда на памет да латиницу треба учити јер онај ко не зна латиницу не може за себе рећи да је упознат са српским језиком ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 18:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
?? ?? ?? ?? ???? ????? ?? ????? ?? ???????? ????? ????? ??? ???? ?? ?? ??? ???????? ?? ???? ?? ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ??????? ??????? ?

???

da se razumijemo, ja mislim da je cirilica odlicno pismo i rado ga pisem, ovdje ne, ali inace stalno.cirilica je jedino pismo koje za svaki glas ima znak, tj slovo, tako da cirilicu ne dovodim u pitanje, to je nesto sto je nase a u isto vrijeme i dobro.to ne znaci da ne treba znati latinicu jer, opet ponavljam, kad pocnes ucit strani jezik imaces problem. zato mislim da treba znat oba pisma...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:08 
Veteran
Veteran

Neki su počeli političku raspravu. Nemojte više, jer ću brisati. Povod za ovu temu je tema sa jednog drugog foruma u kojoj se jedan učenik žali da ga direktor škole ("veliki Srbin") tjera da uvijek piše ćirilicom.

Činjenica je da su u BiH dva službena pisma. Ukoliko bi se u RS pisalo isključivo ćirilicom, a u FBiH isključivo latinicom, vrlo brzo bi nekome iz FBiH zatrebao prevodilac ukoliko bi putovao u RS - a radi se o jednoj državi.
Zato me je zanimalo koliko je u upotrebi ćirilica u OŠu FBiH. S obzirom koliku mržnju pokazuju prema svemu srpskom, bilo bi mi prijatno iznenađenje da čujem da se koristi ćirilica u OŠu FBiH.

Inače, nemojte da se zavaravate. I latinica je fonetsko pismo. "lj", "nj" ili "dž" je jedno slovo, a ne dva. Npr. u rječnicima riječ "ljubav" dolazi poslije riječi "lutka", što se ne bi desilo da latinica nije fonetsko pismo.
Takođe, i latinica i ćirilica su srpska pisma, tako da tu nema "odricanja od srpstva", što "veliki Srbi" pokušavaju da nametnu. Interesantno je da su Hrvati nedavno otkrili da je i ćirilica - hrvatsko pismo (dugo se koristila u Hrvatskoj).

Viđam ja često "velike Srbe" koji po svaku cijenu koriste ćirilicu, pa kada pišu moje prezime (u fotokopirnicama i sl.) zastanu kod slova "dž", pokušaju da se prisjete kako se "crta" to slovo, pa kada se ne sjete, pokušaju se izvući nekom drugom kombinacijom. Ovih kombinacija sam vidio toliko mnogo da bih trebao ne znam kakvu maštu da se sjetim bar tri.

Koliko uopšte Srba zna azbuku napamet?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da, ono znaci jedan glas, ali je sastavljeno od dva slova, sto je kao neka improvizacija.kod cirilice to ne postoji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:45 
Veteran
Veteran

boris_wz je napisao:
da, ono znaci jedan glas, ali je sastavljeno od dva slova, sto je kao neka improvizacija.kod cirilice to ne postoji...

Nije sastavljeno od dva slova, nego je jedno slovo, iako izgleda kao da je sastavljeno od dva - to pokušavam da objasnim. To što je na našim tastaturama jedini način da se slovo "lj" napiše kao "l"+"j", to nema veze sa pismom. Noviji, Unicode standard definiše posebne kodove za "lj", "Lj" i "LJ". Ne možeš crticom razvojiti riječ između "l" i "j", npr.
poljul-
jano

iako se po novinama može i to vidjeti, jer se razdvajanje riječi radi pomoću računara, a oni su glupi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Svojevremeno su stizali prijedlozi da se nj piše kao n sa kvačicom gore a lj kao l sa kvačicom dole, a džkao g sa kvačicom gore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 01:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hmmm da li je to politika umijesala svoje prste za te prijedloge ili ?
mislim stvarno... ruke dalje :)
@john...
osim automaskog razdvajanja rijeci, cesto ljudi istu gresku prave...ali sta da ti kazem...po tome se vidi kvalitet drzave...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]