Citiraj:
anatomija se npr. polaze u 2 dijela
Kako bi mi ovo trenutno dobro doslo :)
Citiraj:
Ja sam se mislio prebaciti u NS ,ali nisam uspio
Koji je preduslov da se prebacis tamo? Ja jos uvijek nisam definitivno odustao od odlaska negdje (gdje .. jos ne znam :) Cuo sam da je za NS preduslov cista godina.
Citiraj:
profesori realniji..
Jedna od zamjerki koju bih do sad mogao uputiti. Dosta profesora, i ovih sa kojim sam se ja do sad susreo, a i onih sa kojim se nisam susreo (barem po pricama kolega sa starijih godina) podleze svom trenutnom raspolozenju. Nebih sad nikoga da imenujem, ali na jednom od predmeta sa prve godine (vas dvoje najbolje znate koliko su predmeti sa prve godine jednostavni u odnosu na ostatak studija) u aprilskom roku je polozilo 1/10 ljudi. Nakon toga u junu, 1/15 je pala. Da je neko odjednom odlucio da nauci sve kako treba, ne vjerujem. Mnogi kazu da je u aprilu profesor bio puno nervozan, zbog nekih svojih stvari. U junu je dobro raspolozen (zasto? Pojma nemam .. mozda je bio na moru prije toga :) i tolerisao je kojekakve gluposti ...
Citiraj:
Nego kontam upisati i medicinu, a kad budem pri kraju nje onda ću potražiti treći najteži fakultet pa upisati i njega. Čisto da imam sa čime da se hvalim
Presjece me popola .. :)
Citiraj:
Koliko ostane u glavi o silnim detaljima iz anatomije?
Malo. Ostane ti u sjecanju ono za sta se interesujes, ono za sta se na kraju specijaliziras. Od ovog ostalog ti ostanu osnovna sjecanja, ali ti sitni detalji sigurno ne. Anatomija zahtjeva konstatno ponavljanje, a i poprilicno je obimna. Meni je trenutno najveci problem to sto zaboravljam neke detalje .. mada kazu ovi stariji da ce se i to s' vremenom smanjivati :)
Citiraj:
A da ironija bude veća, za to kupovanje ispita se najviše vezuje medicinski fakultet.
O ovome necu uopste da razmisljam. Neka kupuje ko moze, njemu na cast .. pred njim ce jednog dana lezati pacijent , a on nece imati pojma sta i kako da uradi (a mozda i nece jer ce biti ministar zdravstva :) Dovoljno mi je to da studiram ovo sto studiram da bi imao 'brige', jos kad bi razmisljao o nepravdi koja trenutno vlada .. gdje bi mi bio kraj. Samo bi sa vjezbi iz anatomije direkt preskocio ogradu u komsiluk (svi znamo sta je u komsiluku :)
Laoce, koliko si 'izgubio' time sto si se prebacio na studije u Bec ? Sta su ti priznali a sta ne ?
Citiraj:
Ovo se sve odnosi na prve 3 godine,tj.na predklinicke predmete,mada kad to prodjes,zavrio si faks.Poslije je sve mnogo bolje,rokovi su cesci(skoro svaki mjesec,za razliku od prve 3 godine,gdje imas 5,6 rokova godisnje).
Ovo sam i ja cuo. Mada, to je i razumljivo. Svi ti profesori su tvoje potencijalne buduce kolege .. vecina profesora sa prve 3 godine su 90% svog vremena kao doktori proveli na faxu. Cisto sumnjam da neko od njih provodi puno vremena na klinici.
Ja sam konkretno htio otici u NS, a ne u BGD samo zato sto mi se NS kao grad vise dopao. Megalomanija Beograda me ne privlaci pretjerano, a cuo sam da razlika u kvaliteti fakulteta nije velika.