banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Apr 2006, 19:59 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Apr 2006, 19:46
Šta mislite koji fakultet je najbolja investicija u našoj zemlji?? Planiram upisati ekonomski fakultet ove godine, tačnije menadžment, pa me zanima mišljenje ostalih šta planiraju upisati i zašto?? Takođe i oni koji su već studenti neka kažu šta su upisali prošle ili prošlih godina i zašto????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2006, 06:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ako ces gledati trziste rada onda ti se taj faks ne isplati. Razlog >>> prezasicenost. Jos kad izadju prve generacija sa svih menadzment privatnih faksova, onda ce nastati trganje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2006, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Мени стварно није јасно куда ће сви ти менаџери кад заврше школовање?! Стање у привреди је катастрофа, а толико велике фирме које заиста имају потребу за правим менаџерима могу се пребројати на прсте. И која ће то фирма запослити тек школованог менаџера да ми је знати?! Не могу да смислим у глави сцену у којој једна приватна и успјешна фирма запошљава тек "школованог менаџера" ... заборавите на то 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2006, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Citiraj:
Planiram upisati ekonomski fakultet ove godine, tačnije menadžment

Ovo mi nikako nije jasno. Kako eko fax, a menadzment?

Ja bas nisam siguran da je trziste rada prezasiceno ekonomistima, menadzerima i ostalima slicne fele. Ko je sposoban ce naci posao, a ko nije... Problem je sto ljudi ocigledno misle da ce automatski da postanu izvrsni direktori ili nesto slicno ako zavrse neki tamo privatni "fax za menadzment". Sta je sa poslovima kao racunovodja, radnik u banci ili tako nesto? Problem je sto nasi ljudi misle da ce ima posao pasti u krilo, a kada se to ne desi, onda sjednu u kafic i pljuju po drzavi u fazonu "J*bem ti ovakvu drzavu, ja zavrsio fax, a posla nema!" Muka mi je od takve price. Uvijek je neko drugi kriv...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2006, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ma, ljudi kazu: "Upisacu ek. fax" i odmah misle da je to prelagano.... Shta je to?! Ekonomski fax uopshte nije lagan, osim ako nije privatni.... Nash ekonomski radi sad po bolonjskoj, ali opet nije lak. A pogotovo da cesh biti direktor chim zavrshish... Prvo treba zavrshiti i raditi kao referent, godine staza su potrebne za neshto bolje.... :roll: Al ljudi automatski kad upishu imaju osjecaj da su zavrshili...... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2006, 00:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
A da ne spominjemo da tezi fax ne znaci i bolji fax...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2006, 17:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
jap, menadzment nije kao oficirska skola..
nisi na poziciji cim izadjes sa fakulteta.

potreba za dobrim, skolovanim menazderima postoji, ali nece svako biti menadzer ko zavrsi taj faks. pitanje je koliko ce uopste njih biti menadzeri ikada u karijeri, nije svako za to.

deficitarna zanimanja.. nema takvoga, ali evo sta prolazi: ekonomija, pravo, etf.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2006, 12:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ala cemo da budemo menadzerska zemlja :)
jos da barem 10% njih zna nesto kad zavrse one privatne kvazifakultete

deficitarnih zanimanja ima, samo ako planiras ovdje ostajati hvataj se ti trgovine
kako stvari stoje za jedno 10-15 god. ovdje nece niko nista raditi vec ce postojati robna razmjena, tako da cemo jedni drugima mjenjati jaja za sampon, kobasice za pegle, cvarke za patike itd.

ako planiras negdje ici hvataj se nekog tehnickog faxa jer je potraznja za diplinzima jako velika posto cak i u inostranstvu se slabo upisuju ti faxovi

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 15:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2006, 13:28
Matematički
sigurno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 01:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Danas je najbolje zavrsiti za konobara jer jedino kafici rade punom parom. Bilo koji da se fakultet da se zavrsi tesko je naci posao i dok nam fabrike nepocnu raditi tako ce i ostati. Prije ko zavrsi elektrotehnicki fakultet odma je imao posao, a sad jedina mogucnost je da predaje u skoli, ako mu se posreci, sto je prije bilo ponizenje raditi u skoli sa tim fakultetom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 16:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
Ja studiram na privatnom fakultetu u Novom Sadu...
Bila sam na ekonomiji u NS i bilo mi je jako tesko, par ispita nisam mogla da preskocim, na kraju sam se odlucila za privatni....
Nisam bila srecna zbog toga, ali sam skontala da mi treba diploma...
Reci cu vam nesto...ljudi koji posle faksa, ma kog, odmah planiraju da uskoce u fotelju su u velikoj zabludi.

Moje misljenje je da se treba poceti od najnizeg radnog mesta.Iz tih razliga sada trazim posao knjigovodje, ili na salteru u banci ili bilo sta drugo srodno tome. Smatram da dobar sef ne moze da bude dobar sef ukoliko ne zna poslove koji obavljaju oni ispod njega.On u svakom trenu mora da bude sposobn da uskoci i zameni svog podredjenog.

Takodje smatram da covek koji ima diplomu, nema nista vise od toga, to ne garantuje radno mesto, izuzev ako imas vezu, koju ja nemam. Dobar posao garanutuje ti samo ono sto znas. Ti ako nisi sposoban da obavis posao, nista ti ne znaci sto imas visoko zvanje.

@Zomb1~Ginnungagap~
Na ekonomskom faksu ljudi se obucavaju za upravljenje preduzecem ili njegovim delovima, a menadzeri su ljudi odgovorni za usmeranja napora ka ostvarenju cilja jednog preduzeca, tj to su ljudi koji vode posao.To je razlog iz kog se stavlja znak jednakosti izmedju ekonomskog faksa i menadzmenta.Konkretno ja studiram menadzment, a kada zavrsim imacu zvanje dipl. ekonomista.
(nadam se da ovo nije off topic :))

@Lisa_Simpson
Veruj mi da ni privati faks, ako je ozbiljan nije lak (naravno pod lakim podrazumevam, mogucnost prepisivanja i slicno) . Buduci da je velika konkurencija, svaki fakultet mora da izbacuje strucan kadar (radi imidza) Njima ni najmanje ne ide u prilog da pustaju ljude.

Priznajem da je moj sadasnji faks laksi nego sto je bio ekonomski.
Ekonomski fakultet u NS je katastrofa tezak i ja skidam kapu svakoj osobi koja ga je uspela zavrsiti...kao sto vidite ja nisam :(

Izvinjavam se ako sam vas smorila. :)
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 16:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
Brandzi je napisao:
Ja studiram na privatnom fakultetu u Novom Sadu...
Bila sam na ekonomiji u NS i bilo mi je jako tesko, par ispita nisam mogla da preskocim, na kraju sam se odlucila za privatni....
Nisam bila srecna zbog toga, ali sam skontala da mi treba diploma...
Reci cu vam nesto...ljudi koji posle faksa, ma kog, odmah planiraju da uskoce u fotelju su u velikoj zabludi.

Moje misljenje je da se treba poceti od najnizeg radnog mesta.Iz tih razliga sada trazim posao knjigovodje, ili na salteru u banci ili bilo sta drugo srodno tome. Smatram da dobar sef ne moze da bude dobar sef ukoliko ne zna poslove koji obavljaju oni ispod njega.On u svakom trenu mora da bude sposobn da uskoci i zameni svog podredjenog.

Takodje smatram da covek koji ima diplomu, nema nista vise od toga, to ne garantuje radno mesto, izuzev ako imas vezu, koju ja nemam. Dobar posao garanutuje ti samo ono sto znas. Ti ako nisi sposoban da obavis posao, nista ti ne znaci sto imas visoko zvanje.

ne slazem se

ako ja idem na faks, smjer bankarstvo i financije te poslije upisem mag isto to... znaci skolujem se za CFO-a ne za sluzbenika na salteru:) to moze da se radi i sa srednjom strucnom spremom... Samo skontaj predmete na faksu i vidjeces: strateski menadjment. upravljanje malim i srednjim preduzecima, bankarstvo, financijska funkcija p,

e sad ako sam ja ( bezveze govorim ) analiticar koji prati trendove na burzi ( za fondove koje sve banke imaju ) sto bi ja uskako na mjesto salterasice :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

ucis i spremas ze za ono sta izaberes, najgore mi je vidjeti kad neko zavrsi doktorat i kaze nema posla :cry: on treba da se upita jel on sposoban uopste tj. ako nema tu gdje zivi posla neka ide dalje tj. zasto je to izabrao

primjer ( da ne budemo samo pri ekonmiji) uradis doktorat iz genetike i kazes nema posla... ja hvala bogu da nema i u bosni ga nece biti nikad, nema ga ni u austriji ni njemackoj, za taj posao moras ici u USA ili UK... ali za to se treba prije raspitati ne zavrsiti i onda kukati kako u bl nemozes naci taj posao pa radi na salteru a i ima doktorat :P nadam se da ste me skontali sta sam mislio :drinking:

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 19:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
drigi je napisao:

ne slazem se

ako ja idem na faks, smjer bankarstvo i financije te poslije upisem mag isto to... znaci skolujem se za CFO-a ne za sluzbenika na salteru:) to moze da se radi i sa srednjom strucnom spremom... Samo skontaj predmete na faksu i vidjeces: strateski menadjment. upravljanje malim i srednjim preduzecima, bankarstvo, financijska funkcija p,

e sad ako sam ja ( bezveze govorim ) analiticar koji prati trendove na burzi ( za fondove koje sve banke imaju ) sto bi ja uskako na mjesto salterasice :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

ucis i spremas ze za ono sta izaberes, najgore mi je vidjeti kad neko zavrsi doktorat i kaze nema posla :cry: on treba da se upita jel on sposoban uopste tj. ako nema tu gdje zivi posla neka ide dalje tj. zasto je to izabrao

primjer ( da ne budemo samo pri ekonmiji) uradis doktorat iz genetike i kazes nema posla... ja hvala bogu da nema i u bosni ga nece biti nikad, nema ga ni u austriji ni njemackoj, za taj posao moras ici u USA ili UK... ali za to se treba prije raspitati ne zavrsiti i onda kukati kako u bl nemozes naci taj posao pa radi na salteru a i ima doktorat :P nadam se da ste me skontali sta sam mislio :drinking:

Nisi ti mene razumeo, ja se apsolutno slazem sa tobom, da se ja shkolujem za neko vise mesto, ali ipak missim da moram da znam da radim i neke druge poslove.Pogotovo poslove za koja sam odgovorna, jer je sef UVEK odgovoran za greske podredjenih.
Gledaj realno ko ce da te primi odmah na sefovsko mesto, ako si tek izasao sa faksa i nemas ni dana iskustva? Niko!
A sto je najgore ima ljudi koji fakultet rese bez problema, sve nauce, imaju desetke, ali eto nisu za vodju, za menadzera.....Jednostavno im to ne ide, kratko receno ne prave pare. Taj neko se mora zadovoljiti sa necim manjim ili ako ima srece da ostane na faksu kao asistent ili cak dogura do profesora.
Imam druga koji je zavrsio faks i nece da se zadovolji ni sa cimam manjim, vec samo to sto je ucio (informatika, sistem admin) i sta se desava...ne moze da nadje posao, po ceo dan sedi kuci ili ide negde sa drustvom, kratko i jasno smara se....donekle ga razumem, ali ga vise ne razumem, pa bre za pocetak je sve dobro( moje missljenje)

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2006, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Brandzi je napisao:
.Konkretno ja studiram menadzment, a kada zavrsim imacu zvanje dipl. ekonomista.

odakle ovo? :roll:
koliko ja znam , da ljudi koji zavrse menadz. dobijalu zvanje dipl. inzinjer menadzmeta ili dipl. menadzer (u zavisnosnti od trajanja faxa).

Bilo koji priv. ili drzavni fax da zavrsis : menadzer ne moze biti ekonomista, dok ekonomista moze biti menadzer, mislim da je to poptuno tacno,jer menadzerstvo je smao jedan segment ekonomije, evo nek se i ekonomisti izjasne! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 10:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
simplicity je napisao:
Brandzi je napisao:
.Konkretno ja studiram menadzment, a kada zavrsim imacu zvanje dipl. ekonomista.

koliko ja znam , da ljudi koji zavrse menadz. dobijalu zvanje dipl. inzinjer menadzmeta ili dipl. menadzer (u zavisnosnti od trajanja faxa).

Bilo koji priv. ili drzavni fax da zavrsis : menadzer ne moze biti ekonomista, dok ekonomista moze biti menadzer, mislim da je to poptuno tacno,jer menadzerstvo je smao jedan segment ekonomije, evo nek se i ekonomisti izjasne! :wink:

ekonomija je nauka, a menadzment je vjestina,tako da je sasvim logicno da se daje to zvanje, dipl. ekonomista, jer kad neka firma objavi konkurs ona ce rijetko kad traziti dipl. ing. mgmt, vec uvjek trazi dipl. ecc.
Ja sam na Fakultetu za poslovni inzenjering i menadzment i meni ce u diplomi pisati diplomirani ekonomista - menadzer...stim da ce imati dodatak diplomi gdje ce pisati koje sam predmete imao i koje ocjene iz tih predmeta, ko su mi bili profesori....i diploma se prevodi na njemacki i engleski....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
simplicity je napisao:
Brandzi je napisao:

U principu, ovo je tacno. Mada, malo mi je muka od pojma "menadzer".
To nije segment, to je nesto sto se provlaci kroz citavu nauku o ekonomiji, manje ili vise u razlicitim oblastima, ali to nije oblast za sebe.
Ali ja i dalje mislim da je diploma samo ulaznica za diskoteku, a ko je ko, vidjece se na podijumu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 09:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 21:48
prvo da odgovorim na pitanje: da se ja vratim 10 godina unazad, a da mi ide matematika :) k'o sto ne ide :) upisala bih, i to ovim redom:

1. etf (gdje god se okrenete programeri se traze)
2. pravo (trenutno, kroz praksu, uvidjam koliko to moze biti unosan i zanimljiv posao - advokat i sl., ali ne za sve pravnike vec one sa 'petljom')
3. ekonomija i/ili racunovodstvo (ja sam je dipl., smatram da ekonomija daje opste znanje i pismenost)

- zivjela sam vani, i mislim da je i tamo ista situacija/potraznja..

a onda, na vase diskusije o diplomama i sl... muka mi je, a to govorim iz prakse, kad mi neko kaze 'ja sam dipl blabla' i veze, ali veze nema o praksi, i ima ogromna ocekivanja. svugdje u svijetu postoji nesto sto se zove 'pripravnicki', koji traje od 18-36 mjeseci, zavisno od struke i kompanije, sto je i logicno. zavrsavanjem fakulteta, poslodavac (drzava/privatnik i sl.) smatra da si sposoban koristiti mozak, vjerovatno uporan, elokventan, i samim zavrsetkom faxa dobijas visi koeficijent na platu (to cak ima i izracunato, obzirom na ulozene finansije za studije).

znaci fax ti samo otvara vrata, a ne znaci nista vise, i dok ne dobijes bar 5 godina radnog iskustva sutis, ucis i dokazujes se (mada ovo mislim da traje citav radni vijek)... jer to sto ucimo u skoli ima veze sa poslom ali i ne mora imati, jer na fakultetu nas potkuju teorijom i opismene nas a praksa je uglavnom sasvim nesto drugo, novi problemi iskrsavaju svake sekunde ... sto cete svi i sami uvidjeti (vjerovatno)

evo pade mi na pamet, znam za slucaj tehnologa, koja je u firmi imala kancelariju pa kad joj je direktor rekao 'vidi kancelariju kako ti je prljava, sredi to malo' (boze, valjda se podrazumijeva da se spremi VLASTITI radni prostor i da se ne radi u svinjcu) gospodja se uvrijedila i dala otkaz jer 'nije ona cistacica, vec dipl tehn' .. pih! nazalost, ovo je samo jedan u nizu primjera....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2006, 10:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2006, 01:26
Flashman je napisao:
meni ce u diplomi pisati diplomirani ekonomista - menadzer...stim da ce imati dodatak diplomi gdje ce pisati koje sam predmete imao i koje ocjene iz tih predmeta, ko su mi bili profesori....i diploma se prevodi na njemacki i engleski....

Samo još da dodam da ovo nije neko samoproklamovano zvanje od strane fakulteta nego zvanje koje je propisalo ministarstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Najbolja investicija je fakultet koji ćeš završiti u roku, pa lijepo dobiti taj posao za koji si se školovao s jedno 24 godine, a manje je važno koje ti se zanimanje čini više atraktivno. Znam da ovo zvuči ružno, skoro nihilistički, ali ovo je neko moje razmišljanje sad na trećoj godini. Kad sam upisivala faks vodila sam se time šta želim biti, karijerom, i vidim da mi je teže nego kolegama koji su upisali nešto manje zanimljivo i lakše a polažu ispite jedan za drugim, imaju bolje ocjene s manje truda. Još je pitanje čiji će posao na kraju biti više unosan.

Samo, nemoj misliti da su fakulteti koji primaju puno studenata kao pravo i ekonomija (mislim naravno na državne) lagani. Pogledaj koliko ih ostane na drugoj godini, da ne govorim na četvrtoj.

Bez namjere da otvaram priču državni vs. privatni fakultet, informacije radi, ti isti profesori koji predaju na privatnim fakultetima školuju svoju djecu na državnim i to ne kriju, kao što ne kriju svoje mišljenje o privatnim fakultetima. A valjda su oni među najupućenijima u mogućnosti koje pruža ta diploma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2006, 02:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Revan je napisao:
Najbolja investicija je fakultet koji ćeš završiti u roku, pa lijepo dobiti taj posao za koji si se školovao s jedno 24 godine, a manje je važno koje ti se zanimanje čini više atraktivno. Znam da ovo zvuči ružno, skoro nihilistički, ali ovo je neko moje razmišljanje sad na trećoj godini. Kad sam upisivala faks vodila sam se time šta želim biti, karijerom, i vidim da mi je teže nego kolegama koji su upisali nešto manje zanimljivo i lakše a polažu ispite jedan za drugim, imaju bolje ocjene s manje truda. Još je pitanje čiji će posao na kraju biti više unosan.

Potpuno podrzavam. Ja sam se desetoumila kad sam upisivala fax, a sad sam prilichno zadovoljna jer mi bar nije dosadno. A i lako je. A ko zna shta cu biti. Vec sad sam postigla ono shto mi je bio plan, odnosno, nauchiti jezik koji studiram. A gdje cu biti za 5 godina - ko bi znao.... 8) :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]