banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 14:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2005, 10:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Evo dragi moji da vam pokazem kakve zadatke ja radim na fakultetu. Cisto da se zna koliko smo daleko od svijeta.

Obratite paznju na godinu..

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
wow :) jesmo napredni..samo sam procitao godinu...koji fax btw ?

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 15:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Cini mi se da je elektrotehnika :) Radio sam i ja slicne zadatke ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka

SmileY je napisao:
wow :) jesmo napredni..samo sam procitao godinu...koji fax btw ?

BL ETF

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 16:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Kakve veze ima, koje je godine knjiga izdana?
Kad su nastali Kirhofovi i Omov zakon?
I danas ti zakoni važe, jednako kao i 1969.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
pa ?
to je sasvim nesto drugo...
jedina prednost ovoga je sto su svake godine zadaci isti :evil:

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka

Not now, John! je napisao:
Kakve veze ima, koje je godine knjiga izdana?
Kad su nastali Kirhofovi i Omov zakon?
I danas ti zakoni važe, jednako kao i 1969.

naravno da vaze i niko nije rekao da ne vaze ali kada upises smijer racunari i automatika a ni ne vidis programiranja, automatike, robotike, i da ne nabrajam sve ostalo sto me interesuje a nemam priliku da vidim na etf-u onda postaje malo konfuzno....
robota sam pravio u 7 i 8 razredu osnovne skole a na etf-u vidimo nesto slicno na tek na 5-oj godini uz naravno upozorenje da ga ne diramo....

over and out!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 08:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Citiraj:
robota sam pravio u 7 i 8 razredu osnovne skole a na etf-u vidimo nesto slicno na tek na 5-oj godini uz naravno upozorenje da ga ne diramo....

Pa normalno... sta imas da ga diras... jos ces ga ukljuciti, pa ko ce ga onda ugasiti... a struja skupa...

"Pun je nos nama profesorima vas sto nemate ni jedan doktorat, a vec bi nesto pravili !!! " :wink:

Glavu gore covece... nece biti bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Što se tiče ETF-a i smjera "računarska tehnika i automatika" nedavno sam čuo da se na višim godinama mnogo više uči automatika nego računarstvo, što nekima smeta (meni bi smetalo).

Ali vjerujem da će biti mnogo bolje onima koji idu ili će ići po novom planu i programu, pogotovo onima sa smjera "računarstvo i informatika" po kome ću i ja ponovo upisati treću godinu a ne nastaviti po starom programu. Raspitivao sam se dosta, dva puta pričao sa prodekanom za nastavu, pogledao predmete po novom programu i vidio da novi program djeluje mnogo bolje od starog, posebno za taj smjer. Recimo na trećoj godini za taj smjer nema impulsne i digitalne elektronike (2 semestra, najteži predmet na faksu), sistema automatskog upravljanja (2 semestra), elektromagnetike (1 semestar), elektronike 2 (1 semestar), analognih i digitalnih filtara (1 semestar), i to nabrajam predmete samo iz 5. semestra (1. semestra sadašnje treće godine).
Umjesto njih ima predmeta: operativni sistemi 2, performanse računarskih sistema, mikroprocesorski sistemi, baze podataka, internet tehnologije, računarske mreže. To su samo neki predmeti sa treće godine po novom programu. Na četvrtoj godini npr. ima: interakcija čovjek-računar, informacioni sistemi, multimedijalni sistemi, internet programiranje itd.

U zadnjem 8. semestru ima dosta izbornih predmeta: računarska grafika, vještačka inteligencija i računarska simulacija, konstrukcije kompajlera i interpretera, objektno orjentisano programiranje i projektovanje, projektovanje informacionih sistema u internet okruženju, kriptografija i kompjuterska zaštita itd.

Inače po novom planu i programu svi predmeti su jednosemestralni, nema razvučenih dvosemestralnih predmeta, na svakom semestru ima izbornih predmeta, unutar svakog smjera postoje dva podsmjera, npr. za ovaj smjer su to informacione tehnologije i računarski inženjering.

Po novom programu faks traje 8 semestra s tim da na ovom smjeru u 8. semestru ima svega dva predmeta i uračunat je diplomski da se uradi uz njih, i sam prodekan za nastavu mi je rekao da su to namjerno napravili da student tada može stići uraditi diplomski i da za 4 godine može završiti faks, a ne kao po starom programu gdje sve traje 9 semestara, pa onda diplomski na sve to što izađe i kao 10. semestara, a da ne govorim koliko se uče poteške a nepotrebne stvari, i da neki naši studenti, kako sam nedavno čuo, koji su završili faks sami za sebe kažu da su telad kad su počeli ići na posao i vidjeli da su izgubljeni, da nemaju pojma, da im ljudi tamo daju knjige da uče, a ovamo razbijali glavu 8-9 godina, što sam ja i sam osjetio čak i dok sam išao u srednju elektro školu.

Dakle po svemu viđenom ovaj novi plan i program je lakši, kraći i dosta upotrebljiviji u ovo sadašnje vrijeme, moderniji, i meni lično zanimljiviji. Jedino je pitanje kako će nastava biti održana i koliko će biti kvalitetna predavanja, vježbe, praksa.

Usput, ne polaže se nikakva razlika predmeta kad se prelazi sa starog na novi program, već samo treba očistiti prethodnu godinu po starom programu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka

znam sve to. i ja cu ponovo da upisem trecu iduce godine.....
samo se malo zezam sa starim p&p

pozdrav svima nama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ti i ja onda samo treba da pazimo da ne polažemo predmete sa ove stare treće godine koje sledeće godine nećemo imati po novom programu. A ja se već zaletio sa nekim predmetima, čak neke mislio sad i polagati, na svu sreću nešto me kopkalo sad u januaru da se informišem oko novog programa, i onda vidim da mi ti predmeti neće trebati pa sam ih batalio. Ne smijem ni pomisliti šta bi bilo da sam za ovo saznao na ljeto, ili na jesen. Sa druge strane imam šta polagati a što mi sigurno treba.

Ne znam još da li su ove sadašnje softverske tehnike isto što i dogodine softverski inženjering, a treba da vidim i da li će nam priznati ovaj sadašnji OTK jer po novom programu imamo dva jednosemestralna predmeta: osnovi telekonunikacija i prenosa podataka, teorija informacija. Ako sadašnji OTK pokriva ta dva predmeta to je odlično. Mada na smjeru elektronike i telekomunikacija oni će imati dva klasična, zvaće se OTK1 i OTK2, pa je za njih sigurnije da je to sadašnji OTK podijeljen na dva dijela, dok za nas ne znam.

Iz kog predmeta je onaj zadatak gore?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka

Vader je napisao:
Iz kog predmeta je onaj zadatak gore?

ja cu da polozim otk, arhitekturu i softverske. dalje necu nista pipati osim naravno ocistiti drugu. ako nista drugo barem ce biti obnova umanjena za 3 predmeta :)

gornji zadatak je iz Teorije El kola 2.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mangia je napisao:
ja cu da polozim otk, arhitekturu i softverske. dalje necu nista pipati osim naravno ocistiti drugu. ako nista drugo barem ce biti obnova umanjena za 3 predmeta :)

I ja idem na to. Ne samo da će obnova biti umanjena već bismo u tom slučaju ušli u novu treću godinu sa nekim već položenim ispitima.

Mislio sam da je zadatak možda iz TEK-a, ali kad sam ja spremao i polagao TEK nisam imao takvih zadataka, oni koje sam radio su bili ljepši, zato i nisam bio potpuno siguran da je TEK u pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
E sto se tice novog programa, ucinjen jeste znacajan pomak ali i dalje treba imati u vidu da se radi o BLETF-u. Ja vec neko vrijeme 'bojkotujem' etf ispite i sl tako da me je sada zakacila druga po novom programu. Jedan od problema je to sto i dalje imamo neke zaostavstine iz proslog vremena, npr. neodgovorni profesori i asistenti, pa navodim par primjera:
- predavanja iz jednog predmeta su predjena u obimu 40%
- iz drugog predmeta 80% vjezbi, kolokvijuma i sl je uradjeno u 20% poslednjih casova tj. u novoj godini
- za neke predmete nema literature na srpskom
- neke vjezbe i sl su radjene nakon zavrsetka semestra posto asistent redovno nije dolazio na iste
- stampana oglasna tabla je mnogima pojam, materijali na sajt se stavjlaju iz samo jednog predmeta
- ... ...

Ima tu i pozitivnih stvari, kao npr kolokvijalno polaganje pa ko redovno uci moze da vecinu predmeta otkaci preko 2-3-4 kolokvijuma, moze i bez toga, a i obim ispita je nesto manji tako da se da lakse poloziti.

Cuo sam takodje sto se tice trece godine, plan i program nisu jos sastavljeni, da ne pricamo o rasporedu zaduzenja ali morace to da rijese do oktobra..
Vi koji ste na trecoj godini znaci glavno je da ocistite drugu i postoji mogucnost da vam se prizna nesto iz trece.. npr. kod nas su priznavali vise programske jezike za programiranje jedan iako nemaju neke veze ti predmeti sto se tice sadrzaja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 15:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bojmen je napisao:
npr. neodgovorni profesori i asistenti, pa navodim par primjera:
- predavanja iz jednog predmeta su predjena u obimu 40%
- iz drugog predmeta 80% vjezbi, kolokvijuma i sl je uradjeno u 20% poslednjih casova tj. u novoj godini
- za neke predmete nema literature na srpskom
- neke vjezbe i sl su radjene nakon zavrsetka semestra posto asistent redovno nije dolazio na iste
- stampana oglasna tabla je mnogima pojam, materijali na sajt se stavjlaju iz samo jednog predmeta

Kad je u pitanju stari program ove stvari su bile bolje na višim godinama, pa se nadam da će tako biti i po novom programu. Jedna osoba sa viših godina mi je jednom rekla da se treća godina razlikuje od druge najviše po tome što su profesori i asistenti dosta korektniji sa studentima, više izlaze u susret itd. Po onome što sam vidio to je tačno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]