Što se tiče ETF-a i smjera "računarska tehnika i automatika" nedavno sam čuo da se na višim godinama mnogo više uči automatika nego računarstvo, što nekima smeta (meni bi smetalo).
Ali vjerujem da će biti mnogo bolje onima koji idu ili će ići po novom planu i programu, pogotovo onima sa smjera "računarstvo i informatika" po kome ću i ja ponovo upisati treću godinu a ne nastaviti po starom programu. Raspitivao sam se dosta, dva puta pričao sa prodekanom za nastavu, pogledao predmete po novom programu i vidio da novi program djeluje mnogo bolje od starog, posebno za taj smjer. Recimo na trećoj godini za taj smjer nema impulsne i digitalne elektronike (2 semestra, najteži predmet na faksu), sistema automatskog upravljanja (2 semestra), elektromagnetike (1 semestar), elektronike 2 (1 semestar), analognih i digitalnih filtara (1 semestar), i to nabrajam predmete samo iz 5. semestra (1. semestra sadašnje treće godine).
Umjesto njih ima predmeta: operativni sistemi 2, performanse računarskih sistema, mikroprocesorski sistemi, baze podataka, internet tehnologije, računarske mreže. To su samo neki predmeti sa treće godine po novom programu. Na četvrtoj godini npr. ima: interakcija čovjek-računar, informacioni sistemi, multimedijalni sistemi, internet programiranje itd.
U zadnjem 8. semestru ima dosta izbornih predmeta: računarska grafika, vještačka inteligencija i računarska simulacija, konstrukcije kompajlera i interpretera, objektno orjentisano programiranje i projektovanje, projektovanje informacionih sistema u internet okruženju, kriptografija i kompjuterska zaštita itd.
Inače po novom planu i programu svi predmeti su jednosemestralni, nema razvučenih dvosemestralnih predmeta, na svakom semestru ima izbornih predmeta, unutar svakog smjera postoje dva podsmjera, npr. za ovaj smjer su to informacione tehnologije i računarski inženjering.
Po novom programu faks traje 8 semestra s tim da na ovom smjeru u 8. semestru ima svega dva predmeta i uračunat je diplomski da se uradi uz njih, i sam prodekan za nastavu mi je rekao da su to namjerno napravili da student tada može stići uraditi diplomski i da za 4 godine može završiti faks, a ne kao po starom programu gdje sve traje 9 semestara, pa onda diplomski na sve to što izađe i kao 10. semestara, a da ne govorim koliko se uče poteške a nepotrebne stvari, i da neki naši studenti, kako sam nedavno čuo, koji su završili faks sami za sebe kažu da su telad kad su počeli ići na posao i vidjeli da su izgubljeni, da nemaju pojma, da im ljudi tamo daju knjige da uče, a ovamo razbijali glavu 8-9 godina, što sam ja i sam osjetio čak i dok sam išao u srednju elektro školu.
Dakle po svemu viđenom ovaj novi plan i program je lakši, kraći i dosta upotrebljiviji u ovo sadašnje vrijeme, moderniji, i meni lično zanimljiviji. Jedino je pitanje kako će nastava biti održana i koliko će biti kvalitetna predavanja, vježbe, praksa.
Usput, ne polaže se nikakva razlika predmeta kad se prelazi sa starog na novi program, već samo treba očistiti prethodnu godinu po starom programu.
|