banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Okt 2015, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
sinip je napisao:
h4xx0r je napisao:
shoole je napisao:
А што идете на предавања из ОЕТ? Мора се, води се евиденција или мислите да ћете из живе ријечи научити више него из књиге?

ОК лабораторија, питам за теорију.

Ovo me vec duze vremena brine, da li je cijeli fakultet zapravo knjiga koja prica ili ne?Da li je ipak bolje sam se obrazovati kod kuce (bez obzira na ovo gore, razlog zbog kojeg ovo pitam je to sto imam osjecaj da oni tamo sve bespotrebno komplikuju, npr. sam sam naucio programirati u osnovnoj skoli i sve sam shvatio bez icije pomoci, a u srednjoj sve nenormalno komplikuju)?U mojoj srednjoj skoli je problem to sto se sve cinjenice bacaju na nas bez ikakvih objasnjenja, a kada se objasnjava onda se objasnjava na 'atomskom' nivou sto nimalo ne pomaze, da li je ovako i na fakultetu?

Како на којем, највјероватније.

Mislio sam na banjalucki ETF.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 14:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Okt 2015, 14:11
Naletio sam slučajno na ovu temu dok sam rovario o faksu i pošto sam upisao ove godine daću par utisaka, ovako na prvu loptu.

Fakultet se čini jako organizovan, što se tih stvari tiče nikakav problem, sav materijal dobijem i moje je samo da učim.

Međutim, ne sviđa mi se dosta toga, prije svega šta su to oni postavili kao prioritete. Prije svega glavnog baju zvanog "matematika". (Ponavljam se strašno).

Prvo bio sam od marta do juna na prvoj pripremnoj nastavi i tu sam se dosta pripremio za prijemni (pa i za faks), upao na budžet i to, ali nije stvar u tome. Ljudi su mi bukvalno pola pripremne nastave govorili kako "ako ne ide matematika, upišite pravni faks i slično, ovo nije mjesto za vas" itd. Kao da se nečija inteligencija ogleda u poznavanju matematike. Još omalovažava Pravni koji sumnjam da bi završio. I kao da se u ovoj struci sve vrti oko toga kako ću prikazati kompleksan broj u ravni ili dokazati već šest milijardi puta dokazanu teoremu.

Prešao sam preko toga, pljunuo sebi u usta i upisao ovaj faks iako sam imao prilike i za neki bolji faks vani, ali rekoh da ne pravim starcima veliki trošak, a i volim ovaj grad ostaću ovdje i vidjeti kako izgleda taj "navikani" ETF. Upisao faks i krenuo, kad ono opet po starom... Pa ću probati navesti to na neki moj "first-look" način.

OET - odličan predavač, ni gradivo nije toliko strašno, samo traži dosta podloge iz srednje što se tiče tih stvari, a meni ne predstavlja toliki problem.

ORT i PROGRAMIRANJE - takođe ništa strašno pogotovo za računarce, a izborni je takođe lagan. Predavači kod sva tri predmeta su prijatni te bez problema i bez ikakvih muka idem na predavanja odnosno učim to što zadaju.

I onda dolazimo do poznate priče, a to je matematika.

Nije meni problem vježbati i raditi, evo matematiku i radim svaki dan, više nego sve ostale zajedno, ali sve to da bi na kraju došao kod njih i oni mi rekli, "ups pa ne znaš zašto je nebo plave boje, nije ovo za tebe odmah se ispiši, bolje idi na pravni". Pa dobro, nije dosta što se zajebavam po cijele dane sa nečim što veze nema sa poslom kojim ću obavljati već se odnosite prema meni kao prema paščetu, a nije baš da sam toliko glup, ipak sam upao na budžet i koliko toliko solidan sam učenik. A ni matematika nije baš da mi ne ide.

Mislim prelaziti preko svega toga traži više živaca nego pameti, ali hajde, treba raditi i u tome je stvar. Međutim i sama ta pomisao na pameti da imam šansu otići u Graz već tamo u proljeće, toliko mi pravi problem da već posustajem u namjeri da se zezam sa ovim. Tako da što se mene tiče nema šta, dati sve od sebe, pa šta bude. Ako ne bude išlo, odustajem i ćaos. Ako budem morao prenositi silne matematike i vucati ih sa sobom kao kofer već vidim da od tog školovanja nema ništa.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Пали ти синко чим могнеш. Ако можеш да финансираш.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 17:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
Jbg, o tom banjaluckom ETF-u samo najgore cujem, to sam valjda mogao zakljuciti i na osnovu same web stranice...Da li je mozda bolje riskirati i otici u Novi Sad ili Zagreb ili ne (da li je prevelika konkurencija itd.)?

Usput ko to govori da oni kojima ne ide matematika idu na pravni fakultet?

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 17:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

h4xx0r je napisao:
Jbg, o tom banjaluckom ETF-u samo najgore cujem, to sam valjda mogao zakljuciti i na osnovu same web stranice...Da li je mozda bolje riskirati i otici u Novi Sad ili Zagreb ili ne (da li je prevelika konkurencija itd.)?

Idi slobodno, preporuka za Novi Sad. Bar sam čuo pozitivna iskustva.

Što se tiče ovih što govore to, nije zaista potrebno da se to navodi, ko god je ikad ušao u tu ustanovu zna o kome se radi.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
I ja sam cuo dosta pozitivnih stvari u fakultetu u Novom Sadu.Ali necemo u off-topic.Asistenti Snjezana Maksimovic iz Mat1 i Ivan-Vanja Boroja iz Mat2 spominju to za pravni,narocito ovaj drugi.Oni to rade samo da "uplase" brucose,koji su svakako uglavnom dosta pogubljeni na prvoj godini.Zajebi to sto oni pricaju,na jedno uslo,na drugo izaslo...

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А разлог за "плашење" бруцоша је?

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da ih sto vise napusti fax,tj. da ih sto manje zavrsi,pa da etf zadrzi epitet "teskog" fakulteta.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mene to ne plaši, ali me gura dalje od fakulteta. Jer zamislite kakav je to fakultet u kojem dotični asistenti imaju namjeru da UPLAŠE brucoše i još to jasno daju do znanja. Pa ovaj fakulet ima predispozicije da bude top ustanova, ali očigledno da vole da budu na "zlom" glasu.

Pošto sam ovo ljeto bio na intervjuu, pita me gospodin menadžer firme da li sam završio etf. Ja kažem da tek upisujem i 'ladno mi odgovara, da on od tog svakako nema ništa jer i osoba koja zavši taj faks treba isti nivo obuke kao i ja. Sve ti je jasno.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

pingvin je napisao:
Da ih sto vise napusti fax,tj. da ih sto manje zavrsi,pa da etf zadrzi epitet "teskog" fakulteta.

Ма ок то, али опет гдје је ту поента? Ваљда би факултете требао да буде ту због студената, а не студенти због факултета? И да при томе пружи најбољи могући ниво образовања.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Welcome to Balkan :P

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Skoro je bio tu post kako je u svim normalnim drzavama mali procenat studenata koji su polozili neki predmet znak da je profesor los predavac,kod nas je obrnuto...

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

pingvin je napisao:
Welcome to Balkan :P

Предуго сам ја на Балкану, али и даље не престаје да ме изненађује. Непријатно.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 18:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

pingvin je napisao:
Skoro je bio tu post kako je u svim normalnim drzavama mali procenat studenata koji su polozili neki predmet znak da je profesor los predavac,kod nas je obrnuto...

Upravo to. U Beču na medicini koju drugar pohađa, profa dobio otkaz jer je imao prolaznost ispod 50%, sa razlogom "Loša sposobnost prenošenja znanja.".

Po toj logici na ETF-u na prvoj godini ne bi bilo profesora jer bi svi otkaze dobili.

Šta je tu je ili trpi ili bježi, nije baš komplikovana formula. Ja sam se zajebao pa sam ostao iako sam imao priliku pobjeći, kontam navikano je to, ići će to. I sad kosu čupam.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2015, 19:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 10:57
Znate kako, istina je negdje na sredini. I ne može se nikako porediti zapadna Evropa sa nama. Prije svega, jer tamo ne upisuju SVI fakultete. Ovde kod nas je trend da se poslije srednje upiše neki fakultet i ide minimum jedna godina, i onda kod takvih nije ni čudo što prolaznost bude niska. Matematika jeste teška, niti je za svakoga. Te priče o pravnom i slično se ni meni ne sviđaju, ali jednostavno preko toga se pređe, takav asistent, i te priče me nisu pogađale toliko. Mada nisam zapazio da je Snježa forsirala tu priču niti ju je uopšte rekla ijednom.

Evo ja prvi nisam položio Mat2, ali nisam ni učio previše i ne mogu se žaliti kad nisam ni forsirao to. Polaganje ispita je spoj učenja i sreće. Moraš imati oboje da bi uspjeo, nekad je više sreća nego učenje, a nekad obrnuto.

Takođe, batalite bilo kakve predrasude i priče koje ste čuli o bilo čemu. Da sam slušao sve šta sam čuo i radio onako kako su me savjetovali, čisto sumnjam da bi dva ispita položio. Nemojte da vam drugi pune glavu raznim stvarima, kako se neki ispit ne može položiti, kako moraš to i to uraditi da bi uspio položiti i slično. To su u 95% slučajeva obične gluposti.

Sad ovako kad pogledam post, ispade kao da branim faks i kao da je sve tamo bajno. Daleko od toga, imam ja dosta zamjerki na rad fakulteta u raznim sferama, ali nije toliki bauk koliko se prikazuje.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 08:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Ja sam bio jedan od osnivača inovatorske sekcije na ETF-u, pa sam bio prvi koji je napustio, jer se sve svelo na to da ja opet kod kuće nešto napravim. Prčvarnicu od 3m2 nismo mogli dobiti, a već u prvoj tranši, dobili smo ozbiljne pare od ministarstva, da se opremi neka mala laboratorija, a asistent koji nam je bio kao voditelj te sekcije (jer je ipak bilo to sve u sklopu fakulteta i zvanično, pa je morao neko biti), tražio je da kupimo časopise! Toliko o tome. Ja tražio da uzmemo razvojno okruženje za neku platformu, on časopise!

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 12:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
h4xx0r je napisao:

Boroja. :P

Zapravo, politika ETFa je da se sve više studenata upiše, ali iz nekog razloga ne žele da dovedu još asistenata za matematike. Divim se i Snježi i Vanji kako izdrže sa toliko studenata.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 14:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Izdrže jer vjerovatno ne posvećuju toliko pažnje da svi shvate već samo da se preleti plan. Ove godine Mitrović ima 300-400 ljudi u amfiteatru, šta mislite kako je tada predavati.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 14:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
joj zar tu Snjezanu jos nisu sutnuli? ne sporim da je strucnjak u svom polju, al pedagoski potpuno promasen pristup. onaj tip ljudi koji zna nauku za sebe, al ne zna da prenese drugima. plus desavalo joj se da iz cista mira prebaci na neku skroz nevezanu temu, jednom je cijeli cas pricala o svom djetetu, o horoskopu, o sponzorusama... bas nedopustivo, ajd da ima 60 godina pa da covjek i razumije te prebacaje i preseravanja, al ona nema ni 30

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2015, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Žena naradila pa da malo odmori.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]