Naletio sam slučajno na ovu temu dok sam rovario o faksu i pošto sam upisao ove godine daću par utisaka, ovako na prvu loptu.
Fakultet se čini jako organizovan, što se tih stvari tiče nikakav problem, sav materijal dobijem i moje je samo da učim.
Međutim, ne sviđa mi se dosta toga, prije svega šta su to oni postavili kao prioritete. Prije svega glavnog baju zvanog "matematika". (Ponavljam se strašno).
Prvo bio sam od marta do juna na prvoj pripremnoj nastavi i tu sam se dosta pripremio za prijemni (pa i za faks), upao na budžet i to, ali nije stvar u tome. Ljudi su mi bukvalno pola pripremne nastave govorili kako "ako ne ide matematika, upišite pravni faks i slično, ovo nije mjesto za vas" itd. Kao da se nečija inteligencija ogleda u poznavanju matematike. Još omalovažava Pravni koji sumnjam da bi završio. I kao da se u ovoj struci sve vrti oko toga kako ću prikazati kompleksan broj u ravni ili dokazati već šest milijardi puta dokazanu teoremu.
Prešao sam preko toga, pljunuo sebi u usta i upisao ovaj faks iako sam imao prilike i za neki bolji faks vani, ali rekoh da ne pravim starcima veliki trošak, a i volim ovaj grad ostaću ovdje i vidjeti kako izgleda taj "navikani" ETF. Upisao faks i krenuo, kad ono opet po starom... Pa ću probati navesti to na neki moj "first-look" način.
OET - odličan predavač, ni gradivo nije toliko strašno, samo traži dosta podloge iz srednje što se tiče tih stvari, a meni ne predstavlja toliki problem.
ORT i PROGRAMIRANJE - takođe ništa strašno pogotovo za računarce, a izborni je takođe lagan. Predavači kod sva tri predmeta su prijatni te bez problema i bez ikakvih muka idem na predavanja odnosno učim to što zadaju.
I onda dolazimo do poznate priče, a to je matematika.
Nije meni problem vježbati i raditi, evo matematiku i radim svaki dan, više nego sve ostale zajedno, ali sve to da bi na kraju došao kod njih i oni mi rekli, "ups pa ne znaš zašto je nebo plave boje, nije ovo za tebe odmah se ispiši, bolje idi na pravni". Pa dobro, nije dosta što se zajebavam po cijele dane sa nečim što veze nema sa poslom kojim ću obavljati već se odnosite prema meni kao prema paščetu, a nije baš da sam toliko glup, ipak sam upao na budžet i koliko toliko solidan sam učenik. A ni matematika nije baš da mi ne ide.
Mislim prelaziti preko svega toga traži više živaca nego pameti, ali hajde, treba raditi i u tome je stvar. Međutim i sama ta pomisao na pameti da imam šansu otići u Graz već tamo u proljeće, toliko mi pravi problem da već posustajem u namjeri da se zezam sa ovim. Tako da što se mene tiče nema šta, dati sve od sebe, pa šta bude. Ako ne bude išlo, odustajem i ćaos. Ako budem morao prenositi silne matematike i vucati ih sa sobom kao kofer već vidim da od tog školovanja nema ništa.
|