banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jul 2015, 15:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 10:57
Neće biti problem, ali trebaš preći dosta zadataka, naravno ne moraš raditi baš svaki zadatak, ali bitno ti je da shvatiš ideje. Ja uopšte nisam uradio puno zadataka od početka do kraja, većinu samo započnem formulama i slično, ili čitam rješenje, mada to ipak zavisi od čovjeka do čovjeka i njegovog načina učenja. Ali nije problem, bez obzira što se nisi sa tim sretao ranije.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2015, 12:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2015, 12:46
Jos sam zaboravio da upitam, da li je potrebno da imam windows OS, ili mogu koristiti linux? Tj. da li se iz onog predmeta ORT koriste slucajno neke office alatke koje zahtjevaju windows ._.? Nadam se da to nije slucaj :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2015, 13:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

U principu ne moraš koristiti Windows. Na programiranju se radi u CodeBlocksu (GCC), on je i izvorno na linuksu. Na ORT-u imaš Word i Excel(2007) iz labova, mada to i nije nešto zahtijevno, taj lab, to su neke osnovne stvari, a uvijek možeš potjerati Ofis na WINE-u. Isto važi i za OrCad, to je za izvještaj iz OET-a, trebaju ti slike iz programa, ali njih uvijek možeš od kolega uzeti.
Inače, možeš za dž dobiti studentsku licencu za Windows i full verziju Visual Studia preko Dreamsparka.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2015, 21:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
aleks_kyushu je napisao:
Jos sam zaboravio da upitam, da li je potrebno da imam windows OS, ili mogu koristiti linux? Tj. da li se iz onog predmeta ORT koriste slucajno neke office alatke koje zahtjevaju windows ._.? Nadam se da to nije slucaj :-?

N emorađ, a za Office možeš koristiti virtuelnu mašinu.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2015, 14:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
Moze li mi neko objasniti zasto bi softverski inzinjer trebao OET te elektroniku?Koliko sam vidio nigdje se ne spominje softver u ova dva predmeta, zar je moguce da je to zbog ugradjenih racunarskih sistema u zadnjem semestru?To je izborni predmet, zasto onda sviju pripremati za njega ako ga neki vjerovatno ni nece odabrati (cak je i ogroman razmak izmedju ovih predmeta, OET i elektronika prva 3 semestra a ugradjeni rac. sistemi u 8.)?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2015, 15:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
pa ne spominje se ni u matematici ni u fizici softver, jel i to treba izbaciti?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2015, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
h4xx0r je napisao:
Moze li mi neko objasniti zasto bi softverski inzinjer trebao OET te elektroniku?Koliko sam vidio nigdje se ne spominje softver u ova dva predmeta, zar je moguce da je to zbog ugradjenih racunarskih sistema u zadnjem semestru?To je izborni predmet, zasto onda sviju pripremati za njega ako ga neki vjerovatno ni nece odabrati (cak je i ogroman razmak izmedju ovih predmeta, OET i elektronika prva 3 semestra a ugradjeni rac. sistemi u 8.)?

Ako hoces da izbjegnes oet,matematike,fiziku te da se od pocetka baziras samo na programiranje onda zaboravi etf. Mozes biti samouk programer,a mozes recimo upisati ovako nesto http://www.its.edu.rs/ ,sto kosta 2000 evra godisnje...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2015, 15:34 
Pripravnik
Pripravnik

giometar je napisao:

Matematika se (navodno) primjenjuje (kod kompleksnijih softvera pogotovo), za fiziku ne znam jer fiziku zasigurno niko ne bi prepustio softverasu vec bi zaposlili fizicara koji bi to sve detaljno objasnio i odradio (zamisli da radis na nekom skupom projektu, npr. u NASA - i, da li bi potrosili milijarde i milijarde dolara a da sve kompleksne proracune rade ljudi koji se ne bave time?Zamisli kakve bi to posljedice imalo...), sto se tice elektronike i OET ne znam kako se to moze primjeniti, jer ako je potrebno radices sa elektronicarem ili nekim ko se bavi time i koji ce to sve objasniti (zasto studirati elektroniku ako i programer to moze raditi a jos poznaje i softver).

pingvin je napisao:
Ako hoces da izbjegnes oet,matematike,fiziku te da se od pocetka baziras samo na programiranje onda zaboravi etf. Mozes biti samouk programer,a mozes recimo upisati ovako nesto http://www.its.edu.rs/ ,sto kosta 2000 evra godisnje...

Da imam toliko novca radije bih isao na FER ili FTN.Usput, ako tu nema cak ni matematike (a koja je, navodno, potrebna u ovoj struci) zar time ne bih bio (djelimicno) nesposoban za rad, ili ipak mislis da je matematika nepotrebna pa si mi zato preporucio ITS? :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2015, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima matematike,onoliko koliko treba.A to je 5 puta manje nego na etfu...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2015, 01:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
h4xx0r je napisao:
Da imam toliko novca radije bih isao na FER ili FTN.Usput, ako tu nema cak ni matematike (a koja je, navodno, potrebna u ovoj struci) zar time ne bih bio (djelimicno) nesposoban za rad, ili ipak mislis da je matematika nepotrebna pa si mi zato preporucio ITS? :wink:

Имаш математику прва два семестра. И имаш попуст ако искешираш паре одједном. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Poslednji put menjao sinip dana 22 Sep 2015, 01:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2015, 01:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

giometar je napisao:

Физику? Осим ако нећеш да програмираш неку симулацију лета авиона или слично, наравно да треба избацити. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2015, 16:56 
Pripravnik
Pripravnik

Na stranicama ostalih ETF-ova u regionu se sav nastavni plan i program moze shvatiti, medjutim ovi na banjaluckom ETF-u ocito ne znaju razliku izmedju izbornog i opcionalnog predmeta.U elaboratu na kraju imaju oznake C i B, C - student MOZE da bira 1 od 2 predmeta (tek u zadnjem semestru, s obzirom da pise "moze" pretpostavljam da je to opcionalno?) a B je izborni predmet.Ako pod C biramo predmet od nekoliko njih onda je valjda to izborni predmet, pa sta je onda B?Da li je B zapravo opcionalni predmet i koliko njih mozemo birati.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2015, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve ti fino pise,samo trebas citati.Ako to ne
skontas onda preskoci etf.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2015, 19:29 
Pripravnik
Pripravnik

Sve fino pise, a gdje?Pretrazio sam cijeli elaborat za rijec "izbor/ni" i nista nisam nasao.Pogledaj malo stranice FTN-a, FER-a a posebno beogradskog ETF-a pa onda reci da "fino pise" :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2015, 20:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kod C biraš jedan od ta dva predmeta. Ostale koji su pod B kombinuješ tako da napuniš kvotu od 30 ECTS po semestru. Uopšte nije teško shvatiti. A uostalom, to biranje tih izbornih predmeta je tek na 4. godini i do toga ima dosta vremena da se detaljnije razmišlja.

Apropo priče o tome otkud elektronika i elektrotehnika, pa možda ima veze sa time po nazivu fakultetu i tome što kada se završi fakultet imaš zvanje diplomiran inženjer elektrotehnike a nijedan predmet vezan za to nije slušao i položio.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2015, 09:43 
Pripravnik
Pripravnik

Hvala na odgovoru.Sto se tice drugog dijela to mi uopste nije jasno, kako je moguce da bez obzira koji odsjek i smjer odabrao i dalje imas isto zvanje?

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2015, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Државни факултети су познати по флексибилности и праћењу трендова... :evil3:

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2015, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:

:thumbright: :thumbright: :thumbright: :D

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2015, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Иначе пошто сам коначно очистио другу годину на ИТС-у, некад у другој половини октобра ћу да отворим тему о тој школи, са информацијама и утисцима из прве руке, јелте... :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2015, 00:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
sinip je napisao:

Ево АГФ је флексибилан, да флексибилније не може бити.
Трендове не пратимо, јер пара немамо.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]