@јан_де: Svaka ti je na mjestu i nazalost si u pravu, zbog toga i jeste reputacija privatnih fakulteta takva kakva jeste.
Ali opet, imas tih 10% (po mom misljenju i iskustvu 30%) koji trpe svakakve price zbog takvih studenata.
Ako cemo tako, licno poznajem curu koja je na FPNu - Socijalni rad prenijela 7 predmeta uz molbu...
Ima milion takvih slucajeva i na javnim fakultetima, ako uzmemo u obzir procente manje je nego na privatnim, ali uzmimo u obzir i koliko studenata studira na jednim i na drugim...
Ali opet ostaje ono sto sam rekao na pocetku, DZABA MU TA DIPLOMA, niko mu neznanje nece trpiti bilo da je zavrsio javni ili privatni ili oba...
@lollipop: Upravo zbog takvih, koji se "hvale" svojim diplomama a ne znanjem ispastaju oni koji zele nesto da naprave od sebe jer znaju da ima 10 diploma bez znanja nece pomoci osim ako nema tudja ledja da preko njih gazi...
Tako da, u sustini, ta mi je generalizacija prilicno glupa.
Budimo realni, svi ovi ispadi od studenata sa privatnih fakulteta ima i na javnim, mozda procentualno manje, ali stvarna cifra je tu negdje.
Bolja kategorizacija (ako je uopste mora biti, a trebalo bi) bi bila na strucnjake koji znaju svoj posao i "strucnjake" koji pojma nemaju.
Kod privatnih fakulteta stoji jedno pravilo:"Ko uci, znace, ko ne uci, proci ce."
Ja samo dodajem na to:"Dzaba mu!"
A zbog te "vecine" koja ide na faks zbog papira da se hvali njime covjeku tacno dodje zao sto je upisao bilo kakav fakultet...
@[Enterprise]: U pravu si, ta informacija mi je na jedno usla, na drugo izasla, ali to je samo jedna stavka koja je, kao sto si sam rekao, "teoretski" moguca...
@Tasko: Fazon je sto brucosi sa filoloskih i ostalih slicnih javnih fakulteta smatraju za sebe da su pametniji od doktora nauka sa privatnog fakulteta.
Realno, ne mogu se porediti, ali ne po tezini, vec po medvjedjim uslugama profesora koje su izrazene na privatnim fakultetima, jer, realno, niko nece placati obnovu na privatnom, nema smisla.
A to sto kazes "niko ne kaze da tamo ima...", vjeruj mi, ima ih koji kazu tako, i to puno njih.
A i ti kad si svoje stavove o privatnim fakultetima "prevodio" za studente Apeirona si dovoljn o rekao koliko mislis da "niko ne misli..."

Ono sto pokusavam sve vrijeme da kazem je glupa kategorizacija na privatne (lake) i javne (teske) fakultete i da na to ne treba tako gledati.
To je sve.
Statistika i razlog koji sam naveo iznad (za obnovu god. na privatnom) je dovela do lose reputacije privatnih fakulteta i zbog toga ispastaju studenti koji su upisali privatni fakultet da nauce nesto.
Poenta svega je prolaznost na privatnim fakultetima, ali ako zbog nje svaka fukara zavrsi fakultet i nije neka velika stvar.
Ako ne zna raditi ono za sta je zavrsio, moze diplomu slobodno koristiti kao toalet papir.
ALI, REALNO, ista stvar je sa javnim fakultetima, desava se (doduse u manjem broju) da i tu duduci zavrse, oni takodje mogu svoju diplomu zabiti na jedno mjesto.