banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Feb 2011, 21:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
To ponistavanje diploma je smesno. Kakva je to drzava koja ne upozori na vreme ljude da neko nelegalno izdaje dokumente? Ok, ima ljudi dosta koji nisu ucili, ali verujem da ima i onih koji su sa dosta truda zasluzili tu diplomu.
Ne studiram ovde ali imam prilike da čujem od prijatelja svakakvih priča. To što čujem je iživljavanje nekih profesora na studentima. Verujem da to nije na svakom fakultetu, ali opet je nedopustivo da se to dešava. Ja ne znam koliko profesora ima da im je bar malo stalo da student nešto nauči i završi taj fakultet.
I inače sam primetio da je kod nas cilj da se toliko pretera s teorijom, da to veze sa poslom nema. Realno, neko kad nauči 100 pitanja-lekcija, šta ima od toga nakon godinu-dve? Ko da će se sećati toga...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
одавно ја говорим да нам је читав школски систем у ку*цу...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 12:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
stormbringer je napisao:
To ponistavanje diploma je smesno. Kakva je to drzava koja ne upozori na vreme ljude da neko nelegalno izdaje dokumente? Ok, ima ljudi dosta koji nisu ucili, ali verujem da ima i onih koji su sa dosta truda zasluzili tu diplomu.
Ne studiram ovde ali imam prilike da čujem od prijatelja svakakvih priča. To što čujem je iživljavanje nekih profesora na studentima. Verujem da to nije na svakom fakultetu, ali opet je nedopustivo da se to dešava. Ja ne znam koliko profesora ima da im je bar malo stalo da student nešto nauči i završi taj fakultet.
I inače sam primetio da je kod nas cilj da se toliko pretera s teorijom, da to veze sa poslom nema. Realno, neko kad nauči 100 pitanja-lekcija, šta ima od toga nakon godinu-dve? Ko da će se sećati toga...

Nek je neko neško smisleno sročio, pa o čemu sam ja pisao ovdje i dočekali me ne nož! Što veli drug Marfi: Gram prakse jednak je toni teorije.
Mogu ja tebi dva dana pričati kako se skida karburator sa auta rasklopi i čisti, dok ti to ne ne vidiš i svojim rukama uradiš džabe. Takvo je naše školstvo Njegovo kraljevsko veličanstvo profesor Nadrkovski i gomila bespotrebnih gluposti "koje moraju da se znaju kolega"

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Ovo je moje mišljenje:
1. Nije istina da se na privatnim fakultetima ne uči, jer dosta studenata sa privatnih fakulteta je upisalo magistarski na državnim i uspješno su završili. Znam oko 10-ak kolega koji su na privatnom završili Ekonomiju i na državnom upisali magistarski i danas su magistri. Onda se dolazi do zakljucka da se ne uči ni na državnom, jer kako sa privatnim da upišeš na državnom magistarski i završiš?!
2. Mi u RS (ili i u kompletnoj BiH) živimo još u XVII vijeku, pa 80% visokoškolskih ustanova u Evropi je privatizovano, čak se i srednje škole privatizuju. Kakve veze ima da li je privatni ili državni ako se kvalitetno znanje prenosi?
3. Nikad se ne desi na privatnom da izadjes na ispit i cekas po 4-5 sati da profesor dodje, a on na kraju ne dodje. Uvijek su predavanja i vjezbe tacna i nema kašnjenja ni profesora ni asistenata. A na državnom?!
Kod nas postoji problem kad neko ide na privatni fakultet jer svi misle "on ima para pa ce to lako da završi", a nije tačno. Nas većina radi i svojim radom plaća školarinu na privatnim fakultetima, dok na državnom većina ide svaku godinu po dvije i malo ko radi i roditelji ih izdržavaju, pa napadaju po nama na privatnim fakultetima kako se kod nas ne uči i kako je nama lako, a njima teško.
Nije tačno da se ne uči i da nema znanja, jer dosta sljedećih magistara (ili po novom mastera) i profesora će biti sa privatnih fakulteta.
Kroz 5-10 godina kod nas će većina fakulteta da pređe u privatne ruke, jer samo tako mogu da opstanu.
A vrijeme će pokazati da li mi sa privatnih fakulteta imamo znanje ili ne...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Barsa je napisao:
Znam oko 10-ak kolega koji su na privatnom završili Ekonomiju i na državnom upisali magistarski i danas su magistri.

ne pricaj gluposti. To pravilo je uvedeno 2010. dakle nema jos tih tvojih "magistara". Bar ne u bl
ovo ostalo sto si napisao su takodje vecim dijelom gluposti, ali nemam vise zivaca za te stvari.
Rodjak sa zavrsenim privatnim fakultetom trazi posao vec 7 mijeseci i nema nista (pravo).
Prije toga je pokusao na 3 drzavna, i tek na privatnom je dozivio prosvjetljenje i poceo da uci
presmijesno :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Citiraj:
2. Mi u RS (ili i u kompletnoj BiH) živimo još u XVII vijeku, pa 80% visokoškolskih ustanova u Evropi je privatizovano, čak se i srednje škole privatizuju. Kakve veze ima da li je privatni ili državni ako se kvalitetno znanje prenosi?

A otkud tebi da je sve sto dolazi iz EU ili USA dobro. To sto je privatizacija postala moda u svijetu uopste ne znaci da je dobro. USA ima najveci procenat "College for profit" ustanova, koji funkcionisu upravo kao i vecina nasih privatnih fakulteta. Zovu ih jos i "diploma mills".
Zasto je je u USA danas nezaposlenost blizu 30%, zasto je u Spaniji nezaposlenost veca od 40%, mislis da to nema nikakve vece sa hiperprodukcijom kadra koji je nesposoban i koji niko ne zeli?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ljudi iz BL koji studiraju po SAD-u kažu da su im fakulteti očajni, kažu da je ono što uče ravno nekom našem srednjoškolskom nivou. Naravno u to ne spadaju ovi top univerziteti po SAD-u...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 14:30 
Barsa je napisao:
Nije tačno da se ne uči i da nema znanja, jer dosta sljedećih magistara (ili po novom mastera) i profesora će biti sa privatnih fakulteta. Kroz 5-10 godina kod nas će većina fakulteta da pređe u privatne ruke, jer samo tako mogu da opstanu.
A vrijeme će pokazati da li mi sa privatnih fakulteta imamo znanje ili ne...

:lol: :lol: :lol: joj i ja rekoh da necu vise, pa opet ne mogu da ne kazem... ovo sto si napisao je na zalost istina, teska, gorka,.. i ovako nista ne ucite, ne pocesete se za polozen ispit, a sad ste evoluirali u magistre i doktore.. ooo jadna li si zemljo moja... otici cemo svi u tri lijepe sa ovakvim skolstvom...
i sta kazes, kako nema znanja, pa svi cemo uskoro biti magistri.. :lol: :lol: :lol: ooooooooooooooooo.................

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam ni rekao da je privatizacija dobra stvar ni da je nešto iz EU ili SAD dobro. A što se tiče nezaposlenosti tu je problem upisne politike na fakultetima, jer najveći brojkandidata se prijavljuje na Pravo i Ekonomiju, a ostali smjerovi na drugim fakultetima su poluprazni. Isti je slučaj i sa srednjim školama, najviše se na konkurs za upis prijavi u Ekonomsku škoklu i Gimnaziju. Šta je sa ostalim školama i fakultetima? Hoćemo li svi biti pravnici i ekonomisti?
A što se tiče znanja na privatnim fakultetima, koliko znam da je student sa privatnog fakulteta prije 2-3 mjeseca predstavljao studente iz RS u Belgiji na nekom seminaru (jer je pobijedio na nekom republičkom takmičenju u RS).

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svako ima pravo na svoje mišljenje, i pravo na odluku šta će poslije srednje škole da upiše, da li privatni ili državni.
Nažalost, završili mi ili državni ili privatni fakultet, teško je pronaći posao bez neke velike veze. To je prava istina

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Barsa je napisao:
Svako ima pravo na svoje mišljenje, i pravo na odluku šta će poslije srednje škole da upiše, da li privatni ili državni.
Nažalost, završili mi ili državni ili privatni fakultet, teško je pronaći posao bez neke velike veze. To je prava istina

Tata, mama, kum, rođak ili čike iz političke partije podobnosti...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 17:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2010, 22:52
ljudi moji usmjereno obrazovanje je zakon....znaci hocu da se bavim tim i tim i idem da zavrsim to i to...suziti obrazovanje samo na strucne predmete...ne budalesati sa nepotrebnim stvarima....

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 18:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Barsa je napisao:
A što se tiče nezaposlenosti tu je problem upisne politike na fakultetima, jer najveći brojkandidata se prijavljuje na Pravo i Ekonomiju, a ostali smjerovi na drugim fakultetima su poluprazni. Isti je slučaj i sa srednjim školama, najviše se na konkurs za upis prijavi u Ekonomsku škoklu i Gimnaziju. Šta je sa ostalim školama i fakultetima? Hoćemo li svi biti pravnici i ekonomisti?
.

Joj, nemoj jos i ti s tom supljom o promjeni upisne politike. Kakvo bre forsiranje elektrotehnike i masinstva i slicnih nebuloza, pa i ovo malo sto ih je zavrsilo nema posla a nece ga ni biti, proizvodnja je odavno otisla iz EU i USA u Kinu, i sve su prilike da se nece vratiti. Ekonomija i pravo su jos najperspektivniji jer ce jedini rast biti u administraciji.
Evo ja zavrsavam agronomiju pa vidim da sam bacio godine, to nikome ne treba, iz Kine uvozimo i psenicu i bijeli luk, ma nema ovdje vise nicega, ova drzava je zivuci mrtvac, zombificirana genocidna tvorevina nastala na lesevima sirotinje...

Sto neko dobro rece, ovoj zemlji treba samo programera i pekara; programera da prave igre, a pekara da prave hljeb; toliko o tome...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za državu si skroz u pravu

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 09:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Last December je napisao:
Barsa je napisao:
A što se tiče nezaposlenosti tu je problem upisne politike na fakultetima, jer najveći brojkandidata se prijavljuje na Pravo i Ekonomiju, a ostali smjerovi na drugim fakultetima su poluprazni. Isti je slučaj i sa srednjim školama, najviše se na konkurs za upis prijavi u Ekonomsku škoklu i Gimnaziju. Šta je sa ostalim školama i fakultetima? Hoćemo li svi biti pravnici i ekonomisti?
.

Joj, nemoj jos i ti s tom supljom o promjeni upisne politike. Kakvo bre forsiranje elektrotehnike i masinstva i slicnih nebuloza, pa i ovo malo sto ih je zavrsilo nema posla a nece ga ni biti, proizvodnja je odavno otisla iz EU i USA u Kinu, i sve su prilike da se nece vratiti. Ekonomija i pravo su jos najperspektivniji jer ce jedini rast biti u administraciji.
Evo ja zavrsavam agronomiju pa vidim da sam bacio godine, to nikome ne treba, iz Kine uvozimo i psenicu i bijeli luk, ma nema ovdje vise nicega, ova drzava je zivuci mrtvac, zombificirana genocidna tvorevina nastala na lesevima sirotinje...

Sto neko dobro rece, ovoj zemlji treba samo programera i pekara; programera da prave igre, a pekara da prave hljeb; toliko o tome...

Pa što onda još naši akademici drže katedre za oblasti koje nemaju perspektivu u budućnosti? Na zapadu se napravi plan i program za narednih pet godina pa se po njemu upisuju studenti i to određen broj za svaki smjer. Bitno je da živi dr na račun države i naroda pa makar i nizašto. Pa kad mi neko kaže naše školstvo je najbolje... :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Panzer je napisao:
Ljudi iz BL koji studiraju po SAD-u kažu da su im fakulteti očajni, kažu da je ono što uče ravno nekom našem srednjoškolskom nivou. Naravno u to ne spadaju ovi top univerziteti po SAD-u..

:lol: :lol: :lol:
Ma naši fakulteti su najbolji, eno sa naših fakulteta izlaze Bil Gejtsovi, a mi smo vodeća tehnološka i ekonomska sila, a u oblasti nauke našim stručnjacima nema ravnih :roll:
Čuj američki fakulteti očajni :lol:
Pa sve što je stvoreno, izmišljeno, unaprijeđeno, otkriveno... uradili su ljudi koji su završili američke fakultete.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Pa sve što je stvoreno, izmišljeno, unaprijeđeno, otkriveno... uradili su ljudi koji su završili američke fakultete.

ne pretjeruj.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Dobro si mu rekao. Vecu glupost odavno nisam procitao.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 11:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

OFM je sad u pravu 100% vremena kad smo pratili naučne tokove u svijetu su odavno iza nas. Ja bi volio da to nije tako i da svi dolaze nama i da nam zavide ali ipak treba biti realan mi smo 20 godina zaostali po svemu.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da, ali on nije pominjao samo nas. Da su americki univerziteti (oni pravi cijenjeni) daleko od nas to niko ne spori. Ali napisati to sto je on napisao je bas pretjerivanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]