banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 00:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2010, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Pa toliko valjda košta jedna godina, ne semestar. :?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 15:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Semestar - 220+40 KM. U Beogradu 2500KM ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Last December je napisao:
U Beogradu 2500KM ;)

MOLIM???

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ma to znam da je nešto 440, nisam bio siguran je li semestar ili je čitava godina. Hvala.

@MonaLisa: Da, cijena skoro svakog studija u Beogradu je tolika, takođe i u Zagrebu. Kad se uporedi s nekim drugim evropskim zemljama ispada skoro isto kao i u Austriji gdje je čini mi se oko 600-700EUR po semestru ili u Švajcarskoj gdje je 1300CHF godišnje što znači da je i skuplje.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 17:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Last December je napisao:
U Beogradu 2500KM ;)

MOLIM???

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/194004 ... 000-dinara

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Treba uzeti u obzir da, za razliku od BL, na budzetsko finansiranje u Beogradu "upada" (u zavisnosti od fakulteta) i do 90% studenata.
Primjera radi, medicina je takodje poprilicno skupa (1000+ eura), ali se od 500 upisanih studenata, 450 upisuje na budzet.
Broj studenata koji ce biti na budzetskom finansiranju se odreduje u zavisnosti od zanimanja (deficitarna zanimanja, naravno, imaju prednost)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:31 
Stara kuka
Stara kuka

Uradila sam prijemni. I jebiga... :lol:
Vidjećemo šta će biti, nisam zadovoljna sa sobom nikako ali neću ništa da govorim dok ne vidim rezultate.

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 20:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Bice sve u redu.
"Không phải cho đến khi bình minh vileni không zarudi"
Spoiler:
(tako je google prevodilac preveo na vijetnamski staru pijanduretinsku mudrost "ne vileni dok zora ne zarudi") :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka

Ahahahaha, triput hura za google :lol:

Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 00:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 19:20
Eh, da, eto, kao i deseci arhitekata u Banjaluci, uskoro ostajem bez posla. Tehnoloski visak. Pa vi djeco, upisujte arhitekturu u Banjaluci i sanjajte. Jaukace zid kad dodju racuni za stanarinu, struju, grijanje, kablovsku, telefon, vodu, internet. Jesti i ne moram. Zivim od snova.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 08:04 
Stara kuka
Stara kuka

:( Na žalost, tako je to, ne samo sa arhitektama nego sa mnogima. Da živimo u normalnoj državi sve bi bilo drugačije.
Ostaje samo pokušati i nadati se...

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 09:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

raven je napisao:
Eh, da, eto, kao i deseci arhitekata u Banjaluci, uskoro ostajem bez posla. Tehnoloski visak. Pa vi djeco, upisujte arhitekturu u Banjaluci i sanjajte. Jaukace zid kad dodju racuni za stanarinu, struju, grijanje, kablovsku, telefon, vodu, internet. Jesti i ne moram. Zivim od snova.

Stvarno, nisam bas upucen u stanje kod nas,ali pretpostavio sam da je isto kao i svuda u svijetu. Posljednjih godinu dana konstantno srecem clanke na netu koji govore o "architects lay offs" i kuknjavi oko toga.
Govore o tome kako je profesija u go... samo takvim i da ne izgleda da ce krenuti na bolje. Mnogi arhitekti su prosto odlucili da promjene profesiju jer vise nisu u stanju uopste naci nikakav posao u struci,a a ko ga slucajno nadju rade kao dronovi za crtanje u ACADu bez mogucnosti uticanja na projekte. Plate su bijedne.
Ne zelim da vas bacam u bed, ali to je ono sto sam citao od arhitekata u USA i Britaniji mahom.

Treba uzeti u obzir da su gradjevinska i arhitektonska profesija ciklicne, tj. postoje periodi recesije i periodi blagostanja i to nije nista novo, ali mislim da je problem hiperprodukcija kadrova u profesiji koja je nekad smatrana elitistickom.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 11:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
MonaLisa je napisao:
Da živimo u normalnoj državi sve bi bilo drugačije.

Ne lupaj, zivota ti... U citavoj Evropi arhitekti ostaju bez posla i ta tendencija traje vec 2-3 godine.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka

mirdza je napisao:
MonaLisa je napisao:
Da živimo u normalnoj državi sve bi bilo drugačije.

Ne lupaj, zivota ti... U citavoj Evropi arhitekti ostaju bez posla i ta tendencija traje vec 2-3 godine.

MonaLisa je napisao:
:( Na žalost, tako je to, ne samo sa arhitektama nego sa mnogima. Da živimo u normalnoj državi sve bi bilo drugačije.

:wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 14:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Evo ja bas sad zavrsavam, ali bigaje, od posla nista, to znaci da ako u roku od par godina ne budem nesto sljakao vezano za faks, diplomu mogu slobodno da nalozim. Realnost je surova, imamo hipreprodukciju kadra, a trziste je maleno.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
...sta bi na kraju Mona LIsa, si upala?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka

Jeap :) Prije pola sata podigla svoj lijepi plavi indeks :D

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

...cestitam, nadam se da si uspjela na budzet uleteti.....

...ja sam novi na forumu, pa slucajno nabasah na temu...

Generalno gledano niti upis niti sam studij arhitekture nisu teski, ali opet sve zavisi od coveka, to jednostavno ili mozes ili ne mozes....a zadnjih godina je tendencija da na arhitekturu "bjeze" oni koje ne vole da uce, pa su im najvece muke matematike, fizike i sl, ili je upisuju ljudi koji hoce da se "kurce" tim sto kao idu arh....onih normalnih je najmanje i oni idu nekim svojim normalnim tokom bez nekih vecih poteskoca....

Ali zaposlenje u struci je ona zajebana strana koju je danas tesko definisati i za koju se moras boriti i rukama i nogama, ponekad krenuti od samog gradilista i posla nadzornika koji moze da radi obicni tehnicar, da bi se kasnije uspio uvaliti na koliko toliko bolje radno mjesto.....a ko hoce da zaradi morace da radi i nesto sa strane gde obicno i leze neke ozbiljnije pare....

@Mona Lisa: ti nemas sta da se brines, tebi je sad studij glavni problem, bitno je samo da volis to sto si upisala i da ne budes lijena....na spavanje zaboravi, ako ne pijes, poceces....to ti je zivot jednog studenta arhitekture iz prve ruke vjeruj mi :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka

sirco je napisao:
...cestitam, nadam se da si uspjela na budzet uleteti.....

I to sam.

sirco je napisao:
@Mona Lisa: ti nemas sta da se brines, tebi je sad studij glavni problem, bitno je samo da volis to sto si upisala i da ne budes lijena....na spavanje zaboravi, ako ne pijes, poceces....to ti je zivot jednog studenta arhitekture iz prve ruke vjeruj mi :wink:

:lol: :lol: :lol: Isto ovo mi je jedan lik rekao prije par dana.

sirco je napisao:

Generalno gledano niti upis niti sam studij arhitekture nisu teski, ali opet sve zavisi od coveka, to jednostavno ili mozes ili ne mozes....a zadnjih godina je tendencija da na arhitekturu "bjeze" oni koje ne vole da uce, pa su im najvece muke matematike, fizike i sl, ili je upisuju ljudi koji hoce da se "kurce" tim sto kao idu arh....onih normalnih je najmanje i oni idu nekim svojim normalnim tokom bez nekih vecih poteskoca....

Ja ne spadam ni u jednu od tih. Htjela sam nešto što mi roditelji nisu mogli/htjeli omogućiti. A arhitektura je nešto što mi je uvijek bilo interesantno, tako da dođe kao ''drugi izbor''.

Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 20:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zao mi je sto nisi ostvarila prvobitnu zelju, i ja sam slicno prosao, samo sto je moja zelja bila da studiram u inostranstvu, konkretno u Novom Sadu, ali se na kraju nisam previse pokajao sto sam ostao, jer su skole prilicno slicne i ne gubim mnogo....

Sta ti je bio prvi izbor? ( Dizajn u Milanu 8) random pokusaj )

Ma kod svih nas je prica ista i vi ce te biti isti: nikad ne spavamo, nemamo vremena za zivot, jedemo samo slatko i slicna kuknjava....to je uvek tako :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]