banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 335 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 00:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Oglasio se i Novak kondić da reječima njegov sin studira međunarodnu ekonomiju a to je deficitarno zanimanje u RS !

Gdje ste sad miševi da pljujete po prof. Dragoljubu Mirjaniću znali ste pričati njegovi studenti zbrinuti i tako dalje , a evo vam sad sinovi i kćeri jedne vladajuće garniture, a svi se zavukli u rupe! PATETIČNO!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Scope,
код нас се гледа само како да те неко што боље измузе
да што више радиш за што мање паре... :(

На западу се итекако гледа шта си и гдје завршио и са каквим успјехом.
Рецимо да си правник - најбоље катедре за право су нпр. Јејл, Харвард и Принстон, са њиховом дипломом (honoris) имаш огромне предности приликом запошљавања.

Е сад, већина наших факултета није призната у свијету
(без обзира што су неки јако тешки и нуде веома темељно и квалитетно образовање), из простог разлога што није постојала међуакадемска сарадња односно били смо јако инертни у раду на заједничким пројектима, комуницирању, размјени искустава и открића, те размјени студената и наставног особља.

У научним и универзитетским круговима се вриједност једног факултета, те универзитета мјери управо по тим критеријумима,
дакле успјешности и признатости персонала, те успјесима и реализацији студената који прођу кроз факултет.

Прије пар дана је на АУБЛ дошла комисија из Европског Академског Савјета и направила рангирање односно евалуацију факултета
на лицу мјеста, а утисак који професори и студенти оставе на њих, заједно са збиром остварених резлтата ће резлутирати у међународном вредновању дипломе (односно научној и стручној "тежини" коју она носи).

И званични, да кажем "признати" - институционални факултети код нас
имају мноштво организационих проблема са којима се носе,
те проблематику структуре, методологије рада, интеграције у Европске Академске Асоцијације итд.,
а ви замислите како је тек ситуација са новим факултетима који се тек отварају.

Да би један факултет био цијењен, вреднован и признат у свијету
првенствено његови професори морају бити уважени научници
који своје научне радове и истраживања објављују у међународним зборницима радове, односно презентују их на важним научним скуповима.
Други, једнако битан сегмент, јесте успјешност студената који прођу кроз тај факултет.

Али ако професори "тезгаре" и "одрађују", а студенти се задовољавају шестицама, а нико не учествује на међународним конференцијама, семинарима и такмичењима, самим тим и тај факултет губи шансе да буде признат у међународним научним круговима.

Удавио сам вас, нећу више...Поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 00:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Damaskine, na ovu tvoju priču se sad nadovezuje cjelokupan i sveobuhvatan stepen društvene razvijenosti, u svim oblastima.. samo tako ćemo moći imati kvalitetne institucije i mrežu akademsko-naučnog djelovanja i napretka..

I da, istina je, na banjalučkom Univerzitetu je dosta profesora iz Srbije, koji dođu samo na tezgu i da to otaljaju, dadnu jednu kašu od predavanja na brzinu, na dan-dva, uzmu dnevnicu i vrate se na svoj matični Univerzitet.. niti poznaju studente, ni ovaj grad, ni kulturu i mentalitet itd..- niti ih to uopšte zanima... dođu tu samo zbog para, aj budimo iskreni i realni .. mislim da to loše utiče na uslove univerzitetskog rada i opštu akademsku klimu. Ali mi nemamo drugog izbora, jer nemamo valjanog domaćeg kadra iz svih nauka i u dovoljnom broju..

A koliko je meni poznato, na tim novopečenim privatnim fakultetima su dobri predavači i profesori sa eminentnim imenom i djelom u akademskim krugovima i kružocima? Pa ipak taj uslov dobrog kadra, tu konkretno, nije dovoljan da izazove rezultat dobre i afirmisane akademske ustanove. Valjda treba taj dobar kadar dobro i pošteno i da radi :lol: 8) pa da bi svi uslovi bili zadovoljeni :P :-?

aj razvezala sam se i ja..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 08:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
moja komsinica predaje na komunikoloskom f. u BL i zabranjeno joj je da obara studente...

e sad vjerujte ili ne vjerujte ali ona nama tako kaze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 08:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Sto mrzim kada dodje neko sa jednog od tih privatnih "fakulteta" i prica mikako je tesko i kako se dosta pati da zavrsi...

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
A ništa im nije draže nego pasti na ispitu.. I onda upada u kafanu onako sav isfuran..

- Šta je bilo?
* Ma joj..ćuti..
- Ozb..šta je bilo?
* Ma učio sam celu noć, a oborio me...
- A sranja..šta ćeš sad?
* Ma ništa, popit kafu..imam drugi rok popodne

;))

Kao, da se da svetu do znanja da je njihov fax težak, da se tu pada..itd,itd.. Najgluplji je argument, kao što sam već rekao..kad kažu .. ma joj, ljudi se zadužuju, uzimaju kredite da bi studirali..

Stari, vama ako se studira, eto vam 25 fantastičnih fakulteta pred nosom, po ceni od 400KM.. Tebi ako je do znanja, ti nećeš nikada otići na BLC, PIM menadžment, Komunikologiju nego ćeš upisati Ekonomiju, Žurnalistiku, Pravo.. Ali svi dobro znamo da nije znanje ono ključno što njih zanima i privlači.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 10:47 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
I ja isto mrzim kad mi dodje neko sa "drzavnog" pa kuka kako mu je tesko :)

Ne razumem cemu tolika mrznja prema tim privatnim fakultetima (osim sto su kapitalisticka govna i treba ih unistiti, potpisujem), vi se brinite za svoj, a tudje vas ne interesuje. Moj fakultet nije bajan i to je moj problem, ali kakve to veze ima sa vama pa jos i dodatnu muku da mi stavljate na ledja? Zar sad posto nigdje u Srbiji ili RS ne postoji Informaticki fakultet (ili slican, ali sa dobrim smjerom) da upisem nesto sto mi ... ne odgovara? Mislim da su ETF i Matf odlicni fakulteti, ali niko koga sam pitao nije imao da mi kaze ista pozitivno o njima. Svi se nesto zale, profesori privremeni, losa oprema, glupe stare mrcine koje obore 80% studenata... Jebiga.

Da li vi mislite da na drzavnim fakultetima niko ne placa skolarinu? Pa grijesite i tu placaju ljudi dobro i eno u Beogradu protestvovali su danima protiv povecanja cijena na nekim drzavnim fakultetima (nesto oko 1800E). Konacno i na privatnim fakultetima postoji "budzet" tako da ako je neko sa "privatnog" ne znaci da je "parajlija" i da "placa ogromne pare" da bi "kupio diplomu". Razumijete?

Naravno ovi Menadzment fakulteti se ne racunaju :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
BlackHand je napisao:
Stari, vama ako se studira, eto vam 25 fantastičnih fakulteta pred nosom, po ceni od 400KM.. Tebi ako je do znanja, ti nećeš nikada otići na BLC, PIM menadžment, Komunikologiju nego ćeš upisati Ekonomiju, Žurnalistiku, Pravo.. Ali svi dobro znamo da nije znanje ono ključno što njih zanima i privlači.

Ima li na nekom državnom fakultetu komunikologija? Nema.
Poznajem ljude koji, vjerovao ili ne, upisuju taj fakultet jer ih to interesuje. Nema niko pravo da generalizuje i govori da svi dobro znamo da nije znanje ono ključno što njih zanima i privlači. To nije tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Mislim da su ETF i Matf odlicni fakulteti, ali niko koga sam pitao nije imao da mi kaze ista pozitivno o njima. Svi se nesto zale, profesori privremeni, losa oprema, glupe stare mrcine koje obore 80% studenata... Jebiga.

Ma mazohisti, bolan. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

samo 2 stvari oko drzavni - privatni faks

drzavni faks nije ( ili bar nebi trebao ) da postoji zbog profita i cilj mu je obrazovanje buduceg narajstaja RS ( kadrovi ) a privatni fakulteti su kao i sve druge firme, postoje da bi vlasnici na njima zaradili i sad ako bi oni obarali studente dosli bi na los glas, nebi upisivali taj faks i na kraju bi ostali bez love...

cisto logicki gledano i nemojte tu o zeljama, smjerovima itd. privatni fakulteti su otvoreni da bi se na njima zaradila lova i u cilju istog moraju necim privuci studente a to kod nas je sa tim da ne obaraju nikog...

i ajd zdravo :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
che.guevara je napisao:
u Beogradu protestvovali su danima protiv povecanja cijena na nekim drzavnim fakultetima (nesto oko 1800E).

1800€??!?!?! Toliko koštaju državni faxovi u Srbiji?! Jebote, jeftinije ja ovdje plaćam fax nego u Srbiji koja je 5 puta siromašnija.... Užas....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

matador je napisao:
samo 2 stvari oko drzavni - privatni faks

drzavni faks nije ( ili bar nebi trebao ) da postoji zbog profita i cilj mu je obrazovanje buduceg narajstaja RS ( kadrovi ) a privatni fakulteti su kao i sve druge firme, postoje da bi vlasnici na njima zaradili i sad ako bi oni obarali studente dosli bi na los glas, nebi upisivali taj faks i na kraju bi ostali bez love...

cisto logicki gledano i nemojte tu o zeljama, smjerovima itd. privatni fakulteti su otvoreni da bi se na njima zaradila lova i u cilju istog moraju necim privuci studente a to kod nas je sa tim da ne obaraju nikog...

i ajd zdravo :)

Državni faks ne bi trebalo da postoji radi profita, ali ni to kod nas nije kako treba da bude. Zašto bi inače pojedini fakulteti primali na samofinansiranje toliko studenata više nego što je predviđeno...? Možda griješim.

A što se tiče privatnih, i oni moraju da ispunjavaju određene uslove da bi mogli raditi, a zato i postoji inspekcija koja ih kontroliše. Da li ima nepravilnosti u radu tih privatnih fakulteta - naravno da ima, o tome se može raspravljati koliko i o regularnosti rada državnih fakulteta.

A što se tiče kadrova, opet da kažem da pojedine kadrove državni ne obrazuju, navela sam primjer komunikologije, che je naveo primjer Informatičkog fakulteta.

Što se tiče obaranja/neobaranja studenata, baš sam prije sedmicu dana negdje gledala prilog o tome kako na skupljim američkim fakultetima profesori smiju oboriti samo mali broj studenata.
edit: Da ne spominjem koliko na našim državnim ima slučajeva da neko izlazi po 5-6 puta zbog hirova profesora...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
matador je napisao:
. privatni fakulteti su otvoreni da bi se na njima zaradila lova i u cilju istog moraju necim privuci studente a to kod nas je sa tim da ne obaraju nikog...

Tako je- da ne obaraju nikog , a isto da ih strateški ubijede u super moći i bezgranične potencijale diplome njihove škole, kojoj diploma nijednog državnog fakulteta ne može parirati.. i zbog te snage njihove diplome moraju platiti tolike ogromne svote za školarine= presmiješno, a praksa je pokazala - i potpuno netačno.

Dalje, ja koliko sam upoznala ljudi da studiraju na tim privatnim fakultetima, nijedan od njih nije čovjek koji gori od želje za naukom i znanjem, nepatvoreno i iskreno iz srca, a takvi ljudi se odmah i brzo lako prepoznaju. Ne kažem, da ih možda nema, ali ja ih nisam upoznala. Dok sa državnih fakulteta jesam, podosta.

@ Frida, ja još nijednom nisam vidjela da je neko pao na ispitu 5-6 puta zbog hira profesora, na državnom.. 5-6 puta na ispitu može da padne samo onaj student koji 5-6 puta ne spremi ispit, ili ga ne spermi na adekvatan način i iz adekvatne literature, a onda iziđe na ispit, pa pada.. jedino što ja držim da je tu ponekad bilo hirovito je recimo koncept ispita i programa, rigidnost u istom, i slično.. a profesor se drži toga po zakonu i to prati, tako da to nije hir profesora, već hir sistema i školskog programa i načina ispitivanja. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Frieda je napisao:
BlackHand je napisao:

Ima li na nekom državnom fakultetu komunikologija? Nema.
Poznajem ljude koji, vjerovao ili ne, upisuju taj fakultet jer ih to interesuje. Nema niko pravo da generalizuje i govori da svi dobro znamo da nije znanje ono ključno što njih zanima i privlači. To nije tako.

Ujedno odgovor i cheu.. Već sam rekao, ne zanimaju me i ne tiču me se, ali mi smeta kad se stipendije dodeljuju studentima tih fakulteta jer je jasno ko dan da se oni nisu ni desetinu naradili i namučili kao ljudi sa farmacije, ETF-a i sl.

Nek svako studira šta mu se sviđa i iz njemu poznatih razloga, to je njegova stvar, ali opet da se ide toliko daleko i toliko bezobrazno da se njima još daju stipendije za neki "izvanredan uspeh" to mi je u najmanju ruku glupo i banalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Block out je napisao:
Joj gdje mi zivimo, meni se sve ovo gadi :pukeleft:

Prodajem ili mijenjam index za vizu (svedska, norveska...ma bilo sta)
...prosjek 9,4 jos malo do kraja pa ako je neko zainteresovan...!? :mad:

Toliki prosjek a govoris ljudima da su glupi i vrijedjas... Svasta...

Citajuci tvoje postove zakljucio sam da si poprilicno isfrustriran pa da se lijecis na forumu al' ok svako ima nesto svoje!
Moja je greska sto sam dozvolio da me iznerviras (pa sam tako odreagovao) sto se ovaj put nece desiti. Naravno, izvinjavam se za uvrede! Imas taj malo napadan i arogantan stav tipa "vise se informisi pa pisi", a ja samo prenjeo ono sto sam gledao na DNEVNIKU.(da li si gledao taj dnevnik?) I da, jos jedno pitanje...Da li i dalje mislis (nakon Dodikove izjave) da ce navedeni povuci stipendije?Da li je mozda vec neko povukao stipendiju!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Evo jedna anegdota...meni je odlicna :D

Prica mi nesto stariji kolega kada je prije 2-3 god ganjao opstinsku stipendiju (Bijeljina).

Nesto se on tu cimao, ganjao, zivkao i uspjeo da dobije naravno preko stele! Nista neobicno ali sta se tu dalje desava...ispunjavao je apsolutno sve zahtjeve (ocistiti god. prosjek 8,5...) a njegov prosjek je iznosio 9,5!
Jednostavno receno mu je to treba tako... :lol:

To je meni tako dobro, tako presmjesno, odlicno... :D :lol: :D
Pajtonovci ne bi bolje rezirali :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
@ Frida, ja još nijednom nisam vidjela da je neko pao na ispitu 5-6 puta zbog hira profesora, na državnom.. 5-6 puta na ispitu može da padne samo onaj student koji 5-6 puta ne spremi ispit, ili ga ne spermi na adekvatan način i iz adekvatne literature, a onda iziđe na ispit, pa pada.. jedino što ja držim da je tu ponekad bilo hirovito je recimo koncept ispita i programa, rigidnost u istom, i slično.. a profesor se drži toga po zakonu i to prati, tako da to nije hir profesora, već hir sistema i školskog programa i načina ispitivanja. :)

Znam da je čest slučaj da studenti izlaze kad još ne spreme ispit. Ali, profesora ima svakavih i niko ih ne kontroliše. A kakvih slučajeva ima, to bi najbolje mogao reći neko ko studira medicinu ili farmaciju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 17:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
XIX century je napisao:

Znam da je čest slučaj da studenti izlaze kad još ne spreme ispit. Ali, profesora ima svakavih i niko ih ne kontroliše. A kakvih slučajeva ima, to bi najbolje mogao reći neko ko studira medicinu ili farmaciju...

hehe kalusevic :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ne znam baš ni za Kaluševića zašto je na lošem glasu (nije predavao mojoj generaciji i smjeru). Znam za ljude koji su kod njega dobili visoke ocjene i sve pohvale, a i neke koji odustaju na svakom roku već godinu dana "zbog jednog pitanja". Čovjek im nudio da dođu na konsultacije bez ikakve frke i galame i opet ne valja?! :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Nek svako studira šta mu se sviđa i iz njemu poznatih razloga, to je njegova stvar, ali opet da se ide toliko daleko i toliko bezobrazno da se njima još daju stipendije za neki "izvanredan uspeh" to mi je u najmanju ruku glupo i banalno.

Pa dobro, koliko ih je dobilo sa privatnih fakulteta... troje, ako nisam nešto preskočila. Za jednu je neko rekao da je štela, recimo da je to tačno, znači dvoje. Pa eto, recimo da to dvoje imaju neke odlične predispozicije, nagrade, prosjek, bla bla i da možda zaista i jesu zaslužili da je dobiju, dvoje i nije toliko mnogo od 50 i nešto studenata koji studiraju u RS i dobili su stipendiju.
Možda bi trebalo da postoji neki koeficijent kojim bi se ocijenila težina pojedinih fakulteta jer kao što je možda neki privatni fakultet lakši od državnog, isto tako na državnim fakultetima postoje odsjeci koji su isto tako mnogo lakši od medicine, ETF-a... :oops:
Dakle, nije riječ o opoziciji državni/privatni, nego o opoziciji težak/lagan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 335 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]