banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 15:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Sep 2010, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Mozda je forma pri prijavi. Ali znam da pustaju na ispitu svakoga. Imam prijateljicu koja radi, nikad ne ide na predavanja, inace nije bila nikad dobar djak, nista ne uci, a evo sad upisuje trecu godinu na privatnom fakultetu bez obnavljanja.
Za razliku, na drzavnim fakultetima godine obnavljaju i odlicni djaci iz srednje i kojima je fakultet jedina obaveza, dakle nisu zaposleni.
Pa vi uporedite sad kakvi su kriteriji na privatnom fakultetu kad svi prolaze sa mnogo manje truda, za razligu od drzavnih gdje pola u prosjeku ne prolazi sa puno vise truda.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 10:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Maj 2010, 21:18
vitalia je napisao:
"Vecina prijavila..."ma da,vecina jeste,neki nisu i izasli...Jel vi stvarno mislite da inspekcija ne dolazi na privatne fakultete???Student koji nije prijavio ispit ne moze pristupiti polaganju,gdje god bi polagao-na privatnoj ili javnoj VSU.provsjetni inspektor ima pravo da detaljno istrazi dosije svakog studenta,pregleda prijave i zapisnike...Tako da ono sto pricas je "urban legend" a ne istina.

eto, urbana legenda, nisam bio tad sa ponosnim studentom PIM-a i za taj slucaj sam definitivno procitao u novinama ili sam ga mozda sanjao... -.- o gospode, sledeca izjava ce biti da je dio urbane legende i kriterijum na privatnim fakultetim. to sto Vi gospodjo radite u studentskoj sluzbi (ne brinite, ne uhodim vas, procitao sam u jednom od vasih postova...) ne znaci da je svako jednako revnosan u svom radu kao Vi i da mozete ispraviti krive drine... uglavnom, puno srece...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 15:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Maj 2009, 12:39
Niste ni jedan dan proveli na privatnom fakultetu a osudjujete.
I niste dobro zakljucili-ne radim na PIM,daleko od toga.Niti sam ikad radila,mada dobro poznajem taj fakultet.
Nisam ni student PIM-a.
Zavrsila sam drzavni fakultet,radila sam na privatnom-eto,neka potpunija slika...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
vitalia je napisao:
I niste dobro zakljucili-ne radim na PIM,daleko od toga.Niti sam ikad radila,mada dobro poznajem taj fakultet.
Nisam ni student PIM-a.
Zavrsila sam drzavni fakultet,radila sam na privatnom-eto,neka potpunija slika...

:lol: Pa ne moramo studirati na privatnom da bi znali istinu. Poznajemo desetine ljudi sa privatnih, nista ne uce, nemaju pojma i daju godinu za godinu, za razliku od drzavnih gdje pola ljudi padaju kao kruske i gdje je prosjek studiranja 8 i vise godina. Zar treba bolji dokaz.
Pa javna je tajna sta se radi na privatnim faklultetima da se diplome i ispiti prodaju za pare, i to bez izuzetka inace ti fakulteti nebi opstali da ne rade tako jer na njih idu oni koji hoce da dobiju diplomu bez truda.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 18:26 
Početnik
Početnik

vitalia je napisao:
Nisam ni student PIM-a.

draga Gospodjo vitalia, zamolio bih Vas jos jednom da procitate moj prethodni post. jeste li? ok, da nastavim: vidite li negdje da sam naveo da radite u studentskoj sluzbi na PIM-u? ja ne, pa vas molim da mi citirate recenicu u kojoj ste to procitali.

P.S. Studiram na BLC-u ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 18:33 
Početnik
Početnik

jellyfish je napisao:

:lol: Pa ne moramo studirati na privatnom da bi znali istinu. Poznajemo desetine ljudi sa privatnih, nista ne uce, nemaju pojma i daju godinu za godinu, za razliku od drzavnih gdje pola ljudi padaju kao kruske i gdje je prosjek studiranja 8 i vise godina. Zar treba bolji dokaz.
Pa javna je tajna sta se radi na privatnim faklultetima da se diplome i ispiti prodaju za pare, i to bez izuzetka inace ti fakulteti nebi opstali da ne rade tako jer na njih idu oni koji hoce da dobiju diplomu bez truda.

kolega, morao bih vas ispraviti jer sam malo direktnije ukljucen u citavu pricu. kada student plati min. 2300KM za godinu a za udzbenike dobije fotokopije koje kasnije vrati fakultetu, racunica se lako pronadje :roll: prodavanje diplloma nije bas svugdje zastupljeno, bar ne u onoj mjeri u kojoj javnost smatra... a da li je privatni fakultet laksi il' ne, o tome ne bih ni pricao... bio sam na ETF-u, proveo se krajnje neslavno, a sad radim (pola vremena doduse) i studiram...

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
thelast88 je napisao:
vidite li negdje da sam naveo da radite u studentskoj sluzbi na PIM-u? ja ne, pa vas molim da mi citirate recenicu u kojoj ste to procitali.

thelast88 je napisao:
to sto Vi gospodjo radite u studentskoj sluzbi

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 21:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Maj 2009, 12:39
thelast88 je napisao:
vitalia je napisao:
Nisam ni student PIM-a.

draga Gospodjo vitalia, zamolio bih Vas jos jednom da procitate moj prethodni post. jeste li? ok, da nastavim: vidite li negdje da sam naveo da radite u studentskoj sluzbi na PIM-u? ja ne, pa vas molim da mi citirate recenicu u kojoj ste to procitali.

P.S. Studiram na BLC-u ;)

AKo studirate na BLC,nemojte mjeriti sve istom mjerom-nisu svi kao BLC.Uz duzno postovanje-fakultet,koji je jedno izvjesno vrijeme dijelio prostor sa Skodinim autosalonom i privatnom kucom /u prizemlju salon,gore fakultet,a iznad njega strik sa vesom/nije bas neki primjer.Zbog neslavnih nekoliko primjera, ustanove koje stvarno valjaju tretira se kao mjesta za prodaju diploma.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakve veze ima prostor fakulteta sa brzinom stampanja diploma?
Znam ja!
Ako je veci prostor, moze stati vise stampaca :lol:

realno, to sto pim imao onoliku lustercinu na ulazu ne mora nista, ali bas nista da znaci

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 00:04 
Početnik
Početnik

[Enterprise] je napisao:
thelast88 je napisao:
vidite li negdje da sam naveo da radite u studentskoj sluzbi na PIM-u? ja ne, pa vas molim da mi citirate recenicu u kojoj ste to procitali.

thelast88 je napisao:

odista, u mojoj recenici postoji sintagma rada u studentskoj sluzbi, ali nigdje ne pominjem da gospodja radi na PIM-u, ali koliko vidim, sabiraanje baba i zaba nije svojstveno samo gospodji iz studentske... a sto se tice pocetaka ili trenutnog stanja na BLC-u, ne pada mi na pamet da ga branim, situacija je bila zaista takva kako kazete (vidite, nije tesko priznati istinu...) i to sto sam student BLC-a ne znaci da cu se truditi ispraviti krive drine... da, znam da nisu svi kao BLC, npr. Apeiron svoje diplomce informatike cascava titulom inzenjera iako nemaju pravo na to, ali ajd, ko jos gleda na takve sitnice...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upisao si ETF, nije islo pa si se prebacio na BLC. Nisi ni prvi ni poslednji pa sta sad hoces? Noblesovu nagradu?
Ne branim priv. fakultete, ali sto bi moj prijatelj jedan rekao: Smaras kao vuvuzela!

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Јавна је тајна да се на приватним факултетима свашта ради. Око тога се нема шта расправљати. Људи не би уписивали приватни факс да је тежак као државни. Сви ми знамо десетине случајева како су се полагали испити и шта се све радило...
Међутим то што је знатно лакши критеријум на прив. факултетима, не мора баш нужно да значи да имају пуно лошије знање него студенти са државних факултета, из разлога што нам је сјебан читав школски систем, па умјесто да нас професори уче оно што нам стварно треба, тјерају нас да учимо неке непотребне детаље који се временом замјене непотребним детаљима из неког другог предмета, тако да се доста пута деси да студент два мјесеца након положеног предмета, нема појма шта је учио...(деси се понекад, али наравно не увијек, понекад је разлог брзог заборављања и кампањски начин учења). Док на приватним факултетима у исто вријеме потребно је само основне ствари знати за пролаз. е сад, ко ту више запамти, не може се рећи док се не уради нека студија и не одраде тестирања студената.

Чак и кад би се стандардизовали тестови за све приватне и државне факултете па да сви имамо исти тест при полагању неког испита, опет би било лакше на приватном факсу, јер на државном људи су плаћени да нас науче што боље, док на приватном, ако власник каже професору да мора проћи 80% студената на тесту, око тога нема поговора. Дакле, пуштаће се преписивање на тестовима и критеријуми ће бити много блажи.

Да не буде да само грдим приватне факултете, и на државним исто има мита и корупције и сређивања испита, али многооо мање него на приватним факултетима. Уосталом на приватним факултетима углавном није ни потребно да се сређују испити јер је критеријум прелаган, тако да свако може завршити

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja sam čuo da Harvard nije ni do koljena BLC-u....

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 14:06 
mangia je napisao:
Ja sam čuo da Harvard nije ni do koljena BLC-u....

:D :D :D

BLC je takva lakrdija da je to presmjesno.... ma svi privatni su.. neka mi neko navede samo jedan iole normalan privatni fakultet i evo necu nikad vise na ovoj temi nista napisati... strasno.... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
vitalia je napisao:
"Vecina prijavila..."ma da,vecina jeste,neki nisu i izasli...Jel vi stvarno mislite da inspekcija ne dolazi na privatne fakultete???Student koji nije prijavio ispit ne moze pristupiti polaganju,gdje god bi polagao-na privatnoj ili javnoj VSU.provsjetni inspektor ima pravo da detaljno istrazi dosije svakog studenta,pregleda prijave i zapisnike...Tako da ono sto pricas je "urban legend" a ne istina.

не могу, а да не прокоментаришем овај пост. Да, тачно је да инспекција долази на приватне факултете и вјероватно да ће пронаћи сваки случај гдје човјек добије диплому факултета, а нигдје није уведен у књиге од претходних година. Међутим, та иста инспекција је веома поткупљива(част изузецима). Имао сам прилику да упознам неколико људи који су поткупљивали инспектора са ручком у ресторану и 500 КМ. Неки су чак и превентивно давали паре, да их инспекција не би гњавила.(јест да није била у питању иста инспекција, али сви су они исти кад су у питању паре)

Али ето, чак да одем у фикцију па кажем да наши инспектори уопште нису поткупљиви :roll: , сад ћу да ти наведем још један разлог, зашто куповина диплома, није како ти кажеш, урбана легенда, него истина.

Мој отац је причао са једним, сад већ покојним професором бањалучког универзитета који му је описао како су се куповале дипломе и како се сређивало да изгледа у потпуности легално.
Узме се књига у којој су евидентирани сви студенти из нпр 2004. године, пронађе се студент који је одустао од факултета, узме се његов евиденциони број и тај број се користи за "студента" који жели да купи диплому. То буквално подразумјева преписивање читаве евиденционе књиге, само да би се убацио тај судент. Наравно одмах се ставља и сва потребна документација о "положеним испитима". Нисам баш тачно упућен у поступак, али грубо описано, то је то. И онда кад дође инспекција сигурно им неће бити сумњив студент кој иима тако све документе, него ће им бити сумњиви само они о којима уопште не постоји историја студирања.
Ово је само један начин, претпостављам да их има још...

И није ми јасно како уопште можеш да поричеш ту куповину диплома, кад је било многооо људи који су за годину дана завршавали факулете.
Па чак је и оном коњу од министра Касиповићу, понуђено да за неколико мјесеци има положен магистарски рад,за наравно одређену своту новаца

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Bez znanja dzabe ti sve i jedna diploma, pogotovo ako nemas vezu... Red, rad i disciplina - kratko i jasno... jer nije bitno gde studiras ako ces uciti, a verujem da su predavaci na privatnim kao i na drzavnim fakultetima jednako kvalifikovani, te ako zelis znanje, dobices ga.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 16:55 
Početnik
Početnik

[Enterprise] je napisao:
Upisao si ETF, nije islo pa si se prebacio na BLC. Nisi ni prvi ni poslednji pa sta sad hoces? Noblesovu nagradu?
Ne branim priv. fakultete, ali sto bi moj prijatelj jedan rekao: Smaras kao vuvuzela!

aha, smaram od ovoga dijela, da pogodim?
[Enterprise] je napisao:
thelast88 je napisao:

thelast88 je napisao:

ili ovog?
thelast88 je napisao:
[Enterprise] je napisao:
thelast88 je napisao:

thelast88 je napisao:

odista, u mojoj recenici postoji sintagma rada u studentskoj sluzbi, ali nigdje ne pominjem da gospodja radi na PIM-u, ali koliko vidim, sabiraanje baba i zaba nije svojstveno samo gospodji iz studentske... a sto se tice pocetaka ili trenutnog stanja na BLC-u, ne pada mi na pamet da ga branim, situacija je bila zaista takva kako kazete (vidite, nije tesko priznati istinu...) i to sto sam student BLC-a ne znaci da cu se truditi ispraviti krive drine... da, znam da nisu svi kao BLC, npr. Apeiron svoje diplomce informatike cascava titulom inzenjera iako nemaju pravo na to, ali ajd, ko jos gleda na takve sitnice...

jbg, ako smaram, produzi...

Problem u obrazovanju nije oko namjernih rupa u zakonu zarad privatnih fakulteta, niti zastarjelih nastavnih programa na drzavnim fakultetima vec oko toga da se uci za diplomu. Cilj studiranja je diploma, a za znanje koga briga... na kraju, mladi diplomac kad dodje na neko radno mjesto (konkursom, potplacivanjem, rodbinskom vezom, necu ulaziti u to) tek tad pocinje da se uci poslu... izuzetaka naravno ima, ali ako se uporode inostrani obrazovni sistemi (po mogucnosti, ne bolonjski, vec npr. sorbonski) vidi se ko vozi traktor a ko otvara strugu...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

smaras kao vuvuzela zato sto ce se zbog tvoje price ova tema okrenuti za jos 40 stranica.
Ja se slazem sa skoro svim tim stvarima koje pises, ali je to vec napisanoooo :evil3:
ajmo dalje, put za Gradisku jos nije zavrsen :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 04:47 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2010, 04:14
E, pa ovako, prosto ne mogu da odolim, a da ne kazem svoje misljenje, posto vidim da se razvila diskusija cak na 40 strana...

Prije svega da kazem, da postujem svacije misljenje, i mislim da ste svi vi koji ovde pisete, bili vi studenti Harvarda, Oxforda, Banjaluckog Univerziteta, ili nekog od privatnih fakulteta, mesari, pekari, soferi, valjda dovoljno dorasli sami sebi da ne prozivate odredjene fakultete kursevima, profesore pacijentima, i jedni drugima govorite da smarate kao vulvuzela....

Druga stvar, zaista ne bih da izigravam velikog miroljuba, ali ne znam cemu DANAS NEPOSTOVANJE NECIJEG IZBORA!!!!!! Cemu danas potreba da se sve ocrni, popljuje... ??? Cista malogradjanstina!

Da ne komentarisem price o korupciji, pa da li ste svijesni da svi vi koji pricate o kupovini diploma, ko je te iste diplome prodao????
Ti isti akademici koje dizete u zvijezde....

Ljudi budite realni, ovo je takva drzava u kojoj nema pravila, nema dobrog i loseg, sve je ovo isto, LOSE vjerujte mi...

Nije bitno gdje i kako ste studirali, gledajte da nesto naucite, da sutra sebe i svoje znanje ne osramotite, a time sto pljujete po nekome nista necete postici, a ako vam on sutra uzme posao, svhatite vec jednom....
To je surova realnost danasnjice....

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 06:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Zavisi ko šta hoće, većina ljudi koju ja poznajem ,a ide na privatni faks ništa ne uče i prolaze ko bubreg u loju, znači da su kriterijumi na pravtnom faksu dosta blaži u odnosu na državne fakultete. Gledao sam kod kolege knjige za BLC, pa ono nije bezazleno, treba za ono dobro zguliti stolicu, aovi dobijaju dobre ocjene, nešto mi tu nije jasno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]