banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Feb 2010, 10:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
budjav_lebac je napisao:
ali znas sta me cudi, 30 arhitekta, zasto ne odu kod nekog pa bace na papir sta im je potrebno da osnuju zavod-biro, pa da izadju na trziste sa svojim idejama, da pokrenu neku firmicu, da udju u neki kredit, neka se probiju na trziste... za poslom moras hodati, ima tu materijala dosta za rad...

Da li si se ikada pitao zasto su otkazi redovna pojava zadnje dvije godine u svim biroima? A cak i ako nema otkaza, onda smanjuju plate...
Ne postoji kupovna moc a samim tim ni posao za projektante. Najbolji primjer - moj stari se vec dugo bavi prodajom nekretnina. Kaze da skoro dvije godine nije skoro nista prodao. A ranije je sve islo - sporije ili brze. Kad se ustabilizuje kupovna moc i budu vece mogucnosti dobijanja kredita, tada ce i arhitekti (posredno) da dodju na svoje.
Sto ne mijenja cinjenicu da bi broj studenata AGF trebalo smanjiti na pola, sto bi bilo sasvim dovoljno za realne potrebe BL / RS.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Mislis na parolu "uspinjati se moze i uvlacenjem" ???

Ne mislim konkretno na tu parolu nego, recimo, (lupam) - uradis 'ispod zita' 2-3-4 manje zahtjevna projekta (npr neki enterijer) i u zamjenu za novac zamolis tog covjeka da te preporuci nekom drugom ko bi ti npr mogao dati posao. U tom smislu traziti 'prijateljstva i kumstva', a ne sjediti u kuci i cekati da posao padne s neba.

Citiraj:
Ima grupa ljudi koja to ne zeli pa se trenutno nalaze na birou! Njih tridesetak...svi mladi...svi sa arhitekture!

S obzirom da je krug ljudi u kojem se krecem 75% sacinjen od svjeze diplomiranih arhitekata poprilicno sam dobro upucen u (ne)mogucnost dobijanja posla.

Citiraj:
ali znas sta me cudi, 30 arhitekta, zasto ne odu kod nekog pa bace na papir sta im je potrebno da osnuju zavod-biro

Da bi otvorio biro - moras imati nekoga ko ce ti potpisati konacni projekat, a to ne moze uraditi niko ko nije licencirani arhitekta. Opet, oni koji imaju licencu, imaju stalan/dobar posao i ne zele se petljati sa 5/6/10 tek diplomiranih radnika.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Problem je sto dosta ljudi koji zavrse arhitekturu misle da su odmah vrhunski projektanti.
Svi hoce da projektuju aerodrome, kako neko rece.
Vecina onih koji upisu i zavrse arhitekturu nikada nisu bili na gradilistu. Ima tu dosta stvari jos ali da ne pametujem.
Kada sam rekao kolegama sa fakulteta da sam projektovao i stalu za krave...smijali su se. A i to je arhitektura a ne samo aerodromi i trzni centri. Posla ima i privatno i moze se naci privatnih kuca za projektovati. Problem je samo da dok nemam licencu moram nekom platiti da potpise projekat. To znaci manja zarada ili veca cijena projekta...sto automatski znaci gubljenje posla.
A kakvih sam investitora imao sve, da te bog sacuva. Ali i njih treba razumjeti i kroz razgovor doci do rjesenja.

V@nja nije arhitekta ali su mu komentari namjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

Vanja zadnjih 6 godina nije popio kafe na kojoj se nije diskutovalo arhitekturi .. cu d'umrem od arhitekata :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Citiraj:

Vanja zadnjih 6 godina nije popio kafe na kojoj se nije diskutovalo arhitekturi .. cu d'umrem od arhitekata :lol:

Kakav si ti sretnik. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 15:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
ferdinand je napisao:
Problem je sto dosta ljudi koji zavrse arhitekturu misle da su odmah vrhunski projektanti.
Vecina onih koji upisu i zavrse arhitekturu nikada nisu bili na gradilistu. Ima tu dosta stvari jos ali da ne pametujem.
Kada sam rekao kolegama sa fakulteta da sam projektovao i stalu za krave...smijali su se. A i to je arhitektura a ne samo aerodromi i trzni centri. Posla ima i privatno i moze se naci privatnih kuca za projektovati. Problem je samo da dok nemam licencu moram nekom platiti da potpise projekat. To znaci manja zarada ili veca cijena projekta...sto automatski znaci gubljenje posla.
A kakvih sam investitora imao sve, da te bog sacuva. Ali i njih treba razumjeti i kroz razgovor doci do rjesenja.

To je istina! Ko zavrsi arhitekturu misli da je ne znam ni ja sta postao sa postignutom diplomom i misli da je bolji od Le Corbusier-a ili Palladia...pa ljudi tek onda treba steci znanje, ono pravo!! Sve sto je nauceno na knjigama ostaje teorija, koja treba, ali praksa je 100 puta vaznija...Vise vredi neko ko ima godine radnog iskustva od nekoga ko je zavrsio sa 10-tkmo na faxu! Zato stvarno, ko god misli da je superman a tek zavrsio, bolje da se malo spusti i da se uhvati posla, sa puno postovanja prema ljudima koji rade to godinama i sa puuunnooooo zelje i volje da nauce! To je jedini recept za uspjeh!!
Zato svaka cast ferdinand ako si i stalu projektovao!!

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

crni_bl je napisao:
ferdinand je napisao:

To je istina! Ko zavrsi arhitekturu misli da je ne znam ni ja sta postao sa postignutom diplomom i misli da je bolji od Le Corbusier-a ili Palladia...pa ljudi tek onda treba steci znanje, ono pravo!! Sve sto je nauceno na knjigama ostaje teorija, koja treba, ali praksa je 100 puta vaznija...Vise vredi neko ko ima godine radnog iskustva od nekoga ko je zavrsio sa 10-tkmo na faxu! Zato stvarno, ko god misli da je superman a tek zavrsio, bolje da se malo spusti i da se uhvati posla, sa puno postovanja prema ljudima koji rade to godinama i sa puuunnooooo zelje i volje da nauce! To je jedini recept za uspjeh!!
Zato svaka cast ferdinand ako si i stalu projektovao!!

Naravno da jesam. :D
I tu ima dosta toga da se nauci.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 15:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Ma kako nema da se nauci...u redu ako je to stala za, ne znam, potrebe jedne porodice na selu sa, ne znam 2-3 grla, ali ako je to jedna stala sa 100 grla, onda su tu druge potreba investitora i nije to samo napraviti neku kutiju i ajd zdra'o...eee onda ovi sto se foliraju ne bi znali ni 2 crte povuc... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 15:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
V@nja je napisao:
Citiraj:

auuu, nije ni tebi lako, muke su to... 8)

moj savjet... ili se nemoj vise druziti sa tim ljudima, ili da ne pijete vise kafu, probajte sa necim konkretnijim, npr. loza ili kajsijevaca, mozda tada promjene ponasanje 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kidem je napisao:
moj savjet... ili se nemoj vise druziti sa tim ljudima, ili da ne pijete vise kafu, probajte sa necim konkretnijim, npr. loza ili kajsijevaca, mozda tada promjene ponasanje 8) 8) 8)

Arhitekte ne piju!!! 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Momak, nisi ti arhitekAt 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
Momak, nisi ti arhitekAt 8)

Cekaj zavrsetak pobogu........oni LOCU!!!
8)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 19:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 19:20
gimnazijalaz je napisao:
Zavrsna sam godina u gimnaziji i dosad sam prolazio 3....pa me zanima da li postoji ikakva sansa da upadnem na arhitekturu....jel zna mozda neko koliko otprilike treba bodova da se upises.....posto znam da je velika guzva....pa mi je sad bezze da spremam to ako vec nema sanse da upadnem....unaprijed hvala.... :wink:

Ajoj, dragi gimnazijalce.... u Banjaluci na Birou za zaposljavanje vec ima oko 70 nezaposlenih mladih arhitekata.... a medju njima su najbolji studenti. Mani se arhitekture, ako zelis da radis i zivis u Banjaluci, osim ako imas nekoga u inostranstvu gdje bi mogao da zaista gradis karijeru. Stanje sto se tice arhitekture, kod nas, je blago receno , katastrofalno. A o platama da i ne govorim. Vecu platu ima prodavacica u Mangu.

budjav_lebac je napisao:
Balerina je napisao:
Ja nažalost nisam imale sreće pa sam upala. Imala sam jako dobar prosjek i duuuugooo, duuugooo sam se pripremala.
Naravno da prosjek ne znači ništa, jer je većina mojih drugova i drugarica, koji su bili slabiji od mene u Gimnaziji ranije diplomirala :)

nazalost ovo je ziva istina na svim fakultetima, zasto se to dogadja nikad mi nije bilo jasno :(

puskice rade svoje, cast izuzecima... a asistentima i nije stalo do strogoce, vec da sto prije odsljakaju svoj radni dan...

Citiraj:
Kada sam rekao kolegama sa fakulteta da sam projektovao i stalu za krave...smijali su se.

da, ferdinand svaka cast... sve neka gospoda, a u stvari takvi najmanje znanja imaju...pravi projektant nikad ne bi omalovazavao projektovanje poljoprivrednih objekata... dok smo imali razvijenu poljoprivredu, bili smo bogato drustvo... uostalom, ko se zadnji smije, najsladje se smije... bice oni sretni ako budu mogli da osmisle ugradni plakar u necijem stanu!!!!

le_papillon je napisao:
Bogami, kako danas čujem, treba pet godina do licence. :/

da, treba pet godina do licence, ali ne samo to, vec i isprojektovana odredjena kvadratura odredjenih namjena... ne mozes dobiti licencu ako si 5 godina radio samo seme stolarije a nisi nista projektovao.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 14:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ali opet.. ko zeli i hoce da radi.. posla uvek ima.. ;)[/quote]

bogami, nema! :-?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 14:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Silhouette je napisao:
a filozofa? :D

..znas kako.. 'ruku na srce', napravi projekat koji sigurno prolazi, i eto ti posla.. ako nisi u stanju to uraditi, nisi trebao ni studirati arhitekturu.. nemaju svi ono nesto.. dzaba im diplome.. ;)

bolje da ne raspravljamo o projektima koji prolaze. i, da se razumijemo nije u pitanju, znanje i talenat, vec isplativost, i zarada investitora, sto vise moguca, na ustrb kvaliteta zivota. svaki normalan arhitekta bi rado projektovao kao zaha ili nouvel.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 23:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Stanje je toliko lose da se cak ne moze ni volontirati, a kako ce tek da bude kad dojdu strane firme sa svojim biroima, ima da nas sahrane.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
: |

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Kako mislis - sahrane?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 09:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
@Last December

Pa ponudom i vrstom usluga, kvalitetom, brzinom projektovanja izrade dokumentacije i naravno na kraju cijenom.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
E jedno pitanjce samo. Koliko košta semestar za arhitekturu? 440KM?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]