veca_vestica je napisao:
E ko oce da uci taj ce uciti bilo da studira na drzavnom ili na privatnom fakultetu.
I taj sto hoce da uci sasvim slucajno upisuje faklultet na kojem se ne mora bas puno uciti.
veca_vestica je napisao:
E ko oce da uci taj ce uciti bilo da studira na drzavnom ili na privatnom fakultetu. Poenta je u ovome, ko ne voli da uci taj ce za godinu na drzavnom dati nijedan, jedan ili dva ispita, na privatnom ce postici bolji rezultat. Zasto? Pa zato sto je kriterijum drugaciji, zbog velike najezde fakulteta, da bi imali dobru reputaciju (u smislu, e tamo te niko ne handri) = vise studenata = vise novaca...uglavnom se smatra da ako znate osnovu imate uslove da idete dalje.
Onaj ko hoce da uci i zaista uci radi sebe a ne radi polaganja ispita i ocjene, taj moze da sazna nove stvari i na drzavnom i na privatnom. Neki klikeras ce se uvijek interesovati da sazna nesto vise sto nije predvidjeno programom za odredjeni kurs...zbog toga je glupavo raspravljati uopste o tome. Klikerasa ima i na privatnim i na drzavnim fakultetima, isto tako ima veliki broj onih koji zapravo uce da bi polozili ispite...zbog toga BSE i pominje one sluzbe gdje ima zaposlenih koji ne znaju svoj posao. Diploma, ova ili ona zapravo nije mjerilo znanja...
Istina je da se generalizuje, pa se kaze da ovi sa privatnih ne uce nista...i ja znam primjere, gdje djevojka na jednom privatnom fakultetu priprema puskice da bi polozila racunare, tipa da nabroji PC komponente, sta spada u periferije i slicno. Gledajuci ovaj primjer sigurno se moze zakljuciti nesto o njenom (ne)znanju. Isto tako, znam lika koji radi godinama pa je upisao privatni fakultet da dobije papiric, i on je napredovao ali u nekom drugom smislu, prosirio se tamo gdje mu je bilo potrebno. Naravno da on i ova djevojka ne mogu da se porede, a oboje su polagali iste predmete. I znam more ljudi koji su izasli zbunjeni sa drzavnih fakulteta, nesvjesni zapravo, sta oni znaju.
Prvo. Znanja koja ti ljudi sticu na poslu i na kursevima nemaju veze sa fakultetima pa samim tim i sa temom.
Drguo. Ovde se govori o ljudima koji hoce da upisu postdiplomse studije. Znaci, zele da budu magistri i doktori nauka, naucni radnici. Kakvi su to naucni radnici koji su zavrsili fakultet na kojem se
ne mora uciti? To sto na privatnom fakultetu, mozda, neko uci za sebe a ne za ocjenu ne moze ispraviti cinjenicu da se tamo ne mora bas toliko uciti. Ako bi gledali tu logiku onda bi mogli da ukinemo sve ispite na fakultetima, jer zaboga, ljudi uce zbog sebe a ne zbog ocjena.

A poznajuci nas mentalitet, tj. mentalitet covjeka uopste, zdrava je logika (ne generaliziranje) predpostaviti da neko nece uciti ako mu to nije potrebno da polozi ispit. Ako postoji par entuzijasta koji uce uprkos tome, to ne moze da promjeni opstu sliku o nacinu studiranja na tim fakultetima, a ta slika je da se tamo daleko manje uci nego na drzavnim fakultetima.
Studentima sa privatnih fakulteta ne bi trebalo dozvoliti da upisuju postdiplomske studije sve dok se ti fakulteti ne podju truditi da primoraju te studente da uce. Jedan sistem se ne moze zasnivati na maksimalnom povjerenju u dobru volju ljudi koji ce uciti zbog svoje strucnosti, jer su ti ljudi u veeeeeelikoj manjini.
I jos mislim da bi privatnim fakultetima trebalo jos sto sta zabraniti ali je to druga tema.