banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Maj 2012, 19:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Apr 2012, 17:55
Mnogo vam hvala!!!
I ne, ne zelim da budem voditeljka. :) Naravno, razmisljala sam i o radu na televiziji, ali nikada o poslu ispred kamere. ;)
Sto se tice prakse naravno da bih radila na svom pisanju. Pismenost je na nivou, kako bi Zika rekao. :) I sama se jezim na nepismene politicare i novinare. Rijec zadatCi u novinama, i na televiziji ona biH predstavljaju samo dodatnu motivaciju. ;)
Sto se tice stranog jezika, Engleski stvarno volim. Imam FCE diplomu i redovno gledam serije bez prevoda. Njemacki ne volim, ali ono sto sam u skoli naucila je dovoljno za osnovno sporazumjevanje. Plus idem na kurs spanskog. :)
Mene samo malo brine prijemni jer mi je predavao prof. Bojinovic (danas otisao u penziju) koji je zahtjevao mnogo citanja, a nije insistirao na gramatici (ne mislim na pravopis). Mada imam dobru podlogu iz osnovne, ne znam bas odretiti vrstu sintagme, recenice itd. Zanima me prijemni. Znam da je srpski svakako bitan, ali pored njega...
P.S. Hegel, Kant... Mislim da mi nece biti veliki problem. :) Voljela sam psihologiju na 2., a sada i logiku na 3. godini. Filozofija i sociologija tek treba da dodju na red.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
drinin vuk je napisao:
може бити,стварно не знам како је то код вас (нас) :) .Имам другарицу која студира у ССарајеву и рекла ми је да имају енглески само у првој години ;) Касније ништа исто и за српски...

Pa dobro je ako u sarajevu uče Srpski i tu prvu godinu. :lol: :lol: :lol: :p

@dkl
Nabavi informator na fakultetu pa vidi šta je na prijemnom pošto se to mijenja iz godine u godinu... A što se tiče gramatike, ne sekiraj pravopis je mnogo bitniji od analize rečenice.. Osim pravopisa bude riječi i o stilu i retorici pisanja..

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2012, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
dkl je napisao:
Mnogo vam hvala!!!
I ne, ne zelim da budem voditeljka. :) Naravno, razmisljala sam i o radu na televiziji, ali nikada o poslu ispred kamere. ;)
Sto se tice prakse naravno da bih radila na svom pisanju. Pismenost je na nivou, kako bi Zika rekao. :) I sama se jezim na nepismene politicare i novinare. Rijec zadatCi u novinama, i na televiziji ona biH predstavljaju samo dodatnu motivaciju. ;)
Sto se tice stranog jezika, Engleski stvarno volim. Imam FCE diplomu i redovno gledam serije bez prevoda. Njemacki ne volim, ali ono sto sam u skoli naucila je dovoljno za osnovno sporazumjevanje. Plus idem na kurs spanskog. :)
Mene samo malo brine prijemni jer mi je predavao prof. Bojinovic (danas otisao u penziju) koji je zahtjevao mnogo citanja, a nije insistirao na gramatici (ne mislim na pravopis). Mada imam dobru podlogu iz osnovne, ne znam bas odretiti vrstu sintagme, recenice itd. Zanima me prijemni. Znam da je srpski svakako bitan, ali pored njega...
P.S. Hegel, Kant... Mislim da mi nece biti veliki problem. :) Voljela sam psihologiju na 2., a sada i logiku na 3. godini. Filozofija i sociologija tek treba da dodju na red.

Јој као да себе гледам. Ја сам се највише плашио енглеског,реко јбг релативно слабо знање из средње,што би се зезао с тим. Иначе од 8. основне сам рекао да морам уписат и завршит журналистику увијек ме привлачило.
Немој се тако лако одрицати посла водитеља. Први нисам осим праксе радио исти,али ти могу рећи да ништа љепше и комичније него кад станеш пред камере,не може то диктафон или микрофон у радио студију замјенити,ал никако. Додуше данашња медијска политика се своди да се мисице на тв екранима појављују,а образованост и професионалност је бачена у други план.

Што се пријемног тиче (ово стварно мислим) нема потребе за страхом. Нама је било колико ме памћење служи тест општег знања и један рад: или репортажа или интервју са виртуелним саговорником гдје сам и постављаш и одговараш (то сам ја и изабрао). Дакле уколико познајеш основне ствари,носиш фину залиху из средње мислим да нећеш имат проблема с уписом (додуше и у РС је све више заинтересованих за ову професију). Јбг глас је нешто што имаш или што немаш (наравно не ради се о пјевању),мораш читко изговарат искључиво због себе,јер оцјена није мјерило ничега.Наравно зависи и од тога каквом врстом новинарства се желиш бавити,уколико ти иде писање,писано новинарство је у овој професији врх (наравно не убрајам ту ове трач новине). Ја искрено сам економску завршио и нисам волио социологију,филозофију,због тога кажем да ми је читање од Канта,Хегела,Вебера,Спинозе,Макијавелија било сморно..... Не знам како је код вас. То је твоја животна одлука, нећеш се разочарати,само упорна буди. Нећеш постат богата од новинарства,али итекако ћеш се упознати са свим љепотама овог стресног посла..... Имај свој циљ,не дозволи да те поколебају професори,карикираћу "сви сте ви новинари курве", "нећете се од овога обогатити,што шта друго не уписасте",или тзв. колеге које су тате или маме довеле у медије са својим сујетним понашањем на пракси. Ладно ме једна на једном НС медију исмијала у смислу како могу 4 године живота провест студирајући,те како је она с курсем се запослила. А кад смо радили вијест на лицу мјеста,пита ме шта је лидо. Десила се нека саобраћајна несрећа, њој је главна ствар била да је киша падала два дана на тој дионици,умјесто да је троје људи тешко повријеђено. :lol: :wink:

п.с. Херцеговац ..... не говорим о Сарајеву,већ И.Сарајеву. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 20:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Apr 2012, 17:55
Ne znam sta da napisem osim da se jos jednom zahvalim. :)
Samo me zanima kakva budu pitanja iz opsteg znanja. (jedan primjer)
A te sa kursevima... Pfff.. Prosto nisam takva osoba da mi to smeta.
:D
Naravno da mi generalno smeta, ali da me one demoralisu nikako.... ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
Ево оно чега се сјећам.

Амазонија је област у?
Које године је срушен Берлински зид?
Које био вођа Срба у Првом српском устанку?
И слична питања,има и заокруживања. Дакле не знам колико сам ти помогао и како је код вас ;) Углавном максималан број бодова је 20 + 20 за репортажу/извјештај/интервју.Ту наравно не убрајам оно што носиш из средње (макс 60). Ал контам ако оствариш 25/40 (хвалим се,ја сам имао 33) +45 из средње требало би ти бити довољно. (Не знам колико вас примају).

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2013, 19:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Feb 2013, 12:39
Pošto ove godine namjeravam upisati FPN,smjer Političke nauke,a nigdje nisam uspjela naći skripte za prijemni,zanima me koliko koštaju da se kupe skripte na faxu? Ili ako neko ima,da okači ovdje :) Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2014, 17:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Maj 2012, 16:31
Vidim da ovde ima razlicith misljenja o fakultetu, pa me zanima sad, posle nekog vremena, da li mislite isto sto i pre (da je dobar ili los kao sto je bio)? Takodje, razmisljam o tome da posle osnovnih studija psihologije u NSu upisem tu socijalni rad-master. Da li je neko prelazio sa jednog fakulteta na FPN ili studira vec socijalni rad, pa da podeli svoje iskustvo i utiske? :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2014, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Ja studiram socijalni rad...fakultet je prilicno lak, mada na pojedinim predmetima zahtjevan...najteze ga je upisati :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2014, 18:06 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Jun 2014, 16:47
Da li neko studira novinarstvo? Vidim ove postove od pre par godina, da li se nesto promjenilo?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2014, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ništa se nije promijenilo.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2014, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
kartman je završio žurnalisitku pa prešao na socijalni.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2014, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, nego znam i ljude sa drugih smijerova.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 17:28 
Voajer
Voajer

Aha, hvala :) Imam jos jedno pitanje: ako npr. zavrsim nesto na FPN, da li mogu da radim master na drugom faksu ili kako to ide? Trenutno mislim da upisem novinarstvo, pa posle da radim engleski jer to volim (necu se obogatiti sigurno)

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Mrkvica11 je napisao:
Trenutno mislim da upisem novinarstvo, pa posle da radim engleski jer to volim (necu se obogatiti sigurno)

Upiši Engleski na osnovnim studijama.
Šta će ti novinarstvo koji k...? Ozbiljno.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 17:36 
Voajer
Voajer

Choban je napisao:
Mrkvica11 je napisao:
Trenutno mislim da upisem novinarstvo, pa posle da radim engleski jer to volim (necu se obogatiti sigurno)

Upiši Engleski na osnovnim studijama.
Šta će ti novinarstvo koji k...? Ozbiljno.

Zato sto me i to zanima i ne mogu da se odlucim :( Pa rekoh da kombinujem ako se moze. Nisam materijal za nastavnika, od prevodica ovdje nema nista a novinarstvo me privlaci kao profesija.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2014, 17:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Onda odaberi nešto treće.
Diplomiranih novinara je previše, ni oni koji su ranije završili ne mogu naći plaćen posao (pod plaćen mislim bilo kakva lova i prijava). Možeš uvijek pisati, al' za kol'ko love, to je već drugi par opanaka. Ozbiljno ti kažem, ne upisuj. Kad završiš drugi fax zahvaljivaćeš mi se na savjetu, k'o neki ;)

Prosvjeta je puna, prema procjenama ministarstva obrazovni kadar nam ne ttreba u narednom periodu (izuzev matematičara i fizičara).
Ak' nemaš štelu za posao poslije diplome, ne upisuj.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2014, 12:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Jul 2014, 13:51
Je li moze neko da mi kaze, ko zna, kako je studirati na ovom fakultetu? Je li ima po smjerovima razlike u "tezini" i koliko je inače zahtjevno?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2014, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prve godine svi imaju iste predmete (četiri odsjeka: socijalni rad, sociologija, žurnalistika i politikologija).
Nakon prve godine dolazi do separacije i uz normalno praćenje predavanja, redovnog islaska na kolokvijume/ispite i uz minimalan rad van fakulteta - nema problema oko završetka istog.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2014, 12:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Opusteno samo, nema cimanja i sikiracije, rijetki ga nisu zavrsili

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2014, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Akademiče - tema je Obrazovanje, ne Café.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]