SUS je napisao:
"bosanac", ovih dana pogaženo je međunarodno pravo o cjelovitosti i integritetu( ustavno - pravni poredak) jedne zemlje kao osnovni princip društvenog uređenja većine zemalja u okruženju i šire(u čitavom svijetu).
Ta ista EU danas je implicitno porekla "bih" i njen ustavno-pravni poredak kršeći osnovni postulat opstanka iste. Podržavajući nezavisnost "Kosova" ona daje prostora za ostvarivanje nezavisnosti RS u bliskoj budućnosti. Zar je univerzalni cilj ući u EU bez identiteta i teritorije kroz ucjenjivanje? Zar je univerz.cilj dvojni standardi? Zar su studenti danas trebali da izvedu svečane priredbe u čast nezavisnosti, da šute i kvazidemokratskim "mimohodom" sa cvjećem u rukama i porukama mira i ljubavi prema EU kao hipici "hoditi" ulicama grada iskazujući tako razumjevanje za probleme sa kojima su se se suočili njihovi sunarodnici? Koliko vidim i u Sarajevu se sinoć slavilo

Čim stavljaš BiH pod navodnike, vrlo si blizu studentima-protestantima. Ja nikad nisam stavio srpsku pod navodnike. Pročitaj moj post još jednom pogotovo ovo:
Da li je današnje međunarodno pravo instrument u rukama ekonomski i politički najjačih država svijeta odnosno da li u današnjem međunarodnom pravu prevladavaju odnosi sile i snage nekolicine država? DA i ovo:
Imali ste svako pravo da protestvujete, jer ako nećete danas kad ćete.
Možemo mi raspravljati o međunarodnom pravu ovdje do ujutro, ali za mene je to pravo sile kao što sam gore napiso, a to mogu potkrijepiti sa mnogo tvrdnji i dokaza. Kada to kažem mislim na onu kultnu borgovsku rečenicu: Resistance is futile
Jedan apsurd današnjeg međunarodnog prava:
Arbitražna komisija Koferencije o bivšoj Jugoslaviji (Badinterova komisija) na pitanje Srbije da li Srbi u BiH i u Hrvatskoj imaju pravo na samoodređenje odgovara negativno, odnosno dozvoljava samoodređenje u teritorijalnom, a ne u etničkom smislu. Komisija je u jednom svom Mišljenju navela da samoodređenje ne može dovesti do promjene granica koje su bile na snazi na dan sukcesije država (uti possidetis juris). To je bilo 1992.
16 godina kasnije pogaziše to...
Mislim treba biti realan i reći da Kosovo dugo godina neće biti članica UN, ali isto tako treba reći da nikada više neće biti dio Srbije. Misliti suprotno znači zabijati glavu u pijesak. Sad, šta srbijanski politički vrh želi: Ostati u 2008. i boriti se protiv vjetrenjača unedogled ili prihvatiti kartu za bolje sutra?
Citiraj:
jednu jedinu stvar podrzavam u svom ovom sranju, da RS napokon dobije nezavisnost... svako da ima svoju drzavu da vlada pa ko boje zna i umije, nece im biti drugi narod ili stranci krivi
samo brine me moja buducnost ako su ovi studenti danas sa protesta nasa buducnost
Kontraproduktivno. Međunarodna zajednica (velike sile) to nikad neće dopustiti. Pa baskijska vlada sat nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od španske državne vlade traži isto. Dozvoliti RS to pravo bi značilo primijeniti presedan, a lančanu reakciju niko ne bi mogo zaustaviti: Baskija, Katalonija, Abhazija, Južna Osetija, Kipar, Sjeverna Irska, Škotska..
Pitanje za forum: Nezavisna RS, izolovana i nepriznata kao Turski Kipar, ili RS u sastavu BiH kao punopravna članica EU?
Citiraj:
Koliko vidim i u Sarajevu se sinoć slavilo
I u Novom Pazaru se slavilo