banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 335 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: od Milice
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
diiiiiii je napisao:
Ja sam bila srecna kad sam dobila stipendiju. Imam prosjek 9,7, studiram masinstvo i konkurisala sam kao student pete godine, zavrsila sam matematicki smjer gimnazije i srednju muzicku skolu, odsjek violina, govorim nekoliko stranih jezika i imam diplome na takmicenjima u nauci, muzici i sportu.

Posto je prosiren broj stipendista i iznos je prepolovljen, sigurno je da te pare koje dobijem nece pokriti ni dio iznosa koji sam ulozila u svoja znanja i sposobnosti.

Ova stipendija je trebala biti ekskluzivna i samo za posebne talente, a sad tesko da ce je neko navoditi u svom CV-u.

znam ko je ovo napisao i cestitam ali cinjenica je da mnogo stipendija nije otislo u prave ruke. .. opet ponavljam cast izuzecima ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Helena je napisao:
XIX century, izvini ako pitam puno, a koliko ti godina imas?? Kad govoris o iskustvima kao zena srednjih godina koja iza sebe ima minimum 20 godina radnog staza, 3 fakulteta, 3 djece, 3 razvoda iza sebe...

Pitam samo, ako moze odgovor bez "sarkasticno-ironicnih" savjeta...ako ne moze onda ignorisi. :wink: SAmo sam znatizeljna...

Ostaćeš uskraćena za odgovor, a znatiželja će i dalje da te kopka..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ah ne sekiraj se....ne kopka me nista...samo pitam, cisto da vidim koliko si mjerodavna svojim komentarima koji su bezmalo receno pretjerani...al' ajde... :wink:

(i nije ti godine bilo tesko provaliti...)

Poslednji put menjao Helena dana 13 Okt 2007, 16:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Izvini, ako ti se vise ikad budem obracala, obraticu ti se na knjizevnom srpskom jeziku, jer ipak si ti starija i iskusnija. Samo ne znam kakve veze imaju moje recenicne konstrukcije sa pitanjem koje sam ti postavila. I ne, ne zelim da posebno saslusavam tvoje mudre izjave, imam za uzore ljude iz stvarnog zivota, a ne sa foruma. Uostalom, mozda si nekome i simpaticna, ali ja ne shavam tvoje popovanje previse ozbiljno. Usudila bih se da prokomentarisem da si ti imala ocigledno teskih promasaja u zivotu, cim se cesto obrusavas na druge ljude sa foruma koji napisu da se za nesto bore i trude, makar im ne uspjelo. Ali, eto, nisam dovoljno iskusna za takve zakljucke, pa cu te ostaviti da i dalje pises po svome. Samo sumnjam da ce to poljuljati osobe poput diiiii.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2007, 13:26
medi je napisao:
по чему то студент који добро учи и породично добро стоји са финансијама има мање права на стипендију од оних који нису из добростојећих породица а имају подједнаке резултате?! ...

o boze, pa valjda zato sto onima koji imaju brdo love ne treba stipendija da je mogu trositi na izlaske.. ebote.. valjda zato sto ima slucajeva koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.. zar nije logicno da ako dva studenta imaju isti prosjek i jedan ima para drugi nema..zar nije logicno da odlucujuci faktor bude upravo taj sto jedan nema para da mu se pomogne? .. veze
znam curu koja doslovno sama sebi sve placa od pisljive stipendije od 100 km... zar ne mislis da bi, ako bi se nasla u konkurenciji sa nekim ko ima isti prosjek kao ona i 15x vise para nego ona, ta stipendija njoj trebala dopasti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

moon je napisao:
Izvini, ako ti se vise ikad budem obracala, obraticu ti se na knjizevnom srpskom jeziku, jer ipak si ti starija i iskusnija. Samo ne znam kakve veze imaju moje recenicne konstrukcije sa pitanjem koje sam ti postavila. I ne, ne zelim da posebno saslusavam tvoje mudre izjave, imam za uzore ljude iz stvarnog zivota, a ne sa foruma. Uostalom, mozda si nekome i simpaticna, ali ja ne shavam tvoje popovanje previse ozbiljno. Usudila bih se da prokomentarisem da si ti imala ocigledno teskih promasaja u zivotu, cim se cesto obrusavas na druge ljude sa foruma koji napisu da se za nesto bore i trude, makar im ne uspjelo. Ali, eto, nisam dovoljno iskusna za takve zakljucke, pa cu te ostaviti da i dalje pises po svome. Samo sumnjam da ce to poljuljati osobe poput diiiii.
Pozdrav!

- komentar na konstrukciju je bio taman toliko tupav koliko i semantički aspekt konstrukcije, čiji si ti autor

- dok me čitaš, ti upravo posebno saslušavaš moje izjave

- ne obrušavam se ni na koga, samo iznosim svoj aspekt i pogled na datu stvar, nauči razliku.. lijepo je učiti

- osobe poput diiii ništa ne može poljuljati, to je ona dokazala svojim uspjesima i zaslugama. Ambicija je čudo. To što sve stvari imaju i onu drugu stranu medalje, pa tako i ambicija, nije moja greška.. niti bi trebala biti moja greška što to ovdje napominjem, jer to je realna i istinita stvar.

Pozdrav i tebi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
diiiiiii je napisao:
Ja sam bila srecna kad sam dobila stipendiju. Imam prosjek 9,7, studiram masinstvo i konkurisala sam kao student pete godine, zavrsila sam matematicki smjer gimnazije i srednju muzicku skolu, odsjek violina, govorim nekoliko stranih jezika i imam diplome na takmicenjima u nauci, muzici i sportu.

Posto je prosiren broj stipendista i iznos je prepolovljen, sigurno je da te pare koje dobijem nece pokriti ni dio iznosa koji sam ulozila u svoja znanja i sposobnosti.

Ova stipendija je trebala biti ekskluzivna i samo za posebne talente, a sad tesko da ce je neko navoditi u svom CV-u.

koliko ja shvatam ova stipendija i dalje ostaje i jeste ekskluzivna, bez obzira sto je spisak studenata prosiren za 40 ljudi! (u odnosu na broj studenata u cijeloj rs (ukljuceni privatni i fakulteti u inostranstvu!))

a inace ne vidim stipendiju kao naknadu za "novac ulozen u znanja i sposobnosti"...
svako sam bira da li ce se i koliko truditi... nema obaveze... to radi jer zeli, sam zbog i za sebe... i kada to na kraju zaista bude nagradjeno - to bi trebalo biti dovoljna satisfakcija... a ne kalkulacija

u svakom slucaju cestitam

Poslednji put menjao pamella_morrison dana 13 Okt 2007, 16:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
XIX: :wave:
Nema smisla bilo sta odgovarati, ti si svakako najpametnija. A i to i ostali misle. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
[
koliko ja shvatam ova stipendija i dalje ostaje i jeste ekskluzivna, bez obzira sto je spisak studenata prosiren za 40 ljudi! (u odnosu na broj studenata u cijeloj rs (ukljuceni privatni i fakulteti u inostranstvu!))

a inace ne vidim stipendiju kao naknadu za "novac ulozen u znanja i sposobnosti"...
svako sam bira da li ce se i koliko truditi... nema obaveze... to radi jer zeli, sam zbog i za sebe... i kada to na kraju zaista bude nagradjeno - to bi trebalo biti dovoljna satisfakcija... a ne kalkulacija

brava, pamela. potpis

Inače da nije tako, svi bi studenti išli okolo sa digitronom i računali svoje živce + vrijeme+ novac+ ostali troškovi = iznos... e sad lepo da mi platite u vidu stipendije :lol: :-?

opet, neko radi stvari iz srca a bez ambicije, neko i sa srcem i sa ambicijom, a treći sa ambicijom a bez srca... svi smo različiti :-?

mada ja ipak mislim da se sa srcem + sa ambicijom teško kombinuje.. to bi bio pravi pravcati raritet.

prosto zato što ljudi koji rade samo za sebe, sa srcem, iz ljubavi prema tome što rade i ljubavi prema životu često nisu pretjerano ambiciozni u smislu diploma, takmičenja, da se laktaju nešto i ganjaju beneficije... tako sam nešto ja primjetila :-?

Poslednji put menjao XIX century dana 13 Okt 2007, 16:49, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
XIX century je napisao:
pamella_morrison je napisao:
[

brava, pamela. potpis

Inače da nije tako, svi bi studenti išli okolo sa digitronom i računali svoje živce + vrijeme+ novac+ ostali troškovi = iznos... e sad lepo da mi platite u vidu stipendije :lol: :-?

Molim isplatu u XIX omiljenoj valuti...dakle krastavcima!

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 16:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jul 2007, 15:32
1. U ovako maloj zemlji da stipendija bude skoro veca od plata profesora na univerzitetu, odnosno asistenata, je totalno nelogicno. Sto se mene tice, stipendija ne bi trebala biti veca od prosjecne plate (450ak km).
2. Studenti koji primaju bilo koju stipendiju su vec ionako na dodatnim olaksicama poput toga da su obicno nagradjeni za svoj dobar prosjek budzetskim finansiranjem, odnosno dovoljno uspjesni i sposobni da su se na isto davno prebacili.
3. Niko ne uci, kao sto je neko rekao, da bi kalkulisao koliko je ucio, nego da stekne obrazovanje, znanje o materiji koju studira, pa da kasnije razvija sposobnosti i naravno sto ih bolje unovci (ako su nekima vec toliko bitne pare). Student je student i tacka - a nije "zaposlen" da prima platu za svoje ucenje.
4. Na kraju krajeva, mnogi od studenata koji su na ovoj listi vec ionako primaju neke druge stipendije, npr. od firmi i da su stvarno solidarni sa sistemom i kolegama, odbili bi stipendije u korist nekih koji su nepravedno bili izostavljeni (npr. frka u vezi ona 2 studenta sa medicine prosjekom 9.8 koji nisu dobili stipendije, bar u prvom momentu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spotting scope je napisao:

Student je student i tacka - a nije "zaposlen" da prima platu za svoje ucenje.

4. Na kraju krajeva, mnogi od studenata koji su na ovoj listi vec ionako primaju neke druge stipendije, npr. od firmi i da su stvarno solidarni sa sistemom i kolegama, odbili bi stipendije u korist nekih koji su nepravedno bili izostavljeni (npr. frka u vezi ona 2 studenta sa medicine prosjekom 9.8 koji nisu dobili stipendije, bar u prvom momentu)

odlične opaske.. ja sam imala prosjek preko 9 kad sam bila student, a nikad se nisam prijavljivala ni za kakve stipendije, jer mi se ona opštinska činila jadnom i malom, a kako sam radila mogla sam sebi zaraditi za mnogo više.. tu se opet reflektuje manjak moje ambicije, ali ovo si super napisao " student nije zaposlen da...." jer sam se ja baš tako osjećala i imala identičan odnos prema studijama i nauci... sasvim jedan odnos iz strasti, ne iz interesa ili ambicije. da li je to dobro ili loše, nek drugi sude.. ja sam ja i ne mogu se mijenjati, mada sam pokušavala.

sretno svim studentima i želim im da pronađu SEBE, to je najvažnije... a lični identitet se ne gradi preko tuđih knjiga, imajte to na umu :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 17:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
diii,svaka cast i sve cestitke...da je ova 'ekskluzivna' stipendija isla iskljucivo najboljim studentima sa najboljim prosjecima niko se ne bi bunio.ovako je izgubila svaki smisao.mada jeste malo nenormalno toliki iznos stipendije u drzavi sa ovakvim standardom... :-?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2007, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Валентина Милекић - мама је предсједник општине Лакташи, али нема везе...
Нела Сладојевић - Дамаскине, уклапају ли се Нела и Валентина у профил оних који не заслужују стипендију?
Сузана Максимовић - најбоља другарица, да нема ње не би завршио ни средњу ни факс

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 18:27 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
U čovječe, opšti rat ovdje nastao :) Stajem na pamela-xix stranu ako već moram da biram ;) Ljudi pa dajte smirite se, nije vam valjda toliko zatrebalo... ? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A kako amerikanci imaju one stjudent džobove , pa studenti mogu zaraditi neku paru , pa se čak poslodavcu odbija neki porez! Zašto naš vožd ne uvede nešto slično kod nas!

Ali ljudi ako mene pitate Balkan je ovo i svjet uživa kako se mi sa zemljama trećeg svjeta zlopatimo! To je pravi odgovor!

diiiiiiiiii da li si ti muško ili žensko? http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=630978&highlight=#630978

Vrh

Tema posta: Žalosno!!!!!!
PostPoslato: 13 Okt 2007, 20:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Okt 2007, 20:00
Ako znamo da se oko inženjera svijet okreće, budućnost nam je tamna. Pogledajmo samo broj stipendija koji je dodijeljen studentima tehničkih fakulteta. Znam, neko će reći njih se malo prijavilo, ali tako bude na svim konkursima. Razlog tome je, bez da podcjenjujem ostale fakultete, težina studija. Sve mi se više čini da se konkursi prave prema mjeri tatinih i maminih sinova koji usput skoro svi studiraju društvene ili medicinske nauke. :( :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Дакле, није поента:

- финансирати некога ко студира факултет који није признат у научним круговима,
на којем нема обарања на испитима,
и на коме школовање кошта 4.000 км

- финансирати некога ко је у свом CV-у писао
да има завршен курс енглеског и почетни курс рачунара

- финансирати некога ко се већ школује на буџету,
а примања у његовој породици прелазе 2.500 км.
итд.

Поента је у томе да стипендије свуда у свијету служе:

- да омогуће студије јако талентованим појединцима
који немају материјалне могућности да се школују

- држава подиже себи ниво тако што улаже у образовање младих стручњака финансирајући њихово школовање, те шаљући их на семинаре, конгресе и специјализације у врхунским научним круговима и срединама, али под обавезом да се након школовања врате у матичну земљу

- при избору кандидата за стипендије формирају се стручне научне комисије које вреднују првенствено степен надарености студента и њихова досадашња остварења на научном пољу за који се образују

Сва ова заврзлама би можда била спријечена
да се поред имена студента навео:

- просјек оцјена,
- кућни буџет апликанта
- значајна признања, достигнућа и награде.

Ето, врло просто.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Damaskine u pravu si 100% Kad sam vidio koliko Slovenija ula\e u obrayovanje , malo je falilo da se ne onesvjestim!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 21:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jul 2007, 15:32
Damaskin je napisao:
Дакле, није поента:

- финансирати некога ко студира факултет који није признат у научним круговима,
.

Damaskine samo da razjasnimo jednu stvar (inace nisam sa privatnog faxa, ovih dana zavrsavam drzavni):
Dakle, s obzirom na nedavno doneseni zakon u vezi sa (visokim)skolstvom - ne znam tacno kako se zove, ali sam u prici sa jednim svojim kolegom saznao da je drzava (napokon) zakonski rijesila pitanje prizanvanja i nepriznavanja, tj. one priznate i nepriznate, moje pitanje je sta ti znaci "koji nije priznat u naucnim krugovima"?
Svi fakulteti, vise skole i univerziteti koji su ove godine nastavili da rade/postoje su u okviru zakonskih normi tako da vise nema pitanja o priznavanju i nepriznavanju.
Da li to u "naucnim krugovima" znaci da se prilikom zaposljavanja ili neceg slicnog gleda sa podozrenjem na privatne fakultete od strane poslodavca?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 335 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]