banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 21:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Maj 2014, 12:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Dec 2013, 19:00
Dobro sam procitao predhodne postove i imam utisak da je dosta forumasa zapelo na predmetima iz prve godine (OET,Fizika,Matematika, itd.) i da su oni najveci zagovornici da se nastavni plan i program ETF svede na dva semestra gdje ce se u jednom uciti kako napraviti web stranicu a u drugom kako napraviti "Flappy Bird". Kod nas se vecina IT firmi bavi izradom web prezentacija, pa je zato velika potraznja tog kadra, ali taj se posao moze nauciti za mjesec dana nekog kursa i mjesec dana neke prakse. Na fakultetima za racunarstvo i informatiku trebaju da se izucavaju dosta apstraktnije stvari od gore navedenog. Jedan inzenjer racunarstva i informatike treba uvijek da ima odgovor na pitanje "KAKO?" a da odgovor ne bude "COPY/PAST". Sto se tice prakticnog znanja na etf, ja cu vas samo pitati koliko redovno idete na predavanje, na vjezbe, na konsultacije... 90% studenta na etf radi laboratorijske vjezbe iz programiranja po principu "COPY/PAST" od studenata koji su samostalno uradili, pa se kasnije zale kako nemaju "prakticnog znanja" (sta god to znacilo :) ). I da jos napomenem, od ove godine na fakultetu se otvara preduzece za razvoj softvera, a partner im je neki Google, plan je da se zaposli 40 'C' programera, stvarno ne znam sta radi Google na fakultetu gdje se uci fizika.

P.S programiranje nije samo pravljene web prezentacija, ima nesto i u igricama :)

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
'ајде? :) Иначе, нисам на ЕТФ-у ако ти је то промакло.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 15:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2013, 11:56
johankarun je napisao:
Dobro sam procitao predhodne postove i imam utisak da je dosta forumasa zapelo na predmetima iz prve godine (OET,Fizika,Matematika, itd.) i da su oni najveci zagovornici da se nastavni plan i program ETF svede na dva semestra gdje ce se u jednom uciti kako napraviti web stranicu a u drugom kako napraviti "Flappy Bird". Kod nas se vecina IT firmi bavi izradom web prezentacija, pa je zato velika potraznja tog kadra, ali taj se posao moze nauciti za mjesec dana nekog kursa i mjesec dana neke prakse. Na fakultetima za racunarstvo i informatiku trebaju da se izucavaju dosta apstraktnije stvari od gore navedenog. Jedan inzenjer racunarstva i informatike treba uvijek da ima odgovor na pitanje "KAKO?" a da odgovor ne bude "COPY/PAST". Sto se tice prakticnog znanja na etf, ja cu vas samo pitati koliko redovno idete na predavanje, na vjezbe, na konsultacije... 90% studenta na etf radi laboratorijske vjezbe iz programiranja po principu "COPY/PAST" od studenata koji su samostalno uradili, pa se kasnije zale kako nemaju "prakticnog znanja" (sta god to znacilo :) ). I da jos napomenem, od ove godine na fakultetu se otvara preduzece za razvoj softvera, a partner im je neki Google, plan je da se zaposli 40 'C' programera, stvarno ne znam sta radi Google na fakultetu gdje se uci fizika.

P.S programiranje nije samo pravljene web prezentacija, ima nesto i u igricama :)

Izvini jesi li ti na ETF i koja si godina? Ja imam utisak da si ti jedan od onih 'ja sam uspješan ETF-ovac, bogotac, moj je p**is veći od tvog'. I šta ćemo sad?

Niko nije spomenuo zagovaranje dva semestra i toga što ti navodiš. Ovdje se priča o stvarima koje će se koristiti na poslu onog usmjerenja koje si odabrao. Iz tvog teksta slijedi da ideš na faks samo zbog diplome, a onda spominješ nekakvo praktično znanje i da ne znaš šta to znači (?). Onda spominješ Google, pa onda o web prezentacijama... pah. Džaba pisati. Pomiješao si nekoliko lončića ovdje.

Citiraj:
Kod nas se vecina IT firmi bavi izradom web prezentacija, pa je zato velika potraznja tog kadra, ali taj se posao moze nauciti za mjesec dana nekog kursa i mjesec dana neke prakse.

sinip, ispisuj se sa ITS-a, ajmo ja i ti zajedno na kurs mjesec dana pa da žarimo i palimo :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 16:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Да знаш да ме баЧио у дилему. :) Само што ја неБиХ да радим код нас.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 17:39 
Voajer
Voajer

Ja sam druga godina (trenutno je obnavljam), ono sto hocu kazem da ni ja kao ni ti nismo kompetentni da govorimo o nastavnom planu i programu na ETF-u, posto mislim da
su taj program pravile strucne osobe koje su provele u obrazovanju dosta vremena. Svaki plan i program je podlozan promjenama kao i ovaj na ETF-u, a bilo je promjena: nastavni plani i program 2003, nastavni plani i program 2007 a sad bi treba biti nastavni plani i program 20014.
Jednostavno treba praviti razliku izmenju "inzenjera" i nekog tamo ko je zarsio neki kurs.

Kad sam napisao "prakticno znanje" stavio sam na kraju smajl :), nebi li to dalo neku dozu ironije, upravo zbog toga sto studenti koji najvise izbjegavaju samostalni rad prilikom rada na laboratorijskim vjezbama tzv "COPY/PAST" studenti, oni se najvise hvataju za taj izraz "prakticno znanje".

A da, izvini sto sam spomenuo Google i web prezentacije, stvarno je bezveze da taj Google dodje kod nas i zaposli 40 studenata kad ima na privatnim fakultetima daleko strucnih i specijaliziranih kadrova, npr "dip. ing PHP-a", kako samo lijepo zvuci :D.

Evo imate u sekciji "programiranje" pod "wordpress developer" covjek vam nudi placanje kursa kursa i da jos radite kod njega. Pustite crni ETF, sta oni znaju.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А чуј, џебеш компетентност кад видиш наставни програм. Овде су нам рекли да се неће учити C++ јер је "застарио" него C# рецимо, тако да то што се наставни програм мијења једном у 4+ године за поље рачунарства не значи скоро па ништа. У 4+ године се у стварном свијету промјени гомила тога. Још кад рецимо прве двије године вуку све смјерове са истим планом а онда те у трећој или четвртој фол "усмјере" окачи ти то мачку о реп... ПМСМ.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 17:59 
Voajer
Voajer

Kad naucis jedan programski jezik, ostali su veoma laki za ucenje.Nema tu neke mudrolije. Ja ne znam za neki fakultet koji svake godine mijenja nastavni plan i program.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 18:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Saglasan sa sinipom.

Naravno da nismo kompetentni da izmišljamo planove i programe. Što se tiče Googla rekao sam da spominješ 300 nevezanih stvari, ne da ETF nije sposoban da ugosti jednog takvog giganta...

Ne znam na šta ciljaš sa zadnjim pasusom, developeri mogu zarađivati mnogo 'masniju' lovu od elektroinženjera, ako je to ono što si htio reći, slažem se. Hvala što si me uputio. Ja znam bar 10 ljudi koji su odustali sa ETF i zaposlili se u stranoj državi, a rade od kuće iz BiH. Zarađuju više love nego što inženjer za 3 mjeseca vidi.

Da ne laprdamo i presipamo iz šupljeg u prazno: ETF bi se mogao bolje organizovati, i nadam se da sa novim planom i programom i hoće. Neki predmeti su za određene smjerove nepotrebni. Diploma ETF-a ne znači ništa ako te ne zanima materija i ako se ne baviš njome dodatno kod kuće. Nije baš da dan kada uzmeš diplomu u ruke znači i dan kada si postao zaposlen. Nema toga više.

Mir mir mir, niko nije kriv... :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cnd je napisao:
Ne znam na šta ciljaš sa zadnjim pasusom, developeri mogu zarađivati mnogo 'masniju' lovu od elektroinženjera, ako je to ono što si htio reći, slažem se. Hvala što si me uputio. Ja znam bar 10 ljudi koji su odustali sa ETF i zaposlili se u stranoj državi, a rade od kuće iz BiH. Zarađuju više love nego što inženjer za 3 mjeseca vidi.

Идеал коме треба тежити. Само што ја неБиХ да радим од куће из БиХ. Идеална комбинација је радити за неку Западну фирму а бити на Истоку, даљем или ближем, небитно. :) Јер Сунце излази на истоку. 8)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

johankarun je napisao:
Kad naucis jedan programski jezik, ostali su veoma laki za ucenje.Nema tu neke mudrolije. Ja ne znam za neki fakultet koji svake godine mijenja nastavni plan i program.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Тако кажу, ће видимо. Оно типа, послије Це-а ПеХаПе није проблем и тај рад. :) А кад већ учиш нешто од нуле, боље је да учуш нешто што је ново, него нешто старо па се онда "преквалификујеш".

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 18:16 
Voajer
Voajer

I ja sam saglasam za neke promjene na ETF, al' kod nas savez studenata samo sluzi za organizaciju zurki i elektrijada :) .. svi se trebamo aktivno ukljuciti u reformu obrazovanja, al kod nas je drustvo toliko tromo da se sve svodi na prepucavanje na forumima.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 21:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Apr 2013, 14:37
Hoće li i dalje, nakon uvođenja ovih novih smijerova, prva godina biti ista za sve?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2014, 23:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

MrDuck je napisao:
Hoće li i dalje, nakon uvođenja ovih novih smijerova, prva godina biti ista za sve?

To se ne zna. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 07:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2014, 14:20
Cnd je napisao:
MrDuck je napisao:

To se ne zna. :D

Zna se i to. Prva godina će i dalje biti ista za sve.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Koliko kosta studiranje za studente koji nisu na budzetu?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 13:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2008, 15:44
cini mi se da je bilo 440 KM skolarina i imas dve ovjere semestra po 40 KM. nije strasno :)

Sent from my PAP4500TDUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 18:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

sava999 je napisao:
cini mi se da je bilo 440 KM skolarina i imas dve ovjere semestra po 40 KM. nije strasno :)

Sent from my PAP4500TDUO using Tapatalk

Jes' tako je :D

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2014, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
sinip je napisao:
...Овде су нам рекли да се неће учити C++ јер је "застарио" него C# рецимо, тако да то што се наставни програм мијења једном у 4+ године за поље рачунарства не значи скоро па ништа. У 4+ године се у стварном свијету промјени гомила тога. ....

Nadam se da je ova izjava oko C# VS C++ bila neka zaje*****

Inače što se tiče napretka, on je skokovit samo za one koji leže i nakon faksa ne rade ništa. Ostali praktično i ne primjete neke promjene. Jednostvno ideš na posao, radiš ono što je aktuelno i pratiš tu oblast. Novi alati, nove metode, novi jezici.. Svi koji tvrde da je ETF zastario očigledno nikada nisu bili na vježbama kod poštenog asistenta (tipa Savić, Risojević, Đurić... )

U moje vrijeme Đurić nije dozvoljavao korištenje Netbeans-a jer ima wizard koji sve sam podesi i instališe. Kako bi naučili neke stvari ako to ne uradite ručno barem jednom? Čovjek je spominjao i predavao JSF u vrijeme kada 90% programera koji hljeb zarađuju programiranjem nisu ni znali šta je to.

Koliko ja vidim ovdje većina smatra da ETF treba studenta da nauči programiranje i to je to. Za to vam treba poštena knjiga i 2 mjeseca vremena. Nemojte gubiti vrijeme na fakultet.

Onaj ko bude radio napredni softver koji procesira neki audio/video signal teško da će moći to pošteno odraditi a da nije prošao:
- Matematiku
- Fiziku
- Osnove telekomunikacija
- Računarske mreže
- Multimedijalne sisteme
i na kraju programiranje (nešto puno naprednije od PHP-a)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2014, 19:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Našao sam primjer svog prijemnog od prošle godine, ako nekome treba nek' zatraži, šaljem na PP. 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2014, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
sinip je napisao:
...Овде су нам рекли да се неће учити C++ јер је "застарио" него C# рецимо, тако да то што се наставни програм мијења једном у 4+ године за поље рачунарства не значи скоро па ништа. У 4+ године се у стварном свијету промјени гомила тога. ....

Nadam se da je ova izjava oko C# VS C++ bila neka zaje*****

Како се оно каже "ако су лагали мене и ја лажем вас". С друге стране, цијеним да фирма која се бави софтверским инжињерством на прилично високом нивоу, зна шта се данас тражи и шта треба да се учи, поготово јер факс сам даје стипендије перспективним студентима (наравно и веже их на икс година), тако да...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]